Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir?

Rönesans'ta bilim tarihi Nedir?

Rönesans'ta bilim tarihi Nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi Nerededir?, Rönesans'ta bilim tarihi Hakkında Bilgi?, Rönesans'ta bilim tarihi Analizi? Rönesans'ta bilim tarihi ilgili Rönesans'ta bilim tarihi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Rönesans'ta bilim tarihi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Rönesans'ta bilim tarihi Ne Anlama Gelir Rönesans'ta bilim tarihi Anlamı Rönesans'ta bilim tarihi Nedir Rönesans'ta bilim tarihi Ne Anlam Taşır Rönesans'ta bilim tarihi Neye İşarettir Rönesans'ta bilim tarihi Tabiri Rönesans'ta bilim tarihi Yorumu 

Rönesans'ta bilim tarihi Kelimesi

Lütfen Rönesans'ta bilim tarihi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Rönesans'ta bilim tarihi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Rönesans'ta bilim tarihi Kelimesinin Anlamı? Rönesans'ta bilim tarihi Ne Demek? ,Rönesans'ta bilim tarihi Ne Demektir? Rönesans'ta bilim tarihi Ne Demektir? Rönesans'ta bilim tarihi Analizi? , Rönesans'ta bilim tarihi Anlamı Nedir?,Rönesans'ta bilim tarihi Ne Demektir? , Rönesans'ta bilim tarihi Açıklaması Nedir? ,Rönesans'ta bilim tarihi Cevabı Nedir?,Rönesans'ta bilim tarihi Kelimesinin Anlamı?,Rönesans'ta bilim tarihi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Rönesans'ta bilim tarihi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Rönesans'ta bilim tarihi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Rönesans'ta bilim tarihi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Rönesans'ta bilim tarihi Kelimesinin Anlamı Nedir? Rönesans'ta bilim tarihi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Rönesans'ta bilim tarihi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Rönesans'ta bilim tarihi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Rönesans'ta bilim tarihi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Rönesans'ta bilim tarihi

Rönesans'ta bilim tarihi Nedir? Rönesans'ta bilim tarihi Ne demek? , Rönesans'ta bilim tarihi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Rönesans'ta bilim tarihi Kelimesinin Anlamı? Rönesans'ta bilim tarihi Ne Demek? Rönesans'ta bilim tarihi Ne Demektir? ,Rönesans'ta bilim tarihi Analizi? Rönesans'ta bilim tarihi Anlamı Nedir? Rönesans'ta bilim tarihi Ne Demektir?, Rönesans'ta bilim tarihi Açıklaması Nedir? , Rönesans'ta bilim tarihi Cevabı Nedir? , Rönesans'ta bilim tarihi Kelimesinin Anlamı?






Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir?

Rönesans'ta bilim tarihi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Leonardo da Vinci'nin Vitruvius Adamı Rönesans döneminde sanat ve bilim karışımına bir örnektir.

Rönesans döneminde coğrafya, astronomi, kimya, fizik, matematik, imalat, anatomi ve mühendislikte büyük ilerlemeler olmuştur. Eski bilimsel metinlerin yeniden keşfi 1453'te Konstantinopolis'in Osmanlı hâkimiyetine girmesinden sonra ivmelendi, matbaanın icadı öğrenmeyi demokratikleştirmiş ve yeni fikirlerin daha hızlı yayılmasını sağlamıştır. Ancak, en azından ilk döneminde, bazıları Rönesansı bilimsel bir geriye dönüklük olarak görmektedir. George Sarton ve Lynn Thorndike gibi tarihçiler ilerlemenin bir süre yavaşladığını savunarak Rönesans'ın bilimi nasıl etkilediğini eleştirirler. Hümanistler, siyaset ve tarih gibi insan merkezli konuları doğa felsefesine ve uygulamalı matematikğe tercih ettiler . Diğerleri ise kayıp veya belirsiz metinlerin yeniden keşfedilmesi ve dilin incelenmesi ve metinlerin doğru okunması üzerinde artan vurgu gibi etkenlere işaret ederek Rönesans'ın olumlu etkisine odaklanmıştır.

Marie Boas Hall, Bilimsel Devrim'in 1450-1630 erken evresini belirlemek için Bilimsel Rönesans terimini türetmiştir. Daha yakın zamanlarda ise, Peter Dear erken modern bilimin iki aşamalı modelini tartıştı: eskilerin doğa bilgilerinin restorasyonuna odaklanan 15. ve 16. yüzyılların Bilimsel Rönesansı; ve bilim adamlarının iyileşmeden yeniliğe geçtikleri 17. yüzyılın Bilim Devrimi.

Bağlam[değiştir | kaynağı değiştir]

12. yüzyılın Rönesansı sırasında ve sonrasında Avrupa, özellikle doğal yaşamın araştırılması konusunda entelektüel bir canlanma yaşamıştır. Ancak 14. yüzyılda Geç Orta Çağ Krizi olarak bilinen bir dizi olay vuku bulmaya başlamıştır. Kara Ölüm geldiğinde tüm sistemi etkilediği çok sayıda hayatı yok ederek bir önceki büyük bilimsel değişim dönemine anî bir son vermiştir. Veba, Avrupa'daki insanların %25-50'sini, yeniliklerin kalbi olan yerleşimlerin kalabalık koşullarında öldürdü. Veba ve diğer felaketlerin tekrarlaması bir yüzyıl boyunca nüfusun sürekli olarak azalmasına neden oldu.

Rönesans[değiştir | kaynağı değiştir]

14. yüzyıl Rönesans'ın kültürel hareketinin başlangıcını gördü. Eski metinlerin yeniden keşfi, birçok Bizans bilgininin Batı'ya, özellikle İtalya'ya sığınmak zorunda kaldığı 1453'te Konstantinopolis'e Osmanlı'nın hâkim olmasından sonra ivmelendi.[1] Ayrıca, matbaanın icadı ile basılı metinler öğrenimi demokratikleşecek ve yeni fikirlerin daha hızlı yayılmasını sağlayarak Avrupa toplumu üzerinde büyük bir etkiye sahip olacaktı.

Ancak bu başlangıç dönemi genellikle bilimsel geri kalmışlık olarak görülür. Fizik veya astronomi konusunda yeni gelişmeler henüz ortada değildi ve klâsik kaynakların yüceltilmesi, Aristoteles'in ve Batlamyus'un evrenle ilgili görüşlerini daha da güçlendirmiştir. Bu dönemde mantık ve tümdengelim kuralları sezgi ve duyguya ikincil olarak görüldüğünden, Rönesans felsefesi keskinliğinin çoğunu kaybetti. Aynı zamanda, Rönesans hümanizmi, doğanın yasalar veya matematik tarafından yönetilmeyen canlı bir ruhsal yaratım olarak görülmeye başladığını vurguladı. Bilim ancak daha sonra, Copernicus, Gerolamo Cardano, Francis Bacon ve Descartes gibi kişilerle yeniden canlandırılacaktı.

Önemli gelişmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Simya[değiştir | kaynağı değiştir]

Simya, malzemelerin belirsiz süreçlerle dönüşümünün incelenmesidir. Bazen kimyanın erken bir biçimi olarak tanımlanmaktadır. Simyagerlerin temel amaçlarından biri, diğer maddelerden altın yaratmanın bir yöntemini bulmak idi. Simyacıların ortak inancı, diğer tüm maddelerin oluştuğu temel bir madde olduğudur. Bu inanca göre bir maddeyi bu orijinal malzemeye indirgeyebilseydiniz, onunla altın gibi kurşun gibi başka bir maddeyi yapılandırabilirdiniz. Orta Çağ simyacıları kükürt ve cıva olmak üzere iki ana unsur veya prensiple çalışmışlardır.

Paracelsus, Rönesans'ın simyacısı ve hekimiydi. Paracelsyalılar, simya elementlerini üçlemek için üçüncü ilke olarak tuzu eklemişlerdir.

Astronomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sacrobosco'nun De sphaera mundi kitabı için 1550'de yayımlanan notların (Annotazione) Batlamyik sistemi anlatan sayfaları.

Geç Orta Çağ'ın astronomisi, Batlamyus tarafından antik çağda tanımlanan yermerkezci modele dayanmaktaydı. Muhtemelen çok az sayıda astronom veya astrolog, 12. yüzyılda Cremona Gerard tarafından Lâtinceye tercüme edilen Batlamyus'un Almagestini okudu. Bunun yerine Johannes de Sacrobosco'nun De sphaera mundi ve Theorica planetarum olarak bilinen Batlamyus sistemine ders kitabı gibi olan girişlere güveniyorlardı. Gezegensel hareketleri tahmin etme işleri için, Almagest modellerine dayanan ancak daha sonra esasen Sabit bin Kurre'ye atfedilen trepidasyon modeline dayanan bazı değişiklikler içeren bir dizi olan Alfonsine tablolarına döndüler. Popüler inanışın aksine, Orta Çağ ve Rönesans gök bilimcileri, orijinal Batlamyus modellerini düzeltmek için Kopernik'e gelinceye kadar "ilmekler üstüne ilmekler"e başvurmadılar.

1450 civarında matematikçi Georg Purbach (1423-1461) Viyana Üniversitesi'nde astronomi üzerine bir ders serisi başlatmıştı. O zaman öğrencilerinden biri olan Regiomontanus (1436-1476), Purbach'ın ders notlarını derlemiş ve daha sonra 1470'lerde Theoricae novae planetarum adıyla yayımlamıştır. Bu "Yeni Theorica", ileri astronomi ders kitabı olarak eski theoricanın yerini aldı. Purbach ayrıca Almagest hakkında özet ve eleştiri hazırlamaya başlamıştı. Ancak sadece altı kitabı tamamladıktan sonra öldü ve Regiomontanus, Kardinal Bessarion tarafından Konstantinopolis'ten getirilen bir Yunan el yazmasına başvurarak işe devam etti. Almagest Özeti 1496'da yayınlandığında Batlamyus astronomisinin üst seviyelerini pek çok Avrupalı astronom için ilk kez erişilebilir hale getirmıştir.

Nicolaus Copernicus

Rönesans astronomisindeki son büyük olay Nicolaus Copernicus'un (1473–1543) çalışmasıdır. Copernicus, Theoricae nova ve Epitome ile eğitilen ilk nesil gök bilimciler arasındaydı. 1514'ten kısa bir süre önce Aristarkhus'un Dünya'nın Güneş etrafında döndüğü fikrini gündeme getirmeye başladı. Hayatının geri kalanını Güneş merkezli kuramın matematiksel ispatını bulmaya adadı. De revolutionibus orbium coelestium nihayet 1543'te yayınlandığında Copernicus ölüm yatağındaydı. Bilim Rönesansı'nın astronomide Johannes Kepler (1571-1630) ve Galileo Galilei'nin (1564-1642) çalışmaları ile sona erdiği söylenebilir.

Tıp[değiştir | kaynağı değiştir]

Rönesans ile başta diseksiyon ve vücut muayenesi olmak üzere deneysel araştırmalarda bir artış meydana gelmiştir, bu artış ile insan anatomisi ile ilgili bilgiler gelişmiştir.[2] Modern nörolojinin gelişimi 16. yüzyılda beyin ve diğer organların anatomisini tanımlayan Andreas Vesalius ile başlamıştır. Vesalius'un beynin işlevi hakkında çok az bilgisi vardı, esas olarak ventriküllerle ilişkili olduğunu düşünmekteydi. Bu dönemde tıp bilimleri ve teşhisini kavrayış gelişti, ancak bu gelişim sağlık hizmetlerine çok az fayda sağlamıştır. Afyon ve kinin dışında çok az etkili ilâç vardı. William Harvey, dolaşım sisteminin incelikli ve eksiksiz bir tanımını yapmıştır. Tıpta hem öğrenciler hem de uzman hekimler tarafından kullanılan en yararlı ciltler, materiae medicae ve farmakopelerdi.

Coğrafya ve Yeni Dünya[değiştir | kaynağı değiştir]

Coğrafya tarihinde, o zamanlar önemli görülen klâsik metin Batlamyus'un Coğrafya'sı (2. yüzyıl) idi. Bu kitap 15. yüzyılda Jacopo d'Angelo tarafından Latince'ye çevrilmiştir. El yazmaları olarak geniş çapta okunan kitap 1475'te ilk kez basıldıktan sonra pek çok kez basılmıştır. Regiomontanus ölümünden önce bir basılı nüsha hazırlamak için çalışmıştır ve müsveddeleri Nürnberg'deki kendisininden sonraki matematikçiler tarafından istişare edilmiştir.

Batlamyus, Gaius Plinius Secundus ve diğer klâsik kaynakların sağladığı bilgilerin çok geçmeden Keşif Çağı'nda keşfedilen topraklarla çeliştiği görülmüştür. Yeni keşifler klasik bilginin eksikliklerini ortaya çıkarmakla kalmayıp Avrupa hayal gücünü yeni olanaklara da açmıştır. Thomas More'un Ütopya eseri, kısmen Yeni Dünya'nın keşfinden ilham almıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ George Saliba (27 Nisan 2006). "Islamic Science and the Making of Renaissance Europe". 29 Haziran 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2008. 
  2. ^ Siraisi (2012). "Medicine, 1450–1620, and the History of Science". Isis. 103 (3): 491-514. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dear, Peter. Revolutionizing the Sciences: European Knowledge and Its Ambitions, 1500–1700. Princeton: Princeton University Press, 2001.
  • Debus, Allen G. Man and Nature in the Renaissance. Cambridge: Cambridge University Press, 1978.
  • Grafton, Anthony, et al. New Worlds, Ancient Texts: The Power of Tradition and the Shock of Discovery. Cambridge: Belknap Press of Harvard University Press, 1992.
  • Hall, Marie Boas. The Scientific Renaissance, 1450–1630. New York: Dover Publications, 1962, 1994.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Seçilen görüntüler[değiştir | kaynağı değiştir]


Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? Nedir? :Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? ile ilgili Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? Ne Demektir? Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? Açıklaması Nedir? Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? Cevabı Nedir? Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? Açıklaması? :Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? Gerçek mi? :Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? ile ilgili Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? Hakkında? :Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? ile ilgili Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Rönesans'ta bilim tarihi nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi anlamı nedir?, Rönesans'ta bilim tarihi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Dilek Taşı (dizi), Orihime Inoue, Briza, Johannes Bosscha, İtalyanlar, Executive Suite, Yıldız sınıflandırma (gökbilimi), SV Werder Bremen II, Çerkeş, Çerkes, Yves Simon, Ruanda pasaportu, Philipp Degen, Ermeni Yaylaları, Robby Stewart, Leptacinus, Türkiye Futbol Federasyonu, Verdun Muharebesi, François Christophe Kellermann, San Fernando del Valle de Catamarca, Üçüncü Koalisyon, Murat Salar, Göllüce Tren İstasyonu (Çankırı), Nederlandse Publieke Omroep, Nükleer enerji santrali, Müstehap, Alevilikte kutsal günler, Jermaine Taylor, Vecize, Kimlik (film), Bibiana Beglau, Balkan Cephesi (II. Dünya Savaşı), Ayşe Sarısayın, MedlinePlus, 21 yaş altı millî futbol takımı, 51 Nemausa, Yedi Meşaleciler, Gariplik, 1. periyot elementi, Çatal, Soy metal, Süreç yönetimi, İnisiyasyon, Küresel kent, Linda Lepomme, ONErpm, Maviciler, Sigma2 Ursae Majoris, Romi Aboulafia, Horst Buhtz, Özel kuvvet, Avrupa Sosyalistler Partisi, Antik Yunanistanda mutfak kültürü, İlinti, OYAK, Karamık, Daday, Ekvador millî futbol takımı, Inuyama, Walter Winchell, Exor, Anklav ve eksklav, 181 Eucharis, Yaroslavl, Sağkalım analizi, Arız, Kastamonu, Belarus Dışişleri Bakanlığı, Hipertimezi, Oktay Arıca, İstiklal, Efeler, Jules Onana, Emile Mbouh, Victor Ndip, Tanrının Kitabı, Balfour Deklerasyonu, Aydın Dağları, Yolsuzluk, Sencer Tonguç, Zamir Damar Arıkoğlu, 2024 Brisbane International, Linç kültürü, Amerikan, Soacha, Ignacy Daszyński, Büyükyayalar, 2013 Rusya meteor olayı, Ross Wallace, NGC 4636, Nankin Katliamı, ¡Qué bueno, qué bueno, Elazığda Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri, Oromolar, En İyi Drama Dizisi Erkek Oyuncusu Satellite Ödülü, Kalp ve damar cerrahisi, Uluyazı, Hilvan, Ibrahim Afellay, İbrahim Afellay, Alverca do Ribatejo, Hamiye Çolakoğlu, 2011 Yemen protestoları, Toprak ağalığı,
Ferdaya Salmak Nedir?, Cevdet Akay Kimdir?, Zekâi İsminin Anlamı Nedir?, Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?, Fenaya Çekmek Nedir?, Filiz Kılıç Kimdir?, Ters Ters Nedir?, Fenasına Gitmek Nedir?, Zamklı İsminin Anlamı Nedir?, Mehtap Nazan Göktaş Kimdir?, Fenalık Geçirmek Nedir?, Sancak (bayrak) Anlamı Nedir, Sancak (bayrak) Nasıl Oluştu, Sancak (bayrak) Tarihi, Sancak (bayrak) Renkleri, Sancak (bayrak) Tasarımı, Zamansız İsminin Anlamı Nedir?, Burak Kotan Kimdir?, Fenalık Etmek Nedir?, Yaşar Furkan Bingöl Kimdir?,