Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir?

Plasenta Nedir?

Plasenta Nedir?, Plasenta Nerededir?, Plasenta Hakkında Bilgi?, Plasenta Analizi? Plasenta ilgili Plasenta ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Plasenta ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Plasenta Ne Anlama Gelir Plasenta Anlamı Plasenta Nedir Plasenta Ne Anlam Taşır Plasenta Neye İşarettir Plasenta Tabiri Plasenta Yorumu 

Plasenta Kelimesi

Lütfen Plasenta Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Plasenta İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Plasenta Kelimesinin Anlamı? Plasenta Ne Demek? ,Plasenta Ne Demektir? Plasenta Ne Demektir? Plasenta Analizi? , Plasenta Anlamı Nedir?,Plasenta Ne Demektir? , Plasenta Açıklaması Nedir? ,Plasenta Cevabı Nedir?,Plasenta Kelimesinin Anlamı?,Plasenta Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Plasenta Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Plasenta Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Plasenta Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Plasenta Kelimesinin Anlamı Nedir? Plasenta Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Plasenta Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Plasenta Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Plasenta - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Plasenta

Plasenta Nedir? Plasenta Ne demek? , Plasenta Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Plasenta Kelimesinin Anlamı? Plasenta Ne Demek? Plasenta Ne Demektir? ,Plasenta Analizi? Plasenta Anlamı Nedir? Plasenta Ne Demektir?, Plasenta Açıklaması Nedir? , Plasenta Cevabı Nedir? , Plasenta Kelimesinin Anlamı?






Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir?

Plasenta

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gelişmekte olan plasentaya kordonla bağlı olan bir fetüsün anne karnındaki görüntüsü.

Plasenta (döleşi), anne ve fetüse ait iki dolaşım sistemini birbirinden ayıran bir organdır.

Plasenta kelimesi, Latince kek, Yunanca πλακόεντα/πλακοῦντα plakóenta/plakoúnta, πλακόεις/πλακούς plakóeis/plakoús, "düz, levha benzeri ",[1][2] kökeninden gelir. Türkçede Umay sözcüğü plasenta anlamına gelir.

Bir sperm tarafından döllenen yumurta hücresi (zigot) ikiye, dörde ve sonra sekize bölünerek hızla büyümeye başlar. Bunun için yüklü miktarda besine ihtiyaç duyar. Besin maddelerini anneden alabilmek için, embriyo hücrelerinden bir kısmı plasentayı oluştururlar. Plasenta anneyle bebek arasındaki besin, oksijen ve diğer maddelerin alışverişini sağlayan yapıdır. Plasenta yeni hücre gruplarının yani dokuların oluşması için gerekli olan besinleri ve oksijeni özenle seçer ve bunları bebeğe taşırken, atık maddeleri ayırarak onları da annenin vücuduna gönderir.

Rahmin içi, fetüsü koruyan amniyon sıvısı ile kaplıdır. Amniyon sıvısı olmadan bir bebeğin anne karnında gelişmesi mümkün değildir. Bu sıvı sayesinde, hem anne ve bebek birbirlerinden faydalanırlar hem de korunmuş olurlar. 12 haftalık olduğunda ceninin kendi kan dolaşım sistemi gelişmiştir. Ancak oksijen ve besinlerin alımı, karbondioksit ve atıkların gönderilmesi için hâlen annesine bağımlıdır. İki dolaşım sistemi arasındaki değiş tokuş kanlar karışmadan gerçekleşmelidir, yoksa sonuç ölümcül olabilir.

İnsanlarda, plasenta yaklaşık olarak 22 cm uzunluğunda ve 2–2.5 cm kalınlığında, en kalın kısmı ortası ve kenarlara doğru incelen geçici bir organdır.

Genellikle 500 gram ağırlığındadır ve koyu kırmızımsı-mavi veya açık kırmızı bir renge sahiptir. Fetüse 55–60 cm uzunluğundaki kordon ile bağlıdır. Kordonda iki umbilikal arter ve bir ven bulunur.[3]

Umbilikal kordon, koryonik plağın içerisine diskodial bir şekilde bağlanır.

Plasentanın yüzeyinden dallanan damarlar, hücrelerin kalın olduğu bir tabakayla kaplı bir ağ içerisine bölünerek girerler. Bunun sonucunda villöz ağaç yapıcıkları oluşur. Anne tarafında bu villöz ağaç yapıları "Kotiledon" denilen loblara dönüşür. İnsan plasentası disk şeklindedir ancak bu biçim diğer memeliler arasında farklılık gösterir.[4]

Plasentanın işlevi

[değiştir | kaynağı değiştir]
Plasentayı anlatan bir çizim

Plasenta anne ve bebeğe ait iki dolaşım sistemini iyi bir şekilde ayırır. Gazlar, besin maddeleri ve atıklar anne ve ceninin kanları arasında değiş tokuş edilir. Fakat amniyon sıvısı ve ayrı dolaşım sisteminden oluşan bu fiziksel bariyerler bebeğin hayatta kalması için yeterli değildir. Bunlar ancak kısmen başarılı olabilir.

Plasenta, fetomaternal bir organ olarak iki bileşenden meydana gelmiş bir sistemdir

Plasentanın yapısına daha yakından bakıldığında, bu duvarı oluşturan trofoblast hücrelerinin kan için özel olarak tasarlanmış bir bariyer oluşturdukları görülür. Embriyo, annenin dokularıyla çok yakın bir bağlantı içindedir. Bir yandan anneden gelen kanın içindeki maddelerle beslenirken, bir yandan da annenin savunma hücrelerinin tehdidi altındadır. Çünkü embriyo annenin vücudunda düşman kabul edilebilecek yabancı bir madde gibidir. Dolayısıyla besinlerle birlikte anne kanındaki savunma hücrelerinin embriyoya ulaşmaması son derece önemlidir. Ancak plasenta, annenin kanında bulunan savunma hücrelerinin fetüsün tarafına geçmesini engelleyen özel bir tasarıma sahiptir. Annenin kanından alınan oksijen, besin maddeleri ve mineraller bu ince aralıklardan geçerek fetüse ulaşır. Ama savunma hücreleri daha büyük oldukları için bu aralıklardan geçmeyi başaramazlar.

Plasentadan geçen Moleküller

[değiştir | kaynağı değiştir]

IgG antikorları; anne karnından fetüse koruma sağlayan IgG, insan plasenta yoluyla geçebilir. 20. haftada başlar, 24'te tamamen bulunur. Bu antikorlar annenin uzun vadeli humoral bağışıklığının, karbon bir kopyası olarak yeni doğanı doğumdan sonraki ilk aylarda korur.

Plasenta, koryonik villusun sinsityal tabakasından hamilelik sırasında önemli olan hormonları da salgılar:

İnsan Koryonik Gonadotropin (hCG), yerleşmeden kısa süre sonra anne kanı ve idrarında bulunur. 10-12. haftaya kadar artar ve 16-18. haftadan sonra sabit hale gelir.

İnsan Plasental Laktojen (hPL), anne için laktasyon hazırlığı yapar, maternal glikozu, protein ve yağ seviyelerini fetüse göre düzenler. Seviyesi plasentanın boyutunu arttırır.

Östrojen, hamile olmayan kadınlara göre 3 kat fazla salgılanır. Göğüs, uterusun genişlemesine neden olur.

Progesteron, endometriyal hattın belirlenmesi için gereklidir. Bu hormon miyotometriyal kasılmaları düşürmek için gebelikte yüksek seviyelerde salınır.

Doğumdan sonra kordonu hemen kesilmemiş ve plasentadan beslenmekte olan bir bebek.

Lotus Doğumu ve Plasenta

[değiştir | kaynağı değiştir]

Lotus doğumu, bebeğin kordonunun hemen kesilmemesi ve doğumdan sonraki birkaç gün hem kordona hem plasentaya bağlı olarak yaşaması olayıdır. Bu şekilde bebeğin plasentada ve kordon kanındaki tüm besinleri bebeğin alması sağlanır, ancak günlerce süren işlemlerde olası enfeksiyon risklerini göz önünde bulundurmak gerekmektedir.

  1. ^ Henry George Liddell, Robert Scott, "A Greek-English Lexicon", at Perseus 5 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ "placenta" 30 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Online Etymology Dictionary.
  3. ^ "Examination of the placenta". 16 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2015. 
  4. ^ "Placental Structure and Classification". 21 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2015. 
  5. ^ "Definitions of placental- related terms". 1 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2015. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? Nedir? :Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? ile ilgili Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? Ne Demektir? Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? Açıklaması Nedir? Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? Cevabı Nedir? Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? Açıklaması? :Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? Gerçek mi? :Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? ile ilgili Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? Hakkında? :Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? ile ilgili Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? burada bulabilirsiniz. Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Plasenta nedir?, Plasenta anlamı nedir?, Plasenta ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Kütüphane, SüngerBob, Keçi eti, Acrosomoides, Filip Bradarić, Tucker Gates, Smenkhkare, Rhea Ripley, Bates Motel, Saccharomyces, Delio Toledo, Josef Altin, Damla, Araç, WWE Raw 1000, Arzava, Hollanda Süper Kupası, Sinekkapan bitkisi, Scratch (programlama dili), Massimo Ficcadenti, Kartal Stadı, Pseudochydorus, Gramsci, Boğaziçi Köprüsü, Hüseyin Göçek, Yayıncılık, Barbara Gittings, Arayüz (yazılım), 1954 Türkiye genel seçimleri, Bataklık geyiği, Airinė Palšytė, MIME, 27 Mayıs İhtilâli, Babilliler, Akıl, Flupirtin, Deksketoprofen, Masami Nagasawa, Gymnolaemata, Outlaws, Flurbiprofen, Yıkım, In Translation (Lost), MÖ 285, NGC 1950, Doğrusal cebir, Nalbufin, Spiderman, Tıbbi etik, Eckloniaichthys, Ailem İçin, SpongeBob SquarePants, Evciler, Mazıdağı, Southoe and Midloe, Polis Okulu Müdürlüğü, X ekseni, Dış uzay, Erich Fellgiebel, Polistes paco, Oto tamirci, Australian Olympic Committee, Dáriusz Vitek, Mehmet Özdilek, Ücretli kölelik, İslahiye Tren İstasyonu, Sabahat Akkiraz, Harrodsburg, Kentucky, Zeytinli Rock Festivali, Michael Ballack, Hilary Duff, Northstowe, Blaesodactylus, York Prensesi Beatrice, SüngerBob KareŞort, Uslu Dur, Selahattin Kara, Brammer, Su kalitesi, Ali Tekintüre, Yaşayan en yaşlı kişiler listesi, Armoracia, İrfan Yalçın, Gualchos, Evair, Don Collier, Badgis, 2015 Vuelta a España, Oktay Vural, Mojang Studios, Virtual Studio Technology, Glossophaga, Shad Begum, Pseudotsuga macrocarpa, Winhöring, Aliye Timisi Ersever, Anlamdaş, Nuenen, Lökosit, Yuanshen Spor Merkezi Stadyumu, Aarau, George David Birkhoff,
Şadan İpkin Kimdir?, Ali Karaca Kimdir?, Murat Toycan Selçuk Kimdir?, Fatih Demirkol Kimdir?, Cem Cavcar Kimdir?, Yrd Doç Dr İsa Navruz Kimdir? Yrd Doç Dr İsa Navruz Nereli Yrd Doç Dr İsa Navruz Kaç Yaşında?, Mehmet İlker Atasever Kimdir?, Şerafetdin Terzi Kimdir?, Aynur Çeşmeliler Kimdir?, Zeki Uzun Kimdir?, Berivan Budakbeyoğlu Kimdir?, Hazım Tamer Dodurka Kimdir?, Mustafa Aday Kimdir?, Sertaç Alkaya Kimdir?, Ekim Devrim Çapartaş Kimdir?, Selcan Hamşıoğlu Kimdir?, Sabahattin Okuducu Kimdir?, Tolga Say Kimdir?, Seren Elataş Kimdir?, Merve Yıldız Yaray Kimdir?, Yrd Doç Dr İlyas Yolbaş Kimdir? Yrd Doç Dr İlyas Yolbaş Nereli Yrd Doç Dr İlyas Yolbaş Kaç Yaşında?, Ziya Bayram Kimdir?, Serap Bozpolat Ayan Kimdir?, Sevgül Aydın Kimdir?, Ahmet Bozdoğan Kimdir?, Gülşen Karasu Kimdir?, Mehmet Sefa Özdemir Kimdir?, Baki Taşkıran Kimdir?, İbrahim Eker Kimdir?, Yılmaz Şanlan Kimdir?, Abdurrahman Apak Kimdir?, Abdulmecit Nas Kimdir?, Türkan Aslan Kimdir?, Servet Tarduş Kimdir?, Tuncay Turanlı Kimdir?, İlhan Yiğit Kimdir?, Aysel Aras Kimdir?, Kazım Can Şen Kimdir?, Yrd Doç Dr İbrahim Özay Kimdir? Yrd Doç Dr İbrahim Özay Nereli Yrd Doç Dr İbrahim Özay Kaç Yaşında?, Cemalettin Sağtekin Kimdir?, Yılmaz Hun Kimdir?, Ufuk Gülşen Kimdir?, Merve Kır Kimdir?, Dicle Aktürk Kimdir?, Efe Aydın Kimdir?, Eylem Ertuğ Ertuğrul Kimdir?, Özgür Tanış Kimdir?, Halil İbrahim Yalgın Kimdir?, Birsen Öztürk Kimdir?, Yasemin Fazlaca Kimdir?, Solmaz Özlen Kimdir?, Yunus Gün Kimdir?, Mehmet Gürel Kimdir?, Bedirhan Osal Kimdir?, Tahsin Becan Kimdir?, Ahmet Karkucak Kimdir?, Ayşegül Doğan Dağlı Kimdir?, Mehmet Kaval Kimdir?, İmren Nilay Tüfekçi Kimdir?, Süleyman Kuşman Kimdir?, Mehmet Zeki İrmez Kimdir?, Nurten Taş Kimdir?, Nevroz Uysal Aslan Kimdir?, Yrd Doç Dr İbrahim Görener Kimdir? Yrd Doç Dr İbrahim Görener Nereli Yrd Doç Dr İbrahim Görener Kaç Yaşında?, Hakan Baykal Kimdir?, Meral Ayhan Kimdir?, Ekrem Baran Kimdir?, Alper Alpay Kimdir?, Muhlis Orhan Kimdir?, Nurten Ertuğrul Kimdir?, Aziz Örek Kimdir?, Yunus Aydemir Kimdir?, Ercan Çiçek Kimdir?, Duygu Çetinkaya Acar Kimdir?, Seracettin Bedirhanoğlu Kimdir?, Zeynep Oduncu Kimdir?, Ediz Serdip Dokumacı Kimdir?, Sevinç Yazgan Kimdir?, Arzu Akçalışkan Kimdir?, İsmet Akın Kimdir?, Velat Aygün Kimdir?, Selçuk Kılıçaslan Kimdir?, Ali Karaoba Kimdir?, Rahime Kürkçü Kimdir?, Hüsniye Karakoyun Kimdir?, Mustafa Erdi Çakır Kimdir?, Burak Çoğalan Kimdir?, Feyza Nur Yalçın Öner Kimdir?, Yrd Doç Dr Hüseyin Küçükkalay Kimdir? Yrd Doç Dr Hüseyin Küçükkalay Nereli Yrd Doç Dr Hüseyin Küçükkalay Kaç Yaşında?, İlker Akıncı Kimdir?, Elif Kıvırcık Kimdir?, Ebru Avcı Başaran Kimdir?, Musa Hacıoğlu Kimdir?, Kayhan Yüksel Kimdir?, Murat Vardal Kimdir?, Murat Özçilingir Kimdir?, Yıldız Kılınç Kimdir?, Çiğdem Çelenk Karakaya Kimdir?, Sibel Suiçmez Kimdir?, Mesut Bilgi Kimdir?,