Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir?

Piaget teorisi Nedir?

Piaget teorisi Nedir?, Piaget teorisi Nerededir?, Piaget teorisi Hakkında Bilgi?, Piaget teorisi Analizi? Piaget teorisi ilgili Piaget teorisi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Piaget teorisi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Piaget teorisi Ne Anlama Gelir Piaget teorisi Anlamı Piaget teorisi Nedir Piaget teorisi Ne Anlam Taşır Piaget teorisi Neye İşarettir Piaget teorisi Tabiri Piaget teorisi Yorumu 

Piaget teorisi Kelimesi

Lütfen Piaget teorisi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Piaget teorisi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Piaget teorisi Kelimesinin Anlamı? Piaget teorisi Ne Demek? ,Piaget teorisi Ne Demektir? Piaget teorisi Ne Demektir? Piaget teorisi Analizi? , Piaget teorisi Anlamı Nedir?,Piaget teorisi Ne Demektir? , Piaget teorisi Açıklaması Nedir? ,Piaget teorisi Cevabı Nedir?,Piaget teorisi Kelimesinin Anlamı?,Piaget teorisi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Piaget teorisi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Piaget teorisi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Piaget teorisi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Piaget teorisi Kelimesinin Anlamı Nedir? Piaget teorisi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Piaget teorisi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Piaget teorisi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Piaget teorisi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Piaget teorisi

Piaget teorisi Nedir? Piaget teorisi Ne demek? , Piaget teorisi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Piaget teorisi Kelimesinin Anlamı? Piaget teorisi Ne Demek? Piaget teorisi Ne Demektir? ,Piaget teorisi Analizi? Piaget teorisi Anlamı Nedir? Piaget teorisi Ne Demektir?, Piaget teorisi Açıklaması Nedir? , Piaget teorisi Cevabı Nedir? , Piaget teorisi Kelimesinin Anlamı?






Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir?

Piaget teorisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Piaget Teorisi; bilme, anlama, yorumlama ve öğrenme eylemlerini gerçekleştirmeyi sağlayan zihinsel etkinliklerin genel adıdır.[1]

Biliş (cognition) insanın, kendini ve çevresini anlama/yorumlama ve öğrenme eylemlerini gerçekleştirmesini sağlayan zihinsel etkinlikleri gösteren bir kavramdır.[2] İnsan böylesi zihinsel etkinlikleri gerçekleştirebilen bir organizma olduğu için “düşünen” bir varlıktır.[3] Doğumundan ölümüne insanın geçirdiği fiziksel gelişimin benzeri bir biçimde, biliş de gelişim gösterir. Kısaca, bilişsel gelişim doğumundan başlayarak insanın anlama/yorumlama ve öğrenme biçiminde hem nitelik hem de içerik açısından giderek yetkinleştiği bir sürece işaret etmektedir.[4]

İnsanın zihinsel etkinlikleri bilişsel gelişim evrelerinin elverdiği ölçüde gelişir. Bilişsel gelişim, evrelere ayrılabilir ve insanın zihinsel etkinlikleri normal koşullar altında söz konusu evrelerin elverdiği ölçüde gelişir. Bu evreler Piaget (bkz. 1965,1976) Bruner (bkz. 1956, 2002), Vygotsky (1986) başta olmak üzere çeşitli araştırmacılar tarafından farklı açılardan yaklaşılarak, ancak açık benzerlikler taşır biçimde ele alınmış ve karakteristikleri tanımlanmıştır.

Anlama/yorumlama ve öğrenme eylemlerinin insan için nesnenin kendisinden bağımsızlaşması, yani kavramlaştırmanın başlaması gelişimdeki en büyük adımlardan biridir. Tanımların ortak yanını şöyle belirginleştirilebilir;

  • İnsanın kendisini ve çevresini anlama/yorumlama ve öğrenme eylemlerinde, başlangıçta yalnızca duyuşsal olarak algıladığı nesnelerle kurduğu ilişki varlık gösterir.
  • Anlama/yorumlama ve öğrenme eylemlerinin insan için nesnenin kendisinden bağımsızlaşması, yani kavramlaştırmanın başlaması gelişimdeki en büyük adımlardan biridir.
  • Önce somut kavramlar yoluyla ve giderek imgeler ve semboller bir diğer deyişle soyut kavramlar soyutlamalar yoluyla anlama/yorumlama ve öğrenme eylemlerinin gerçekleştirilmesi bilişsel gelişimin bütün araştırıcılar tarafından ortaya konmaya çalışılan içeriğinin en yalın sunumudur.
  • Böyle bir çerçeve çizdikten sonra, artık bilişsel gelişimin evrelerini temel ayrıntıları vererek açıklayıp dilin bu evrelerdeki rolünü vurgulayabiliriz.

Bilişsel gelişim teorisinin evreleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Jean Piaget, bilişsel gelişimi 4 ana evrede incelemiştir.

  • Duyusal Motor Dönemi (0-2 Yaş)
  • İşlem Öncesi Dönem (3-6 yaş)
  • Somut İşlemler Dönemi (7-11 Yaş aralığı)
  • Soyut İşlem Dönemi (12-16 Yaş)

[5]

Duyusal Motor Dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilişsel gelişim sürecinin 0-2 yaş aralığına denk düşen ilk evresinde insan, önce kendini diğer nesnelerden ayırt eder. Bu evrede henüz diğer nesneleri ancak kendi eylemleri aracılığıyla duyuşsal olarak algılayabilmektedir. 2 yaşının sonuna doğru nesne kalıcılığı kavramını edinir ve basit zihinsel etkinlikler göstermeye başlar. İnsanın bilişsel gelişimi kendini bir nesne olarak ayırt etmesiyle başlar, diğer nesnelerin varlığını kendi eylemleriyle tanımasıyla devam eder. Bu aşamada nesneleri yalnızca duyuşsal olarak algılamaktadır. Yani, örneğin nesneler başlangıçta onun için yalnızca onları gördüğü ya da elinde tutup dokunduğu zaman vardır. Bu nedenle, bir bebeğin oyuncak topunu saklarsanız henüz nerede olduğunu aranmaz. Nesneyi duyuşsal olarak algılayamadığı için onun varlığını kaybetmiştir. Bu evre insanın 0-2 yaş aralığına denk düşmektedir. Bu evrede dış dünya bebek için duyuşsal olarak algılanabildiği ölçüde varlık bulur.

İşlem Öncesi Dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci yaşının sonuna doğru nesnelerin varlığını, duyuşsal algılamalarından bağımsız olarak da fark etmeye başlar. Bir başka deyişle, nesneler onun için zihinsel kalıcılık kazanır. Çünkü bebek artık nesne kalıcılığı kavramını edinmiştir. Daha önce sakladığınızda unutup aranmadığı topunu aranmaya başlaması, nesne kalıcılığını edindiğinin bir göstergesidir. 0-2 yaş döneminin sonuna doğru basit zihinsel etkinlikler göstermeye başlar. Örneğin, basit sorunlarla karşı karşıya kaldığında ya da karşı karşıya bırakıldığında önceki deneyimlerinden yararlanarak, yahut başkalarından yardım isteyerek onları çözmeye çalışır. Deliği tıkandığı için süt akıtmayan biberonunu sallayarak sütün yeniden akmasını sağlamaya uğraşır. Başaramadığında da ağlayarak annesine beden dilinin eşliğinde çıkarabildiği birkaç ses dizisini de ekleyerek derdini aktarır. O artık düşünmeye başlamıştır.

İnsan dili de yavaş yavaş kullanmaya başladığı 2 yaş sonrasında, eylemler yoluyla öğrenmeden kavramlar yoluyla öğrenme evresine geçer. Çocuğun dili kullanmaya başlaması onun kavramlaştırarak düşünme, yani sembolik düşünme becerilerini geliştirir. 7 yaşa kadar uzanan 2 yaş sonrası evre, yaparak yaşayarak eylemler yoluyla öğrenmeden, kavramlar yoluyla öğrenmeye geçilen evredir. İşte anadilinin bireyin bilişsel gelişimi açısından önemi de tam bu noktadan itibaren belirginleşmeye başlar. Bilişsel olarak kavramlar yoluyla öğrenmeye geçiş evresi, dilin de yavaş yavaş kullanılmaya başladığı evredir.

Bu bağlamda, bu evrede, kavramların zihinde bütünüyle yapılandırıldığı söylenemez. Kavramların zihinde bütünüyle yapılandırılabilmesi bilişsel gelişimin sonraki evlerinde gerçekleşebilecektir. Bu durumun temel nedeni, bilişsel gelişimin bu aşamasında daha henüz somut nesneler ve olaylar arasındaki mantıksal ilişkilerin kavranamaması, soyut biçimde mantık yürütme, soyut önermeler arasında mantıksal ilişki kurma ve bu ilişkileri test etme eylemlerinin gerçekleştirilememesidir.

Somut İşlemler Dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Somut nesneler ve olaylar arasındaki mantıksal ilişkiler, Piaget'nin somut işlemler evresi olarak adlandırdığı, bilişsel gelişimin 7-12 yaş aralığını kapsayan evresinde anlaşılır hale gelir.

Soyut İşlem Dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Soyut biçimde mantık yürütme, soyut önermeler arasında mantıksal ilişki kurma ve bu ilişkileri test etme eylemleriyse normal olarak 12 yaş ve sonrasında ulaşılması beklenen ve yine Piaget’nin biçimsel/işlemsel evre olarak adlandırdığı evrenin karakteristik eylemleridir.

Piaget'in Dil Gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilişsel gelişim sürecinde anadilinin yüklendiği temel rol eylemsel öğrenmeden, kavramsal öğrenmeye geçiş açısından belirginleşir. Bilişsel gelişimi, yukarıda ana hatlarıyla betimlenen evreler açısından ele aldığımızda, anadilinin bu süreçteki rolü nedir ve hangi nedenle bu rolü yüklenebilmektedir soruları aklımıza gelecektir. Bilişsel gelişim açısından anadilinin yüklendiği temel rol, eylemsel öğrenmeden, kavramsal öğrenmeye geçiş olgusu üzerinde yoğunlaşmamıza neden olmaktadır. Kavramlarla öğrenme, doğal olarak kavram öğrenme eyleminin gerçekleştirilmesini gerektirir. Dil kavramların sembolik taşıyıcısıdır. Yani, kavramların adlandırılmasını ve dolayısıyla sembolleştirilerek zihinde depolanmasını sağlar. Bu özelliği nedeniyle, bireyin etkileşimde bulunduğu toplumsal çevrenin kendi ürettiği kültürel değerleri, düşünce, inanç ve duyuş özelliklerini kavramlaştırarak ona sunmasında temel araçtır. Bu durumda, dil ve elbette insanın daha ana karnında etkileşime girdiği anadili, kavramlarla öğrenme evresinde doğal bir bilişsel uyaran durumundadır.

Kısaca, kavramsal öğrenme bilişsel gelişimin bir göstergesidir ve anadili doğası gereği insanın normal koşullar altında bilişsel olarak bu gelişimi gösterebilmesini sağlayan temel araçlardan biridir. Anadili öğretimi ortamları yalnızca dil becerilerinin geliştirildiği ortamlar değildir. Bu ortamlar bireyin bilişsel gelişimi ile uyumlu olarak bu gelişimi destekleyici, güdüleyici donanımları dil malzemesi aracılığıyla ona sunan/sunması gereken planlı öğretim ortamlarıdır.

O halde, kavramlarla öğrenme, kavram öğrenme ve sonrasında kavramlaştırma eylemleri anadili öğretimi ortamlarının hedef davranışlarının çerçevesini çizen niteliktedir. Böyle yaklaşıldığında, anadili öğretimi ortamlarında temel hedef olarak kavram öğretimi hedefi belirginleşmektedir. Bu saptama bizi, anadili öğretimi ortamları için aşağıdaki düzlemlere yönlendirmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Cognitive Development - Encyclopedia of Special Education: A Reference for the Education of Children, Adolescents, and Adults with Disabilities and Other Exceptional Individuals - Credo Reference". search.credoreference.com. 14 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Franzoi, Stephen. Essentials of Psychology. s. 119. ISBN 978-1-5178014-2-7. 
  3. ^ Piaget, Jean (1952), Boring, Edwin G.; Werner, Heinz; Langfeld, Herbert S.; Yerkes, Robert M. (Ed.), "Jean Piaget.", A History of Psychology in Autobiography, Vol IV. (İngilizce), Worcester: Clark University Press, ss. 237-256, doi:10.1037/11154-011, erişim tarihi: 28 Şubat 2021 
  4. ^ "JEAN PIAGET - Key Thinkers in Linguistics and the Philosophy of Language - Credo Reference". search.credoreference.com. 14 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Piaget'in bilişsel gelişim kuramı". Eğitim Sözlüğü. 9 Mayıs 2020. 2 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2021. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]


Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? Nedir? :Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? ile ilgili Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? Ne Demektir? Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? Açıklaması Nedir? Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? Cevabı Nedir? Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? Açıklaması? :Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? Gerçek mi? :Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? ile ilgili Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? Hakkında? :Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? ile ilgili Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Piaget teorisi nedir?, Piaget teorisi anlamı nedir?, Piaget teorisi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Kasper Asgreen, Mehmet Nuri Yıldırım, Team Qhubeka NextHash, Agave vilmoriniana, Gelibolu Sancağı, Çim topu, Kırşehir Belediyespor, Chevrolet Corvair, ABET, Çiçek Taksi, Ernest Mandel, Agave triangularis, László Melis, John Wayne (şarkı), Dead Mans Party (Buffy the Vampire Slayer), Grajewo, Robert Mantran, Dolmabahçe Saat Kulesi, Milas, Fábio Assunção, Kuzey Pasifik gerçek balinası, Roland Juhász, Dakota Johnson, Bulbophyllum teretilabre, Shells, Pliyosen çağı, Güneybatı İdari Okrugu, Seyfettin Karadayı, Nejat Gürçen, Anti madde, Agave singuliflora, Eren Güngör, Polipropilen, Yeni Kaledonya Set Resifi, Fırıldak Ailesi (film), You Give Love a Bad Name, Fred Quimby, Mokşaca, Batuhan Karacakaya, Süpercan, Havadan yakıt ikmali, Aynalı güneş gözlüğü, Tranquillo Barnetta, 1961 Gabon genel seçimleri, Saab 105, TCDD Sirkeci Garı Demiryolu Müzesi, Batslar, Selahattin Cizrelioğlu, Öğrenilen geçmiş zaman, Mustafa Kurt, Fernando Muslera, Send Me an Angel, John Henry Schwarz, Mısırın dördüncü hanedanı, Yukarı Kale, Muscatine, Iowa, Kırgızistan tarihi, Allamakee, Pocahontas County, Iowa, Beylikdüzü Sondurak Metrobüs İstasyonu, Henry, Iowa, Michael Chapman, Iowa County, Iowa, Agave rzedowskiana, PewDiePie, ARGK, Merkantilizm, İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali, Aşağıçamlı, Oltu, Sağıroğlu, Israel Kirzner, Bob Gunton, DeLonghi, Neapolitan Turk, Bir Kadın ve Bir Erkek (film), Vladimir Menşov, Oltu Kalesi, Natalie Imbruglia, Yukarıkumlu, Oltu, Palandöken, Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi, Mısır İslam Cihadı, Shahab Hosseini, Agave phillipsiana, Karakter (film), Whirlpool Corporation, Mutfak, Denny Landzaat, 1971 Başbakanlık Kupası, Moleküler evrim, Ai Otsuka diskografisi, Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması, Agave parvidentata, Saraybosna Kuşatması, Balyoz, Josip Broz Tito, Tercan, Cambridge Dükü, Walter Schwimmer, Çamlar,
Totemli Nedir?, Hasan Yıldız Kimdir?, Selman Kösalı Kimdir?, Halil Bakış Kimdir?, Erdal Tektaş Kimdir?, Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?,