Ortalama İsminin Numeraolojisi

Ortalama İsminin Numeraolojisi Nedir?

Ortalama İsminin Numeraolojisi Nedir?, Ortalama İsminin Numeraolojisi Nerededir?, Ortalama İsminin Numeraolojisi Hakkında Bilgi?, Ortalama İsminin Numeraolojisi Analizi? Ortalama İsminin Numeraolojisi ilgili Ortalama İsminin Numeraolojisi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Ortalama İsminin Numeraolojisi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Ortalama İsminin Numeraolojisi Ne Anlama Gelir Ortalama İsminin Numeraolojisi Anlamı Ortalama İsminin Numeraolojisi Nedir Ortalama İsminin Numeraolojisi Ne Anlam Taşır Ortalama İsminin Numeraolojisi Neye İşarettir Ortalama İsminin Numeraolojisi Tabiri Ortalama İsminin Numeraolojisi Yorumu 

Ortalama İsminin Numeraolojisi Kelimesi

Lütfen Ortalama İsminin Numeraolojisi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Ortalama İsminin Numeraolojisi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Ortalama İsminin Numeraolojisi Kelimesinin Anlamı? Ortalama İsminin Numeraolojisi Ne Demek? ,Ortalama İsminin Numeraolojisi Ne Demektir? Ortalama İsminin Numeraolojisi Ne Demektir? Ortalama İsminin Numeraolojisi Analizi? , Ortalama İsminin Numeraolojisi Anlamı Nedir?,Ortalama İsminin Numeraolojisi Ne Demektir? , Ortalama İsminin Numeraolojisi Açıklaması Nedir? ,Ortalama İsminin Numeraolojisi Cevabı Nedir?,Ortalama İsminin Numeraolojisi Kelimesinin Anlamı?,Ortalama İsminin Numeraolojisi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Ortalama İsminin Numeraolojisi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Ortalama İsminin Numeraolojisi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Ortalama İsminin Numeraolojisi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Ortalama İsminin Numeraolojisi Kelimesinin Anlamı Nedir? Ortalama İsminin Numeraolojisi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Ortalama İsminin Numeraolojisi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Ortalama İsminin Numeraolojisi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Ortalama İsminin Numeraolojisi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Ortalama İsminin Numeraolojisi

Ortalama İsminin Numeraolojisi Nedir? Ortalama İsminin Numeraolojisi Ne demek? , Ortalama İsminin Numeraolojisi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Ortalama İsminin Numeraolojisi Kelimesinin Anlamı? Ortalama İsminin Numeraolojisi Ne Demek? Ortalama İsminin Numeraolojisi Ne Demektir? ,Ortalama İsminin Numeraolojisi Analizi? Ortalama İsminin Numeraolojisi Anlamı Nedir? Ortalama İsminin Numeraolojisi Ne Demektir?, Ortalama İsminin Numeraolojisi Açıklaması Nedir? , Ortalama İsminin Numeraolojisi Cevabı Nedir? , Ortalama İsminin Numeraolojisi Kelimesinin Anlamı?






Ortalama İsminin Numeraolojisi

Ortalama

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ortalama veya merkezsel konum ölçüleri, istatistik bilim dalında ve veri analizinde kullanılan bir veri dizisinin orta konumunu, tek bir sayı ile ifade eden betimsel istatistik ölçüsüdür. Günlük hayatta ortalama dendiğinde genellikle kast edilen aritmetik ortalama olmakla beraber bu ölçünün çok belirli bazı dezavantajları söz konusudur. Bu yüzden matematik ve istatistikte, bir anakütle veya örneklem veri dizisi değerlerini temsil eden tek bir orta değer veya beklenen değer, olarak medyan (ortanca), mod (tepedeğer), geometrik ortalama, harmonik ortalama vb adlari verilen birçok değişik merkezsel konum ölçüleri geliştirilmiş ve pratikte kullanılmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Ortalama kavramı başlangıçta deniz nakliyatında ortaya çıkan zarar kavramından geliştirilmiştir. Deniz nakliyatında zarar, ya zarar gören eşya sahibi tarafından özel avarya olarak tümüyle yüklenilir veya nakledilen eşyaların satış kârını ortak olarak paylaşanlar tarafından genel avarya ortaklık payına göre karşılanır. Genel avarya hesabının yapılması için geliştirilip kullanılan matematiksel hesaplar aritmetik ortalamanın ilk kullanılma alanı olmuştur. Bu kavrama Arapça avar, İtalyanca avaria, Türkçede (pek çok denizcilik terimi gibi İtalyanca'dan alınan) avarya ve İngilizce average adı verilmektedir. İngilizcede aynı sözcük ve bazı günlük pratik hallerde Türkçede kullanılan averaj sözcüğü ortalamaya eşit anlamda kullanılmaktadır.

İstatistikte bilimsel olarak ortalamalar kavramına bir aksiyomatik yaklaşım John Bibby (1974) tarafından verilmiştir.[1]

Ortalama tipleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ortalama bir sayısal veri dizisinin merkezsel konumunu temsil etmek için seçilen tek bir sayı halinde bir özettir. Eğer veri dizisinde tüm elemanlar aynı sayı ise ortalama bu tek sayıdır. Ancak bu tip veri dizisi pratikte gayet az olarak bulunduğu, hatta nerede ise hiç bulunmadığı için, bir pratik veri dizisinin merkezsel konumunu farklı şekilde temsil edecek ortalamalar geliştirilmiştir. Önce bu ortalamalardan en çok kullanılanları kısaca ele alınacak ve sonra daha geniş kapsamlı bir tablo sunulacaktır.

En çok kullanılan ortalama tipleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Günlük hayatta en çok kullanılan ortalama türü aritmetik ortalama olmakla birlikte, bazı durumlarda mod, medyan, geometrik ortalama ve diğer ortalama türleri tercih edilmektedir.

Aritmetik ortalama[değiştir | kaynağı değiştir]

Aritmetik ortalama bir anakütle veya bir örneklem veri değerlerinin toplamlarının o anakütledeki terim sayısına veya örneklem büyüklüğüne bölünerek elde edilen merkezsel konum değeridir. Bu tanınım şu formülle gösterilir:

Burada örneklem aritmetik ortalaması sembolüdür; anakütle aritmetik ortalaması için μ kullanılır.

Bu yöntem istatistikte sıkça kullanılır. Fakat bazı eksik yönleri vardır.

  • Verilerin ölçülme ölçeğinin aralıklı veya oransal olması gerekir. İsimsel ölçekli veriler için aritmetik ortalama anlamsızdır. Birçok istatistikçi sırasal ölçekli veriler için aritmetik ortalamanın anlamsız olduğunu kabul etmektedirler; ancak pratikte, özellikle bir anketten ortaya çıkarılan, sırasal ölçekli veriler için aritmetik ortalama hesaplanıp önemli alanlarda kullanılmaktadır.
  • Eğer anakütle veya örneklem veri dağılımı simetrik olmayıp çarpıklık gösteriyorsa, aritmetik ortalama merkezsel değer olmaktan çıkıp çarpıklık kuyruğunun bulunduğu tarafa doğru gitmeye eğilimlidir. Bu halde aritmetik ortalama istatistik bilenlerin istatistik bilmeyenlere karşı kullanabilecekleri bir aldatmaca yolu olarak da kullanılabilir.

Örnek: Bir iş yerinde işçiler maaşlarının düşük olmasından dolayı şikayetçidirler. Fakat yöneticiler tam tersini savunabilirler. Maaş dağılımları şöyle olsun:

1 Genel Müdür: 15.000,00 YTL
2 tane Genel Müdür Yardımcısı: her biri 5.500,00 YTL
5 tane idari işler sorumluları (Halkla ilişkiler, İnsan kaynakları...vb): her biri 1.500,00 YTL
30 tane normal personel = her biri 1.000,00 YTL
Böyle bir durumda maaşların aritmetik ortalaması alınırsa
[15000+(2x5500)+(5x1500)+(30x1000)]/38 = 1.671,05 YTL

olarak ortalama aylık maaş hesaplanır. Ama bu ortalama merkezsel konumu göstermez. 38 personelden ancak 3'ü ortalamadan fazla maaş almakta görülmektedir ve maaş dağılımı çok bariz şekilde çarpıktır. Çok küçük sayıda kişi (müdür ve 2 yardımcısı) karşılaştırılmalı olarak çok büyük değerde maaş almakta ama çok büyük sayıda kişi düşük değerde maaş almaktadır. Böylece maaş dağılımı gayet asimetrik olup sağda ince uzun bir kuyruk bulunmaktadır; veri dağılımı pozitif çarpıklık göstermektedir. Bu nedenle maaş aritmetik ortalaması merkezsel konum göstergesi olmaktan çıkmıştır.

GRiS[2][değiştir | kaynağı değiştir]

Aritmetik Ortalama'nın Çarpık veri dizilerinde işlevini kaybetmesi durumunun önüne geçebilmek için, 2014 yılında yayınlanan "İstatistikte Altın Oran" Kitabında yeni bir ortalama tanımlanmıştır.[3] Bu yeni ortalama GRiS (Golden Ratio in Statistics) Ortalama olarak adlandırılmıştır. Bu ortalamanın özelliği, veri dizisindeki her bir elemanın, konumuna göre katkı sağlamasıdır.

GRiS ortalama katsayı maskesi
GRiS ortalama katsayı maskesi

Veri Dizisi küçükten büyüğe sıralandıktan sonra, her bir elemana bulunduğu konuma göre, yukarıda gösterilen GRiS ortalama katsayı maskesindeki ağırlıklandırma katsayıları atanır. Her bir elemanın Medyan'dan farkı, kendine atanmış ağırlıklandırma katsayısı ile çarpılır, bu çarpımların toplamı, ağırlıklandırma katsayıları toplamına bölünür ve medyandan sapma hesaplanır. Veri dizisinin her iki ucunda bulunan elemanlar, aynı ölçüde baskılandığı için; GRiS ortalama her durumda medyana, aritmetik ortalamadan daha yakın konumlanmaktadır. Bu yöntem sayesinde aritmetik ortalamanın en bariz zayıflığı olan merkezsel değer olmaktan çıkıp çarpıklık kuyruğunun bulunduğu tarafa doğru gitme eğilimi bertaraf edilmiştir.

Geometrik ortalama[değiştir | kaynağı değiştir]

Geometrik ortalama bir anakütle veya bir örneklem veri değerlerinin çarpımlarının o anakütledeki terim sayısına veya örneklem büyüklüğüne eşit kökü alınmak suretiyle elde edilen bir merkezsel konum değeridir. Bu tanımlama için formül şöyle verilir:

Burada G geometrik ortalama sembolüdür.

Bu tür ortalamanın da dezavantajları bulunmaktadır:

  • Büyük bir sayıda kök almak el hesabı ile imkânsız olduğu için bu tür ortalama genel olarak elektronik hesap makinelerinin veya bilgisayarların gelişmesinden önce kullanılması çok zor olmaktaydı. Verilerin logaritması alınıp bu logaritma verilerinin toplamı bulunduktan sonra eldeki veri büyüklük sayısına bölünerek geometrik ortalamanın logaritma değeri bulunur, bunun antilogaritmasının alınması gerekirdi. Orta basitlikte hesaplar yapabilen elektronik hesap makinaları veya kompüter kullanılarak geometrik ortalama almak çok kolaylaşmıştır.
  • Geometrik ortalama bulabilmek için verilerin pozitif değerde olması gerekmektedir yani veri değerlerinin özellikle sıfır veya negatif olmaması gerekmektedir. Eğer tek bir veri değeri sıfır ise, geometrik ortalama almak anlamsız olacaktır.
  • Ayrıca verilerin ölçülme ölçeğinin oransal olması gerekir; isimsel ölçekli, sırasal ölçekli ve aralıksal ölçekli veri değerleri için geometrik ortalama anlamsız olur.

Mod[değiştir | kaynağı değiştir]

Mod veri dizisi içinde en çok defa tekrarlanan veri değeridir. Mod isimsel ölçekli veriler için anlamlı olan tek ortalama ölçüsüdür. Ancak veri dizisi içinde tek bir mod olmayabilir yahut birden fazla sayıda mod bulunabilir.

Medyan[değiştir | kaynağı değiştir]

Medyan bir veri dizisinin küçükten büyüğe veya büyükten küçüğe sıralanmasından sonra bu dizinin tam ortasında bulunan değerdir. Eğer veri büyüklüğü tek sayılı ise medyan verilen bir veri değerine eşit olur. Eğer veri büyüklüğü çift sayılı ise medyan orta iki değerin ortalaması olur. Medyan bulmak için basit bir algoritmaya göre sıralanmış veri değerlerinin kalan en küçük ve en büyük değerleri birer birer elimine edilir; veri sayısı tek ise en son kalan tek veri medyandır; eğer veri sayısı çift ise son kalan iki veri çiftinin ortalaması medyan olur.

Genelleştirilmiş ortalama türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İstatistikçiler ortalama türlerini genelleştiren tek bir formül bulmak için değişik yaklaşımlar kullanmışlardır:

Bu formülde m için değişik değerler değişik ortalama türü verirler: :

    • eğer m = 1 ise aritmetik ortalama;
    • eğer m = 2 ise kuadratik ortalama;
    • eğer m = -1 ise harmonik ortalama;
    • limit m → 0 ise geometrik ortalamaya yaklaşır.
  • Genelleştirilmiş f-ortalaması formülü diğer bir örnektir. Genelleştirilmiş f-ortalaması için formül şudur:

Burada f tersi alınabilir bir fonksiyondur. Bu formül değişik ortalamalar için şu şekilleri alır:

    • Geometrik ortalama için f(x)=log x olur.
    • Harmonik ortalama için f(x)= 1/x olur.
    • Çok az bilinen üstel ortalama için f(x)=ex olur.

Ancak bu genelleştirme ile tüm ortalamaların ayrı ayrı formüllerini bulmak imkânsızdır.

  • Diğer bir genelleştirme, ortalamalar listesi elamanlarının permütasyonu halinde simetrik olan bir g(x1, x2, ..., xn) fonksiyonunun değişik şekillerde ifadesi ile yapılır:[4]
    • Aritmetik ortalama için g(x1, x2, ..., xn) =x1+x2+ ...+ xn.
    • Geometrik ortalama için g(x1, x2, ..., xn) =x1·x2· ...· xn.
    • Harmonik ortalama için g(x1, x2, ..., xn) =x1−1+x2−1+ ...+ xn−1.

Değişik ortalama tipleri özeti[değiştir | kaynağı değiştir]

İstatistik bilim dalında bir sıra değişik ortalama tipleri geliştirilmiş ve bunlardan araştırıcının isteğine göre birinin veya birkaçının eldeki veriler için merkezsel konum ölçüsü olarak kullanılması imkânı sağlanmıştır.

İsim Denklem veya betimleme
Aritmetik ortalama
Medyan (ortanca) Bu yüksek değerde olan veriler ile düşük değerde olan verilerin tam ortasında bulunan bir sayı.
Geometrik medyan Rn düzeyindeki noktalar için, medyan kavramının, matematik rotasyon dönüşümünde sabit kalan bir genişletilmesi,
Mod (tepedeğer) Verilerin en çok defa tekrarlanmış değeri
Geometrik ortalama
Harmonik ortalama
Kuadratik ortalama
(veya ortalama kareler karekökü)
Genelleştirilmiş ortalama
Ağırlıklı ortalama
Kesilmiş ortalama Belirli bir yüzde oranda en yüksek ve en düşük veri değerlerinin bertaraf edilmelerinden sonra hesaplanan aritmetik ortalamadır.
Çeyrekler açıklığı ortası Çeyrekler açıklığı kullanılarak kesilmiş ortalamanın özel bir hali.
Açıklık-ortası
Winsorize ortalaması Bir çeşit kesilmiş ortalama olup belirli bir yüzde olarak kesilen en yüksek ve en düşük değerler bertaraf edileceğine kalan sayılar için en yuksek ve en düşük veri değerleri yerine ikame edilirler.
Anualizasyon

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bibby, J. (1974) "Axiomatisations of the average and a further generalization of monotonic sequences" Glasgow Mathematical Journal C.15, say.63–65.
  2. ^ Gunver, Mehmet Guven; Senocak, Mustafa Sukru; Vehid, Suphi. "TO DETERMINE SKEWNESS, MEAN AND DEVIATION WITH A NEW APPROACH ON CONTINUOUS DATA" 2 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. PONTE International Scientific Researchs Journal73 (2). doi:10.21506/j.ponte.2017.2.34
  3. ^ Mehmet Güven GÜNVER, Prof. Dr. Mustafa Şükrü ŞENOCAK, Doç Dr. Suphi VEHİD, İstatistikte Altın Oran, Türkmen Kitabevi, 2014, ISBN : 9786054749409
  4. ^ Bakın Bibby,J. (1974) "Axiomatisations of the average and a further generalisation of monotonic sequences", Glasgow Mathematical Journal, C.15, say. 63–65,
  • Spiegel, Murray R ve Stephens, Larry J. (Tr.Çev.: Çelebioğlu, Salih) (2013) İstatistik, İstanbul: Nobel Akademik Yayıncılık ISBN 9786051337043

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Ortalama İsminin Numeraolojisi Nedir? :Ortalama İsminin Numeraolojisi ile ilgili Ortalama İsminin Numeraolojisi burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Ortalama İsminin Numeraolojisi Ne Demektir? Ortalama İsminin Numeraolojisi Açıklaması Nedir? Ortalama İsminin Numeraolojisi Cevabı Nedir? Ortalama İsminin Numeraolojisi Kelimesinin Anlamı? Ortalama İsminin Numeraolojisi konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Ortalama İsminin Numeraolojisi Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Ortalama İsminin Numeraolojisi Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Ortalama İsminin Numeraolojisi Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Ortalama İsminin Numeraolojisi İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Ortalama İsminin Numeraolojisi Açıklaması? :Ortalama İsminin Numeraolojisi Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Ortalama İsminin Numeraolojisi Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Ortalama İsminin Numeraolojisi Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Ortalama İsminin Numeraolojisi Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Ortalama İsminin Numeraolojisi Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Ortalama İsminin Numeraolojisi Gerçek mi? :Ortalama İsminin Numeraolojisi ile ilgili Ortalama İsminin Numeraolojisi burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Ortalama İsminin Numeraolojisi sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Ortalama İsminin Numeraolojisi Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Ortalama İsminin Numeraolojisi Hakkında? :Ortalama İsminin Numeraolojisi ile ilgili Ortalama İsminin Numeraolojisi burada bulabilirsiniz. Ortalama İsminin Numeraolojisi Detaylar için sitemizi geziniz Ortalama İsminin Numeraolojisi Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Ortalama İsminin Numeraolojisi resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Emirhan, Sivas, Sıradağlar Zaman Dilimi, Ubuntu User, Destan Gibi, Edebi sanat, Gökdere, Osmancık, Ulleung, Eliseu Pereira dos Santos, İhsan Sezal, Yuva, Kemaliye, Chris Masters, Türkiye Sosyalist Emekçi ve Köylü Partisi, Parteş Belediyesi, Afrika Birleşik Devletleri, Ashley Cole, Vermilion Parish, Atrachelus, Vinadio, St. Landry Parish, Süleyman Ferit Eczacıbaşı, Thinopyrum, Savaş filmleri ve TV programları listesi, En İyi Pop MTV Avrupa Müzik Ödülü, Deste oluşturma oyunu, Zoltán Tildy, Türkiye Millî Eğitim Bakanlığı müsteşarları listesi, Rosalynn Sumners, Muta, Papahānaumokuākea, Keravniya Dağları, Kabataş Olayı, Laminar Research, Mauro Ramos, FC Nistru Otaci, Otto Baum, İzlanda kadın millî futbol takımı, Rheden, Davy Klaassen, Kuçova, II. Dan, Samih Rifat, Garip akımı, Gears of War 3, Özel görelilikte kütle, Darren McGavin, Berja, Özge Gürler, Toprak eşya, Aliterasyon, Yabani çilek, Missi Pyle, Sedat Simavi Vakfı Ödülü, Cavriglia, 1554, Aslan kümesi, Elymus repens, NGC 5861, Venn şeması, Joanna Hoffman, Suat Sayın, Tau4 Eridani, Köpekler I Grubu, Ereğli Belediyespor, Underworld (2003 film), İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Millî Edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şiir, Santiago Ramón y Cajal, Efteni Gölü, Burhaniye Metrobüs İstasyonu, Aita, Özel görecelik, West Virginia Üniversitesi, NGC 1643, İkinci Yeni sonrası toplumcu şiir, Pizza teslimi, Kristoffer Nordfeldt, Çivi yazısı, Civilization (seri), Kaitlyn Dever, Florida Politeknik Üniversitesi, Temel cebir teorisi, Suntribe, Hasretinden Prangalar Eskittim, 1935 FA Charity Shield, Dürrânîler, Amadou Toumani Touré, Serbest nazım ve toplumcu şiir, Oktay Rifat, Kerh Muharebesi, Meliz Redif, Ölene Kadar, Leke (dizi), Deliormanlı, Taka (bot), Yap? bilgi modellemesi, Bình Định (il), William C. Campbell, Patagonya, Victor Victoria, John F. Kennedy Başkanlık Kütüphanesi ve Müzesi,
Tezli Nedir?, Zekice İsminin Anlamı Nedir?, Tezkiyesi Bozuk Nedir?, Mete Koca Kimdir?, Abdullah Çakır Kimdir?, Zeki İsminin Anlamı Nedir?, Recep Bakırcı Kimdir?, Doğu Türkistan bayrağı Anlamı Nedir, Doğu Türkistan bayrağı Nasıl Oluştu, Doğu Türkistan bayrağı Tarihi, Doğu Türkistan bayrağı Renkleri, Doğu Türkistan bayrağı Tasarımı, Tezatlı Nedir?, Zekasal İsminin Anlamı Nedir?, Faik Deli Kimdir?, Zekâlı İsminin Anlamı Nedir?, Ferdaya Salmak Nedir?, Cevdet Akay Kimdir?, Zekâi İsminin Anlamı Nedir?, Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?,