Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir?

Müktefî Nedir?

Müktefî Nedir?, Müktefî Nerededir?, Müktefî Hakkında Bilgi?, Müktefî Analizi? Müktefî ilgili Müktefî ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Müktefî ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Müktefî Ne Anlama Gelir Müktefî Anlamı Müktefî Nedir Müktefî Ne Anlam Taşır Müktefî Neye İşarettir Müktefî Tabiri Müktefî Yorumu 

Müktefî Kelimesi

Lütfen Müktefî Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Müktefî İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Müktefî Kelimesinin Anlamı? Müktefî Ne Demek? ,Müktefî Ne Demektir? Müktefî Ne Demektir? Müktefî Analizi? , Müktefî Anlamı Nedir?,Müktefî Ne Demektir? , Müktefî Açıklaması Nedir? ,Müktefî Cevabı Nedir?,Müktefî Kelimesinin Anlamı?,Müktefî Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Müktefî Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Müktefî Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Müktefî Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Müktefî Kelimesinin Anlamı Nedir? Müktefî Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Müktefî Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Müktefî Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Müktefî - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Müktefî

Müktefî Nedir? Müktefî Ne demek? , Müktefî Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Müktefî Kelimesinin Anlamı? Müktefî Ne Demek? Müktefî Ne Demektir? ,Müktefî Analizi? Müktefî Anlamı Nedir? Müktefî Ne Demektir?, Müktefî Açıklaması Nedir? , Müktefî Cevabı Nedir? , Müktefî Kelimesinin Anlamı?






Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir?

Müktefî

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Muktefi
Alî el-Muktefî BilLâh
Abbâsî Halifesi
Hüküm süresi902-908
Önce gelenʿMu'tedi
Sonra gelenMuktedir
Ölüm907
Tam adı
Abû Ahmed "el-Muktefî bi’l-Lâh" ʿAlî bin ʿAhmed el-Mu'temid
HanedanAbbâsî Hanedanı
BabasıʿMu'temid
DiniSünni İslam

Muktefi veya ʿAlî el-Muktefî Billâh Tam Adı: Ebû Ahmed "el-Muktefî bi’l-Lâh" ʿAlî bin ʿAhmed el-Mu'temid (Arapça: أبو أحمد "المكتفي بالله" علي بن أحمد المعتمد ; Ebū Aḥmed el-muktafī bi-llāh ʿAlī bin ʾAḥmad el-muʿtemid) (ö. 908) Abbasi halifelerinin onyedincisidir. 902 senesinde halife oldu ve 908’de öldü. Abbasi hakimiyetindeki geniş topraklarda parçalanmalar başlamış ve eyalet valileri birer birer bağımsızlıklarını ilan etmeye başlamışlardı. Muktefi, bu parçalanmayı durdurdu ve Abbasi hakimiyetini yeniden tesis etti.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kendinden bir önce Abbâsî halifesi olan ʿMu'temid'nin oğlu idi. Annesi Türk asıllı bir köle idi. Babası 902'de öldüğünde Rakka'da vali olarak bulunmaktaydı. Hemen Bağdat'a döndü. Babasının Bağdat'ta terör rejimi estirmek için kurmuş ve kullanmış olduğu gizli hapishaneleri boşaltıp ve bunları ortadan kaldırması ile halk arasında sevgi kazandı. Halka gösterdiği cömertlikler dolayısıyla da yaklaşık 7 yıl süren halifeliği döneminde bu halk sevgisini devam ettirdi. Halifelik döneminde çok ciddi devlet sorunları ile karşılaştı ve Abbâsî Devletini temelden tehdit eden bu tehlikeleri cesaretle karşılayıp Abbâsî Halifeliğinin devamını sağladı.

Karmatîler[değiştir | kaynağı değiştir]

Karşılaştığı ilk önemli tehlike babası halife Mu'tedid döneminde çok şiddet kazanan Karmatîler isyanı oldu. Karmatîler, 10. yüzyılın başlarına kadar "el-Savad" ve Suriye'ye yayılmışlardı. 902'de Karmatîler hükümdar ve komutanları olan "Zikreviye" altında Suriye'nin kuzeyinde bulunan Halep, Humus, ve Hama'ya hücum ettiler ve bu şehirleri ellerine geçirdiler. Bu sırada Abbasi orduları Mısır'da meşguldüler. Halife bu şehirleri sonradan tekrar eline geçirdi. Karamatiler "Dişi Devenin Adamı" adlı bir lider komutası altında 903'te Şam'a saldırdılar. Fakat bu saldırı bu liderin bu hücum sırasında öldürülmesi ile sona erdi. 904'te Mehdi adını taşıyan bir diğer Karmâtî lideri Suriye'yi terör altına aldı ama yakalanıp idam edildi. 13 Ekim 905'te Zikreviye komutasında bir Karamati ordusu Kufe'yi eline geçirdi. Haccın batıl bir itikât olduğunu ileri süren Karmatîler orduları ve çeteleri devamlı olarak Hicaz'a Mekke'ye Hac için giden hacı adaylarına ve oradan dönen hacılara hücumlar organize etmeye başladılar ve bu hücumlar Muktefi'nin halifelik döneminden sonra çok uzun süren yıllar devam etti.

Halife Muktefi Türk asıllı general Vasıf'i büyük bir ordu ile "Zikreviye"'yi bastırmaya gönderdi. 907'de iki gün süren bir büyük bir muharebe sonucunda Karamatiler mağlup edilip "Zikreviye" esir alındı. "Zikreviye" esir olarak Bağdat'a gönderilmekte iken bu muharebede aldığı yaralar dolayısıyla iyileşemeyerek yolda öldü. Bağdat'a gönderilen cesedi Bağdad halkı tarafından büyük hakaretlerle sokaklarda gezdirilerek parçalandı. Karmati ordusundan kalanlar, Suriye'de Hüseyin ibni Hamdan tarafından kovalandı ve imha edildi. Böylece Karmati tehlikesi ve tehditlerinin bir müddet için önü alındı.

Mısır[değiştir | kaynağı değiştir]

Halife Mutadid 892'de Bağdat'a yıllık tazminat vermesi şartıyla Mısır'da Tolunoğulları otonom idaresini kabul etmişti. Tolunoğullarından ikinci özerk Mısır Emiri olan Humareveyh 896'da suikasta uğradı ve Mısır siyasi bir keşmekeşe girdi. Humareveyh'in büyük oğlu olan Ebu el Asakir Mısır ve Suriye emiri olarak siyasi idareyi eline almaya çalışmakta iken 896'da yine bir suikast neticesi öldürüldü. Humareveyh'in küçük oğlu olan Harun Mısır Emiri olarak idareyi eline aldı; ama karışık politik durum kötüleşmeye devam etti.

Abbâsî halifesi orduları Suriye'de Karamati hücumları ile uğraşmakta iken Tolunoğulları'nın Mısır'dan gönderdikleri ordudan büyük destek aldılar. Bu ordunun komutanı Muhammed Süleyman'dı. Bu general Mısır'ı halife namına tekrar eline geçirmek için Muktefi ile bir anlaşma yaptı. Abbâsî halifelik orduları ile kendi ordusu Tarsus'tan ayrılan bir gemi filosu ile Mısır'a hareket etti. Bu filo ta Kahire önüne kadar gelebildi. Burada Tolunoğulları'na bağlı olan diğer önemli generaller de Muhammed Süleyman'ın halife ordusuna katıldı. Tulonoğlu Mısır Emiri olan Harun Kahire'de yapılan bir muharebe sırasında bir ok isabeti ile öldü.

Muhammed Süleyman'ın orduları Kahire'yi talan ettiler, yakıp yıktılar. Birçok Tulonoğulları eserleri, Nil Nehri'nin kanalları ve bentleri dahil, bu talan sırasında tamamıyla yerle bir edilip imha edildi. Taşınabilir büyük ganimetler Bağdat'a nakledildi. General Muhammed Süleyman bu büyük talandan mesul tutuldu ve hapse atıldı. İlk Tolunoğulları Mısır Emiri olan Ahmed bin Tolun'un kardeşi olan Şaban 905 yılı için Mısır emiri tayin edildi.

Bu yılda Abbasi Halifesi Muktefı Mısır'a bir Abbasi saferi yaptı ve bundan sonra Tolunoğulları özerk Mısır Emirliği sona erdi.

Irak[değiştir | kaynağı değiştir]

Muktefı halife olduğunda Abbâsî halifeliğine bağlı ama içişlerinde özerk olarak Hamadaniler Irak Emiri olarak hüküm sürmekteydi. Kürt asıllı birçok asker Ninova'da toplanmaya ve Bağdat'tan ayrı bir devlet kurmaya çalışmakta idiler. 905'te Halife Muktefi Hamadanı Musul Emirliğine Ebu el-Hayca'yı getirdi ve bu emir altında bulunan Arap orduları Kürtleri Azerbaycan tarafına püskürtüp Irak'tan çıkarttı.

Horasan[değiştir | kaynağı değiştir]

Halife Muktefi döneminde Horasan'da Abbasilere bağlı ama efektif olarak özerk olan Samanoğulları hüküm sürmekte idi. Bu emirler 900'de halife adına Safferi Amir ibni Layth'a karşı savaşıp galip gelmişlerdi. Türkmenlerin batıya doğru göç etmelerini önlemek için bir baraj görevi görmekteydiler. Aynı zamanda doğuya Türkmenlere karşı zaman zaman akın yapmaktaydılar.

Bizans[değiştir | kaynağı değiştir]

Müktefı'nın halifelik döneminde, aynı babasının halifelik döneminde olduğu gibi, Bizans'lılara karşı Anadolu’ya arka arkaya yapılan seferler sona ermemişti. Tulonoğulları'ndan olan Tarsus valisi bir Bizans hücumu ancak 50 kadar Arap gemisini yakarak zorla önleyebilmişti. 905'te Bizanslılar her biri 10.000 kişiden oluşan 10 orduyu güney Anadolu'da toplayıp Arapların elinde bulunan Akdeniz kıyılarını ve güney Anadolu şehirlerine büyük zararlar verdiler. Aynı yıl bir Rum dönmesi Müslüman amiral komutasındaki bir Abbâsî filosu Bizans sahillerini ta Ege'de sahillerinde şehirler kadar hücumu uğratıp talan etti. Bu karşılıklı hücum ve hkarsı hücum fazal devam etmeden barış imzalandı ve iki taraf da aldıkları esirleri değiş tokuş yaptılar.

Son yıllar ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Müktefı'nın en son politik kararī 907'de Samanoğulları Horasan Emirliği'ne babası I. İsmail yerine II. Ahmet'in geçişini onaylamak oldu.

Müktefi, vefatına yakın ağır bir hastalığa yakalandı. Hasta yatağında Halifeliğin kime geçeceğini düşünmeye başladı. Kendisine danışmanlık eden Vezir genç bir halifenin daha kolay kontrol edilebileceğini düşünerek kardeşi olan ve daha yaşı 13 olan "Abdullah bin Mütazz"'ın yerine geçmesini tavsiye etti ve bunu Muktefı kabul etti. Daha yaşı 35'i geçmemiş iken Abbasi Halifesi Muktefi Bağdat'ta hayat gözlerini yumdu. Küçük kardeşi Abdullah bin Mutazz halife oldu ve Muktedir ismini aldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hitti, Philip H. (çev. Salih Tuğ), (1968) Siyasi ve Kültürel İslam Tarihi (İV Cilt), İstanbul:Boğaziçi Yayınları.
  • Üçok, Bahriye (1979) İslam Tarihi Emeviler-Abbasiler, Devlet Kitapları, Ankara: Milli Eğitim Basımevi (1.Basım:1968)
  • Muir, Wiiliam (1924), The Caliphate, its rise, decline and fall, Edinburgh:John Grant [1][ölü/kırık bağlantı] Chapter LXXI, Al-Mo'tadid, Al-Muktafi, Egypt, War with Greeks (İngilizce) (Erişim:21.9.2010)
Müktefî
Doğumu:  ? Ölümü: 908
Sünni İslam unvanları
Önce gelen
Mutezîd
Abbâsî Halifesi
902 - 908
Sonra gelen
Muktedir



Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? Nedir? :Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? ile ilgili Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? Ne Demektir? Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? Açıklaması Nedir? Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? Cevabı Nedir? Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? Açıklaması? :Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? Gerçek mi? :Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? ile ilgili Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? Hakkında? :Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? ile ilgili Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? burada bulabilirsiniz. Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Müktefî nedir?, Müktefî anlamı nedir?, Müktefî ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Çamgiller, Aziz Edward, Trpinja, Yuja, Hear In The Now Frontier, The Fame, Ak Orda, Jonas Basanavičius, Suveyre, Sisseton, Ototylomys, Dijital dağıtım, Prenses Alice, Athlone Kontesi, 2023 Avrupa Oyunlarında breakdance, Sammy Mejia, Fahri Görgülü, 12. Akademi Ödülleri, Suriye ile ilgili Birleşmiş Milletler kararları listesi, Hadra, Tayland kadın millî voleybol takımı, Çevreli, Arguvan, Göreme Milli Parkı, Tepki, Muzyka czterech stron wschodu, Toms River, New Jersey, CF Gloria 1922 Bistriţa, İdil Ural Devleti, 2018 FIVB Voleybol Erkekler Uluslar Ligi, FIVB Voleybol Kadınlar Milletler Ligi, KXNG Crooked, Adrián Bone, NGC 261, Honghe Hani ve Yi Özerk İli, Mando, Amaranthus powellii, Billboard Japan Hot 100, Kolesterol, Marek Heinz, FIVB Voleybol Erkekler Milletler Ligi, Dinamik dizi, Bugatti Divo, Ensest yasağı, 1945 Türkiye nüfus sayımı, Cemal Gürsel, Thomas Robinson, Palais des Papes, Sessiz (albüm), Belediye Kütahyaspor, Geğarkunik İdari Bölgesi, 1632, Bölüm (iş), Pil tarihi, Mezozoik, Fran Zwitter, Entada, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alanındaki şehitlikler ve eserler listesi, Rudolph Marcus, Corleone, Microstigmata, Francesco Quinn, Polatlı Yüksek Hızlı Tren Garı, Morella, Diano Castello, 2018 FIVB Voleybol Kadınlar Uluslar Ligi, 2019 FIVB Voleybol Kadınlar Uluslar Ligi, 2021 FIVB Voleybol Kadınlar Uluslar Ligi, Kükürtlü, Aşkale, Begonia crispipila, Pantin, Arachnura, Belarus kadın millî voleybol takımı, Analamanga, Samarinda, Estonya kadın millî voleybol takımı, İsviçre kadın millî voleybol takımı, Rodrigo Lacerda Ramos, Nicomedia, Hayri Kozakçıoğlu, Karadağ kadın millî voleybol takımı, Büyükdere Caddesi, Flakpanzer 38(t), Messier 10, Çamgazi Barajı, Asya Voleybol Konfederasyonu, Glennis Grace, Avusturya kadın millî voleybol takımı, Köpek Kalbi, Danimarka kadın millî voleybol takımı, 1998 Türkiye Kupası Finali, Dermot Ahern, Gürcistan kadın millî voleybol takımı, Kuzey Makedonya kadın millî voleybol takımı, Yerleşim yeri, Portekiz kadın millî voleybol takımı, Slovakya kadın millî voleybol takımı, Rum Vadisi Koruma Alanı, Dan Savage, Slovenya kadın millî voleybol takımı, Oğuz dilleri, Henrik Larsson,
Tezkiyesi Bozuk Nedir?, Mete Koca Kimdir?, Abdullah Çakır Kimdir?, Zeki İsminin Anlamı Nedir?, Recep Bakırcı Kimdir?, Doğu Türkistan bayrağı Anlamı Nedir, Doğu Türkistan bayrağı Nasıl Oluştu, Doğu Türkistan bayrağı Tarihi, Doğu Türkistan bayrağı Renkleri, Doğu Türkistan bayrağı Tasarımı, Tezatlı Nedir?, Zekasal İsminin Anlamı Nedir?, Faik Deli Kimdir?, Zekâlı İsminin Anlamı Nedir?, Ferdaya Salmak Nedir?, Cevdet Akay Kimdir?, Zekâi İsminin Anlamı Nedir?, Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?, Fenaya Çekmek Nedir?, Filiz Kılıç Kimdir?,