Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir?

Mühendislik Nedir?

Mühendislik Nedir?, Mühendislik Nerededir?, Mühendislik Hakkında Bilgi?, Mühendislik Analizi? Mühendislik ilgili Mühendislik ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Mühendislik ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Mühendislik Ne Anlama Gelir Mühendislik Anlamı Mühendislik Nedir Mühendislik Ne Anlam Taşır Mühendislik Neye İşarettir Mühendislik Tabiri Mühendislik Yorumu 

Mühendislik Kelimesi

Lütfen Mühendislik Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Mühendislik İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Mühendislik Kelimesinin Anlamı? Mühendislik Ne Demek? ,Mühendislik Ne Demektir? Mühendislik Ne Demektir? Mühendislik Analizi? , Mühendislik Anlamı Nedir?,Mühendislik Ne Demektir? , Mühendislik Açıklaması Nedir? ,Mühendislik Cevabı Nedir?,Mühendislik Kelimesinin Anlamı?,Mühendislik Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Mühendislik Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Mühendislik Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Mühendislik Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Mühendislik Kelimesinin Anlamı Nedir? Mühendislik Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Mühendislik Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Mühendislik Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Mühendislik - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Mühendislik

Mühendislik Nedir? Mühendislik Ne demek? , Mühendislik Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Mühendislik Kelimesinin Anlamı? Mühendislik Ne Demek? Mühendislik Ne Demektir? ,Mühendislik Analizi? Mühendislik Anlamı Nedir? Mühendislik Ne Demektir?, Mühendislik Açıklaması Nedir? , Mühendislik Cevabı Nedir? , Mühendislik Kelimesinin Anlamı?






Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir?

Mühendislik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Siemens tarafından inşası ve imalatı yapılan bir buhar türbininin birleştirilmesi.
Sanayi Devrimi'nin itici gücü olan buhar makinesi, modern tarihteki mühendisliğin önemini vurgular. Bu kiriş motoru, Madrid Teknik Üniversitesi'nde sergilenmektedir.

Mühendislik, köprüler, tüneller, yollar, araçlar ve binalar dahil olmak üzere makineler, yapılar ve diğer öğeleri tasarlamak ve inşa etmek için bilimsel ilkelerin kullanılmasıdır.[1] Mühendislik disiplini, her biri uygulamalı matematik, uygulamalı bilim ve uygulama türlerinin belirli alanlarına özel vurgu yapan, geniş bir yelpazede uzmanlaşmış mühendislik alanları’nı kapsar.

Mühendis, insanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı çeşitli yapılar yol, köprü, bina, peyzaj, çevre gibi şehircilik ve imar dışı alanların ilkeleri, bayındırlık; tarım, beslenme gibi gıda; fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik gibi fen; uçak, gemi, otomobil, motor, iş makineleri gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış, belli bir mühendislik dalında mühendislik eğitimi görerek mezun olmuş ve "mühendis" ünvanını kullanmayı kanunen hak eden kimse.[2]

Modern anlamda mühendis, bilim insanlarının ürettiği teorik bilgiyi teknisyen ve ustaların uygulayabileceği pratik bilgiye dönüştüren kişidir. Demir yolları inşaat mühendisi Arthur Mellen Wellington'a göre mühendislik, "Beceriksiz birinin iki dolara kötü yaptığı bir şeyi bir dolara iyi yapma sanatıdır.".

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerikan Mühendislerinin Mesleki Gelişim Konseyi (ECPD, ABET)'in öncülü)[3] "mühendisliği" şu şekilde tanımlamıştır:

Yapıları, makineleri, aparatları veya imalat süreçlerini veya bunları tek tek veya birlikte kullanan işleri tasarlamak veya geliştirmek; veya tasarımlarını tam olarak bilerek inşa etmek veya işletmek; veya belirli çalışma koşulları altında davranışlarını tahmin etmek; bunların tümünü amaçlanan işleve, işletme ekonomisine, can ve mal güvenliğine saygı duyarak tasarlamak için bilimsel ilkelerin yaratıcı uygulamasıdır.[4][5]

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Mühendis kelimesi Arapça geometri (hendese) ile meşgul olan, geometri bilen kişi anlamına gelmektedir.[6]

Mühendislik felsefesi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk başta matematik olmak üzere "İhtiyaçların karşılanmasında emniyet, ekonomi ve estetiğin göz önüne alınmasıdır."Ters mühendislik, mühendisliğin temelidir." Felsefî açıdan klâsik mühendislik, teklikten bütünselliğe ulaşmaktır. Ama ters mühendisliğin ilkesi, bütünsellikten tekliğe ulaşma gayesini taşır.

Sanatsal tasarım ve aynı zamanda endüstriyel tasarım anlamında birçok sanatçı "tabiattan esinlendik ve ilham aldık" ifadesi içindedir. Aslında bu noktada ar-ge anlamıyla evrim bilimi, mevcut bilim tarafından ters mühendislik temelleriyle incelenerek şu anki bilimsel doğrusal mühendislik anlayışını var etmektedir.

Mühendislik dalları[değiştir | kaynağı değiştir]

Hoover Barajı

Mühendislik, genellikle birkaç alt disipline ayrılan geniş bir disiplindir. Mühendis genellikle belirli bir disiplinde eğitim görse de, deneyim yoluyla çok disiplinli hale gelebilir. Mühendislik genellikle dört ana dala sahip olarak tanımlanır:[7][8][9][10][11] elektrik mühendisliği, inşaat mühendisliği, kimya mühendisliği ve makine mühendisliği.

Elektrik mühendisliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Elektrik motoru

Elektrik mühendisliği, yayın mühendisliği, elektrik devreleri, jeneratörler, motorlar, elektromanyetik/elektromekanik cihazlar, elektronik cihazlar, elektronik devreler, fiber optikler, optoelektronik cihazlar, bilgisayar sistemleri, telekomünikasyon, enstrümantasyon, kontrol sistemileri ve elektronik gibi çeşitli elektrik ve elektronik sistemlerin tasarımı, çalışması ve üretimidir.

İnşaat mühendisliği[değiştir | kaynağı değiştir]

İnşaat mühendisliği, altyapı (havaalanları, yollar, demiryolları, su temini ve arıtma vb.), köprüler, tüneller, barajlar ve binalar gibi kamu ve özel işlerin tasarımı ve inşasıdır.[12][13] İnşaat mühendisliği geleneksel olarak yapı mühendisliği, çevre mühendisliği ve yerölçüm dahil olmak üzere birçok alt disipline ayrılmıştır. Geleneksel olarak askeri mühendislik'ten ayrı olarak kabul edilir.[14]

Kimya mühendisliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Kimya mühendisliği, ticari kimyasallar, özel kimyasallar, petrol arıtma, mikro fabrikasyon, fermentasyon ve biyomolekül üretimi gibi ticari ölçekte kimyasal süreçleri yürütmek için fizik, kimya, biyoloji ve mühendislik ilkelerinin uygulanmasıdır. Kimya tesislerinin tasarımı, kurulumu, işletiminden, yeni veya mevcut kimya ürünlerinin araştırılması ve geliştirilmesinde de kimya mühendisleri çalışır. Üretim süreçlerinin tasarımı ve analizinde ısı aktarımı, kütle aktarımı, ayırma işlemleri, proses tasarımı, reaksiyon mühendisliği gibi pek çok bilim dalı ve uygulamadan faydalanırlar.

Makine mühendisliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Makine mühendisliği, güç ve enerji sistemleri, havacılık/uçak ürünleri, silah sistemleri, ulaşım ürünleri, motorlar, kompresörler, aktarma organları, kinematik zincirler, vakum teknolojisi, titreşim izolasyon ekipmanı, üretim, robotik, türbinler, ses ekipmanları ve mekatronik gibi fiziksel veya mekanik sistemlerin tasarımı ve üretimidir.

Disiplinlerarası mühendislik[değiştir | kaynağı değiştir]

Disiplinlerarası mühendislik, uygulamanın birden fazla temel dalından yararlanır. Tarihsel olarak, deniz mühendisliği ve maden mühendisliği ana dallardı. Diğer mühendislik alanları imalat mühendisliği, akustik mühendisliği, korozyon mühendisliği, enstrümantasyon ve kontrol mühendisliği, Havacılık ve uzay mühendisliği, otomotiv, bilgisayar, elektronik, enformasyon mühendisliği, petrol, çevre, sistemler, ses, yazılım, mimari, ziraat, biyosistemler, biyomedikal,[15] jeoloji mühendisliği, tekstil, endüstriyel, malzemeler,[16] ve nükleer mühendislik'tir.[17]

Bu ve diğer mühendislik dalları Birleşik Krallık'ın 36 lisanslı üye kurumunda Mühendislik Konseyi temsil edilmektedir.

Yeni uzmanlıklar bazen geleneksel alanlarla birleşir ve yeni dallar oluşturur - örneğin, Dünya sistemleri mühendisliği ve yönetimi, mühendislik bilimleri, çevre bilimi, mühendislik etiği ve mühendislik felsefesi dahil olmak üzere çok çeşitli konu alanlarını içerir.

Diğer mühendislik dalları[değiştir | kaynağı değiştir]

Zamanla bazıları aşağıda sıralanmış ama bunlarla sınırlı olmayan pek çok mühendislik dalı ortaya çıkmıştır:

bina temel sağlamlaştırma, şev ve dolgu stabilizasyonu, heyelan risk değerlendirmesi, yeraltı suyu izleme, yeraltı suyu iyileştirmesi, maden kazıları ve doğal kaynak arama gibi etki araştırmaları ile ilgilenirler. Yerkürenin başlangıcından günümüze kadar geçirdiği yapısal değişmeleri, yer kabuğunun yüzeyinin ve altının bugünkü durumunu inceleyen, yerleşim alanlarının ve her türlü mühendislik yapılarının yer seçimi çalışmalarının yürütülmesiyle ilgili eğitim verilen mühendislik dalıdır.

  • Maden mühendisliği: Yeraltında bulunan kaynakların ve madenlerin üretimini günümüz tekniğine uygun olarak inceler.
  • Mekatronik mühendisliği: Mekatronik kelime anlamıyla makine ve elektronik kelimelerinin birleşimiyle oluşturulmuş yeni bir terimdir. Mekatronik mühendisliği; kontrol otomasyon mühendisliği, makine mühendisliği, yazılım mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği dallarının kesişiminden oluşan yeni bir mühendislik dalıdır. İlgi alanları genellikle sanayide bulunan robotik cihazlardır.
  • Metalürji ve malzeme mühendisliği: Çeşitli birçok ham maddeden kullanışlı ürünlerin ve malzemelerin üretimi ve geliştirilmesinde rol alan mühendislerdir. Metaller ve çeşitli birçok ham maddenin günlük hayattaki uygulamalarıyla ilgilenmekle beraber, kullanışlı malzemelerin tasarımı ve var olanların geliştirilmesiyle ilgilenmektedirler.
  • Polimer mühendisliği: Plastik, kauçuk ve elyaf gibi polimetrik malzemelerin üretimi ve şekillendirilmesiyle ilgilenir.
  • Uzay mühendisliği: Uzay Mühendisliği, dünya çevresindeki hava-uzaydan ekonomik, bilimsel ve teknolojik amaçlı hizmet ve ürün sağlamayı maçlayan bir mühendislik dalıdır. Uzay mühendisleri sivil ve askeri kuruluşlarda, dünya çevresinde yörüngeye konacak insanlı ve insansız hava-uzay araçlarını ve bunları yörüngeye koyacak roketleri tasarlayan ve inşa eden, görev ve yol planlarını hesaplayan, sürekli kontrol ederek, görevlerini yerine yetirmelerini sağlayan mühendislerdir. Ayrıca, hava-uzay araçlarında yapılacak bilimsel ve teknolojik amaçlı deneylerin gerçekleştirilmesinde de görev alırlar.
  • Ziraat mühendisliği: Bitkisel üretim, hayvansal üretim yanında tarımsal biyoteknoloji, tarım makineleri, kültürteknik, toprak bilimi ve bitki besleme, tarım ekonomisi, tarım ürünleri teknolojisi, bitki koruma, peyzaj mimarlığı ve biyogazdan enerji üretimi alanlarında uğraş veren mühendislik dalıdır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ definition of "engineering" from the https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/ 16 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Cambridge Academic Content Dictionary © Cambridge University
  2. ^ Türkçe Sözlük, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara 2011
  3. ^ "There's no place like Chrome". 31 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2018. 
  4. ^ "Engineers' Council for Professional Development. (1947). Canons of ethics for engineers". 29 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2021. 
  5. ^ [1] 31 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Includes Britannica article on Engineering)
  6. ^ "Mühendis". Nişanyan Sözlük. 4 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2021. 
  7. ^ Journal of the British Nuclear Energy Society: Volume 1 British Nuclear Energy Society – 1962 – Snippet view 21 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Quote: In most universities it should be possible to cover the main branches of engineering, i.e. civil, mechanical, electrical and chemical engineering in this way. More specialized fields of engineering application, of which nuclear power is ...
  8. ^ The Engineering Profession by Sir James Hamilton, UK Engineering Council Quote: "The Civilingenior degree encompasses the main branches of engineering civil, mechanical, electrical, chemical." (From the Internet Archive)
  9. ^ Indu Ramchandani (2000). Student's Britannica India,7vol.Set. Popular Prakashan. s. 146. ISBN 978-0-85229-761-2. 5 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2013. Branches: There are traditionally four primary engineering disciplines: civil, mechanical, electrical and chemical. 
  10. ^ "Journal of the British Nuclear Energy Society - Google Books". 6 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2014. 
  11. ^ "Engineering Council (ENGC)" (PDF) (İngilizce). 13 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Haziran 2014. 
  12. ^ "History and Heritage of Civil Engineering". ASCE. 16 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2007. 
  13. ^ "What is Civil Engineering". Institution of Civil Engineers. 30 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2017. 
  14. ^ Watson, J. Garth. "Civil Engineering". Encyclopaedia Britannica. 31 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2018. 
  15. ^ Bronzino JD, ed., The Biomedical Engineering Handbook, CRC Press, 2006, 0-8493-2121-2
  16. ^ Bensaude-Vincent, Bernadette (March 2001). "The construction of a discipline: Materials science in the United States". Historical Studies in the Physical and Biological Sciences. 31 (2): 223-48. doi:10.1525/hsps.2001.31.2.223. 
  17. ^ "Archived copy" (PDF). 29 Eylül 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2011. 

Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? Nedir? :Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? ile ilgili Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? Ne Demektir? Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? Açıklaması Nedir? Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? Cevabı Nedir? Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? Açıklaması? :Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? Gerçek mi? :Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? ile ilgili Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? Hakkında? :Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? ile ilgili Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? burada bulabilirsiniz. Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Mühendislik nedir?, Mühendislik anlamı nedir?, Mühendislik ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Wayback Machine, Fuzuli, Nerine, Fiat Doblo, Glycosmis, Avusturyanın ilhakı, 6. Altın Koza Film Festivali, Chevrolet Equinox, Fetullah Gülen, Biruni Üniversitesi, Balcıl keseligiller, Bauırjan Momışulı, Love Takes Time, Filistin Merkezi İstatistik Bürosu, Sune K. Bergström, Gurlu, Steve Winwood, UNPROFOR, Karsta 2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, Carlos Miloc, Laplasyen, Samanyolu Haber TV, Valerian Kuybyshev, IDGAF, II. Richard (Normandiya Dükü), Seküler hümanizm, Zeytinyağı, Tatvan, Savaş Buldan, Hemorajik kolit, Deli Yürek, Arkadiusz Głowacki, Piast Hanedanı, papalar listesi, 2013 FA Community Shield, Ali Kaya, NGC 2634, Çin rakamları, Müslüm Gürses 1, Doğanşehir, Nimrod (albüm), Scorpion (Mortal Kombat), Ümmet, Rongchang, Nancy MacKay, Homerik İlahiler, 2000 Türkmenistan depremi, 1. Hereford Kontu William FitzOsbern, Kefernahum (film), Yunan Kurtuluş Savaşı, Stamford Köprüsü Muharebesi, Ealdred (York Başpiskoposu), Nwankwo Kanu, İslamcılığın eleştirisi, 2005, Carmen de Hastingae Proelio, Doña Mencía, Bottle Pop, I. Williamın silah arkadaşları, Yumurtalı taze fasulye, İşbara Kağan, Tepeli arı şahini, Inthaeron, Nazarabad merkezî bahşı, Ralph Macchio, International Finance Centre, Arı şahini, Tüketim malı, Guy Demel, Hediocoris, GreenJolly, Derecikören Tren İstasyonu, Akustik, Shannen Doherty, Silene guntensis, Filistin toprakları, 1859, Taçların Birleşmesi, IAI Lavi, Gize Platosu, Hastings Muharebesi, Dine hakaret, Meromorf fonksiyon, Türk korku sinema filmleri listesi, Kazak Hetmanlığı, Plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi, Uzaylı filmleri listesi, Parietal kemik, EXPOSE, Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi, Minkowski Diyagramı, Hristiyan devletler, Müzik şirketi, Osby, Mısır piramitleri listesi, Parachaeturichthys, Litvanya Silahlı Kuvvetleri, Çırak petrol sahası, Esvatini pasaportu, Kurgan Oblastı,
Zekâlı İsminin Anlamı Nedir?, Ferdaya Salmak Nedir?, Cevdet Akay Kimdir?, Zekâi İsminin Anlamı Nedir?, Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?, Fenaya Çekmek Nedir?, Filiz Kılıç Kimdir?, Ters Ters Nedir?, Fenasına Gitmek Nedir?, Zamklı İsminin Anlamı Nedir?, Mehtap Nazan Göktaş Kimdir?, Fenalık Geçirmek Nedir?, Sancak (bayrak) Anlamı Nedir, Sancak (bayrak) Nasıl Oluştu, Sancak (bayrak) Tarihi, Sancak (bayrak) Renkleri, Sancak (bayrak) Tasarımı, Zamansız İsminin Anlamı Nedir?, Burak Kotan Kimdir?, Fenalık Etmek Nedir?,