Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir?

Menşevik Nedir?

Menşevik Nedir?, Menşevik Nerededir?, Menşevik Hakkında Bilgi?, Menşevik Analizi? Menşevik ilgili Menşevik ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Menşevik ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Menşevik Ne Anlama Gelir Menşevik Anlamı Menşevik Nedir Menşevik Ne Anlam Taşır Menşevik Neye İşarettir Menşevik Tabiri Menşevik Yorumu 

Menşevik Kelimesi

Lütfen Menşevik Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Menşevik İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Menşevik Kelimesinin Anlamı? Menşevik Ne Demek? ,Menşevik Ne Demektir? Menşevik Ne Demektir? Menşevik Analizi? , Menşevik Anlamı Nedir?,Menşevik Ne Demektir? , Menşevik Açıklaması Nedir? ,Menşevik Cevabı Nedir?,Menşevik Kelimesinin Anlamı?,Menşevik Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Menşevik Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Menşevik Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Menşevik Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Menşevik Kelimesinin Anlamı Nedir? Menşevik Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Menşevik Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Menşevik Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Menşevik - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Menşevik

Menşevik Nedir? Menşevik Ne demek? , Menşevik Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Menşevik Kelimesinin Anlamı? Menşevik Ne Demek? Menşevik Ne Demektir? ,Menşevik Analizi? Menşevik Anlamı Nedir? Menşevik Ne Demektir?, Menşevik Açıklaması Nedir? , Menşevik Cevabı Nedir? , Menşevik Kelimesinin Anlamı?






Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir?

Menşevik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Menşevik
меньшевики́
Menşevik Parti liderleri Pavel Axelrod, Julius Martov ve Alexander Martinov Norra Bantorget Meydanı'nda, Stockholm, İsveç; Mayıs 1917
Kuruluş1903
Kapanış1921
ÜrünlerRabochaia gazeta (İşçi Gazetesi)
Önemli kişilerJulius Martov
Pavel Axelrod
Alexander Martinov (daha sonra Bolşevik)
Fyodor Dan
Irakli Tsereteli
Leon Trotsky (daha sonra Bolşevik)
Noe Jordania
Ana kurumRusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi

Menşevikler (Rusçası: меньшевик) Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisinin 1903 yılında yapılan 2. Konferansında Lenin ile Julius Martov arasında yaşanan fikir ayrılıkları sonucu partinin bölünmesi sonucu ortaya çıkan iki gruptan birisidir.

Parti üyeliğinin tartışıldığı birleşimde fikir ayrılığı yaşanmasının ardından çoğunlukta olan Lenin taraftarlarına Rusça çoğunluk anlamına gelen Bolşevikler, azınlıkta kalan Martov taraftarlarına da azınlık anlamına gelen Menşevikler denilecektir.

1917 Şubat Devriminin ardından Menşevikler Geçici Hükümet içinde yer alacaktır. Ekim Devrimi ile Bolşeviklerin iktidarı alması üzerine örgütsel olarak hareketsiz kalan Menşevik liderler Bolşevik karşıtı Rus İç Savaşına aktif olarak dahil olmayacaklardır. Menşeviklerin kuvvetli olduğu Gürcistan’da kurulan Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, 1921 yılında Kızılordu tarafından zorla Sovyetler Birliği’ne dahil edilince Menşevik liderler Avrupa’ya sürgüne kaçacaklardır. Tabanda ise çok sayıda Menşevik, Bolşeviklere katılacaktır.

Bölünme[değiştir | kaynağı değiştir]

Ağustos 1903'teki Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisi (RSDİP) 2. Kongresi Lenin ile Martov arasındaki derin fikir ayrılıklarına sahne olur. Önce parti yayın organının yayın kurulunun bileşimi daha sonra da parti üyesinin tanımı üzerinde tartışmalar yürütülür. Özellikle tarafların üye tanımlamalara bakıldığında büyük bir fark görünmese de iki farklı örgüt yapısı tanımlandığı anlaşılmaktadır.

Buna göre Lenin parti üyesinin parti programını benimsemiş olması, partiye mali katkı yapıyor olması ve bir parti biriminde aktif faaliyet göstermesi şartını getirmek isterken, Martov üyenin sadece partinin gözetiminde olmasının yeterli olduğunu savunuyordu.[1] Lenin az sayıda profesyonel devrimciye ve çok sayıda parti sempatizanına sahip bir parti öngörürken Martov ise daha geniş ve görece serbest bir üyeliğe sahip bir parti kurgulamaktaydı. Konu görüşülürken Martov’un yorumu çoğunluğu kabul görür. Ancak parti üyesi Yahudilerin partiden ayrı bir örgütlülüğe sahip olmasını savunan Bundcular Kongre tarafından reddedilince dengeler değişir. Martov’u destekleyen Bundcuların ayrılmasıyla Lenin taraftarları çoğunluğu elde edecek ve Kongre tarafından seçilen Merkez Komite başta olmak üzere tüm parti organlarına bu durum yansıyacaktır. Artık birer hizip halini alan bu iki grubun isimleri de çoğunluk ve azınlık kelimelerinin Rusça karşılıklarından gelmektedir. Kongrede Bolşeviklerin çoğunluğu sağlamış olmalarına rağmen genel eğilim Menşeviklerden yanadır. Kongreden sonra iki hizip de birbirinden ayrı örgütlenmeye başlayacaktır.

Bölünmeden sonra[değiştir | kaynağı değiştir]

1903–1917[değiştir | kaynağı değiştir]

1905 Devrimi iki hizipi de hazırlıksız yakalar. Sürece sonradan dahil olan Bolşevikler Moskova’da Aralık ayında örgütledikleri ayaklanmada başarısız olsalar da örgütlenmede Menşeviklere göre daha başarılı olmuşlardır. 1906 yılındaki RSDİP 4. Kongresinde yeniden birleşme resmen başarılır. Bunda 1905 Devriminin başarısız olmuş olmasının etkisi ve Çarlık rejiminin sosyalistlere yoğun saldırı başlatmasının da etkisi vardır. Kongrede Menşevikler çoğunluktadır. Buna rağmen Lenin’in parti üyesi tanımı kongrede benimsenir. Ancak taraflar arasında ittifaklar ve izlenecek siyasi hat ile ilgil sayısız anlaşmazlık yaşanır. İki hizip de kendi örgütlerini korur ve gittikçe birbirinden bağımsız hareket etmeye başlar.

İki hizip de Rusya’nın henüz sosyalizme geçilebilecek derecede sanayileşmemiş olduğunu düşünüyor, Çarlık rejiminin devrilmesi ve burjuva demokratik devrimi için çalışılması gerektiğini savunuyordu. İki taraf da işçi sınıfının mutlaka bu devrimsel süreçte rol oynaması gerektiğini düşünüyordu. Ancak 1905'ten sonra Menşevikler liberal burjuvazi ve özel olarak da Kadetler ile ittifak yapılması gerektiğini savunuyorlardı. Bolşevikler ise Kadetlerin devrimci bir süreci yürütebilecek bir yapıda olmadığını söyleyerek köylü ağırlıklı diğer sosyalist partilerle (örneğin SR’larla) ittifak yapılabileceğini düşünüyorlardı. Lenin’e göre devrimci durumda proletarya ve köylülerin diktatoryası kurulup burjuva devrimi sonuna kadar götürülmeliydi. Menşevikler giderek yasal imkânları ve sendikaları daha çok kullanmaya başlamış, aynı kurumlarda var olan Bolşevikler ise işçilerin silahlı ayaklanmasına daha sıcak bakmışlardı.

1905 Devriminin bastırılmasından sonra çok sayıda Menşevik partiden ayrılarak yasal muhalefet hareketlerine dahil olacaktır. Lenin 1908 yılında devrimcilikten uzaklaştığını düşündüğü Menşevikleri tasfiyecilikle suçlayacaktır. İki hizip arasındaki uzlaşmaz çelişkiler sonucunda 1912 yılında Bolşevikler artık ayrı bir parti olduklarını ilan ettikleri kongreyi gerçekleştireceklerdir. Menşevikler ise ayrı bir parti olarak 1914 yılında örgütlenecektir. Bolşevikler I. Dünya Savaşını emperyalist bir savaş olarak reddederken Menşeviklerin çoğu onlara katılacak, ancak küçük bir sağ eğilimli kesim anavatanın savunulması çağrısı yapıp savaşı destekleyecektir.

1917 Devrimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1917 yılı Şubat Devrimi ile birlikte Çarlık rejiminin devrilmesiyle birlikte İrakli Tsereteli önderliğindeki Menşevikler başa geçen Geçici Hükümete çağrı yaparak ilhaksız ve adil bir barış yapılması gerektiğini bildirdi. Ancak bu çağrıya rağmen Menşevikler savaşın sürmesini savunuyor ve “devrimin savunulması için” cephedeki askerlerin savaşmaya devam etmesi gerektiğini belirtiyorlardı. Devrimci altüst oluş sırasında işçi, köylü ve cephedeki askerler tarafından kurulan taban örgütlenmesi olan sovyet organlarında Menşevikler, SR’lar ile birlikte yönetime gelirler. Çok önemli bir konuma sahip olan başkentteki Petrograd Sovyetinde de Menşevikler yönetimdeydi.

Monarşinin devrilmesiyle beraber Menşevikler ile Bolşevikler arasındaki ayrımların artık arka plana atılacağı ve birlikte mücadele edileceği bazı önde gelen Bolşevik ve Menşevik liderler arasında düşünülmekteydi. Bolşevik liderlerin neredeyse hepsi yurt içi ve yurt dışı sürgünde bulunduğu için Petrograd’da bulunan Bolşevik yöneticiler Aleksandr Şlyapnikov ve Vyaçeslav Molotov Geçici Hükûmet ve ona destek veren Menşevikleri parti yayınlarında ve özellikle Pravda’da şiddetle eleştirmekteydi. Ancak bu ekip sürgünden gelen Lev Kamenev, Josef Stalin ve Matvei Muranov’un gelmesiyle tasfiye edilecek ve Geçici Hükûmete karşı anlayışlı, Menşeviklerle uzlaşmacı bir tavır Bolşeviklere hakim olacaktır. Ancak Lenin, Mühürlü Tren olarak adlandırılan uzun yolculukla Petrograd’a döndüğünde bu tarzı şiddetle eleştirecektir. Nisan Tezleri olarak adlandırılan ve Bolşeviklerin siyasi hattına şekil veren açıklamalarında Lenin, devrimin burjuva aşamasının tamamlandığını ve iktidarın işçi ve yoksul köylüler tarafından alınması için partinin derhal örgütlenmesi gerektiğini vurgular. Bu beklenmeyen ve radikal fikirler Geçici Hükûmeti destekleyen Menşeviklerle olası ittifakı zaten gündeme bile almamaktadır.

Mart – Nisan 1917 döneminde Menşevik önderliği şartlı da olsa liberal ağırlıklı Geçici Hükûmeti destekler. 2 Mayıs günü savaş konusunda halktan gelen tepkilerle Geçici Hükûmetin düşmesi üzerine Tsereteli, Menşeviklerin devrimin selameti için Geçici Hükûmeti güçlendirmesi gerektiğini ileri sürer. Bundan sonra Menşevikler, SR’lar ve Kadetler ile koalisyon hükûmetine dahil olacaktır. Martov’un Mayıs ayında Avrupa’dan sürügünden dönmesiyle güçlenen Menşevikler içerisindeki sol kanat Tsereteli liderliğini sorgulayacak ve hükûmetten çekilinmesini isteyecektir. Ancak 9 Mayıs 1917 günü yapılan parti konferansında ise Martov taraftarları azınlıkta kalacaktır. Bundan sonra Menşevikler Ekim Devrimi ile devrilene kadar Geçici Hükûmette yer alacaktır.

Menşevikler ve Bolşevikler ayrı yönlere doğru hızla ilerlerken ülke dışından ve içinden sürgünden dönen partililer hızla bir tarafı tutmak durumunda kalıyorlardı. Bazıları Menşeviklere katılırken, bazıları da Aleksandra Kollontay gibi doğrudan Bolşeviklere dahil olur. Aralarında Leon Troçki, Adolf Joffe olan önemli sayıda partili ise Petrograd merkezli kendi örgütlerini kurarak Enternasyonalistler adını alır. Bu grup Ağustos 1917’de Bolşeviklere katılacaktır. Ayrıca aralarında Maksim Gorki de yer alan az sayıda ama etkili aydın Gorki’nin Novaya Zhizn (Yeni Hayat) gazetesi etrafında toplanır ve iki gruba da katılmaz.[not 1]

1917’den sonra[değiştir | kaynağı değiştir]

Menşeviklerin özellikle Temmuz Günleri sırasında işçilere karşı olan olumsuz tutumları, Geçici Hükûmet politikalarına katılmaları ve Bolşeviklerin artan örgütlülüğü yüzünden çok güç kaybederler. Kasım 1917’de yapılan Kurucu Meclis seçimlerinde sadece yüzde 3 oy alırlar. Partinin sağ kanadı Ekim Devrimi ile iktidarı alan Bolşeviklere karşı silahlı mücadele yapılmasını savunurken, partinin artık çoğunu oluşturan sol kanat Bolşeviklerin iç savaşta desteklenmesini ister. Ancak Martov önderliğindeki sol kanat Menşeviklerden örgütsel olarak kopmaz.

Gürcistan deneyimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Gürcistan’da Menşevikler yoğun olarak örgütlü oldukları için Rus İç Savaşı döneminde Menşevikler bağımsız Gürcistan Demokratik Cumhuriyetinin kurulduğunu ilan ettiler. 14 Şubat 1919’da yapılan seçimlerde Menşevikler yüzde 81,5 oy aldı ve Menşevik lider Noe Jordania başbakan oldu. Partinin buradaki örgütlenmesinde öne çıkan isimler Noe Ramişvili, Evgeni Gegeçkori, Akaki Çhenkeli ve Nikoloz Çheidze’ydi. Ancak Rus İç Savaşından galip çıkan Bolşevikler bağımsız bir Gürcistan’a izin vermediler. Kızıl Ordu birlikleri, Azerbaycan ve Ermenistan'dan sonra Şubat 1921'de Gürcistan’a işgal etti ve ülke Sovyetler Birliği’ne ilhak edildi. Menşevik hükûmeti ise Avrupa’ya sürgüne gitmek zorunda kaldı.

Son[değiştir | kaynağı değiştir]

Menşevizm, 1921 yılındaki Kronstadt Ayaklanması sonrasında yasadışı ilan edilir. Bundan sonra Menşevik aydınların ülke dışına göçü yaşanır. Hasta olan Martov, Almanya’ya gider. Burada 1921 yılında Sosyalist Haberci (Rusçası: Sotsialisticheskii vestnik) adlı yayın organını çıkartmaya başlar. Yayın Nazilerin iktidara gelmesi üzerine 1933 yılında Berlin’den Fransa’ya taşınır. II. Dünya Savaşının başlaması üzerine ise New York'a taşınır. 1970’li yıllara kadar yayınlanacak sonrasında ise sönümlenecektir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 14 Ekim 1903 tarihli RSDİP 2. Kongre raporundan 29 Ağustos 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 3 Şubat 2022 tarihinde erişilmiştir
Notlar
  1. ^ Bu çevre ve özellikle Gorki Ekim Devriminden sonra Bolşeviklere karşı çıkacak ve “kendi kanlarında boğulmaları” gerektiğini yazacaktır. Ancak gelişen Rus İç Savaşında doğrudan Bolşeviklere karşı cephe almayacak ve sonunda Bolşeviklerle uzlaşacaktır.

Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? Nedir? :Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? ile ilgili Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? Ne Demektir? Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? Açıklaması Nedir? Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? Cevabı Nedir? Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? Açıklaması? :Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? Gerçek mi? :Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? ile ilgili Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? Hakkında? :Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? ile ilgili Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? burada bulabilirsiniz. Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Menşevik nedir?, Menşevik anlamı nedir?, Menşevik ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Buruli ülseri, Arnot Art Museum, Meet Kevin Johnson, kurtlar vadisi karakterleri listesi, Aurora Snow, Çine Madranspor, Anastasia Nichita, Hermann Michel, Shelley Duvall, Georg Wittig, Zigetvar (eyalet), Sulim Yamadayev, Çimmesyan dilleri, Zerrin Arbaş, Encyclopedia of Life, Adult Contemporary (müzik listesi), Serhan Kavut, Mobilya, Nursultan Nazarbayev, 1952 Yaz Olimpiyatlarında Portekiz, Ödemiş nohut mayalı ekmeği, Albert Einstein, Ali Rıza Fegani, Raj Reddy, Fındıkzade, Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi, BBC Prime, Arike Ogunbowale, Pino, Matematiksel sosyoloji, Lyonia, 1884, İzyaslav, Kasper Hämäläinen, Papu Gómez, Akira Yoshino, Seyhan Kültür Merkezi, Smartbook, Maxim Gorky, 1928 Kış Olimpiyatlarında Fransa, Kaluga Oblastı, Siirt, Yahudiliğe geçiş, 1952 Yaz Olimpiyatlarında Polonya, Messerschmitt, Priştine Uluslararası Havalimanı, Bilkent Odeon, Encyclopedia Britannica, Epreme, Yazıhan, Paul Greengard, 1932, Pascal üçgeni, Sinancılar, Kemalpaşa, Hidden Path Entertainment, Hræsvelgr, Alisa Agafonova, Wrecking Ball (Miley Cyrus şarkısı), Derek Abbott, Claudio Coccoluto, Aşıksam Ne Farkeder, Siyam kedisi, Orta Amerika bayrakları, Ölüm belirtileri, Grigori Kulik, 1924 Kış Olimpiyatlarında Polonya, Miss Golden Globe, 1928 Kış Olimpiyatlarında Polonya, 1932 Kış Olimpiyatlarında Polonya, NGC 3930A, Velid Ali, Urban Dictionary, 1952 Kış Olimpiyatlarında Polonya, Hardlight, Cansever, Hapishane, Havacılık, Mikrosistin, Ilava, Uşakta 2024 Türkiye yerel seçimleri, Kruszyniany Camii, Ġgantija, Aşktan Sabıkalı, Komütatif Cebir, Kuzey Makedonyadaki şehirler listesi, Mikronezya Federal Devletleri arması, Strateji video oyunu, Colchicum trigynum, Niphatidae, Bağ Melik, Johns Hopkins University, Android Pay, Phalacrocorax carbo, Aritmi, 1972 Kış Olimpiyatlarında Polonya, Televizyon İzleme Araştırma Komitesi, Doymamış yağ, Titanfall, Candan Dumanlı, New Mexico, Peter Fleming (yazar),
Tezkiyesi Bozuk Nedir?, Mete Koca Kimdir?, Abdullah Çakır Kimdir?, Zeki İsminin Anlamı Nedir?, Recep Bakırcı Kimdir?, Doğu Türkistan bayrağı Anlamı Nedir, Doğu Türkistan bayrağı Nasıl Oluştu, Doğu Türkistan bayrağı Tarihi, Doğu Türkistan bayrağı Renkleri, Doğu Türkistan bayrağı Tasarımı, Tezatlı Nedir?, Zekasal İsminin Anlamı Nedir?, Faik Deli Kimdir?, Zekâlı İsminin Anlamı Nedir?, Ferdaya Salmak Nedir?, Cevdet Akay Kimdir?, Zekâi İsminin Anlamı Nedir?, Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?, Fenaya Çekmek Nedir?, Filiz Kılıç Kimdir?,