Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir?

Mani Yarımadası Nedir?

Mani Yarımadası Nedir?, Mani Yarımadası Nerededir?, Mani Yarımadası Hakkında Bilgi?, Mani Yarımadası Analizi? Mani Yarımadası ilgili Mani Yarımadası ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Mani Yarımadası ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Mani Yarımadası Ne Anlama Gelir Mani Yarımadası Anlamı Mani Yarımadası Nedir Mani Yarımadası Ne Anlam Taşır Mani Yarımadası Neye İşarettir Mani Yarımadası Tabiri Mani Yarımadası Yorumu 

Mani Yarımadası Kelimesi

Lütfen Mani Yarımadası Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Mani Yarımadası İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Mani Yarımadası Kelimesinin Anlamı? Mani Yarımadası Ne Demek? ,Mani Yarımadası Ne Demektir? Mani Yarımadası Ne Demektir? Mani Yarımadası Analizi? , Mani Yarımadası Anlamı Nedir?,Mani Yarımadası Ne Demektir? , Mani Yarımadası Açıklaması Nedir? ,Mani Yarımadası Cevabı Nedir?,Mani Yarımadası Kelimesinin Anlamı?,Mani Yarımadası Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Mani Yarımadası Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Mani Yarımadası Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Mani Yarımadası Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Mani Yarımadası Kelimesinin Anlamı Nedir? Mani Yarımadası Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Mani Yarımadası Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Mani Yarımadası Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Mani Yarımadası - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Mani Yarımadası

Mani Yarımadası Nedir? Mani Yarımadası Ne demek? , Mani Yarımadası Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Mani Yarımadası Kelimesinin Anlamı? Mani Yarımadası Ne Demek? Mani Yarımadası Ne Demektir? ,Mani Yarımadası Analizi? Mani Yarımadası Anlamı Nedir? Mani Yarımadası Ne Demektir?, Mani Yarımadası Açıklaması Nedir? , Mani Yarımadası Cevabı Nedir? , Mani Yarımadası Kelimesinin Anlamı?






Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir?

Manya Burnu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Mani Yarımadası sayfasından yönlendirildi)
Manya Yarımadası'nın haritası

Manya Burnu (Yunanca: Μάνη), veya Orta Çağ'daki adıyla Maina ya da Maïna (Μαΐνη Maïni), Yunanistan'ın güneyinde bulunan ve kendilerini antik Spartalıların torunları sayan Manyot'ların (Mανιάτες Maniátes) vatanı olan yarımadadır. Manya'nın başkentleri Gytheio ve Areopoli'dir. Manya, Mora Yarımadası'ndan güneye uzanan üç yarımadadan ortada bulunanıdır. Doğusunda Lakonya Körfezi, batısındaysa Messinya Körfezi bulunur. Manya Yarımdadası, Taygetos sıradağlarının sonunda yer alır.

Manya Yarımdası'ndaki Matapan (ya da Tenaro) Burnu, Yunanistan anakarasının en güney noktasıdır.

Etimolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

"Manya" veya"Mani" adı bir Frank kalesi olan le Grand Magne'dan geliyor olabilir. Daha büyük olasılıkla “Mani”, “çorak ve ağaçsız yer” anlamındaki bir kelimeden türemiştir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Mora Yarımadası'nın yeşil renkle gösterildiği bir Yunanistan haritası. Manya, Mora'nın güneyinde, ortadadır.

Arazi, dağlık ve erişilmezdir. Yakın zamanlara dek Manya köylerinin çoğuna sadece deniz yoluyla ulaşılabiliyordu. Günümüzde Kalamata'dan Areopoli'ye batı sahili boyunca uzanan, sonra güneyde Akrotainaro'ya (Kıta Yunanistanı'nın en güney noktasındaki burun), oradan da kuzeyde Gytheio'ya varan dar, virajlı bir yol mevcuttur. Pire - Manya hattındaki otobüslerin onyıllardır kullandığı bir diğer yol, Tripoliçe'den gelip Sparta, Yitio, Areopoli ve son olarak Mapatan burnu yakınındaki Yerolimenas şehirlerinden geçer. Manya, geleneksel olarak üç bölgeye ayırılmıştır:

  • Ekso Mani (Έξω Μάνη) ya da Dış Manya, kuzeydoğuda
  • Kato Mani (Κάτω Μάνη) ya da Aşağı Manya, doğuda
  • Mesa Mani (Μέσα Μάνη) ya da İç Manya, güneybatıda.

Kuzeyde bulunan ve Vardunya (Βαρδούνια) adı verilen dördüncü bir bölgeyse Manya'ya bazen dahil edilir, ancak tarihsel olarak asla Manya'nın parçası olmamıştır. Vardunya, Osmanlı kontrolündeki Evrotas ovasıyla Mani arasında tampon bölge işlevi görmüştür. Müslüman Arnavutlar, Osmanlı tarafından bu bölgeye iskân edilmiştir. Bu yerleşimciler, Yunan İsyanı'na dek yöre halkının büyük bir kısmını oluşturmuş, isyan sırasında da Tripoliçe'deki Türk müstahkemine kaçmıştır.[1] İsyandan sonra Vardunya'daki Rum nüfusu Aşağı Mani ve orta Lakonya'dan gelen yerleşimcilerce güçlendirilmiştir.

"Sadece geçiyorsan Mani'yi görmek için üç güne ihtiyacın var, ziyaret ediyorsan üç aya ihtiyacın var, ruhunu görmek için üç ömre ihtiyacın var. Biri denizi için, biri dağları için, biri de halkı için"

Manya, idari olarak Mora bölgesindeki Lakonya (Kato Mani, Mesa Mani) ve Mesinya (Ekso Mani) illeri arasında bölünmüştür, ancak antik zamanlarda tamamen Sparta kontrolündeki Lakonya içerisinde sayılıyordu. Manya'nın Mesinya'daki kısmı (aposkiaderi, "gölgeli" anlamında yöresel bir tabir), Lakonya'daki kısmından (prosiliaki, "güneşli" anlamında yöresel bir tabir) daha çok yağış alır, hâliyle tarım üretiminde daha ileridir. Mesinya'daki Manililerin soyadları -éas ekiyle, Lakonya'daki Manyalıların soyadlarıysa -ákos ekiyle biter; ayrıca -óggonas (éggonos, "torun" kelimesinden) eki de Manililerin soyadlarında bulunur.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Manya bayrağı (gayriresmî). Üzerinde antik bir Sparta atasözü olan "Zafer ya da ölüm, ya onunla [kalkanın elinde gelirsin] ya da onun üzerinde [getirilirsin]" yazmaktadır. Bir hoplit, ağır kalkanını yere atmadan savaştan kaçamazdı. Böylece bu sözle Spartalılara savaşta cesur olma görevleri hatırlatılırdı.[2]
Vatheia'daki kule evler.
Gytheio şehrindeki liman.

Yarımadanın batısındaki Alepotrypa Mağarası'nda 210 bin yıllık bir insan (Homo sapiens) kafatası bulundu. Bu, (2019 (2019) itibarıyla), Avrupa'da Homo sapienslerin varlığına dair en eski kanıttır.

Alepotrypa Mağarası da dahil Manya sahillerindeki birçok mağarada Cilalı Taş Devri kalıntıları bulundu.[3] Homeros Manya bölgesindeki çok sayıda kasabadan bahseder. Ayrıca bölgede Miken döneminden (1900 BC - 1100 BC) kalıntılara da rastlanmıştır. MÖ 1200 civarlarında bölge Dorlarca işgal edildi ve Sparta hakimiyetine geçti. Sparta iktidarı MÖ 3. yy'da yok edilince Manya özerk kaldı.

Bizans İmparatorluğu zayıflarken yarımadanın da kontrolünü yitirmekteydi. Güneydeki Maini Kalesi bölgenin merkeszi oldu. Sonraki yüzyıllarda Bizanslılar, Franklar ve Sarazenler yarımadanın hakimiyeti için savaştı.

Ms 1204'teki Dördüncü Haçlı Seferi'nden sonra İtayan ve Fransız şövalyeleri (Rumlar onların hepsine birden Frank adını takmıştır) Mora'yı işgal edip Achaea Prensliği'ni kurdu. Mistra, Passavas, Gustema (Beaufort) ve Büyük Maina (la Grand Magne) kalelerini kurdu. Bölge, 1262'den sonra Bizans kontolüne geçerek Mora Despotluğu'na dahil oldu.

1460'ta, İstanbul'un Fethi'nden 7 yıl sonra Despotluk Osmanlı kontrolüne geçti. Manya zaptedilmemişti ve yıllık haraç ödeme karşılığında özerliğini koruyabilmişti, ancak bu haraç sadece bir kez ödenmişti. Yöresel beyler Manya'yı Osmanlı adına yönetmişti.

Bunların ilki 17. yy'daki Limberakis Yerakaris'ti. Venedik filosunda kürekçilik yapmış olan Yerakaris, Osmanlılarca yakalanıp idama mahkum edilmiş, sonra sadrazam tarafından Osmanlı adına Manya'nın kontrolünü ele alması karşılığında affedilmişti. Yerakaris kaul etti ve bu fırsatı Manya'nın güçlü ailelerinden Stefanopoluloi ailesiyle kan davasını sürdürmek için kullanmıştı. Onların Oitylo'daki konutlarını kuşatmış, 35'ini esir alıp idam ettirmişti. 20 yıllık hükmü boyunca Venediklilerle Türkler arasında baplılığını değiştirmişti.[4]

1776'da, Orlov İsyanı'nın hezimetle sonuçlanmasının ardından Bâb-ı li Manya'ya özerklik tanıdı ve sonraki 45 yıl boyunca, 1821'deki Yunan İsyanı'na dek sekiz bey Manya'yı Bâb-ı li adına yönetti:[4]

  • Canetos Kutufaris (1776–1779)
  • Mihalbey Trupakis, ya da Murcinos (1779–1782)
  • Canetos Kapetanakis Grigorakis, ya da Canet Bey (1782–1798)
  • Panayotis Kumunduros (1798–1803)
  • Antonbey Grigorakis (1803–1808)
  • Konstantinos Zervakos, ya da Zervo Bey (1808–1810)
  • Theodorobey Canetakis (1811–1815)
  • Petros Mavromihalis, ya da Petro Bey (1815–1821)

Osmanlı güçten düşerken Manya dağları kleftlerin, yani Osmanlıya karşı savaşan eşkiyaların kalesine dönüştü. Osmanlı yıllarında çok sayıda Manyalının Korsika'ya göç ettiğine dair kanıtlar da mevcuttur. Petros Mavromihalis, son Manya beyi, Yunan İsyanı'nın önderlerindendi ve isyanı 17 Mart 1821'de Areopoli'de ilân etti. Manyalılar isyana büyük katkı sundukları hâlde Yunanistan bağımsızlığını kazanınca özerklik talebinde bulundular. Yannis Kapodistrias'ın hükmü boyunca dışarıdan müdahaleye şiddetle karşı çıktılar. Bu durum, Kapodistrias'ın Mavromihalis tarafından öldürülmesine kadar gitmiştir.

1878'de milli hükûmet Manya'nın özerkliğini azaltmış ve bölge zamanla ilgisizlik sebebiyle geri kalmıştır; sakinleri Manya'dan Yunanistan'daki büyük şehirlere, Batı Avrupa'ya ve Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etmiştir. Bu durum, 1970'lerde yeni yolların inşa edilmesi sonucu bölge turizminin gelişebilmesiyle tersine çevrilmiş ve Manya'nın nüfusu tekrar artmaya ve bölge tekrar zenginleşmeye başlamıştır.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölge, kuraklığına rağmen glina ya da syglino (kekik, keklik otu ve nane gibi baharatlarla fümelenmiş, portakal kabuğuyla beraber domuz yağında saklanmış bir tür domuz sosisi) gibi gıda ürünleriyle tanınmıştır. Manya, zeytinyağıyla ve balıyla da meşhurdur.

Günümüzde Manya'nın sahil köyleri kafe ve hediyelik eşya dükkanlarıyla doludur. Yarımadadaki Bizans kiliseleri, Frank kaleleri, kumlu plajlar ve manzara turist çekmektedir. Yazın Kalogria plajı ve Stoupa limanı civarındaki plajlar popülerdir, ancak Kardamyli ve Agios Nikolaos bölgelerinde de güzel plajlar mevcuttur. Manya'daki antik kule evler (pyrgospita) de turistleri cezbeder ve bazıları onlara konaklama imkânı sunar. Otylo yakınındaki Vlychada Mağarasıda popüler bir turizm rotasıdır. Mağara kısmen sualtında olduğu için turistler orayı gondol-benzeri kayıklarla gezer.

Gytheio, Areopoli, Kardamyli ve Stoupa yazın turistlerle dolu olduğu hâlde kışın genellikle sakindir. Yerlilerin çoğu zeytin yetiştirir ve kış aylarını zeytin hasadı ve işlemesine ayırır. Bazı dağ köyleri turist odaklı değildir ve nüfusları genellikle çok azdır.

Din[değiştir | kaynağı değiştir]

Hristiyanlık Manya'ya geç gelmiştir: Yunan tapınakları ilk MS 11. yy'da kiliselere çevrilmeye başlanmıştı. MS 10. yy'ın (900'lü yıllar) son yarısında Nikon Metanoite (Yunanca: Νίκων ὁ Μετανοείτε) adlı bir Bizans keşişi, Kilise tarafından Manya ve Çakonya gibi pagan kalan bölgelerde Hristiyanlığı yaymakla görevlendirilmiştir.

Manyalılar, Aziz Nikon'un vaazları sonucu Hristiyanlığa geçmeye başlamış, ancak pagan dini ve geleneklerinin çoğunlukla ortadan kaldırılması ve Manyalıların Hristiyanlığı tamamen kabbul etmesi 200 yıldan fazla sürmüş, ancak 11. ve 12. yüzyıllarda mümkün olabilmiştir. Doğu Ortodoks Kilisesi'nin Aya Nikon'u aziz ilan etmesinin ardından o, Sparta'nın olduğu gibi Manya'nın de koruyucu azizi olmuştur.

Patrick Leigh Fermor'ın yazdıklarına göre:

Dağlarında, dış dünyanın etkilerinden izole bir şekilde kısmen mağaralarda yaşayan Manyalılar, Hristiyanlığa geçen son Rumlardı. Onlar, Yunanların eski dinini ancak dokuzuncu yüzyılın sonlarına doğru terk ettiler. Hristiyanlığın doğduğu Levant'ın kalbine böylesine yakın olan bu kayalık yarımadanın St. Augustine'ın çok uzaktaki Kent'e varmasından tam üç yüzyıl sonra vaftiz edilebilmesi şaşırtıcıdır.'[5]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Mani - Kato Mani - from Kelefa to Vardounia and on to Githeon". www.zorbas.de. 6 Temmuz 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 
  2. ^ Plutarhos. Moralia. s. 241. 
  3. ^ Neolithic Alepotrypa Cave in the Mani, Greece. Oxbow Books, Limited. 31 Ekim 2017. ISBN 978-1-78570-648-6. 
  4. ^ a b Mani -- Travels in the Southern Peloponnese. John Murray. 1958. s. 48. 
  5. ^ Mani -- Travels in the Southern Peloponnese. John Murray. 1958. s. 46. 

Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? Nedir? :Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? ile ilgili Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? Ne Demektir? Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? Açıklaması Nedir? Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? Cevabı Nedir? Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? Açıklaması? :Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? Gerçek mi? :Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? ile ilgili Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? Hakkında? :Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? ile ilgili Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? burada bulabilirsiniz. Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Mani Yarımadası nedir?, Mani Yarımadası anlamı nedir?, Mani Yarımadası ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Halep Kuşatması (637), NGC 91, Umurcalı, Kiraz, Ülkelere göre seri katiller listesi, Uzunköy, Kiraz, Ibiza, İbiza, Celia Villalobos, Succubus, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi, Branko Lustig, Dinsiz nüfusa göre ülkelerin listesi, Atıcı, 1986 FIFA Dünya Kupası, 1986 fifa dünya kupası, Voltairine de Cleyre, Tenge, Filinta (dizi), Tat Gıda, Vedat Dicleli, Pascal Canfin, KF Llapi, Tenei, Veliler, Kiraz, Lathrapanteles, Yeniköy, Kiraz, Wu (On Krallık), Fayuan Tapınağı, Ulvi Yenal, Lucas Lima (1991 doğumlu futbolcu), Enrique Simonet, David Cronenberg, Truvalılar, Kutlug Bilge Kül Kağan, Malala Yousafzai, Sözlü gelenek, Billy Paul, Sayısal nesne tanımlayıcısı, Bosna Piramitleri, Altındağ (mitoloji), Fetih Suresi, AA pil, Çankaya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Anaconda (Nicki Minaj şarkısı), Rotaract, Hüseyin Çimşir, Ali Hoşfikirer, Philippe Daverio, Leeroy Thornhill, Sauron, Açıortay teoremi, Hucurât Suresi, IPhone 4S, İPhone 4S, Orçun Orçunsel, Elektrik akımı, Çanspor, Harpers Bazaar, Ashi Productions, Airbus UK Broughton FC, Halep çamı, BMC Neoport, Agroloji, TRT 2, Persona non grata, Aldercar and Langley Mill, İstanbul su müzesi, Cayman Adaları kadın millî ragbi birliği takımı, Fairuza Balk, Christopher A. Pissarides, Urfa Kuşatması (1146), 1983 Federasyon Kupası Finali, Hvítavatn, Onore, Callinectes amnicola, Softa Hatip Camii, Callinectes arcuatus, Pelin Buzluk, Callinectes bocourti, Callinectes pallidus, Adolfo Pérez Esquivel, Akasya, Antakya, George Gurdjieff, Düşler Tarlası, Les Amants, Halepçeye zehirli gaz saldırısı, NGC 1353, Yggdrasil, Smicronyx, Fenilpropanoid, Güldera ilçesi, Albert Kesselring, Sivil savunma, Triarii, Alain Calmat, Fizyoloji, Pablo Galdames Millán, Aurelianidae, Milas, Malpınarı,
Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Asiye Küçükyılmaz Kimdir?, Tirşemsi Nedir?, Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?, Tirşe Gözlü Nedir?, Filtresiz Nedir?, Zom İsminin Anlamı Nedir?, İbrahim Kaan Kimdir?, Filtreli Nedir?, Hasan Ataman Kimdir?, Ziyasız İsminin Anlamı Nedir?, Filozofik Nedir?, Ziyansız İsminin Anlamı Nedir?, Aslan ve Güneş Anlamı Nedir, Aslan ve Güneş Nasıl Oluştu, Aslan ve Güneş Tarihi, Aslan ve Güneş Renkleri, Aslan ve Güneş Tasarımı, Şeref Tamtürk Kimdir?, Onur Sergen Doğan Kimdir?, Ziyadar İsminin Anlamı Nedir?, İsmail Büyükkayıkçı Kimdir?, Filolojik Nedir?, Canan Kebenç Özkan Kimdir?, Tipsiz Nedir?, Tipolojik Nedir?, Zirai İsminin Anlamı Nedir?, Okan Işıktaş Kimdir?, Tipili Nedir?, Arap İsyanı bayrağı Anlamı Nedir, Arap İsyanı bayrağı Nasıl Oluştu, Arap İsyanı bayrağı Tarihi, Arap İsyanı bayrağı Renkleri, Arap İsyanı bayrağı Tasarımı, Zingal İsminin Anlamı Nedir?, Zinde İsminin Anlamı Nedir?, Yrd Doç Dr Berat Ahi Kimdir? Yrd Doç Dr Berat Ahi Nereli Yrd Doç Dr Berat Ahi Kaç Yaşında?, İsmail Keskin Kimdir?,