Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir?

Köklerin yer eğrisi Nedir?

Köklerin yer eğrisi Nedir?, Köklerin yer eğrisi Nerededir?, Köklerin yer eğrisi Hakkında Bilgi?, Köklerin yer eğrisi Analizi? Köklerin yer eğrisi ilgili Köklerin yer eğrisi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Köklerin yer eğrisi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Köklerin yer eğrisi Ne Anlama Gelir Köklerin yer eğrisi Anlamı Köklerin yer eğrisi Nedir Köklerin yer eğrisi Ne Anlam Taşır Köklerin yer eğrisi Neye İşarettir Köklerin yer eğrisi Tabiri Köklerin yer eğrisi Yorumu 

Köklerin yer eğrisi Kelimesi

Lütfen Köklerin yer eğrisi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Köklerin yer eğrisi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Köklerin yer eğrisi Kelimesinin Anlamı? Köklerin yer eğrisi Ne Demek? ,Köklerin yer eğrisi Ne Demektir? Köklerin yer eğrisi Ne Demektir? Köklerin yer eğrisi Analizi? , Köklerin yer eğrisi Anlamı Nedir?,Köklerin yer eğrisi Ne Demektir? , Köklerin yer eğrisi Açıklaması Nedir? ,Köklerin yer eğrisi Cevabı Nedir?,Köklerin yer eğrisi Kelimesinin Anlamı?,Köklerin yer eğrisi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Köklerin yer eğrisi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Köklerin yer eğrisi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Köklerin yer eğrisi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Köklerin yer eğrisi Kelimesinin Anlamı Nedir? Köklerin yer eğrisi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Köklerin yer eğrisi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Köklerin yer eğrisi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Köklerin yer eğrisi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Köklerin yer eğrisi

Köklerin yer eğrisi Nedir? Köklerin yer eğrisi Ne demek? , Köklerin yer eğrisi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Köklerin yer eğrisi Kelimesinin Anlamı? Köklerin yer eğrisi Ne Demek? Köklerin yer eğrisi Ne Demektir? ,Köklerin yer eğrisi Analizi? Köklerin yer eğrisi Anlamı Nedir? Köklerin yer eğrisi Ne Demektir?, Köklerin yer eğrisi Açıklaması Nedir? , Köklerin yer eğrisi Cevabı Nedir? , Köklerin yer eğrisi Kelimesinin Anlamı?






Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir?

Köklerin yer eğrisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Köklerin yer eğrisi (İngilizce: Root Locus), kontrol teorisinde, bir kapalı çevrim transfer fonksiyonunun kutuplarının sistemin kazancına göre değişimini gösteren çizimlerdir.

Giriş[değiştir | kaynağı değiştir]

Kapalı çevirimli bir sistemin blok diyagramı

Kapalı çevirim döngüye sahip olan her sistem yandaki blok diyagramdaki gibi ifade edilebilir. Burada açık sistemin transfer fonkisyonunu, ise geribesleme sisteminin transfer fonksiyonunu ifade etmektedir. Bu durumda bütün sistemin transfer fonksiyonu

olmaktadır. Bu yöntemde K artarken bütün sistemin kutuplarının yani ifadesinin köklerinin nasıl değiştiği sorusuna cevap aranmaktadır. Görüldüğü üzere K değiştikçe ifadesi farklı s değerleri için sıfır olur. İşte çizilen bu eğriler K arttıkça değişen köklerin eğrileridir. Bu eğriler sistemin kazancı sıfırdan sonsuza artarken çizilir. Kural olarak sistemin kazancının negatif olduğu düşününülmez. Kök eğrileri her zaman açık sistemin bir kutubundan başlar ve kazanç arttıkça açık sistemin sıfırlarına ya da asimtotlara doğru hareket eder. Kök eğrileri her zaman reel eksene göre simetriktir.

Sistemin kutupları kararlılık açısından önemlidir. s-düzleminde bir transfer fonksiyonunun pozitif reel kısımlı kutubu olması sistemin kararlı olmadığı anlamına gelir. Başka bir ifadeyle kararlı bir sistemin s-düzleminin sağ yarısında kutubu bulunmaz. Köklerin eğrileri bize kutupların hareketini gösterdiğinden sistemin artan kazançla ne zaman kararlılığını yitirdiğini bu eğrilere bakarak kolaylıkla anlayabiliriz.

Köklerin yer eğrilerine bakarak sistem tasarımı yapılabilir. Sistemin kutupları kazanca göre hareket ettiği için kazanç değiştirilerek sistemin kutupları hareket ettirilebilir. Bu sistemin karalılık, sönümleme oranı, doğal frekans gibi birçok özelliğini değiştirir. Birçok kontrolcü tasarım teknikleri (led, lag, PD,PID, PI gibi) kök eğrileri çizimlerine bakılarak yapılabilir.

Köklerin hareketi hakkında bir örnek[değiştir | kaynağı değiştir]

Örnek kontrol sistemi
Yukardaki örneğin kök eğrisi. Kökler açık sistemin kutubu olan eksi sonsuzda harekete başlamış ve artan kazançla açık sistemin sıfırı olan -1'e hareket etmiştir.

Açık döngü transfer fonksiyonu olan bir sistemde birim geribesleme uygulandığını düşünelim. Bu durumda bütün sistemin transfer fonksiyonu olur. bu sistemin tek kutubu vardır o da paydayı sıfır yapan s değeri olan s = (-K-1)/K değeridir. Görüleceği üzere bu s değeri K değiştikçe değişmektedir. K sıfırdayken eksi sonsuza giden kutup, K sonsuza gittiğinde -1 e yaklaşmaktadır. Dolayısıyla bu sistemin kök eğrisi sonsuzdan -1e uzanan doğru parçasıdır.

Prosedür[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir bilgisayar yazılımına çizdirilmiş köklerin yer eğrisi grafiği

Kök eğrileri çizilirken aşağıdaki yöntem izlenir.

  • Açık sistemin transfer fonksiyonuna bakılarak s-düzlemine kutuplar ve sıfırlar yerleştirilir. Reel eksen üzerinde kök eğrilerinin geçebileceği yerler işaretlenir.

Reel eksen üzerinde kök eğrilerinin geçebileceği yerler açı şartını[1] sağlar. Buna göre reel eksen üzerinde kendisinin sağında tek sayıda sıfır ya da kutup bulunduran doğru parçaları kök eğrilerinin geçmesi muhtemel bölgelerdir.

  • Asimtotların sayısı ve aralarındaki açılar belirlenir.

Açık sistemin kutup sayısı sıfır sayısı olmak üzere asimtot sayısı = ifadesiyle bulunur. Asimtotlar arasındaki açı ise

bağlantısıyla bulunur.

Örneğin 5 kutubu 2 sıfırı olan bir transfer fonksiyonunun pozitif reel eksenle 60,180,300 derece açı yapan üç asimtotu vardır.

  • Asimtotların kesiştiği nokta belirlenir.

Asimtotların kesiştiği noktaya sentrioid denir. Reel eksen üzerinde olan bu nokta

formülüyle bulunur.

Buradaki ifadesi bütün-sistemin kutuplarının toplamını, ifadesi ise bütün-sistemin sıfırlarının toplamını ifade eder. Paydadaki ve ise sırasıyla kutup ve sıfırların ‘sayısını’ belirtir.

  • Kök eğrilerinin ayrılma ve birleşme noktaları belirlenir.

Kök eğrileri reel eksen üzerindeyken kazancın değişmesiyle reel ekseni terk eder. Bu durumda sistemin kutupları artık sadece reel değil karmaşık sayıdır. Bu noktalar artan kazançla köklerin hareketine göre ayrılma ya da birleşme noktaları olarak adlandırılır.Bu noktalar:

formülüyle bulunur. Bu denklemin bütün çözümleri ayrılma/birleşme noktası değildir. İlk olarak ayrılma birleşme noktaları 1. adımda belirlenebilen kök eğrisi geçirebilecek aralıklar arasında olmalıdır. Bu aralıkta olmayan bir nokta ayrılma/birleşme noktası olamaz. İkinci olarak gerçek ayrılma noktaları transfer fonksiyonuna yazılıp çözüldüğünde pozitif K değeri verirken diğer noktalar negatif K değeri verir.
  • Eğer karmaşık kutup/sıfır varsa: Ayrılma ve birleşme açıları belirlenir.

Kök eğrilerinin karmaşık kutup ve sıfırlara yakınlaşırken nasıl bir yörünge çizerek ulaştığı önemlidir. Bunu anlamak için ayrılma ve birleşme ayçıları incelenir. Eğer kutuplar/sıfırlar reel eksenin üzerinde ise bu açıların önemi yoktur. Çünkü bu durumda kök eğrileri reel ekseni takip ederek kutup/sıfırlara ulaşır. Dolayısıyla ayrılma/birleşme açıları sıfır ya da 180 derecedir.

  • Karmaşık eksenin kesildiği noktalar belirlenir.

Kök eğrileri karmaşık ekseni kesebilir. Bu noktada sistemin kutupları tamamen imajiner hale gelir. Karmaşık düzlemin kesildiği noktada kök eğrisi yarı düzlemler arası geçiş yapar. Bu yüzden karmaşık eksenin kesildiği noktalar sistemin kararlılığı için eşik oluşturur. Karmaşık eksenin kesildiği noktalar routh hurwitz kriteriyle ya da transfer fonksiyonunda s yerine jw koyularak bulunabilir.

  • Yukarıdaki adımlarda bulunan noktalar göz önünde bulundurularak kök eğrileri çizilir.

Bir Örnek Eşliğinde Kök Eğrisi Çizimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Transfer fonksiyonu olan bir sistemin kök eğrilerini çizelim.

  • Sistemin transfer fonksiyonuna bakılarak s-düzlemine kutuplar ve sıfırlar yerleştirilir.

Bu sistemin sıfırı yoktur. 0, -1, -2+3j ve -2-3j olmak üzere dört kutubu vardır. Bunları noktaları s-düzleminde işaretleriz. -1<s<0 aralığı sağında tek sayıda kutup/sıfır bulundurduğu için kök eğrisi geçirme olasılığı olan bir noktadır.

  • Asimtotların sayısı ve aralarındaki açılar belirlenir.

P = 4, Z = 0 dır. Bu durumda asimtotlar 45, 135, 225 ve 325 lik açı yaparlar.

  • Asimtotların kesiştiği nokta belirlenir.

Asimtotların kesiştiği nokta:
yani -1.25tir. Bu noktadan geçen asimtotları bir önceki adımda bulduğumuz açıları gözeterek s düzlemine çizeriz.

  • Kök eğrilerinin ayrılma ve birleşme noktaları belirlenir.


denkeminin çözümünden üç tane kök elde ederiz. -0.467,-1.642+2.067j ve -1.642-2.067j ayrılma/birleşme noktaları tanımı gereği reel eksen üzerinde bulunmalıdır buna göre ikinci ve üçüncü kökler ayrılma ya da birleşme noktası olamaz. s=-0.467 ise reel eksen üzerinde bulunduğundan ve -1<s<0 aralığında olduğundan ayrılma noktası olabilecek bir adaydır. ilk değeri denkleme koyup K için çözdüğümüzde K = 2.825 buluruz. Bu kök pozitif bir K değerini sağladığı için ayrılma noktasıdır.

  • Eğer karmaşık kutup/sıfır varsa: Ayrılma ve birleşme açıları belirlenir.

Sistemimizde bir çift karmaşık kök bulumaktadır. Kök eğrilerinin bu kutuplardan nasıl çıktığını anlamamız için ayrılma açılarını bilmemiz gerekmektedir. Bunun için açı şartını göz önüne alırız.

bu ifadeyi kompleks cebir işlemlerini kullanarak açarsak:

Eğrilerin s= -2+3j kutbundan -142.13 derecelik açıyla ayrıldığını görürüz. Kök eğrileri reel eksene göre simetrik olması gerektiğinden s= -2-3j kutbundan 142.13 derecelik açıyla ayırılmalıdır.

  • Karmaşık eksenin kesildiği noktalar belirlenir.

Sıfırımız olmadığı için kutuplarda başlayan kök eğrileri asimtotlarda son bulmak durumundadır. Kök eğrilerinin asimtotları izlediğinde imajiner ekseni keseceğini görürüz. Transfer fonksiyonunda s yerine jw yazdığımızda:

Denklemini elde ederiz. Bu ifadeyi çözüdüğümüzde imajiner eksenin s= +-1.612j noktalarında kesildiğini görürüz.Bu noktada sistemin kazancı K=37.44 tür.

  • Yukarıdaki adımlarda bulunan noktalar göz önünde bulundurularak kök eğrileri çizilir.
Sonuç

Bütün bu adımları geçtikten sonra geriye kök eğrilerini çizmek kalır. Her kutuptan bir tane kök eğrisi çıkar. Zira o kök eğrisi artan kazançla kutubun hareketini gösterir. Bu eğriler daha sonra bu örnekte sıfır olmadığı için asimtotlara hareket edeceklerdir.

-1 ve 0 kutuplarından çıkan kök eğrileri reel ekseni takip edecek ve ayrılma noktası olan -0.467 noktasında reel ekseni terk ederek yukarı doğru hareket edeceklerdir. 6. adımda bulduğumuz üzere +-1.612j noktalarında karmaşık eksen kesilecek ve kök eğrileri bu noktadan sonra tamamen asimtotları takip edecektir
Kompleks kutuplardan çıkan kök eğrileri ise 5. adımda bulunan açılarla çıkış yapacak ve asimtotları takip edecektir. Kompleks kutupların kök eğrilerinin belirleyici özelliği bu çıkış açılarıdır.

Bu örneğin kararlılık durumunu düşünecek olursak; kutupların sağ yarı düzlemi geçtiği anı göz önüne almamız gerekir. -1 ve 0 kutupları kazanç K=37.44 iken imajiner ekseni keserek diğer yarı düzleme geçmişlerdir. Bu noktadan sonra sistemin sağ yarı düzlemde kutubu olacağından sistem kararsız olur. Diğer bir deyişle sistemin kararlılığını koruyarak kazancı 37.44'e kadar yükseltebiliriz.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Ogata, K Modern Control Engineering, 5th edition

Kocaoğlan, E, Lecture Notes on Feedback Systems

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ogata, K Modern Control Engineering, 5th edition

Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? Nedir? :Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? ile ilgili Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? Ne Demektir? Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? Açıklaması Nedir? Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? Cevabı Nedir? Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? Açıklaması? :Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? Gerçek mi? :Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? ile ilgili Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? Hakkında? :Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? ile ilgili Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Köklerin yer eğrisi nedir?, Köklerin yer eğrisi anlamı nedir?, Köklerin yer eğrisi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Cramp İkizler, Erpornis, Arnsberg, İntihar etmek, Feodalizm, 1966 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, Suncuk, Düzce, Teksas, 2003 İstanbul saldırıları, Enver Hoca, Astronotik, Roskovec, Methuen Antlaşması, Arbreş mutfağı, Best Model of Turkey, Türkiye millî futbol takımı maçları listesi, Andrey Pyatnitski, Marmarina, Adriano Celentano, Birleşik Krallık Havacılık Bakanlığı, Verim (şarap), Ağaç incir kuşu, Kemal Aydın, Wayne County, Georgia, Ahmet Kendir, Kodifikasyon, Harriet Martineau, Carlos Valdés, Kehribar, Kavşakkaya Barajı, DualShock, Panacea (tıp), Petrogradskiy Adası, Hareket yakalama, Broşlama, Teoman Yamanlar, Türkiye 21 yaş altı kadın millî futbol takımı, Doğu Cava, Portekiz şarabı, İspanyol şarabı, Arjantin şarabı, Chappal Waddi, Vendetta, Ya Çok Seversen, Roger Ailes, Turuncu şarap, Nispetiye Caddesi, Hareket felsefesi, Türşad SK, New Moon Rising, Sürdürülebilir, İktisadi gösterge, Ağaç çiftliği, Çalı, Cali, Romanya (şarap), Kazak şarabı, Cebeci Asri Mezarlığı, Scottish Borders, Avrupa Birliği Konseyi, Hans Zimmer, Mehmet Altan (yazar), Saç fetişizmi, Osmanlı İmparatorluğu, Araz Abdullayev, Toombs County, Georgia, Romanya şarabı, Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü, Jancis Robinson, Bender Abbas, Singapur Havayolları, Kahramanmaraştaki yerleşim yerleri listesi, Kilikya, Rudeyif, Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı, Satış noktası, Conny Froboess, Transteizm, Bayrak koşusu, TASMA, Mia Yim, Michael Chiklis, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Flandralı Judith, Vitis rotundifolia, Changan Automobile, Azilia, Fars alfabesi, Hareke, Kofun dönemi, Ab Band ilçesi, RJ Barrett, Nardò, Evren, Two Guys Naked in a Hot Tub, Balkan Savaşları, NGC 6417, Joachim du Bellay, Todor Yanchev, René Bader,
Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Asiye Küçükyılmaz Kimdir?, Tirşemsi Nedir?, Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?, Tirşe Gözlü Nedir?, Filtresiz Nedir?, Zom İsminin Anlamı Nedir?, İbrahim Kaan Kimdir?, Filtreli Nedir?, Hasan Ataman Kimdir?, Ziyasız İsminin Anlamı Nedir?, Filozofik Nedir?, Ziyansız İsminin Anlamı Nedir?, Aslan ve Güneş Anlamı Nedir, Aslan ve Güneş Nasıl Oluştu, Aslan ve Güneş Tarihi, Aslan ve Güneş Renkleri, Aslan ve Güneş Tasarımı, Şeref Tamtürk Kimdir?, Onur Sergen Doğan Kimdir?, Ziyadar İsminin Anlamı Nedir?, İsmail Büyükkayıkçı Kimdir?, Filolojik Nedir?, Canan Kebenç Özkan Kimdir?, Tipsiz Nedir?, Tipolojik Nedir?, Zirai İsminin Anlamı Nedir?, Okan Işıktaş Kimdir?, Tipili Nedir?, Arap İsyanı bayrağı Anlamı Nedir, Arap İsyanı bayrağı Nasıl Oluştu, Arap İsyanı bayrağı Tarihi, Arap İsyanı bayrağı Renkleri, Arap İsyanı bayrağı Tasarımı, Zingal İsminin Anlamı Nedir?,