Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir?

Küçüksu Kasrı Nedir?

Küçüksu Kasrı Nedir?, Küçüksu Kasrı Nerededir?, Küçüksu Kasrı Hakkında Bilgi?, Küçüksu Kasrı Analizi? Küçüksu Kasrı ilgili Küçüksu Kasrı ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Küçüksu Kasrı ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Küçüksu Kasrı Ne Anlama Gelir Küçüksu Kasrı Anlamı Küçüksu Kasrı Nedir Küçüksu Kasrı Ne Anlam Taşır Küçüksu Kasrı Neye İşarettir Küçüksu Kasrı Tabiri Küçüksu Kasrı Yorumu 

Küçüksu Kasrı Kelimesi

Lütfen Küçüksu Kasrı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Küçüksu Kasrı İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Küçüksu Kasrı Kelimesinin Anlamı? Küçüksu Kasrı Ne Demek? ,Küçüksu Kasrı Ne Demektir? Küçüksu Kasrı Ne Demektir? Küçüksu Kasrı Analizi? , Küçüksu Kasrı Anlamı Nedir?,Küçüksu Kasrı Ne Demektir? , Küçüksu Kasrı Açıklaması Nedir? ,Küçüksu Kasrı Cevabı Nedir?,Küçüksu Kasrı Kelimesinin Anlamı?,Küçüksu Kasrı Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Küçüksu Kasrı Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Küçüksu Kasrı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Küçüksu Kasrı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Küçüksu Kasrı Kelimesinin Anlamı Nedir? Küçüksu Kasrı Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Küçüksu Kasrı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Küçüksu Kasrı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Küçüksu Kasrı - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Küçüksu Kasrı

Küçüksu Kasrı Nedir? Küçüksu Kasrı Ne demek? , Küçüksu Kasrı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Küçüksu Kasrı Kelimesinin Anlamı? Küçüksu Kasrı Ne Demek? Küçüksu Kasrı Ne Demektir? ,Küçüksu Kasrı Analizi? Küçüksu Kasrı Anlamı Nedir? Küçüksu Kasrı Ne Demektir?, Küçüksu Kasrı Açıklaması Nedir? , Küçüksu Kasrı Cevabı Nedir? , Küçüksu Kasrı Kelimesinin Anlamı?






Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir?

Küçüksu Kasrı

Koordinatlar: 41°04′42″K 29°03′53″D / 41.07833°K 29.06472°D / 41.07833; 29.06472
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Küçüksu Kasrı
Kasrın denizden görünümü
Harita
Diğer ad(lar)Göksu Kasrı
Genel bilgiler
TürSaray
Mimari tarzOsmanlı mimarisi
Konumİstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°04′42″K 29°03′53″D / 41.07833°K 29.06472°D / 41.07833; 29.06472
Tamamlanma1856
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Nikoğos Balyan
Küçüksu Kasrı

Küçüksu Kasrı veya Göksu Kasrı, İstanbul'un Küçüksu semtinde, Göksu Deresi ile Küçüksu Deresi arasında, Boğaziçi'nde Üsküdar-Beykoz sahilyolu üzerinde yer alan kasır. Sultan Abdülmecid tarafından[1] Nigoğos Balyan'a yaptırılmış, inşaatı 1856 yılında tamamlanmıştır. Eski adı "Göksu Kasrı" olan bu yapı, padişahların, Boğaziçi kıyılarındaki biniş kasırlarından biridir. Kasırlar sadece hünkârların malı sayılan ve sarayların haricinde inşa edilen, köşkten büyük binalardır. Devamlı ikamet için kullanılmayan kasırlar, padişahların dinlenmeleri için vakit geçirdikleri yerdir.[2]

Küçüksu Kasrının İstanbul Boğazı'ından görünümü (Şubat 2013)
Küçüksu Kasrının Önden görünümü

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı tarihinde Lale Devri adıyla geçen dönem, yeniçeri ayaklanmasıyla kanlı bir şekilde sona erdikten sonra, Kâğıthane'de bulunan saray, köşk, yalı vb. binalar yağmalanıp yıkılmıştır. Bu hareket bir halk ayaklanması niteliğinde olmadığından kısa bir süre sonra her şey eski haline dönmüştür. İşte, böyle bir ortamda tahta çıkan I. Mahmud, Kâğıthane ve civarını imar etme yerine, Boğaziçi kıyılarında dinlenmeyi ve eğlenmeyi tercih etmiştir. Küçüksu, padişahın Boğaz'da en fazla sevdiği semtlerden biri olmuştur. Sadrazam Divitdâr Mehmed Emin Paşa, padişahın bu yöreyi çok sevdiğini fark edince, kendisine bu yörede bir kasır yapılmasını teklif etmiş ve olumlu cevap alınca da, kasrın yapılması için gerekli emirleri vermiştir.[3]

Mühendis ve şehremini Yusuf Efendi, bir plan hazırlayarak, Küçüksu'da ahşap bir bina inşa etmeye başlamıştır.[4] Kasır, 1751 yılında büyük törenlerle açılmıştır.[5] Kandilli yamaçlarında kuyular kazılmış, terazilerle kasra su getirilmiştir. Getirilen su, kasrın ihtiyacını karşılamakla birlikte, havuz ve sebiller için de kullanılmıştır.

Sadrazam, kasrın döşeme masraflarını, Kedhüda Bey, Defterdar Efendi, Reis Efendi, Çavuş Başı, Yeniçeri Ağası, Cebeci Başı, Darphâne Nazırı, Gümrükçü ile Buğdan Voyvodası arasında paylaştırmıştır.[6] III. Selim döneminde Küçüksu Kasrı tamamen tamir ettirilmiş, kasrın önüne büyük bir çeşme yapılmıştır. Kasrın diğer bir onarımı da II. Mahmut devrinde olmuştur.

Küçüksu Kasrı, 17. yüzyıl'dan başlayarak çeşitli kaynaklarda Bağçe-i Göksu adıyla anılan hasbahçenin (bugün Küçüksu Çayırı'nın bulunduğu alan) eşsiz doğal güzellikleriyle ilk olarak Sultan IV. Murat'ın (1623-1640) ilgisini çektiği ve 18. yüzyıl başlarında bu çevrede ilk yapılaşmaların görüldüğü bilinmektedir. Sultan I. Mahmut (1730-1754) döneminde Divittar Mehmed Paşa, bu hasbahçenin deniz kıyısına iki katlı ve ahşap bir saray yaptırmış, bu yapı III. Selim (1789-1807) ve II. Mahmut dönemlerinde onarılarak kullanılmıştır. Sultan Abdülmecit dönemindeyse (1839-1861) padişahın emriyle yıktırılmış ve yerine bugünkü kâgir yapı inşa edilmiştir.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Küçüksu Kasrı

1857 yılında hizmete giren yeni Küçüksu Kasrı'nın mimarı Nikoğos Balyan Kalfa'dır. Kâgir, iki katlı ve yığma tekniğiyle inşa edilmiştir. Tuğla ve taş kullanılarak yükseltilen bina, ortalama 15 m x 27 m'lik bir alanda yer alır. Bodrumu ile birlikte üç katlı olan yapının bodrum katı mutfak, kiler ve hizmetçi odalarına ayrılmış, öbür katlarsa bir orta mekâna açılan dört oda biçiminde düzenlenmiştir. Her oda, hem hole, hem de arkasındaki diğer bir odaya açılır. Denize bakan odalarda iki, kara tarafındakilerde ise bir bulunur.[7] Bu özelliğiyle geleneksel Türk evi plan tipini yansıtan yapı, dinlenme ve av için kullanılan, bir "biniş kasrı" niteliğindeki yapı devlete ait diğer saray yapılarının tersine yüksek duvarlarla değil, dört yönde kapısı olan ve döküm tekniğiyle yapılmış zarif demir parmaklıklarla çevrilidir. Sultan Abdülaziz döneminde (1861-1876) cephe süslemeleri elden geçirilen yapı, zaman zaman çeşitli onarımlar görerek günümüze ulaşmış, ancak bu arada eski saraydan kalan ve çeşitli işlevlerdeki ek yapılarını yitirmiştir.

Kabartmalarla süslü ve hareketli deniz cephesinde, bu cepheye yaslanmış şadırvanlı küçük havuzunda, merdivenlerinde çeşitli batılı süsleme motifleri kullanılmıştır. Oda ve salonlar değerli sanat eserleriyle döşenmiş, bu iş için Viyana Operası dekoratörü Sechan görevlendirilmiştir.

Uzun kenarı denize paralel, dikdörtgen planlı bir yapıdır. Yerden 3m kadar yüksekteki bir alt bölüme oturan iki kattan oluşur. Deniz cephesi üç düşey parçaya ayrılmıştır.; bunlardan ortadaki düz, yanlardaki dışbükeydir. Orta bölümde bulunan kapıya, at nalı biçimli, iki kollu görkemli bir mermer merdivenle ulaşılır. At nalının iki kolu arasında fıskiyeli mermer bir havuz yer alır. Giriş bölümü dört sütunun taşıdığı kemerli bir sahanlığın gerisine doğru çekilmiştir. Zemin katta boydan boya ikişer balkon vardır. Üst kattaki konsollara taşıtılmış, zemin kattaki ayaklara oturtulmuştur. Yapının bütün cepheleri, en tepede konsollar üstünde ileri taşan ve çatıyı gizleyen bir parapet duvarıyla sona erer.

Alçı kabartma ve kalem işi süslemeli tavanları, bir Şömine müzesini andıran birbirinden farklı renk ve biçimde, değerli İtalyan mermerleriyle yapılmış şömineleri, her bir odada ayrı süslemeli ve ince işçilikli parkeleri, çeşitli Avrupa üsluplarındaki mobilyaları, halı ve tablolarıyla eşsiz bir sanat müzesi niteliğindedir. 1925 yılında Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı'na devredilen Küçüksu Kasrı'nda Osmanlı padişahlarının yanı sıra 1927'de İstanbul'a dönüşünün ardından Atatürk de kalmıştır. Cumhuriyet yıllarında kasırda İsmet İnönü ve Celal Bayar da kalmıştır.[8] Celal Bayar tarafından yoğun kullanılan kasırda 1953 yılında Nato Akdeniz Genel Komutanı Amiral Mountbatten misafir edilmiştir.[9] 1970'li yıllarda pek kullanılmamış olan kasır, 1983 yılında ise müze haline getirilmiş ve ziyarete açılmıştır.

1994 yılında kapsamlı ve çağdaş bir restorasyon gören Küçüksu Kasrı, halkın ziyaretine açık tutulmakta, hemen yanıbaşındaki iskeleyi, çeşme meydanını ve özgün bahçesini tarihsel ve eskiden olduğu gibi halkın eğlenip dinlenebildiği bir mesire kimliğine kavuşturma çalışmaları sürmektedir. Kasrın yan tarafında kalan eski plaj alanı mesire alanı olarak hizmet verirken, kasrın önündeki rıhtım alanı da düğün, ziyafet ve toplantı gibi etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Önder, Mehmet (1999). Türkiye Müzeleri. Ankara: Türkiye İş Bankası. s. 231. ISBN 975-458-044-8. 
  2. ^ Bilgiler araştırmacı tarafından Milli Saraylar Daire Başkanlığı'ndan temin edilmiştir.
  3. ^ Kenan Kurtoğlu, Önemli Bir Turistik Mahal Olarak İstanbul ve Milli Saraylar, İstanbul, 1994, s. 167.
  4. ^ Şahsüvaroğlu, İstanbul Sarayları, s. 28.
  5. ^ Nebil Fazıl Alsan, Şair, Edip ve Tarihçi Kalemiyle İstanbul, İstanbul, 1973, s. 33.
  6. ^ Çelik Gülersoy, Küçüksu, İstanbul, 1985, s. 88.
  7. ^ Çelik Gülersoy, Küçüksu, İstanbul, 1985, s. 86.
  8. ^ "Küçüksu/On Odalı Küçük Saray". Hayat Tarih Dergisi. Yılmaz Öztuna. 7 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2022. 
  9. ^ "Celal Bayar şehrimize gelecek olan ingiliz donanması kumandanı Amiral Mountbatten'i Küçüksu kasrında kabul edecektir". Milliyet Gazetesi. 27 Temmuz 1953. 23 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? Nedir? :Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? ile ilgili Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? Ne Demektir? Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? Açıklaması Nedir? Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? Cevabı Nedir? Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? Açıklaması? :Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? Gerçek mi? :Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? ile ilgili Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? Hakkında? :Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? ile ilgili Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Küçüksu Kasrı nedir?, Küçüksu Kasrı anlamı nedir?, Küçüksu Kasrı ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi, New York eyaletinde eşcinsel evlilik, Birkirkara FC, Konyaray, Türkiyedeki madencilik kazaları, Until the End of Time (Justin Timberlake şarkısı), 15th Academy Awards, FA Cup kazanan teknik direktörler listesi, Danimarka Millî Müzesi, Searchers, Viva la Vida or Death and All His Friends, ISAF, Windows Live Kişiselleştirilmiş Deneyim, Dağlık Karabağ Savaşı, Birahane Darbesi, İglesias, Çamlıca, Yahyalı, Çubuklu, Yahyalı, Kılıçkaya, Sivrice, Ermenek maden kazası, Yusuf Haravi, Dereköy, Lapseki, Karadon maden kazası, Bedel bölümleri listesi, Adatepe, Lapseki, An American Werewolf in London, Cumhuriyet Senatosu (Türkiye), Hans Riegel, Alpagut, Lapseki, Çamyurt, Lapseki,  Hermann Göring, Divehi, Metalografi, Oakley, Kaliforniya, Selöz, Bilecik, Tom Guiry, Luftstreitkräfte, Mika Tan, Paul Löbe, Feriye Sarayı, Adana (eyalet), Ali Beykoz, Dumanlı, Lapseki, Ecialan, Lapseki, Çankaya Üniversitesi SK, Tamer Başar, Hacıömerler, Lapseki, Karamusalar, Lapseki, Göring Telgrafı, The Heat, Lepus callotis, People (dergi), Yauhen Perlin, Gemi türleri listesi, Osman Bayezid Osmanoğlu, Uranüs Operasyonu, Microsoft Exchange Server, Carinhall, Amerikan Astronomi Topluluğu, Yunanistan İç Savaşı, Kemal Tahir, Almanya kadın millî voleybol takımı, 1912 Copa del Rey, Nacht und Nebel, Hana Yori Dango, 1990 NBA Draftı, Karaömerler, Lapseki, Kemiklialan, Lapseki, Taştepe, Lapseki, Nazzano, Üçpınar, Lapseki, 1911, Yaratık (film), Mehmet Akif Hamzaçebi, Hans Peter Briegel, Beyza Bilgin, Albert Göring, Loki (1. sezon), Daisetsuzan Millî Parkı, 1906, Hennie Meijer, Edda Göring, McOndo, Beyçayırı, Lapseki, Filderstadt, Jens Stryger Larsen, Generalfeldmareşal, Sosyoekonomi, Subaşı Tren İstasyonu, Geliştirilen en maliyetli video oyunları listesi, Nakajima, Hans Krankl, Sahne Işıkları, Camp Ashcan, Opera janrları listesi, Clayton County, Georgia, MÖ 31. yüzyıl, Kraliyet Sergi Binası, Gayrettepe, Beşiktaş, Beypınarı, Lapseki,
Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Asiye Küçükyılmaz Kimdir?, Tirşemsi Nedir?, Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?, Tirşe Gözlü Nedir?, Filtresiz Nedir?, Zom İsminin Anlamı Nedir?, İbrahim Kaan Kimdir?, Filtreli Nedir?, Hasan Ataman Kimdir?, Ziyasız İsminin Anlamı Nedir?, Filozofik Nedir?, Ziyansız İsminin Anlamı Nedir?, Aslan ve Güneş Anlamı Nedir, Aslan ve Güneş Nasıl Oluştu, Aslan ve Güneş Tarihi, Aslan ve Güneş Renkleri, Aslan ve Güneş Tasarımı, Şeref Tamtürk Kimdir?, Onur Sergen Doğan Kimdir?, Ziyadar İsminin Anlamı Nedir?, İsmail Büyükkayıkçı Kimdir?, Filolojik Nedir?, Canan Kebenç Özkan Kimdir?, Tipsiz Nedir?, Tipolojik Nedir?, Zirai İsminin Anlamı Nedir?, Okan Işıktaş Kimdir?, Tipili Nedir?, Arap İsyanı bayrağı Anlamı Nedir, Arap İsyanı bayrağı Nasıl Oluştu, Arap İsyanı bayrağı Tarihi, Arap İsyanı bayrağı Renkleri, Arap İsyanı bayrağı Tasarımı, Zingal İsminin Anlamı Nedir?,