Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir?

Jeoloji tarihi Nedir?

Jeoloji tarihi Nedir?, Jeoloji tarihi Nerededir?, Jeoloji tarihi Hakkında Bilgi?, Jeoloji tarihi Analizi? Jeoloji tarihi ilgili Jeoloji tarihi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Jeoloji tarihi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Jeoloji tarihi Ne Anlama Gelir Jeoloji tarihi Anlamı Jeoloji tarihi Nedir Jeoloji tarihi Ne Anlam Taşır Jeoloji tarihi Neye İşarettir Jeoloji tarihi Tabiri Jeoloji tarihi Yorumu 

Jeoloji tarihi Kelimesi

Lütfen Jeoloji tarihi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Jeoloji tarihi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Jeoloji tarihi Kelimesinin Anlamı? Jeoloji tarihi Ne Demek? ,Jeoloji tarihi Ne Demektir? Jeoloji tarihi Ne Demektir? Jeoloji tarihi Analizi? , Jeoloji tarihi Anlamı Nedir?,Jeoloji tarihi Ne Demektir? , Jeoloji tarihi Açıklaması Nedir? ,Jeoloji tarihi Cevabı Nedir?,Jeoloji tarihi Kelimesinin Anlamı?,Jeoloji tarihi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Jeoloji tarihi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Jeoloji tarihi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Jeoloji tarihi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Jeoloji tarihi Kelimesinin Anlamı Nedir? Jeoloji tarihi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Jeoloji tarihi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Jeoloji tarihi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Jeoloji tarihi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Jeoloji tarihi

Jeoloji tarihi Nedir? Jeoloji tarihi Ne demek? , Jeoloji tarihi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Jeoloji tarihi Kelimesinin Anlamı? Jeoloji tarihi Ne Demek? Jeoloji tarihi Ne Demektir? ,Jeoloji tarihi Analizi? Jeoloji tarihi Anlamı Nedir? Jeoloji tarihi Ne Demektir?, Jeoloji tarihi Açıklaması Nedir? , Jeoloji tarihi Cevabı Nedir? , Jeoloji tarihi Kelimesinin Anlamı?






Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir?

Jeoloji tarihi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Jeoloji tarihi, bir doğa bilimi olan jeolojinin paleontoloji, mineraloji ve petrografi gibi yer bilimlerinin gelişimi ile paraleller gösteren tarihsel gelişimi.

Antik Çağ[değiştir | kaynağı değiştir]

Torino Papirüsü, MÖ 1160, dünyanın en eski jeolojik haritası olarak kabul edilmektedir.

İyon doğa felsefesinde mineraller, fosiller ve kayalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sokrates öncesi düşünür Miletli Thales, yerküre hakkında eski mitolojik inanış ve hikâyeleri, mantıklı ve rasyonel açıklamalar ile değiştirmeye çalışan ilk isimdir. Thales artık Poseidon'u depremlerden sorumlu tutmayı bırakmış, bunun yerine su üzerinde yüzen bir Düz Dünya teorisi ortaya atmıştır. Thales ayrıca büyük nehirlerin sonunda biriken alüvyonları gözlemleyerek, her şeyin sudan meydana geldiğini iddia etmiştir.

Anaksimandros iskan edilmiş dünyanın ilk haritasını yapmakla kalmamış, Thales'in düşüncelerini geliştirmiştir. Ona göre yaşayan canlılar da sudan meydana gelmişlerdir. Nitekim bunu takiben balık benzeri varlıklardan insan meydana gelmiştir. Bu düşünceleri ile Anaksimandros modern evrim teorisinin bir formunu 2400 yıl önceden dile getirmiştir. Günümüzde yeniden yaşamın başlangıcının denizde aranması ("Abiyogenez") ilginç bir tesadüftür. Anaksimandros bu düşünceleri ile canlıların doğal gelişim süreçleri olabileceğini düşünen ilk kişi olmuştur.

Ksenofanes midye ve deniz canlılarına ait kalıntıları taşlaşan fosiller olarak tanımlayan ilk isim olmuştur. Fosillerin karada bulunmasını, dağların eskiden denizden yükseldiği tezi ile açıklamaya çalışmıştır. Erozyon'u da kavrayan Ksenofanes, erozyon ve dağ oluşumunu belirli bir sıralama halinde gösteren bir döngünün varlığını öne sürmüş, karanın yok edildiği her seferinde, insanlığın da yok olduğunu iddia etmiştir.

Yunan felsefesinde metafizik spekülasyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Antik Yunan maden işçileri

Doğaya yönelen düşünce akımları MÖ 4. yüzyılda geçersiz ve eskimiş kabul ediliyorlardı. Antik Çağ Yunan felsefesi biçimsel mantık ve aşkınlık ile ilgili problemler ile ilgilenmiştir. Güney İtalya'daki Pisagorcular matematiği bir çeşit esrarlı mistik bir din gibi yorumlarken, sofistler retorik, gramer ve diyalektik üzerine yoğunlaşmışlardır. Kayaç ve Metallerin ortaya çıkışı hakkındaki düşünceler bu dönemde gözleme dayanmaktan ziyade, tamamen spekülasyonlardan oluşmaktaydı. Bu dönemde astronomik objelerin gök taşlarının düşmesi sonucu oluştuğunu ileri süren Anaksagoras, dine hakaret etmekle suçlanmış ve hapse atılmıştır. Zira bu fikirler, yerli halkın inançlarına ters düşmektedir.

Platon, Empedokles'in dört unsur öğretisini pisagorcuların matematiksel spekülasyonları ile harmanlayarak kayaç ve minerallerin birbirine karışmış elementlerden değil, eritilebilir sudan yani buzdan meydana geldiğini ileri sürmüştür.

Aristoteles Meteorologia adlı eserinde elementlerin transmutasyonu teorisini ileri sürmüştür. Bu dönüşüm güneş ışınlarının dünya yüzeyine gelmesi ile açıklanmıştır. Buna göre güneş ışınları ile tetiklenen buharlaşma sonucu kuru yerlerde kayaçlar, nemli yerlerde ise metaller meydana gelmektedir. Aristoteles ayrıca vis plastica adını verdiği bir gücün, kayaların içerisinde fosillerin oluşmasına yol açtığını düşünmekteydi.

Her şeyin (dolayısıyla minerallerin de) gelişim ve ilerlemesi logos sayesinde mümkündü. Metafizik bir düzen prensibi olan logos, bütün evrene içkindir. Stoacılar, logos düşüncesinden yola çıkarak Logoi spermaticoi adını verdikleri bir konsept ortaya atmışlardır. Buna göre fikirler (idea), tekil şeylerin şeklini belirlemekteydi. Hristiyan teolojisine büyük etkisi olan Yeni Platoncu akıma göre bu fikirlerin kaynağı, tanrısal ruh idi. Günümüzde tüm bunlardan ziyade bir mineralin atomlarını kristal yapıya zorlayan kimyasal bağlar yahut yaşayan bir organizmanın gelişimini belirleyen genler düşünülmektedir.

Antik kaya anlayışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Pompeii harabeleri, Vezüv Yanardağı etekleri, 1900

Aristoteles'in öğrencisi Theophrastus kayaçlar hakkında yazdığı eserinde modern tarihe değin geçerli olan temel bilgileri kaleme almıştır. Onu takip eden dönemlerde kayaçlara olan ilgi daha çok mücevherlerin astrolojik ve tıbbi özelliklerinin yanı sıra, sahte altın ve suni camın ve nasıl edinebileceğine yönelik yoğunlaşmıştır.

Antik Çağ'da bilinegelen bütün bu bilgileri Gaius Plinius Secundus Naturalis Historia adlı ansiklopedik eserinde yeniden özetlemiştir. Bu eserin yalnızca son 5 cildi mineraller hakkındaydı. Pompeii'yi yok eden Vezüv Yanardağı patladığında, merağına yenik düşen Gaius Plinius Secundus zehirli gazlara maruz kalarak hayatını kaybetmiştir. Yeğeni Gaius Plinius Caecilius Secundus bu yaşananları tanık olarak kaleme almıştır. Bunun dışında günümüze ulaşan antik jeolojik gözlemler nispeten azdır. Madencilik, kölelerin yaptığı bir iş olduğundan madencilerin bilgilerinin küçümsendiği ve bu mesleğin kirli ve zahmetli olduğu düşüncesi ilgisizliğe sebep olmuş olabilir.

Eski Ahit'te Eyüp kitabı'nda (28,1-19) madencilik ile ilgili bölümler bulunmaktadır.

Hristiyan dünya anlayışının temelleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Geç Antik Çağ'da dünya hakkındaki birçok bilgi unutulmuştu. Antakyalı Theophilus (115–181) dünyanın sonsuzluğu ve yerkürenin döngüsel gelişimi hakkındaki düşünceleri reddetmiştir. Bunun yerine Theophilus, Yahudi geleneğine sadık kalarak dünyanın tarihini Kitab-ı Mukaddes'e dayanarak hesaplamaya çalışmış ve MÖ 5529 tarihine ulaşmıştır. Ayrıca Hristiyan hatip Lactantius Firmianus (MS 240–320) dünyanın yuvarlak olduğunu reddederek, Düz Dünya teorisini savunmuştur.

Orta Çağ[değiştir | kaynağı değiştir]

Roma İmparatorluğu'nun Batı Avrupa topraklarını kaybetmesini takip eden dönemde madencilik durağan bir döneme girmiştir. Buna karşın islami dünyada maden cevherleri ve kayaçlar hakkındaki düşünceler geliştirilmiştir. Bilhassa İbn-i Sina, Aristoteles'e dayanarak onun metallerin dönüşümü teorisini reddetmiştir. Mineralleri kategorilere ayıran İbn-i Sina, taşların meydana gelişini, katmanlı olmalarından ötürü sedimentasyona, dağları ise depremlere bağlamıştır. İslami İhvan-ı Safa düşünce okulu da, İbn-i Sina ile benzer bir biçimde okyanusların ortaya çıkışını açıklamaktaydı. Arap dünyasında yaygın olan bu görüşler, Batı Avrupa'daki simyacılara esin kaynağı olmuştur. Simyacılar, metallerin oluşumunu gezegenlerden gelen ışınlara bağlıyorlardı. Albertus Magnus, cevherlerin oluşumunu bir damıtma süreci ile açıklamaktaydı. Yerkürenin iç ısısı, nemli buharların daha ince bileşenlerini yerkabuğundaki doğal gözeneklere ve çatlaklara sürükler. Orada, bir imbik boynunda olduğu gibi soğutulur, atılır ve konsantre edilirler. Bu aslında modern hidrotermal koridor yatakları teorisine karşılık gelmektedir.

Dünya ve onu çevreleyen sular (15. yy.)

Orta Çağ'da yaşayan kesimler dünya hakkında sorular sorurken, bakışlarını ayaklarının altındaki toprağa değil gökyüzüne çevirirdi. Gökyüzünde ya her şeye gücü yeten bir Tanrı ya da dağlar ve denizlere hükmeden, mineral, bitki ve hayvanların büyümesine neden olan gezegenlerin çekici gücü ve ışınlarından şüphelenmekteydi. Geç Orta Çağ'da (özellikle Aristoteles felsefesinin Hristiyan teolojisine tesiri nedeniyle) oldukça kısa olan Kitab-ı Mukaddes kronolojisi hakkında ilk şüpheler ortaya çıktı. Jean Buridan, 14. yüzyılda Hristiyan inancına aykırı olsa bile dünyanın “belki de yüz bin milyon yıllık” döngüleri olduğunu savunmaktaydı.

Rönesans[değiştir | kaynağı değiştir]

Madencillerin tasviri, "De re metallica", 1556

Fosillerin organik doğasını keşfeden Leonardo da Vinci, edindiği bilgileri Codex Leicester içerisinde ele almış ve Kutsal Kitap'ta aktarılan tufan'ın önemini tamamen reddetmiştir.[1] Da Vinci ayrıca Kutsal Kitaba dayanan kronolojiyi, çok kısa oluşu sebebiyle tümden reddetmekteydi.

Modern bir bilim dalı olarak jeoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Johann Gottlob Lehmann tarafından yapılan çizimler (1759)

Aydınlanma Çağı'nda Kutsal Kitap'ta aktarılan dünya resmine olan inanç kaybolmuştu. Artık eski dünya madencilerinin sahip olduğu pratik bilgiler temel alınarak, yerküre daha iyi anlaşılmaya çalışıldı. Bütün bunlar yapılırken Descartes, Leibniz ve Kant gibi isimler dünyanın ortaya çıkışı hakkkında teorik spekülasyonlar ortaya atmaktaydılar. Bu dönem, jeolojinin açıklayıcı bir bilim dalı olarak ortaya çıkışına denk gelmektedir. Bu dönem sonrası fosil ve minerallerin toplanarak koleksiyon haline getirilmesi burjuva kesiminde bir nevi moda haline gelmiş, jeolojik konular hakkındaki bilgiler genel kültür unsuru kabul edilmekteydi.

Jeolojik bilimsel ilk araştırmaları yapan isimler arasında ayrıca Prusyalı Johann Gottlob Lehmann ve Georg Christian Füchsel bulunmaktadır. Bu isimler fosillerden ziyade, petrografik konulara eğilmektelerdi ve 18. yüzyılın ortalarında üretilen ilk jeolojik haritaları imal etmişlerdi.

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Şengör, Celal (2020). "Jeolojinin Eduard Suess'e Kadarki Kısa Tarihi". İTÜ Vakfı Yayınları
  • Cailleux, Andre (1992). "Jeoloji Tarihi". İletişim Yayınları. Çeviren: Salih Yüksel.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Martin Kemp: Leonardo, C. H. Beck, München 2005, S. 186 ff. ISBN 978-3-406-53462-1

Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? Nedir? :Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? ile ilgili Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? Ne Demektir? Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? Açıklaması Nedir? Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? Cevabı Nedir? Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? Açıklaması? :Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? Gerçek mi? :Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? ile ilgili Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? Hakkında? :Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? ile ilgili Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Jeoloji tarihi nedir?, Jeoloji tarihi anlamı nedir?, Jeoloji tarihi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Küboid, Amanos yılanı, Magrebim, Formigine, Kusura Bakma, Fusarium oxysporum, Ipomoea mauritiana, Pazı (anatomi), Beta Israel, Genetik programlama, Viktor Vasin, Gyumri, Kıreymir, Yunus Emre, Sultangazi, 2024 Türkiye Kupası Finali, Bee Train, Boo (köpek), Ptolemais, Gelgit düzlüğü, Tea for the Tillerman, Festuca trollii, Karasu Deresi, Sevtap Çapan, Gelgit bölgesi, Azor Adaları, Eşeysiz, Ricardo Carvalho, Maywood, Illinois, 48. Akademi Ödülleri, Hildebrandtia valo, Hildebrandtia promontorii, Enjeksiyon, Geleneksel yıldız adları dizini, Gerardo Martino, 2018 Açık 13, NK Domžale, Geleneksel tıp, Amerikan Görüntü Yönetmenleri Derneği, Kızartma, Sümer mitolojisi, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (Arnavutluk), Scido, Fengjie, İrlandalılar, Fosil kömürler, Dermacentor nitens, Larry Diamond, Eskişehir ilindeki yerleşim yerleri listesi, Akçakent, Nizip, Chicago Sinema Eleştirmenleri Derneği, Éomer, Candlemas Adası, Engraulis australis, Divock Origi, Burça Han, Kansas City Chiefs, Orta, Menteşe, A Head Full of Dreams, Tunç Kip, Speed of Light, Dünyanın En Kilolu İnsanları, Spiraea thunbergii, Kanmon Boğazı, 1355, Johann Strauss I, Arno Breker, Ceylanlı, Hamur, Andrey Arshavin, Ayağıbüyük, Sungurlu, Sandy Dennis, Tayf çizgisi, Dik kenar, Geleneksel Birmanya takvimi, Horten, Siena ili, Doriva, Crusader tankı, Geleneksel Çince karakterler, Bizans Papalığı, Bahçesaray Antlaşması, Prowers, AI Velae yıldızı, Çepniler, 2017 Brezilya Grand Prix, Anna Cataldi, Birinci Meclis, Köseler, Korkuteli, Mart 2016 İstanbul saldırısı, On Emir (film, 1956), Geleneksel Çince, Cusago, Ether, Palmiye çekirdeği, D 865, Harun Kolçak, Geleneksel Çin yazısı, Austrian Singles Chart, Yer sürati, Carabus alpherakii, New York Post,
Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Asiye Küçükyılmaz Kimdir?, Tirşemsi Nedir?, Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?, Tirşe Gözlü Nedir?, Filtresiz Nedir?, Zom İsminin Anlamı Nedir?, İbrahim Kaan Kimdir?, Filtreli Nedir?, Hasan Ataman Kimdir?, Ziyasız İsminin Anlamı Nedir?, Filozofik Nedir?, Ziyansız İsminin Anlamı Nedir?, Aslan ve Güneş Anlamı Nedir, Aslan ve Güneş Nasıl Oluştu, Aslan ve Güneş Tarihi, Aslan ve Güneş Renkleri, Aslan ve Güneş Tasarımı, Şeref Tamtürk Kimdir?, Onur Sergen Doğan Kimdir?, Ziyadar İsminin Anlamı Nedir?, İsmail Büyükkayıkçı Kimdir?, Filolojik Nedir?, Canan Kebenç Özkan Kimdir?, Tipsiz Nedir?, Tipolojik Nedir?, Zirai İsminin Anlamı Nedir?, Okan Işıktaş Kimdir?, Tipili Nedir?, Arap İsyanı bayrağı Anlamı Nedir, Arap İsyanı bayrağı Nasıl Oluştu, Arap İsyanı bayrağı Tarihi, Arap İsyanı bayrağı Renkleri, Arap İsyanı bayrağı Tasarımı, Zingal İsminin Anlamı Nedir?, Zinde İsminin Anlamı Nedir?, Yrd Doç Dr Berat Ahi Kimdir? Yrd Doç Dr Berat Ahi Nereli Yrd Doç Dr Berat Ahi Kaç Yaşında?, İsmail Keskin Kimdir?, Zincirleme İsminin Anlamı Nedir?, Filantrop Nedir?, Özgen Aydıncak Kimdir?, Zimmetli İsminin Anlamı Nedir?, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Anlamı Nedir, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Nasıl Oluştu, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Tarihi, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Renkleri, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Tasarımı, Atakan Özkan Kimdir?, Necdet Kayra Kimdir?, Zilli İsminin Anlamı Nedir?, Semra Kıratlı Kimdir?, Zilingir İsminin Anlamı Nedir?, Tiksinç Nedir?, Fil Dişi Nedir?, Ümit Özer Kimdir?, Zikzaklı İsminin Anlamı Nedir?, Abdülvahit Vardar Kimdir?, Tiko Nedir?, Ak Sancak Anlamı Nedir, Ak Sancak Nasıl Oluştu, Ak Sancak Tarihi, Ak Sancak Renkleri, Ak Sancak Tasarımı, Meryem Tanrıverdi Göktaş Kimdir?, Tikel Nedir?, Zihnî İsminin Anlamı Nedir?, Abdulmecit Yıldırım Kimdir?, Hami Korkmazlı Kimdir?, Tiilinen Nedir?,