II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir?

II. Katerina Nedir?

II. Katerina Nedir?, II. Katerina Nerededir?, II. Katerina Hakkında Bilgi?, II. Katerina Analizi? II. Katerina ilgili II. Katerina ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  II. Katerina ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. II. Katerina Ne Anlama Gelir II. Katerina Anlamı II. Katerina Nedir II. Katerina Ne Anlam Taşır II. Katerina Neye İşarettir II. Katerina Tabiri II. Katerina Yorumu 

II. Katerina Kelimesi

Lütfen II. Katerina Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. II. Katerina İlgili Sözlük Kelimeler Listesi II. Katerina Kelimesinin Anlamı? II. Katerina Ne Demek? ,II. Katerina Ne Demektir? II. Katerina Ne Demektir? II. Katerina Analizi? , II. Katerina Anlamı Nedir?,II. Katerina Ne Demektir? , II. Katerina Açıklaması Nedir? ,II. Katerina Cevabı Nedir?,II. Katerina Kelimesinin Anlamı?,II. Katerina Kelimesinin Anlamı Nedir? ,II. Katerina Kelimesinin Anlamı Ne demek?,II. Katerina Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

II. Katerina Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

II. Katerina Kelimesinin Anlamı Nedir? II. Katerina Kelimesinin Anlamı Ne demek? , II. Katerina Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

II. Katerina Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! II. Katerina - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

II. Katerina

II. Katerina Nedir? II. Katerina Ne demek? , II. Katerina Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

II. Katerina Kelimesinin Anlamı? II. Katerina Ne Demek? II. Katerina Ne Demektir? ,II. Katerina Analizi? II. Katerina Anlamı Nedir? II. Katerina Ne Demektir?, II. Katerina Açıklaması Nedir? , II. Katerina Cevabı Nedir? , II. Katerina Kelimesinin Anlamı?






II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir?

II. Katerina

Vikipedi, özgür ansiklopedi
II. Katerina
Rusya İmparatoriçesi
Hüküm süresi9 Temmuz 1762 – 17 Kasım 1796
Taç giymesi12 Eylül 1762
Önce gelenIII. Petro
Sonra gelenI. Pavel
Doğum2 Mayıs 1729(1729-05-02)
Stettin, Pomeranya, Prusya Krallığı, Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu
Ölüm17 Kasım 1796 (67 yaşında)
Sankt-Peterburg, Rusya
Eş(ler)iIII. Petro
HanedanRomanov Hanedanı
BabasıChristian Augustus
AnnesiJohanna Elisabeth
DiniRus Ortodoks
İmza

Çariçe II. Katerina veya Büyük Katerina (Rusça: Екатерина II Великая, romanize: Yekaterina II Velikaya) (2 Mayıs 1729 - 17 Kasım 1796), 34 yıl boyunca Rusya'yı yönetmiş ve 18. yüzyıl Rusyası'na damgasını vurmuş Çariçedir. KırımRus topraklarına katmasıyla tanınır.

Yaşamının ilk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

II. Katerina 2 Mayıs 1729 tarihinde Prusya'nın Stettin kentinde (şimdi Polonya'ya ait) doğdu. Doğduğu zamanki adı Sophie Augusta Frederike idi. Babası Prusya'ya bağlı Anhalt-Zerbst bölgesinin prensiydi ve Prusya ordusunda bir generaldi. Bu soylu ailenin diğer üyeleri olan Sophie'nin kuzenleri III. Gustav ve XIII. Karl sonradan İsveç kralı olarak görev yaptılar.

Sophie 1744 yılında Holstein-Gottorp dükü Petro'yla evlendi. Sophie'nin kocası Petro, Çar Büyük Petro'nun torunuydu ve Petro'nun teyzesi Çariçe I. Elizaveta Petro'yu Rus tahtına veliaht olarak seçmişti. Sophie evlendikten sonra Ortodoks dinine geçti ve Katerina Aleksievna adını aldı. I. Elizaveta'nın zorlamasıyla gerçekleşen bu evlilikte hiçbir zaman mutlu olmadı. Katerina'nın ve kocası Petro'nun başkalarıyla çok sayıda aşklar yaşadıkları bilinmektedir. Katerina'nın kocası Petro, teyzesi I. Elizaveta'nın ölümü üzerine 5 Ocak 1762 tarihinde III. Petro adıyla Rus tahtına çıktı. Ancak III. Petro'nun çarlığı fazla uzun sürmedi. 28 Haziran 1762 tarihinde muhafız alayı çara karşı ayaklanarak III. Petro'yu tahttan indirdi ve Katerina, Rusya çariçesi olarak ilan edildi.

Zamanında Rusya'nın genişleme siyaseti[değiştir | kaynağı değiştir]

Nikita İvanoviç Panin'i hariciye nazırı olarak atadı. Çariçeliği döneminde Rusya batısı ve güneyindeki 518.000 km²lik bir alanı topraklarına katmayı başardı. Bu genişleme Lehistan ve Osmanlı İmparatorluğu'ndan alınan topraklar sayesinde oldu. Novorusya, Kırım, Ukrayna, Belarus, Litvanya ve Kurşas (Letonya) Rusya'nın topraklarına katıldı. Lehistan'ın parçalanarak Rusya, Prusya ve Avusturya arasında paylaşılmasına öncülük etti. II. Katerina 1796 yılında öldüğünde Lehistan diye bir ülke artık ortada kalmamıştı. Ancak 123 yıl sonra I. Dünya Savaşı'nın bitmesinden sonra Polonya tekrar bağımsızlığını kazanabildi.

Zamanındaki Osmanlı-Rus ilişkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

II. Katerina hükümdarlığının ilk yıllarında Osmanlı ile iyi geçiniyormuş gibi görünmek için Prens Dolgoruki’yi İstanbul’a elçi olarak görevlendirdi.[1] II. Katerina’nın asıl amacı hazırlıklarını tamamladıktan sonra Lehistan’ı ilhak etmek ve akabinde Osmanlı’yı mağlup edip, Akdeniz’e sıcak sulara inmektir. 1763’te Lehistan kralı III. August ölünce taht kavgalarını fırsat bilerek kendisine yakın olan Stanislav Ponyatovski’yi IV. August olarak tahta çıkardı. Bu hamle ile Rusya, Lehistan üzerinde tahakküm kurmuş oldu. Bu durumu Osmanlı protesto etmişti. Lehistan’daki bazı askerler bu durumu kabul etmeyerek Osmanlı’ya kaçmıştır. Bu durum Osmanlı ve Rusya arasındaki ipleri gererek savaşa neden olmuştur.

1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı ve Küçük Kaynarca Antlaşması[değiştir | kaynağı değiştir]

Leh milliyetçilerinin de Osmanlı’dan yardım istemesi ve karşılığında Podolya’nın verilmesinin temin edilmesi üzerine Osmanlı sürece dahil oldu. Bu savaş üç cepheden oluşmaktaydı. Birinci cephe Akdeniz cephesidir. Ruslar İngiltere ile yaptıkları antlaşma neticesinde Baltık Denizi’nden çıkarak Akdeniz’e donanma yolladılar. Bilahare Mora’daki isyancıları desteklediler. Osmanlı buradaki isyanı bastırdı. Osmanlı Kaptan-ı Derya’sı Hüsamettin Paşa Türk donanmasını Çeşme’ye demir attırdı. 1770’te Rus donanması bir gecede Çeşme’deki Türk donanmasını yaktı. İkinci cephe ise kara cephesidir. Beş koldan saldıran Ruslar, bu alanda üstün başarılar ilan etti. Ağustos 1770’te mezkûr cephe kapandı. En önemli üçüncü cephe ise Kırım cephesidir. Kırım Hanlığı kendini savunamaz haldeydi. Zira daha öncesinden Rus casusları ile saray çevrelenmiş, Kırım devlet adamları işlevsiz ve vasıfsız hale getirilmiş, Hanın eli kolu bağlı vaziyete getirilmiştir. İki karşıt kuvvetlerin çarpışması neticesinde 1771’de Rusya fiilen Kırım’a girdi ve işgal başladı. 1772’de barış antlaşması yapılmak istenildi. Fakat başarılı olunamadı. 1773’te savaş tekrar başladı ve Osmanlı açısından ağır kayıplar devam etmekteydi. Mamafih, 1774’te barış müzakereleri başladı. Osmanlı 200 kişilik bir heyetle Küçük Kaynarca bölgesinde Mareşal Rumyantsov ile görüşmeye başlandı.[1] Ruslar ön şartlar olarak Karadeniz’de serbest dolaşım, savaş tazminatı ve Kılburun, Yenikale ve Kerç Kalelerinin Ruslara teslim edilmesi gibi şartları öne sürmüşlerdir. 21 Temmuz 1774’te imzalanan antlaşmanın önemli maddelerinin birkaçını şunlardır; Kırım bağımsız olacak,[2] dini anlamda Osmanlı’ya bağlılığı devam edecektir.[3] Azak, Kerç, Yenikale ve Kılburun Kaleleri Ruslara bırakılacaktır.[4] Osmanlı’daki Ortodoksların hamisi Ruslardır.[5] Osmanlı savaş tazminatı ödeyecektir. Rusya, İstanbul’da elçilik açabilecektir. II. Katerina Küçük Kaynarca Antlaşmasından sonra fikirlerini dile getirirken böyle fevkalade bir antlaşmayı beklemediğini ve bu antlaşmadan ötürü çok mutlu olduğunu yakın devlet adamlarına söylemiştir.[6] Mezkûr antlaşmadan yaklaşık 9 yıl sonra Rusya Kırım’ı 1783’te tamamen kendi topraklarına ilhak etmiştir.

1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşı ve Yaş Antlaşması[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı Devleti’nde Kırım’ın kaybı gerek halk gerekse de devlet nezdinde büyük üzüntüye sebep olmuştur. Kırım’ın bir gün geri alınacağı arzusu Osmanlı’nın hep kalbindeydi. 1787 yılında II. Katerina, II. Josef’le birlikte Karadeniz’deki donanma üslerini teftişe çıkmıştır. İşbu görüşme 12 Ekim 1787’de Osmanlı’ya bildirilmiştir. Akabinde Boğdan Voyvodası Aleksandr’ın Avusturya’nın Osmanlı sınırına asker yığdığı haberi payitahta gelmiştir. Osmanlı bu durumdan şüphelenerek ciddiye almıştır. Kerson’da Rusya’nın İstanbul elçisi Bulgakov ve Avusturya elçisi Herbert aralarındaki görüşmede Osmanlı’nın Hanya ve Rodos’ta bulunan Rus elçiliklerine saldırıda bulunduğu ve Turla Nehri’nde Türk donanmasının hazırda bulundurduğu söylenince her iki devlet, Osmanlı’ya karşı savaş kararı vermişlerdir. Rusya’nın İstanbul elçisi Bulgakov gerilimi haddinden fazla tırmandırmaya çalışmaktadır. Ayrıca Bulgakov, Kerson’da karara bağlanan maddeleri Osmanlı Devleti’ne dikte etmekteydi. Mamafih Memalik-i Mahruse-i Şahane, Rusya’ya altı maddelik şiddetli bir ültimatomda bulunmuştur. Ruslar buna karşın Eflak ve Boğdan Voyvodalarını kışkırtması sonucunda Osmanlı ve Rusya arasındaki ipler tamamen kopmuştur.[1] Sadrazam Yusuf Paşa ve ekibi, Şeyhülislam’dan aldıkları fetva ile I. Abdülhamid’i ikna ederek savaş ilan ettiler. Rus elçisi Bulgakov alelacele tevkif etmiştir. Osmanlı’nın Rusya’ya savaş ilan etmesine binaen Avusturya elçisi Herbert’te 9 Şubat 1788’de Osmanlı’ya savaş ilan ettiklerini bildirdi. Avusturya aslında bunu Prusya’nın hiçbir zaman hayata geçmeyen Helsberg Planını hayata geçirmek için kullandı. Avusturya, Osmanlı’ya ait olan Yergöğü Kalesine saldırdılar. Lakin başarılı olamadılar. Böylece 1791’de Avusturya ile Ziştovi Antlaşması imzalandı. Osmanlı mezkûr antlaşmaya göre Belgrad dahil savaş öncesi sınırlara geri dönülmüş oldu. Tek cephe Ruslar kalmış oldu. Ruslar Rumeli’deki kaleleri ele geçirmeye başladı. Ruslar, İsmail Kalesinde 26 bin Türk’ü kılıçtan geçirmişti. Ruslar, Anapa Kalesini de ele geçirince Osmanlı ümidini iyiden iyiye kaybetmiştir. İngiltere ve Prusya’nın Osmanlı’nın toprak bütünlüğünden yana tavır sergilemeleri barış görüşmelerinin yapılması hususunda önemli bir faktördür. Barış görüşmeleri 10 Kasım 1791’de Eflak’ın Yaş kasabasında başladı.[3] Barış görüşmeleri on beş oturumdan oluşmaktadır. Üçüncü toplantıda Rus heyetinin savaş tazminatı olarak 24 bin kese altın istenmesi, Osmanlı heyetince kabul görmedi. 1783’te Kırım’ı ilhak eden Ruslar, işbu ilhakı Osmanlılara kabul ettirdi. 10 Ocak 1792’de imzalanan Yaş Antlaşması neticesinde bazı mühim maddeler şöyledir: Esir değişimi, Küçük Kaynarca Antlaşmasının geçerliliğinin devamı, Dinyesper sınır kabul edilecektir. Özi ve Kırım Ruslarda kalacaktır.[4] Ticaret imtiyazları genişletilecektir. Böylece Osmanlı’nın Karadeniz’de kaybettiği hakimiyet, yavaş yavaş Akdeniz’de de kaybedilmeye başlandı. Kırım’da uygulanan baskı göçlere sebebiyet vermiştir.

Özel yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

II. Katerina çapkınlığı ile nam salmıştır. Tahta çıktıktan sonra pek çok erkek arkadaşı olmuştur. Bunlara malikaneler tahsis ettiği bilinir. Kocası III. Petro’nun tahttan indirilmeden önce evliliklerinin mutlu olmadığı, hem kocasının hem de kendisinin birçok sevgilisi olduğu tarihçiler tarafından da deklare edilir. Hatta saray içinde mavi boncuk dağıttığı generaller sayesinde tahta çıkmıştır. Halk arasında "Taçlı Fahişe" olarak anılır.[7] Çariçe, Voltaire ve Diderot gibi isimlerle yazışarak aydınlanma fikri ile içli dışlı olmuştur. Çariçe sanata çok düşkündür. Bu dönemde sanat yönünde gelişmeler hız kazansa bile sanayi anlamında çöküş olmuştur. II. Katerina’nın, oğlu Pavel’e kötü davrandığı, onu merkezden uzaklaştırdığı görülmektedir.

Günümüz kültürüne etkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilgisayar oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça ve notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Kemal Beydilli, Küçük Kaynarca Antlaşması, TDV İslam Ansiklopedisi, 26, 2002, s. 524.
  2. ^ Böylece Osmanlı’dan ayrılan ilk Müslüman toprağı Kırım olmuştur.
  3. ^ a b Cengiz Fedakar, Hotin Kalesi (1787-1792 Osmanlı-Avusturya, Rus Savaşları’nda), Modern Türklük Araştırmaları Dergisi, 16(3), 2019, s. 513.
  4. ^ a b Karadeniz Türk gölü vasfını kaybetti.
  5. ^ Böylece Osmanlı iç işlerine müdahale başlamıştır.
  6. ^ Beydilli, a.g.m., s. 525.
  7. ^ "Büyük Katerina da dediler, "taçlı fahişe" de". İlber Ortaylı. Milliyet. 28 Haziran 2009. 17 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2020. 
Önce gelen:
III. Petro

Rusya İmparatoriçesi

28 Haziran 1762 - 6 Kasım 1796
Sonra gelen:
I. Pavel
Önce gelen:
Marta Skavronska
Rusya İmparatoru Eşi
25 Aralık 1761 – 28 Haziran 1762
Sonra gelen:
Sophie Dorothea (Württemberg)

II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? Nedir? :II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? ile ilgili II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? Ne Demektir? II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? Açıklaması Nedir? II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? Cevabı Nedir? II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? Kelimesinin Anlamı? II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? Açıklaması? :II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? Gerçek mi? :II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? ile ilgili II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? Hakkında? :II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? ile ilgili II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? burada bulabilirsiniz. II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler II. Katerina nedir?, II. Katerina anlamı nedir?, II. Katerina ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
1844 Yılında İngilterede İşçi Sınıfının Koşulları, Gökpınar, Bilecik, Lunatum kemiği, Katy Perry, Yolüstü, Rize, Édgar Solís, Yalnızkavak, Ahmet Hüsnü Güreli, BC Place Stadyumu, Ülkelere göre idari bölümler listesi, Çalışma saatleri, Beşir Abdüssamed, Carrow Road, Manhwa, Tresco, Scilly Adaları, Edis İlhan, 1181, Alakır Barajı, Lake, Colorado, III. Harald, Adil Abdurrahman, Abbas Özden, Miturgidae, El Entag El Harby SC, Askham Bryan, McDonnell Douglas, Demokratik Parti (Türkiye), Türk Film Yönetmenleri ve Filmleri Listesi, Oturum müzisyeni, Kardeşlerim karakterleri listesi, Steyr Mannlicher, MuchMusic, Elektrik akımı, Yunanistan ekonomisi, Busan IPark, Freiburg im Breisgau, Billie Joe Armstrong, Justin Raimondo, Sobreira, Cornelia Jakobs, 2018 Lugano Kadınlar Açık, Hamade Sıdkı, Hippolyte, Düşük, Yunan İsyanı, Lawrence Bacow, Aaron Stanford, Sri Lanka devlet başkanları listesi, El Grado, Mashup, Nampo, FC Barcelona teknik direktörleri listesi, Sivas Kongresi, Toast POS, Çalga, Askerî Yargıtay, Evghenia Guțul, Diana Abgar, Shayna Baszler, Betty Hutton, Webster, Massachusetts, Levée en masse, Tallava, Aggrey Morris, Mrisho Ngassa, Mikael Antonsson, Stanislav Çerçesov, NGC 3900, Tutayev, Paddock Wood, Ohannes Çamiç Efendi, Luis Pedro Cavanda, Atilla Özmen, Doğu Hristiyanlığı, Say You, Say Me, Anton Dostler, Aberforth Dumbledore, Actinostolidae, Anna Karlin, Tanzanya millî futbol takımı, Molibden, Tokyo Electric Power Company, İtalya Donanması, Pontus Wernbloom, Anadolu Üniversitesi, Postmodern mimari, Kristal viyole, Bingenli Hildegard, Halo, halo, Panama şapkası, Kestane, Çamaşır deterjanı kapsülü, Simon Msuva, Ekvador Kızılderilileri, Karşıyaka, Adilcevaz, Lajos Batthyány, Ukrayna devlet başkanları listesi, AM Herculis değişeni, I. Tahmasb, Oya Tekin,
Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Asiye Küçükyılmaz Kimdir?, Tirşemsi Nedir?, Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?, Tirşe Gözlü Nedir?, Filtresiz Nedir?, Zom İsminin Anlamı Nedir?, İbrahim Kaan Kimdir?, Filtreli Nedir?, Hasan Ataman Kimdir?, Ziyasız İsminin Anlamı Nedir?, Filozofik Nedir?, Ziyansız İsminin Anlamı Nedir?, Aslan ve Güneş Anlamı Nedir, Aslan ve Güneş Nasıl Oluştu, Aslan ve Güneş Tarihi, Aslan ve Güneş Renkleri, Aslan ve Güneş Tasarımı, Şeref Tamtürk Kimdir?, Onur Sergen Doğan Kimdir?, Ziyadar İsminin Anlamı Nedir?, İsmail Büyükkayıkçı Kimdir?, Filolojik Nedir?, Canan Kebenç Özkan Kimdir?, Tipsiz Nedir?, Tipolojik Nedir?, Zirai İsminin Anlamı Nedir?, Okan Işıktaş Kimdir?, Tipili Nedir?, Arap İsyanı bayrağı Anlamı Nedir, Arap İsyanı bayrağı Nasıl Oluştu, Arap İsyanı bayrağı Tarihi, Arap İsyanı bayrağı Renkleri, Arap İsyanı bayrağı Tasarımı, Zingal İsminin Anlamı Nedir?, Zinde İsminin Anlamı Nedir?, Yrd Doç Dr Berat Ahi Kimdir? Yrd Doç Dr Berat Ahi Nereli Yrd Doç Dr Berat Ahi Kaç Yaşında?, İsmail Keskin Kimdir?,