I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir?

I. Abdülhamit Nedir?

I. Abdülhamit Nedir?, I. Abdülhamit Nerededir?, I. Abdülhamit Hakkında Bilgi?, I. Abdülhamit Analizi? I. Abdülhamit ilgili I. Abdülhamit ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  I. Abdülhamit ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. I. Abdülhamit Ne Anlama Gelir I. Abdülhamit Anlamı I. Abdülhamit Nedir I. Abdülhamit Ne Anlam Taşır I. Abdülhamit Neye İşarettir I. Abdülhamit Tabiri I. Abdülhamit Yorumu 

I. Abdülhamit Kelimesi

Lütfen I. Abdülhamit Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. I. Abdülhamit İlgili Sözlük Kelimeler Listesi I. Abdülhamit Kelimesinin Anlamı? I. Abdülhamit Ne Demek? ,I. Abdülhamit Ne Demektir? I. Abdülhamit Ne Demektir? I. Abdülhamit Analizi? , I. Abdülhamit Anlamı Nedir?,I. Abdülhamit Ne Demektir? , I. Abdülhamit Açıklaması Nedir? ,I. Abdülhamit Cevabı Nedir?,I. Abdülhamit Kelimesinin Anlamı?,I. Abdülhamit Kelimesinin Anlamı Nedir? ,I. Abdülhamit Kelimesinin Anlamı Ne demek?,I. Abdülhamit Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

I. Abdülhamit Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

I. Abdülhamit Kelimesinin Anlamı Nedir? I. Abdülhamit Kelimesinin Anlamı Ne demek? , I. Abdülhamit Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

I. Abdülhamit Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! I. Abdülhamit - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

I. Abdülhamit

I. Abdülhamit Nedir? I. Abdülhamit Ne demek? , I. Abdülhamit Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

I. Abdülhamit Kelimesinin Anlamı? I. Abdülhamit Ne Demek? I. Abdülhamit Ne Demektir? ,I. Abdülhamit Analizi? I. Abdülhamit Anlamı Nedir? I. Abdülhamit Ne Demektir?, I. Abdülhamit Açıklaması Nedir? , I. Abdülhamit Cevabı Nedir? , I. Abdülhamit Kelimesinin Anlamı?






I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir?

I. Abdülhamid

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(I. Abdülhamit sayfasından yönlendirildi)
I. Abdülhamid
İslâm Halifesi
Emîrü'l-mü'minîn
İki Kutsal Caminin Hizmetkârı
Han
Fransız ressam Attribué à Ferdinando Tonioli tarafından 1788 yılında çizilmiş portresi
27. Osmanlı Padişahı
Hüküm süresi21 Ocak 1774 - 7 Nisan 1789
(15 yıl, 2 ay ve 17 gün)
Önce gelenIII. Mustafa
Sonra gelenIII. Selim
106. İslâm Halifesi
Hüküm süresi21 Ocak 1774 - 7 Nisan 1789
Önce gelenIII. Mustafa
Sonra gelenIII. Selim
Doğum20 Mart 1725
Topkapı Sarayı, Konstantiniyye, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm7 Nisan 1789 (64 yaşında)
Konstantiniyye, Osmanlı İmparatorluğu
DefinI. Abdülhamid Türbesi, Fatih, İstanbul
Eş(ler)i
Çocuk(lar)ı
Tam adı
Abdülhamid Han bin Ahmed
HanedanOsmanlı Hanedanı
BabasıIII. Ahmed
AnnesiRabia Şermi Kadınefendi
Diniİslam
İmza

I. Abdülhamid (Osmanlı Türkçesi: عبد الحميد اول Abdü’l-Ḥamīd-i evvel) (20 Mart 1725 – 7 Nisan 1789), 27. Osmanlı padişahı ve 106. İslam halifesidir. III. Ahmet'in oğlu ve III. Mustafa'nın kardeşidir.[1][2]

Sultan I. Abdülhamid, siyasi ve askerî ıslahatlara girişti. Yeniçeri Ocağı'na ve donanmaya yeni bir çehre kazandırmaya çalıştı. Yeniçerilerin sayımını yaptırdı ve gereksiz yere fazla para alanları tespit ettirdi. Bu faaliyetleri yürüten Sadrazam Halil Hamit Paşa, menfaati bozulanlar tarafından padişaha şikâyet edildi. Sultan Abdülhamid'i devirerek onun yerine Selim'i tahta çıkarmak istediği suçlamasıyla yaptığı tüm olumlu çalışmalara rağmen Halil Hamit Paşa, Sultan I. Abdülhamid'in emriyle idam edildi.[3] 1782 İstanbul yangınında itfaiye çalışmalarına katılmasından dolayı halkın sevgi ve takdirini kazanmıştı.[4]

I. Abdülhamid

Sultan I. Abdülhamid, bütün başarısızlıklara rağmen Osmanlı padişahları arasında iyi niyeti ve gayreti ile anıldı. Merhametli, nazik ve şefkatli kişiliğiyle takdir topladı.[4] Padişah olduktan sonra 49 yıllık saray hayatının ardından İstanbul'da sık sık dolaşmış, değişik semtleri ziyaret etmiş, farklı kıyafetlerle tebdil çıkarmıştır.[5] Bunun yanında esnaf ve halkın derdini de dinlerdi.[2]

Adaletli ve merhametli bir padişah olan I. Abdülhamid, Beylerbeyi'nde bir cami ve okul, Bahçekapı'da bir sebil, bir imaret, bir kütüphane ve bir türbe (Şimdi bunların yerinde Dördüncü Vakıf Han vardır.) Emirgan'da bir cami ile çeşme ve Medine'de yaptırdığı bir medrese ile mimari çalışmalarda da bulunmuştur. Kendinden sonra oğulları IV. Mustafa ve II. Mahmut da padişah olabilmiştir.

Saltanatı dönemindeki önemli yenilikler ve olaylar[değiştir | kaynağı değiştir]

İstihkâm Okulu açılmıştır. Yeniçeri sayımı yapılmış ve ulufe alım-satımı yasaklanmıştır. Sürat topçuları ocağı genişletilmiş, lağımcı ve humbaracı ocakları ıslah edilmiştir.

Küçük Kaynarca Antlaşması[değiştir | kaynağı değiştir]

Sultan I. Abdülhamid, 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nın kötü ilerlediği bir dönemde tahta geçti.[6] Ruslara karşı konulamayacağını anlayan Osmanlı Devleti, 21 Temmuz 1774 tarihinde Küçük Kaynarca Antlaşması'na imza attı. Buna göre Kırım'a bağımsızlık verildi. Ruslar, Karadeniz'de ticaret yapıp donanma bulundurabilecek, Balkanlar'da Ortodoks toplulukların haklarını koruyacaklardı. Osmanlı Devleti Rusya'ya savaş tazminatı verecek, ancak Rusya; Eflak, Boğdan, Besarabya ve Akdeniz'de işgal ettiği adaları Osmanlı Devleti'ne geri verecekti. Fakat bu bölgelerde Osmanlı Devleti genel af ilan edecek, halka din ve mezhep özgürlüğü verecek, halktan vergi almayacak, isteyen istediği yere göç edebilecekti.

1774-1779 Osmanlı-İran Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

1780'li yıllara ait bir karikatürde, Osmanlı Padişahı I. Abdülhamid Kutsal Roma İmparatoru ve Avusturya Arşidükü II. Joseph ve Çariçe II. Katerina ile kumar oynuyorlar.
I. Abdülhamid'in kendi yaptırdığı türbesindeki mezarı.

Tahta geçtikten altı ay sonra Kaynarca Muâhedesi'ni imzalayan Padişah, birkaç ay sonra da İran ile yüz yüze geldi. Kaçarların rakibi olan Kerim Han Zend, 1775'te Basra'yı muhasara altına alınca Mayıs 1776’da İran'a karşı harp ilan edildi. 1776'da İranlıların eline geçen Basra, ancak üç yıl sonra geri alınabildi.

Aynalıkavak Tenkihnamesi ve Rusya'nın Kırım'ı işgali[değiştir | kaynağı değiştir]

Küçük Kaynarca Antlaşması sonucunda Osmanlı Devleti ile Rusya arasında kalıcı bir barış sağlanamamıştı. Çünkü Rusya Kırım'ı tamamen kendisine bağlamak istiyordu. Kırım'da Osmanlı hükûmetinin tayin ettiği III. Selim Giray Han ile Rusların Kırım'a Han olarak seçtikleri Şahin Giray arasında bir iç savaş çıktı.

Yeni bir Osmanlı-Rus savaşı ihtimali belirmesi üzerine Aynalıkavak Tenkihnamesi imzalandı. Küçük Kaynarca Antlaşması'nın bazı maddeleri değiştirildi. Bu maddeler arasında Rusların Kırım'dan askerlerini çekmesi, Osmanlı Devleti'nin ise Rusların istediği Şahin Giray'ın hanlığını kabul etmesi yer alıyordu. Ancak tamamen Rus taraftarı olan Şahin Giray'ı Kırım halkı istemedi. Çıkan ayaklanmayı bahane eden Şahin Giray, Rus kuvvetlerini Kırım'a çağırdı. Kırım Hanlığı, Rusya'nın Kırım'ı ani işgali sonucu 9 Temmuz 1783 tarihinde Rusya'ya bağlı bir eyalet hâline geldi.[7]

Rusya ve Avusturya Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı Ordusu, Temeşvar eyaletinde stratejik bir konumda bulunan Muhadiye Boğazı'nı ele geçirdi. Avusturyalıların toparlanmasına fırsat vermeden onların üzerine yürüdü. Bu sırada Avusturya İmparatoru II. Joseph, 80.000 kişilik bir ordu ve 500 topla Sebeş Boğazı'na geldi. 21 Eylül 1788 tarihinde yapılan Sebeş Muharebesi'nde Koca Yusuf Paşa komutasındaki Osmanlı Ordusu büyük bir zafer kazandı. İki ayrı cephede hem Avusturya, hem de Rusya ile savaşmak zorunda kalan Osmanlılar, orduyu ikiye ayırmıştı. Bu durum Osmanlı Devletini zor durumda bıraktı. Saldırıya geçen Ruslar, Özi Kalesi'ni kuşatarak 20-25.000 kişiyi katlettiler.[8] (17 Aralık 1788). Bu haberin İstanbul'a ulaşması üzerine Sultan I. Abdülhamid kederinden hastalandı ve felç geçirdi.[5] Ancak, 7 Nisan 1789'da vefat edene kadar devlet işleriyle ilgilenmeye devam etti.

Yangınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Abdülhamid döneminin en akılda kalıcı olaylarından biri de büyük İstanbul yangınlarıdır. Bu yangınların çoğu kundaklama sonucu çıkmıştır. 9 Temmuz 1780 Samatya'da çıkan yangında binden fazla ev ve dükkân yok oldu. 24 Temmuz 1782 Balat yangınında ise 7.000'e yakın bina yok oldu. 1780 Cibali yangını ise İstanbul'un karşılaştığı en büyük yangınlardan biriydi, 50 saat devam eden yangında 20.000 bina kül oldu.

Mimarî çalışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sultan I. Abdülhamid, mimarî alanda birçok eser yaptırdı. Kendi adını verdiği Sultan I. Abdülhamid Külliyesi, İstanbul Beylerbeyi Camii, Emirgan Çeşmesi, Hasköy Silahdar Yahya Efendi Çeşmesi, Gülşehir Kurşunlu Camii, Yozgat Ulu Camii, Unkapanı Şebsafa Camii ve Karavezir Medresesi bunların arasında en önemlileridir.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Abdülhamid'in bir portresi, y. 1780.

1787-1792 Osmanlı-Rus savaşında Özi Kalesi'nin Rusların eline geçtiği ve kale içindeki halkın Ruslar tarafından katledildiği haberini duyunca sağ tarafına felç geldi ve 64 yaşında iken 7 Nisan 1789'da öldü. Cenazesi Bahçekapı'da kendi yaptırdığı türbesine defnedildi.

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Eşleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Ayşe Sineperver Sultan[9]
  2. Binnaz Kadın[9]
  3. Dilpezir Kadın[9]
  4. Hümaşah Kadın[9]
  5. Mehtabe Kadın[9]
  6. Mislinayab Kadın
  7. Muteber Kadın[9]
  8. Nakşidil Sultan[9]
  9. Nevres Kadın[9]
  10. Fatıma Şebisefa Kadın[9]
  11. Ruhşah Hatice Kadın[9]
  12. Nükhetsezâ Hanım[9]
  13. Ayşe Kadın (II)[9]
  14. Ayşe (III)[9]
  15. Mihriban[9]

Erkek çocukları[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. IV. Mustafa
  2. II. Mahmud
  3. Şehzade Abdullah 'Selim' (1776 Topkapı Sarayı, İstanbul - 1849 Barika, Cezayir)[10]
  4. Şehzade Mushammed Nusret (1782 Topkapı Sarayı, İstanbul - 1785 Topkapı Sarayı, İstanbul)
  5. Şehzade Muhammed (1776 Topkapı Sarayı, İstanbul - 1781 Topkapı Sarayı, İstanbul)
  6. Şehzade Ahmed (1776 Topkapı Sarayı, İstanbul - 1778 Topkapı Sarayı, İstanbul)
  7. Şehzade Süleyman (1779 Topkapı Sarayı, İstanbul - 1799 Topkapı Sarayı, İstanbul)[4]
  8. Şehzade Abdürrahman (1779 Topkapı Sarayı, İstanbul - 1779 Topkapı Sarayı, İstanbul)
  9. Şehzade Abdülaziz (1776 Topkapı Sarayı, İstanbul - 1781 Topkapı Sarayı, İstanbul)
  10. Şehzade Seyfullah Murad (1783 Topkapı Sarayı, İstanbul - 1786 Topkapı Sarayı, İstanbul)

Kız çocukları[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Esma Sultan (1778 Topkapı Sarayı, İstanbul - 1848 İstanbul)
  2. Emine Sultan (1788 Topkapı Sarayı, İstanbul - 1791 Topkapı Sarayı, İstanbul)
  3. Rabia Sultan (1781 Topkapı Sarayı, İstanbul - 1785 Topkapı Sarayı, İstanbul)
  4. Saliha Sultan (1786 Topkapı Sarayı, İstanbul - 1790 Topkapı Sarayı, İstanbul)
  5. Alemsah Sultan (1784 Topkapı Sarayı, İstanbul - 1788 Topkapı Sarayı, İstanbul)
  6. Melikşah Sultan (1781 Topkapı Sarayı, İstanbul - 1782 Topkapı Sarayı, İstanbul)
  7. Fatma Sultan (1782 Topkapı Sarayı, İstanbul - 1786 Topkapı Sarayı, İstanbul)
  8. Aynışah Sultan (1780 Topkapı Sarayı, İstanbul - 1780 Topkapı Sarayı, İstanbul)
  9. Hibetullah Sultan (1789 Topkapı Sarayı, İstanbul - 1841 Topkapı Sarayı, İstanbul)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sakaoğlu, 2005.s.417.
  2. ^ a b "T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Resmî Sitesi Sultan I. Abdülhamid Sayfası". 17 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2011. 
  3. ^ Finkel, 2007.s.339.
  4. ^ a b c "Türk Tarih Kurumu Resmi Sitesi Osmanlı Padişahları Sayfası". 18 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2011. 
  5. ^ a b Sakaoğlu, 2005.s.423.
  6. ^ Sakaoğlu, 2005, s. 418.
  7. ^ Sakaoğlu, 2005.s.422.
  8. ^ Lamartine, 2005, s. 371.
  9. ^ a b c d e f g h i j k l m n Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, Alfa Yayınları, s. 487-501
  10. ^ Şemdaizade Kitabi (PDF). 1779. s. 155. Erişim tarihi: 8 Kasım 2019. 

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Abdülhamid
Doğumu: 20 Mart 1725 Ölümü: 7 Nisan 1789
Resmî unvanlar
Önce gelen
III. Mustafa

Osmanlı Sultanı

21 Ocak 1774 - 7 Nisan 1789
Sonra gelen
III. Selim
Sünni İslam unvanları
Önce gelen
III. Mustafa
İslam Halifesi
21 Ocak 1774 - 7 Nisan 1789
Sonra gelen
III. Selim

I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? Nedir? :I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? ile ilgili I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? Ne Demektir? I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? Açıklaması Nedir? I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? Cevabı Nedir? I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? Kelimesinin Anlamı? I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? Açıklaması? :I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? Gerçek mi? :I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? ile ilgili I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? Hakkında? :I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? ile ilgili I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? burada bulabilirsiniz. I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler I. Abdülhamit nedir?, I. Abdülhamit anlamı nedir?, I. Abdülhamit ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Bürzünbül, Yardımlı, Ayrılıkçılık, Chen Ding, Geraldine McEwan, Trablus Sancağı, 2011 fifa 20 yaş altı dünya kupası, 2011 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası, Dünya İnsani Yardım Günü, Bahubali, Doymuş yağ, Dr. Linus, Fyodor Dostoyevski, Elektronik denge programı, Safeviyye, Akkoç, Kızıltepe, Minneapolis, Dehşetin Gözleri, Erica McAlister, Edith Cavell, Marcus Porcius Cato, Tong ilçesi, Aksı ilçesi, Batken (il), Asperger sendromunun tanısı, Diş hekimliği eğitimi, Ktesibios, HTC Raider 4G, Alay ilçesi, Tony Kakko, D. G. Bridson, Dermacentor parumapertus, TOBB ETÜ, Mutlu Dervişoğlu, 1922 Manisa yangını, Burka, Kodukburun, Kınık, Sevgilim Geldi, Angora tırfılı, Çamardı, Fas Krallığı, Alexej von Jawlensky, Kolombiya Futbol Federasyonu, NGC 7326, Başkanlık sistemi, Libya başbakanları listesi, Tsukasa Hosaka, Düalizm, Dualizm, KDE uygulamaları listesi, Mahmut Nedim Evliya, Turkuaz, Etimesgut, Bir hücreliler, Otto Schniewind, Looking bölümleri listesi, Setra, Amanita pantherina, Bayağı atmaca, André Greipel, Meşginşehr merkezî bahşı, Millerovo hava üssü saldırısı, Petru Marta, Kalmah, Kontrollü uçuşta yere çarpma, İber Yarımadası, Mason Plumlee, Germoe, Bănel Nicoliță, Pyotr Marta, Evans County, Mallrats, Alacık, Küre, Waldkirch, Yukarıgöcek, Bigadiç, Ernazar Akmataliyev, Randy Smith, Coleophora cteis, Glaucina, Ruminantia, EuroLeague Yılın Yöneticisi, Bay Evet, Micah Richards, Camino, Tajmuraz Salkazanov, Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu, Ictidopappus, Zbigniew Baranowski, Meerim Cumanazarova, Echinanthera, Cabir El Uveysi, NGC 823, Ligue 1 gol kralları listesi, Ahilya Moshos, Cate Blanchett, Romanya, Coleus, Kellie Pickler, Bangladesh, Andrew Huxley, Hervé Villechaize, Beydili, Karaman,
Tezkiyesi Bozuk Nedir?, Mete Koca Kimdir?, Abdullah Çakır Kimdir?, Zeki İsminin Anlamı Nedir?, Recep Bakırcı Kimdir?, Doğu Türkistan bayrağı Anlamı Nedir, Doğu Türkistan bayrağı Nasıl Oluştu, Doğu Türkistan bayrağı Tarihi, Doğu Türkistan bayrağı Renkleri, Doğu Türkistan bayrağı Tasarımı, Tezatlı Nedir?, Zekasal İsminin Anlamı Nedir?, Faik Deli Kimdir?, Zekâlı İsminin Anlamı Nedir?, Ferdaya Salmak Nedir?, Cevdet Akay Kimdir?, Zekâi İsminin Anlamı Nedir?, Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?, Fenaya Çekmek Nedir?, Filiz Kılıç Kimdir?,