Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir?

Hukuk devleti Nedir?

Hukuk devleti Nedir?, Hukuk devleti Nerededir?, Hukuk devleti Hakkında Bilgi?, Hukuk devleti Analizi? Hukuk devleti ilgili Hukuk devleti ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Hukuk devleti ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Hukuk devleti Ne Anlama Gelir Hukuk devleti Anlamı Hukuk devleti Nedir Hukuk devleti Ne Anlam Taşır Hukuk devleti Neye İşarettir Hukuk devleti Tabiri Hukuk devleti Yorumu 

Hukuk devleti Kelimesi

Lütfen Hukuk devleti Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Hukuk devleti İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Hukuk devleti Kelimesinin Anlamı? Hukuk devleti Ne Demek? ,Hukuk devleti Ne Demektir? Hukuk devleti Ne Demektir? Hukuk devleti Analizi? , Hukuk devleti Anlamı Nedir?,Hukuk devleti Ne Demektir? , Hukuk devleti Açıklaması Nedir? ,Hukuk devleti Cevabı Nedir?,Hukuk devleti Kelimesinin Anlamı?,Hukuk devleti Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Hukuk devleti Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Hukuk devleti Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Hukuk devleti Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Hukuk devleti Kelimesinin Anlamı Nedir? Hukuk devleti Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Hukuk devleti Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Hukuk devleti Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Hukuk devleti - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Hukuk devleti

Hukuk devleti Nedir? Hukuk devleti Ne demek? , Hukuk devleti Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Hukuk devleti Kelimesinin Anlamı? Hukuk devleti Ne Demek? Hukuk devleti Ne Demektir? ,Hukuk devleti Analizi? Hukuk devleti Anlamı Nedir? Hukuk devleti Ne Demektir?, Hukuk devleti Açıklaması Nedir? , Hukuk devleti Cevabı Nedir? , Hukuk devleti Kelimesinin Anlamı?






Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir?

Hukuk devleti

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hukuk devleti, sınırları içerisinde kamu erkinin değişmezlik ve süreklilik temeline dayalı olarak değer ve hukuk düzenine bağlı olduğu bir devlet şeklidir. Mutlakiyetçi devletlerden farklı olarak devlet gücü, vatandaşları keyfi uygulamalardan korumak amacıyla yasalar yardımıyla tanımlanır (Şekli Hukuk Devleti kavramı). Modern anlayış temelindeki bir hukuk devleti bunun dışında maddi anlamda adaletli bir düzenin yaratılması ve korunmasını hedefler (Maddi Hukuk Devleti kavramı). Nesnel değer yargıları bireylerin öznel haklarından farklı olarak, belirlenmiş prensipler aracılığıyla kanun koyucunun sınırlanması işlevi görürler.

Hukuk devleti, toplumsal örgütlenme tarzının yukarıda ele alınan aşamalardan geçtikten sonra ulaştığı çağdaş ve en ileri düzeyi olduğu kabul edilir.[1]

Kavram[değiştir | kaynağı değiştir]

Hukuk devleti kavramı hukukçu ve Prusya Kraliyet Parlamentosu Milletvekili Otto Baehr tarafından kullanıldı. 1864 yılında yayınlanan 'Der Rechtsstaat- eine publizistische Studie' (Hukuk Devleti - Yazılı bir araştırma) adlı makalesinde ülkesindeki zamanına göre ilerici yasalardan yola çıkarak idari tasarrufları mahkemelerce denetlenen bir devlet tanımı yaptı. Baehr'e göre hukuk devleti özellikle bağımsız mahkemelere gidebilme hakkını kapsamaktadır.

Tarihsel gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hukuk devleti anlayışına, tarihi süreç içerisinde belirli devlet anlayışları tecrübe edilerek ulaşılmıştır. Bu devlet anlayışları; mülk devleti anlayışı, polis devleti anlayışı ve hazine teorisidir.

Mülk devleti[değiştir | kaynağı değiştir]

Orta Çağ'da hakim olan bu anlayışa göre devlet kralın mülkü olarak görülüyordu. Ülkenin en büyük toprak sahibi olan kralın yanında feodal derebeyleride, yetki ve kamusal ayrıcalıklarını sahip oldukları topraklarından alıyorlardı ve bu yetkilerini miras veya sözleşme yoluyla devredebiliyorlardı. Kral ve feodal beylerin yetkilerini sınırlayan ve denetleyen bir idare hukuku yoktu. Bu yetkiler doğal hukuk ile sınırlandırılmaya çalışılıyordu.

Kral ve feodal beyler mülkiyet hakkından kaynaklı olarak özel hukuka tabiydiler. Bu dönemde yasal olarak kazanılmış haklara saygı ilkesi vardı, ancak zamanla istisnai durumlarda kral bu kazanılmış haklara, üstün bir hakka sahip olduğu ileri sürülerek müdahale edebilmiştir. Zamanla bu anlayışın yaygınlaşması üzerine polis devletine yaklaşılmıştır.[2]

Polis devleti[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu anlayış ilk kez Almanya'da ortaya çıkmıştır ve feodal düzenden mutlakiyetçi yönetim anlayışına geçiş dönemidir. Polis devleti, toplumun refahı ve geleceği için her türlü işlemi yapabilen ve bu gayeyle kişilerin hak ve özgürlüklerine istediği gibi müdahale edebilen ve bunları yaparken hiçbir hukuk kaidesine bağlı olmayan devlet anlayışıdır.[3] Polis devleti kavramındaki polis kelimesi bugünkü kolluk görevi gören polisi değil, devletin tüm faaliyetlerini ifade etmektedir. Devletin bu eylemleri yapabilmek için sahip olduğu denetimsiz ve sınırsız güce "polis kudreti" denilmektedir. Polis kudreti tanımından ötürü Almanya'da mutlak yönetimlere "polis devleti" denilmiştir. Günümüzde de eylem ve işlemlerinde yargı denetimine tabi olmayan ve yurttaşlarına hukuki güvenlik sağlamayan devletler içinde polis devleti ibaresi kullanılmaktadır.

Hazine teorisi[değiştir | kaynağı değiştir]

18. yy'da Almanya'da yönetimde egemen olan polis devleti anlayışından zamanla hazine teorisi anlayışına geçilmiştir. Polis devletinde idare edilenlere yani halka herhangi bir hukuki güvence tanınmıyorken hazine teroisiyle bazı mali hukuki güvenceler getirilmiştir. İdare tarafından hakları ihlal edilen kişiler, bu ihlallere karşılık yargı yoluyla parasal haklar elde etmişlerdir. Bu teoriye göre hazine devlet tüzel kişiliğinden ayrılarak ayrı bir özel hukuk tüzel kişiliği haline gelmiştir.

Hukuk devletinin gerekleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hukuk devletinin genel gerekleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Güçler ayrılığının üç temel erki tamamen bağımsız olmadan karşılıklı iş bölümü ve iş birliği çerçevesinde hukuka bağlı kalarak, anayasaya aykırı davranmayarak faaliyette bulunmalılardır. Yasama, yürütme ve yargı ayrı olmalıdır, tek elde toplanmamalıdır. Üç temel erk tek elde toplanırsa keyfilik ortaya çıkar. Ayrıca yargı bağımsız ve tarafsız olmalıdır.

  1. Yasama erki hukuka tâbi olmalıdır: Yasama kanun yapma yetkisine sahiptir ve bu yetkiyi kullanırken anayasaya bağlı olmalıdır ve anayasaya aykırı kanunlar çıkarmamalıdır.
  2. Yürütme erki hukuka tâbi olmalıdır: Yürütme anayasaya bağlı olmalıdır. Yürütmeye bağlı olan idare işlem ve eylemlerinde anayasaya aykırı davranmamalıdır.
  3. Yargı erki hukuka tâbi olmalıdır

Hukuk devletinin özel gerekleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Temel hak ve özgürlükler güvence altına alınmalı
  2. Kanunlar yargı denetimine tâbi olmalı
  3. Yasal yönetim ilkesi olmalı
  4. Hukuki belirlilik ilkesi olmalı
  5. İdarenin yargısal denetimi olmalı
  6. Mahkemeler bağımsız ve hakimler teminatlı olmalı
  7. Hukuki güvenlik ilkesi olmalı
  8. Eşitlik ilkesi olmalı
  9. İdarenin mali mesuliyeti olmalı

Mülk Devleti ve Polis Devleti ile karşılaştırılması[değiştir | kaynağı değiştir]

Toplumun ekonomik ve sosyal gelişimi ile beraber ve buna paralel bir biçimde, kendi mecrasında ilerleyen hukuk devletinin bu vasfı kazanma sürecinde etkin olan temel unsurun bireyin devlet karşısında sahip olduğu konum ve haklarıdır. Bireye sunulan hukuksal korunma mekanizması geliştikçe, hukuk devletinin oluşumu belirginleşir.

Mülk devletinde bireyler insan olmanın gerektirdiği bütün haklardan mahrum bırakılıp çoğu zaman mülkiyete dahi konu olabilirken, Polis devleti anlayışında vatandaş birey olarak tanınmış hatta bazı haklara da sahip olduğu kabul edilmiş olmakla beraber, devletin veya iktidarın gücünü ve yetkileri sınırlayan bir hukuk anlayışının olmamasından dolayı, devlet bireylerin haklarını ihlal ettiğinde, bireylerin devlete karşı dava açabilmeleri kabul edilmemiştir.

Bireyler devlet faaliyetleri nedeniyle zarar gördüklerinde, kişisel olarak ilgili devlet memuruna, bunun mümkün olmaması durumunda da doğrudan devlete karşı dava açabilmekte ve bu yolla devletin yargısal denetime tabi tutulmasını sağlayabilmektedirler.[4]

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Chevallier, Jacques, "Hukuk Devleti", İmaj Yay. 2010.http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=572175&sa=140323124
  • Philip Kunig, Das Rechtsstaatsprinzip: Überlegungen zu seiner Bedeutung für das Verfassungsrecht der Bundesrepublik Deutschland, Mohr Siebeck, 1986. ISBN 3-16-645050-5
  • Sobota, Katharina, Das Prinzip Rechtsstaat. Verfassungs- und verwaltungsrechtliche Aspekte, J.C.B. Mohr (Paul Siebeck), Tübingen 1997. ISBN 3-16-146645-4
  • Figures de l'état de droit : Rechtsstaat dans l'histoire intellectuelle et constitutionnelle de l'Allemagne. Hrsg. von Olivier Jouanjan. Strasbourg, Presses universitaires, 2001. ISBN 2-86820-180-6.
  • Schmidt-Aßmann, Eberhard, Der Rechtsstaat, in: Handbuch des Staatsrechts, Bd. II, hrsg. v. Josef Isensee/Paul Kirchhof, 3. Aufl., Heidelberg 2004, § 26.
  • Schachtschneider, Karl Albrecht, Prinzipien des Rechtsstaates, Duncker & Humblot, Berlin 2006.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hukuk Devleti İlkesinin Dünya ve Türkiye’deki Tarihsel Gelişimi, Ayhan Akarsu, AYİM Dergisi, Ankara, Sayı 24, 2009, s.37-48.
  2. ^ Kemal Gözler, İdare Hukuku Dersleri, Bursa - Temmuz 2015, s. 60
  3. ^ Metin Günday, İdare Hukuku, İmaj Yayınevi, Ankara - 2013, s. 37-38
  4. ^ Hukuk Devleti’nin Gelişim Sürecinde Mülk Devleti ve Polis Devletinin Yeri 29 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Dokuz Eylül Üniversitesi, Hayrettin Yıldız, s.228.

Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? Nedir? :Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? ile ilgili Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? Ne Demektir? Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? Açıklaması Nedir? Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? Cevabı Nedir? Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? Açıklaması? :Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? Gerçek mi? :Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? ile ilgili Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? Hakkında? :Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? ile ilgili Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? burada bulabilirsiniz. Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Hukuk devleti nedir?, Hukuk devleti anlamı nedir?, Hukuk devleti ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Sinonyx, Kurşun(II) asetat, BJK İnönü Stadyumu, Çin Cumhuriyeti cumhurbaşkanları listesi, DoS saldırısı, Nablus Hezimeti, Oturum açma, Acquafondata, İrokualar, Heizei (imparator), Kurşun izotopları, Cantoira, Sazak, Gerze, Münafikun Suresi, Binnur Kaya, Abraham Lincoln, Milos Forman, Harvard Mark I, Morris solucanı, Kurşun, İş sözleşmesi, 1975 NBA Playoffları, Kurşun(II) tiyosiyanat, 5. Türkiye Hükümeti, Diane Lane, Genetik mühendisliği, İnternal karotid arter, FIBA Africa, Kutsal Roma Germen İmparatorluğu, Fritz Leonhardt, Stavropol Krai, 1921 Fransa Bisiklet Turu, Santa Cruz de Tenerife, Japon dönem isimleri, Ünal Demirkıran, Bien plus fort, Saracinesco, Tunku Abdül Rahman, Granjinha, Angustia, Küçük büyük harf, Kuzey Batı İngiltere, Madeira Özerk Bölgesi, Fourier serileri, Alman Yeşiller Partisi, Yumi Umeoka, İstanbul bibliyografyası, Thiruvalluvar, Greta Garbo, SIL Açık Yazı Tipi Lisansı, Bankacılık hukuku, Ronald Bassett, Clásica de San Sebastián, Linux Libertine, Days of Our Lives, Stelling van Amsterdam, Circa, Times New Roman, Gum 29, Küheylan (film), Hesaplamalı elektromanyetizma, Yakın geleceğin zaman çizelgesi, Bilgisayar mühendisliği, Deerfield Katliamı, Danny Blind, Mere Hüseyin Paşa, Guillermo Varela, Geliboluspor, Namık Gedik, Türk Dilleri Ailesi, Atzara, Bavanat şehristanı, Türk destanları, Yazı tipleri listesi, Yazı tipleri, Türkmenistan erkek millî buz hokeyi takımı, Anjalika Ahurbaş, Canın Sağ Olsun, Carex tonsa, 48. Türkiye Hükûmeti, Vas, İtalya, Ersin Nazif Gürdoğan, Seyyid Hasan Paşa, Virtual hosting, Türk lokumu, Kraliçe 1. Elizabeth, Stout, Krusty, Freestyle Script, Albert Pintat Santolària, Enne Barajı, Waterline, Commedia dell’arte, Beyaz Saray Genel Sekreteri, MÖ 60, Pieces of a Woman, Bakırköy, Kazan kebabı, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi, John Anthony Brooks,
Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Asiye Küçükyılmaz Kimdir?, Tirşemsi Nedir?, Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?, Tirşe Gözlü Nedir?, Filtresiz Nedir?, Zom İsminin Anlamı Nedir?, İbrahim Kaan Kimdir?, Filtreli Nedir?, Hasan Ataman Kimdir?, Ziyasız İsminin Anlamı Nedir?, Filozofik Nedir?, Ziyansız İsminin Anlamı Nedir?, Aslan ve Güneş Anlamı Nedir, Aslan ve Güneş Nasıl Oluştu, Aslan ve Güneş Tarihi, Aslan ve Güneş Renkleri, Aslan ve Güneş Tasarımı, Şeref Tamtürk Kimdir?, Onur Sergen Doğan Kimdir?, Ziyadar İsminin Anlamı Nedir?, İsmail Büyükkayıkçı Kimdir?, Filolojik Nedir?, Canan Kebenç Özkan Kimdir?, Tipsiz Nedir?, Tipolojik Nedir?, Zirai İsminin Anlamı Nedir?, Okan Işıktaş Kimdir?, Tipili Nedir?, Arap İsyanı bayrağı Anlamı Nedir, Arap İsyanı bayrağı Nasıl Oluştu, Arap İsyanı bayrağı Tarihi, Arap İsyanı bayrağı Renkleri, Arap İsyanı bayrağı Tasarımı, Zingal İsminin Anlamı Nedir?, Zinde İsminin Anlamı Nedir?, Yrd Doç Dr Berat Ahi Kimdir? Yrd Doç Dr Berat Ahi Nereli Yrd Doç Dr Berat Ahi Kaç Yaşında?, İsmail Keskin Kimdir?, Zincirleme İsminin Anlamı Nedir?, Filantrop Nedir?, Özgen Aydıncak Kimdir?, Zimmetli İsminin Anlamı Nedir?, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Anlamı Nedir, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Nasıl Oluştu, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Tarihi, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Renkleri, Amerika Konfedere Devletleri bayrağı Tasarımı,