Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir?

Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Nedir?

Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Nerededir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Hakkında Bilgi?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Analizi? Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ilgili Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Ne Anlama Gelir Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Anlamı Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Nedir Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Ne Anlam Taşır Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Neye İşarettir Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Tabiri Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Yorumu 

Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Kelimesi

Lütfen Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Kelimesinin Anlamı? Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Ne Demek? ,Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Ne Demektir? Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Ne Demektir? Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Analizi? , Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Anlamı Nedir?,Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Ne Demektir? , Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Açıklaması Nedir? ,Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Cevabı Nedir?,Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Kelimesinin Anlamı?,Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Kelimesinin Anlamı Nedir? Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması

Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Nedir? Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Ne demek? , Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Kelimesinin Anlamı? Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Ne Demek? Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Ne Demektir? ,Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Analizi? Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Anlamı Nedir? Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Ne Demektir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Açıklaması Nedir? , Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Cevabı Nedir? , Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması Kelimesinin Anlamı?






Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir?

Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Uluslararası Hastalık Sınıflaması (İngilizceː International Classification of Diseases, kısaca ICD); epidemiyoloji, sağlık yönetimi ve klinik amaçlarla dünya çapında kullanılan bir tanılama aracıdır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından derlenir. ICD'nin resmi ve tam adı "Hastalıkların ve İlgili Sağlık Sorunlarının Uluslararası İstatistiksel Sınıflaması"dır (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems).

Bir hastalık sınıflandırması, hastalık isimlerinin kesin kriterlere göre bir araya getirilmesinden oluşan bir kategoriler sistemi olarak tanımlanabilir. Tamamen teorik bir açıdan bakılırsa, hastalıkları çeşitli eksenlerde, örneğin etkilenen vücut kısmına göre (topografi), nedene (etiyoloji), dokudaki patolojik değişikliğin tipine (morfoloji) ya da sonuçta ortaya çıkan fonksiyonel anormalliğe göre sınıflama yapmak mümkündür. Sınıflandırmalar bu eksenlerden birine ya da diğerine dayanarak şekillendirilebilir. Fakat pratikte, hastalıkların vücudun birden fazla bölümünü etkileyebilmeleri, bazı hastalıkların nedeninin bilinmemesi ve bazı patolojik değişikliklerin özgün olmaması gibi nedenlerle hiçbir eksen tek başına yeterli değildir. Alternatif olarak, her bir hastalığın birkaç eksene göre sınıflandırıldığı, çok eksenli bir sınıflandırma kurulabilir ancak bu durum hastalığın tüm kriterlere göre tanımlanmasını gerektireceğinden kullanımı zorlaştırır.

Hastalıkların istatistiksel sınıflandırması, hastalık verilerinin kullanıcı tarafından kolayca değerlendirilip incelenebileceği bir formda sunulmasına gereksinim duyar. O halde, kullanışlı ve anlaşılır bir enformasyon elde edebilmek için, hastalıkların sistemli ve anlamlı bir şekilde düzenlenmesi gereklidir. Bu amaçla, tamamen teorik bir yaklaşım yerine pratik bir yaklaşımda bulunmak en uygun yoldur ve ICD'nin geliştirilmesinde bu yaklaşım göz önüne alınmıştır. ICD, etioloji, topografi vb. kökenli sınıflandırma ile araştırmalar, hasta kayıtları ve yönetim için gereksinim duyulan uzlaşma noktalarının sağlandığı bir sınıflamadır.

ICD, istatistiksel bir sınıflamadır ve bu noktadan hareketle yola çıkmaktadır. Burada ICD'nin getirdiği istatistiksel sınıflama ile tıp kitaplarında bölüm başlarında bulunan hastalık sınıflandırmaları arasındaki ayrımı belirlemek gerekir. Burada, genellikle birbiri ile karıştırılabilecek durumlarla etkenlerinin farklılığına göre düzenlenmiş bir hastalık grubu değerlendirilir. İstatistiksel sınıflamada ise birbirine benzer hastalık veya durumlar bir araya getirilip, taşıdıkları öneme göre sınıflandırılmaktadır. Buna ek olarak her hastalık için o hastalığa özgü bir kod kullanılmaktadır. Bu yapısı sayesinde ICD, gerek sağlık hizmetlerinin yönetimi, gerekse epidemiyolojik çalışmalarda kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Hasta takibi, hasta kayıt ve arşivlerinin tutulması ve bunlara erişim, kaynak yönetimi gibi idareye yönelik kullanımının yanı sıra hastalıklarla ilgili istatistiksel çalışmalar ve uluslararası niteliği sayesinde ülkeler arasında sağlıkla ilgili karşılaştırmalar yapma olanağı da vermektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere ICD'nin önemli bir fonksiyonu da hastalıklara uluslararası ortak bir dil kazandırmaktadır.

Bunlara ek olarak ICD, hastalık ve ölüm kodlamalarında getirdiği bazı uluslararası kural ve hatırlatmalarla hastalık tanısının yazılması ya da ölüm nedeninin belirtilmesinde kayıtların mümkün olduğu kadar doğru tutulması konusunda dolaylı bir katkıda da bulunmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Hastalıklarla ilgili istatistik çalışmalarının geçmişi 300 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. İlk etkin çalışma 17. yüzyılın sonunda İngiltere'de John Graunt'un hazırlamış olduğu ölüm verileri ile ilgili London Bills of Mortality adlı çalışmadır. Graunt bu çalışmasında, ölüm kayıtlarında ölen kişilerin yaşlarının yazılmadığı tarihlerde, 6 yaşın altında ölen çocukların oranını hesaplamaya çalışmış ve o günün koşullarına göre oldukça iyi bir tahminde bulunmuştur. Graunt bu hesaplamayı yaparken, ölüm nedenlerinin çocuklar için de benzer olduğu varsayımından hareket etmiştir.

Hastalıkların sistematik bir şekilde sınıflandırılması ile ilgili gelişmeler ise 18. yüzyılda başlamıştır. Bugünkü mevcut sınıflamanın yapısı büyük ölçüde İngiltere Genel Kayıt Bürosunda ilk tıbbi istatistik uzmanı olarak çalışan William Farr'ın çalışmalarına dayanmaktadır. Yüzyılın 2. yarısında çalışmalar hastalık terminolojisi ve bunların kullanımında uluslararası birlikteliğin sağlanmasına odaklanmıştır. Bu dönemlerde dikkati çeken üçüncü bir nokta da hastalıkların istatistiksel sınıflamasının uluslararası önemi olmuştur.

Uluslararası İstatistik Enstitüsü, 1891 yılında Jacques Bertillon başkanlığında ölüm nedenleri ile ilgili yeni bir sınıflama hazırlanması için bir komite kurmuş, bu komitenin yaptığı çalışmalar 1893 yılında bitirilmiş ve önerileri Enstitü tarafından kabul edilmiştir. Sınıflama, genel hastalıklar ile belli bir organ ya da anatomik bölgeye özgü hastalıkların birbirinden ayrılması ilkesine dayanmaktadır. Bu çalışma başlangıçta "Bertillon Ölüm Nedenleri Sınıflaması" olarak adlandırılmış ve birçok Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika ülkelerinde kullanılmaya başlanmıştır.

1900 yılına Fransa hükûmeti, Ölüm Nedenleri Uluslararası Sınıflamasının (Bertillon Ölüm Nedenleri Sınıflaması) revizyonu için çağrıda bulunmuş ve bu girişim yaklaşık 10 yılda bir yapılan revizyon konferansları serisini başlatmış ve bugün onuncu revizyon olan ICD-10'a kadar ulaşılmıştır. 1948 yılında kurulan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 6. konferanstan bu yana Hastalıkların Uluslararası Sınıflamasından sorumlu olmuştur.

Bu tarihsel gelişim süreci içinde, bazı dönemlerde ICD yapı ve içeriğinde önemli değişiklikler gerçekleştirilmiştir. Bunlardan birincisi, önceleri sadece ölüm nedenlerini kapsayan sınıflamaya hastalık nedenlerinin de dahil edilmesidir. 1938 yılında yapılan 5. konferansta morbidite istatistikleri için hastalık sınıflamasına olan gereksinim dile getirilmiş ve 1948 yılındaki 6. konferans "Ölüm Nedenleri ve Hastalıkların Uluslararası Listesi"nin revizyonu amacıyla toplanmıştır. Bu konferansta hem mortalite hem de morbidite ile ilgili kapsamlı bir liste kabul edilmiştir. Bununla beraber ölümün temel nedenini seçmede uluslararası kurallar getirilmiş, hayatı istatistikler ve sağlık istatistikleri alanında uluslararası işbirliğinin sağlanması konusunda önerilerde bulunulmuştur.

Önemli değişikliklerin bir ikincisi de 1975 yılında kabul edilen 9. revizyonda gerçekleşmiştir. Bu değişiklikler, daha spesifik kodlama için belli bazı kodlara isteğe bağlı 5. bir basamak dahil edilmesi, neoplazmların morfolojileri ile ilgili ayrı bir kod grubu (M kodları) oluşturulması, bazı tanısal durumlarda isteğe bağlı çift kodlama sisteminin getirilmesi ve akıl hastalıkları ile ilgili her bir kategorinin içeriğinin açıklanmasıdır. Bu sonuncusunun nedeni, akıl hastalıklarında uluslararası kabul görebilecek bir terminolojinin bulunmasındaki güçlüktür. ICD-9 kitapçığı 1977/78 yıllarında basılmış ve pek çok ülkede kullanıma girmiştir.

Üçüncü önemli değişiklik de, 1989 yılında Cenevre'de toplanan 10. uluslararası konferansta kodlama sisteminde yapılan köklü değişikliktir. DSÖ 1991 yılında ICD-10'un yayınlanmasını kabul etmiş, 1994 yılında da uygulamaya geçirilmesini planlamıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? Nedir? :Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? ile ilgili Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? Ne Demektir? Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? Açıklaması Nedir? Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? Cevabı Nedir? Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? Açıklaması? :Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? Gerçek mi? :Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? ile ilgili Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? Hakkında? :Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? ile ilgili Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? burada bulabilirsiniz. Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması anlamı nedir?, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
2022 Hunga Tonga yanardağ patlaması, Salsola australis, Gümüş Tren İstasyonu, Türkiye taşıt plaka kodu, Brevicoryne, Pigmalion, Alvarez Hipotezi, Bademcikler, Yürekte Bir Yer, Tip I bipolar bozukluk, Harço, Çiçek Sepeti, Rhynchomys, Çaltıkoru Barajı, Yolcu trafiğine göre dünyanın en işlek havalimanları listesi, Termodinamik denge, Andrew Keller, Salvia korolkovii, Ondörtgen, Eucalyptus caesia, Bulgaristan’ın Avrupa Gelişimi için Vatandaşları, Pelvik inflamatuar hastalık, Israel Horovitz, Ali Lütfi Mahmud, Changing Lanes, Brian Birch, Plastik Çiçekler ve Böcek, Ixodes gibbosus, Ixodes jonesae, Bağcılar, Ixodes hearlei, Ixodes gregsoni, Ixodes howelli, Ixodes jacksoni, Dörtyol Meydanı, Kürtün, Salomon August Andrée, Poecilosclerida, Beşeri coğrafya, Lushan Huiyuan, Milliyetçi Adalet Partisi, Lush, Scorteccia, Gelgit kuvveti, Sait Selahattin Cihanoğlu, Sivasspor, Euglenida, Jeremy Baumberg, Elaeocarpaceae, Edgar Iván Pacheco, Solanum physalidicalyx, Fareli Köyün Kavalcısı, Stenorrhina, Ixodes antechini, Ixodes albignaci, Ixodes abrocomae, Bipolar, Pentalinon, Ixodes auritulus, 2013 fifa 20 yaş altı dünya kupası, 2013 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası, Süpersüreklilik, Havacılık tıbbı, Küçük İskitya, Graham Chapman, Suriye coğrafyası, Yenisey dilleri, Necmettin Erbakan, Türkiye Kalkınma Bankası, Osmanlı döneminde Makedonya, Ters Yüz, 1159, 2013 Almanya Grand Prix, Kedil bulaşan peritonit, TBMM 1. Dönem İzmir milletvekilleri listesi, Walmer, Abdülhamid İbrahimi, Priscula annulipes, Richard Hamilton (basketbolcu), Tarik Oulida, Mart Laar, Ixodes australiensis, Ixodes marxi, Ixodes bequaerti, Ixodes latus, Ixodes browningi, Ixodes chilensis, Inari Ōkami, Bostaera, Teoman Köprülüler, Ixodes kingi, St Ervan, Horizon, Ixodes eadsi, Mardik Mardikyan, Ülkelere Göre Sağlık Endeksi, Kasır, Ixodes dicei, Gobiesocoidei, Fashion,
Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?,