Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir?

Geyikler Lanetler Nedir?

Geyikler Lanetler Nedir?, Geyikler Lanetler Nerededir?, Geyikler Lanetler Hakkında Bilgi?, Geyikler Lanetler Analizi? Geyikler Lanetler ilgili Geyikler Lanetler ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Geyikler Lanetler ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Geyikler Lanetler Ne Anlama Gelir Geyikler Lanetler Anlamı Geyikler Lanetler Nedir Geyikler Lanetler Ne Anlam Taşır Geyikler Lanetler Neye İşarettir Geyikler Lanetler Tabiri Geyikler Lanetler Yorumu 

Geyikler Lanetler Kelimesi

Lütfen Geyikler Lanetler Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Geyikler Lanetler İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Geyikler Lanetler Kelimesinin Anlamı? Geyikler Lanetler Ne Demek? ,Geyikler Lanetler Ne Demektir? Geyikler Lanetler Ne Demektir? Geyikler Lanetler Analizi? , Geyikler Lanetler Anlamı Nedir?,Geyikler Lanetler Ne Demektir? , Geyikler Lanetler Açıklaması Nedir? ,Geyikler Lanetler Cevabı Nedir?,Geyikler Lanetler Kelimesinin Anlamı?,Geyikler Lanetler Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Geyikler Lanetler Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Geyikler Lanetler Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Geyikler Lanetler Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Geyikler Lanetler Kelimesinin Anlamı Nedir? Geyikler Lanetler Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Geyikler Lanetler Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Geyikler Lanetler Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Geyikler Lanetler - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Geyikler Lanetler

Geyikler Lanetler Nedir? Geyikler Lanetler Ne demek? , Geyikler Lanetler Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Geyikler Lanetler Kelimesinin Anlamı? Geyikler Lanetler Ne Demek? Geyikler Lanetler Ne Demektir? ,Geyikler Lanetler Analizi? Geyikler Lanetler Anlamı Nedir? Geyikler Lanetler Ne Demektir?, Geyikler Lanetler Açıklaması Nedir? , Geyikler Lanetler Cevabı Nedir? , Geyikler Lanetler Kelimesinin Anlamı?






Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir?

Geyikler Lanetler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Geyikler Lanetler
YazarMurathan Mungan
KarakterlerBir aşireti yöneten ailenin dört kuşak beyleri ve bu beylerin eşleri
İlk gösterim1994, Antalya Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Mustafa Avkıran yönetiminde
ÜlkeTürkiye
Orijinal dilTürkçe
Oyun serisiMezopotamya Üçlemesi
Zaman ve mekânGeyiklerle dolu bir ormana inşa edilmiş Beyler Kasrı

Geyikler Lanetler, Murathan Mungan tarafından yazılmış ve ilk defa 1992'de yayımlanmış tiyatro oyunudur. Bu oyun, daha önce 1980'de yayınlanan Mahmud ile Yezida ve 1982'de yayınlanan Taziye ile birlikte, yazarın Mezopotamya Üçlemesi[1] adını verdiği oyun dizisini oluşturur. 1980 ile 1992 yılları arasındaki uzun bir dönemde[2] yazılan oyunda bir aşireti yöneten ailenin üzerindeki dört kuşak süren lanetler anlatılır. Mungan, doğup büyüdüğü toprakların efsanelerinden faydalanarak oluşturduğu bu efsanenin bir kısmını, Cenk Hikâyeleri isimli kitabında yer alan Kasım ve Nâsır isimli bir öyküde de kullanmıştır.[2]

Yazar, oyunu "biriktirdiğim her şeyi verdiğim bir yapıt" sözleriyle tanımlamış, kendisinden bir tek eser seçilecekse bu oyunun okunması gerektiğini söylemiştir.[3]

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun ana karakterleri, bir aşireti yöneten ailenin dört kuşak beyleri ve bu beylerin eşleridir.

Beylerin soy ağacı[değiştir | kaynağı değiştir]

 
 
oğlu
 
 
evlilik
(1), (2) evlilik sırası
Hayalet
 
?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hazer Bey
 
Kureyşa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mustafa Bey
 
Cudana
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(1) Kasım Bey
 
 
 
Sûveyda
 
 
 
(2) Nâsır Bey
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bakır
 
 
 
Sidar Bey

Beyler ve eşleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hazer Bey: Lanetin başlangıcı. Babasına karşı gelerek hem aşiret dışından bir kız olan Kureyşa ile evlenir, hem de aşireti göçebelikten yerleşikliğe geçirerek töreye karşı gelir.
  • Kureyşa: Hazer Bey'in eşi. Uzun süre çocuğu olmamasını, üzerlerindeki lanete yorar. Kurban edilmiş bir geyiğin kanını içerek intihar etmeye kalkışır ancak ölmek yerine hamile kalır ve Mustafa Bey dünyaya gelir.
    • Mustafa Bey: Hazer Bey ile Kureyşa'nın oğlu. Ergenlik çağına geldiğinde babasıyla ava çıkar ve ormanda kaybolur. Onu bir süre sonra ormanda bir geyiğe bakıp dururken bulurlar. Mustafa Bey, efsuncuların insana dönüştürdüğü bu geyik ile evlenir, iki oğlu olur. Oğullarıyla çıktığı geyik avında, oğulları onu geyik sanarak öldürür.
    • Cudana: Atakadın, Mustafa Bey'in ormanda görüp aşık olduğu geyikten insana dönüştürülen kadın. Gözleri dışında her yeri insana dönüşmüştür. Ancak geyik kalan gözleri sebebiyle çocuğu olmaz. İnsan başlı yılana giderek çare arar ve gözlerinden vazgeçerse iki oğlu olacağını öğrenir. Böylece Kasım ve Nâsır'ı doğurur.
      • Kasım Bey: Cudana'nın sağ gözünden olan oğlu. Büyüyüp Sûveyda ile evlendikten sonra ortadan kaybolur. Yedi sene boyunca haber alınamaz. Geri döndüğünde ikiz kardeşi Nâsır Bey ile ölümcül bir dövüş yapmak zorunda kalır ve kardeşi tarafından öldürülür.
      • Nâsır Bey: Cudana'nın sol gözünden olan oğlu. Kasım Bey yedi yıl boyunca ortaya çıkmayınca onun eşi Sûveyda ile evlenir. Daha sonra geri dönen kardeşini öldürür ve beylerin soyu Nâsır Bey üzerinden ilerler.
      • Sûveyda: Önce Kasım Bey ile evlenir ve ondan Bakır'ı doğurur. Kasım Bey ortadan kaybolunca Cudana'nın zoruyla Nâsır Bey ile evlenir ve Sidar Bey'i doğurur.
        • Bakır: Kasım Bey ile Sûveyda'ın oğlu.
        • Sidar Bey: Nâsır Bey ile Sûvayda'nın oğlu, aşiretin oyundaki son lideri.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun Arca Azzura Teatro tarafından sahnelenişi

Efsane kronolojik olarak sıralanmamış yedi sahnede anlatılır. Bu sahnelerin arasında altı ara oyun ve yedinci sahneden sonra da bir son oyun vardır.

1. sahne[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun, kör Atakadın Cudana'nın ikilemiyle açılır. Oğlu Kasım Bey yedi sene önce ortadan kaybolmuştur. Ondan bir daha haber alınamamıştır. Soyun devamının sağlanması için, Kasım'ın ikiz kardeşi Nâsır Bey'in evlenmesi ve ailenin başına geçmesi gerekmektedir. Öte yandan Kasım'ın eşi Sûveyda da töre gereği aile içinde kocasız kalamaz. Cudana, Kasım'ın öldüğünden emin olabilse, bu sorunu Nâsır ile Sûveyda'yı evlendirerek çözebilecektir. Ancak Kasım'ın ölmüş olup olmadığı belli değildir.

Cudana'nın daha önce ölmüş olan kocası Mustafa Bey'in kesik başı, ailenin yaşadığı Beyler Kasrı'nın bir mahzeninde durmaktadır. Ölüler ve diriler alemi arasında yaşamını sürdüren bu baş, her iki alemde de olup bitenden haberdardır. O yüzden Cudana kesik başa gider ve kayıp oğlunun akıbetini sorar. Ancak Mustafa'nın başı ona kesin bir cevap veremez. Sorunu çözmek zorunda olan Cudana aşirete, Kasım'ın ölmüş olduğunu kesik baştan öğrendiğini duyurur. Sûveyda'ya giderek onu Nâsır Bey ile evlenmesi için zorlar. Sûveyda bunu kabul etmek zorunda kalır.

1. ara oyun[değiştir | kaynağı değiştir]

İki sahne arasındaki bu ara oyunda, Hasan ve Hüseyin'in başına gelenler Başmelek Cebrail tarafından Muhammet'e bildirilir.

2. sahne[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu sahnede, birinci sahneden daha önce olmuş olaylar anlatılır. Mustafa on altı yaşına gelmiştir. Ergenliğe ulaşması sebebiyle babası Hazer Bey ile birlikte ilk avına çıkar ancak ormanda kaybolur. Günler süren bir aramadan sonra Mustafa, ormanda bir geyiğe bakarak öylece dikilirken bulunur. Mustafa geyiğin gözlerine sevdalanmıştır, bu yüzden yemeden içmeden kesilir, yatağa düşer. Onun sağlığından endişe eden Hazer Bey ile Kureyşa efsuncuları çağırırlar ve Mustafa'nın sevdalandığı geyiğin bir kadına dönüştürülmesini sağlarlar. Böylece iyileşen Mustafa, geyikten kadına dönüşen Cudana ile evlenir.

2. ara oyun[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci ara oyunda Mustafa ile Cudana'nın ilk geceleri anlatılır. Geyikten insana dönüşen Cudana'nın konuşabilmesi için Mustafa onun ağzına kendi dilini ve kelimelerini tükürür.

3. sahne[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu sahnede zaman biraz daha geriye gider. Hazer Bey geyiklerin yurdu olan bir ormanda bir kasır yaptırmaya ve aşiretini burada yerleşik hayata geçirmeye karar vermiştir. Göçebe aşiretin yerleşik düzene geçmesi, törelere ve Hazer Bey'in babasının isteğine aykırıdır. Bu sebeple Hazer Bey'in babasının hayaleti ortaya çıkar ve aldığı karar sebebiyle Hazer Bey'i lanetler.

Henüz Beyler Kasrı inşa edilmemiş olduğu için Hazer Bey ile Kureyşa ormanın ortasında bir çadırda kalmaktadır. Ancak Kureyşa ormanın her yönünden gelen geyik ulumalarından korkar. Burayı yurt edinmekle geyiklerin yurdunu ellerinden aldıklarını düşünmektedir. Ayrıca yurt tutma töreni gereği Hazer Bey bir dişi geyik vurmuş, kanını bir kaseye doldurup saklamıştır. Böylece geleneğe göre, yurt edinilen toprağın zehri bu kanla birlikte alınmış olur.

Kureyşa geyiklerin bu yüzden aileyi lanetlediğini düşünmektedir. Lanetin sonucu olarak da çiftin çocuğu olmamakta, soyları yürümemektedir. Kureyşa bu laneti sona erdirmek için Hazer Bey'i oradan ayrılmaya, başka bir yere yerleşmeye ikna etmeye çalışır. Başarılı olamayınca zehirli kanı içip ölmeye, böylece ölü vücuduyla birlikte toprağın zehrini toprağa geri vermeye karar verir. Kasedeki kanı içer ancak ölmez. Bunu yerine Mustafa'ya hamile kalır.

3. ara oyun[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu ara oyunda, Beyler Kasrı'nı inşa eden mimarların başına gelenler anlatılır. Hazer Bey geyiklerin yurdu olan ormanda, daha önce benzeri yapılmamış ve bundan sonra da yapılmayacak bir kasır inşa edilmesini ister. Mimarların çalışmaları bitip de inşaat başlayınca, benzeri bir kasrı başka yerde inşa etmemeleri için mimarların kolarını kestirir ve kasrın temeline gömdürür.

4. sahne[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu sahnede önce biraz daha geriye gidilir. Hazer Bey, eşi Kureyşa ve aşireti ile birlikte geyiklerin yaşadığı ormana gelir. Bu ormanı çok beğenir ve artık yerleşik bir aşiret olmaya, yerleşilecek yerin de bu orman olmasına karar verir.

Ardından Hazer Bey'in artık çok yaşlı olduğu zamanlara geçilir. Mustafa ile Cudana'nın çocuğu olmamaktadır. Endişelenen Mustafa yaşlı babasına akıl danışmaya gider. Hazer Bey ona daha çok genç olduklarını, kendilerinin de uzun süre çocuk sahibi olamadıklarını anlatır. Bu arada Cudana ise aynı sorunu Kureyşa ile konuşmaya gider. Kureyşa Cudana'ya çare bulmak için dağda yaşayan insan başlı yılan büyücüye gitmesini öğütler. Bunun ardından oturduğu dokuma tezgâhının başında ölür.

4. ara oyun[değiştir | kaynağı değiştir]

İyice yaşlanmış olan Hazer Bey, karısının ölümünün ardından daha da güçten düşer. Mustafa'yı yanına çağırır ve ona içinde şerbet olan yedi tas hazırlamasını, bunlardan birinin içine zehir katmasını söyler. Mustafa her akşam taslardan birini babasına içirecektir. Böylece yaşlı adam hangi gün öleceğini bilmeyecek ama bir hafta içinde ölmüş olacaktır. Mustafa, eğer hemen o akşam zehirli tası babasına vermezse bir daha hiç veremeyeceğini düşünür ve böylece Hazer Bey ilk akşam ölür.

5. sahne[değiştir | kaynağı değiştir]

Kureyşa'nın öğüdü üzerine Cudana dağlara gidip insan başlı yılanı bulur. Yılan ona aslının geyik olduğunu, efsunlarla insana dönüştürüldüğünü ama geyikliğinden geriye sadece gözlerinin kalmış olduğunu söyler. Eğer gözlerinden vazgeçerse bir değil iki oğlu birden olacaktır. Cudana kör kalmayı kabul eder. Böylece sağ gözünden Kasım, sol gözünden Nâsır doğar. Ancak Cudana'nın gözlerine vurulmuş olan Mustafa Bey, artık ondan yüz çevirir. Bunu üzerine Cudana da kocasını lanetler.

İkizler büyüyüp on beş yaşına geldiklerinde gelenek gereği babalarıyla ava çıkarlar. Av sırasında ikizler babalarını geyik sanarak öldürür ve kafasını da av ganimeti olarak keserler. Kasra getirilen kesik baş bir mahzene konur ve hem ölü hem diri olarak sonsuza kadar yaşayacağı lanet başlamış olur.

5. ara oyun[değiştir | kaynağı değiştir]

İkiz kardeşlerin yollarının birbirlerinden ayrılması anlatılır.

6. sahne[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha sonraki bir döneme gidilir. Sûveyda artık Nâsır Bey ile evlidir. Ancak rüyasında Kasım'ı görür ve onun yaşamakta olduğuna yeniden inanmaya başlar.

6. ara oyun[değiştir | kaynağı değiştir]

Sûveyda bir gece, uyumakta olan kocası Nâsır Bey'in vücuduna bürünür ve kendi bedeninde erkek bedenini deneyimler.

7. sahne[değiştir | kaynağı değiştir]

Nâsır Bey ile Sûveyda'nın oğulları Sidar'ın sünnet düğününde Kasım çıkagelir. Aşiret töreleri gereği iki ayrı lider olamayacağı için, iki kardeş ölümcül bir dövüşe tutuşmak zorunda bırakılırlar. Bu dövüş sonucunda, daha önce babasının kanını dökmüş olan Nâsır, kardeşini de öldürmek zorunda kalır. Böylece aşiretin lideri olmaya devam eder.

Cudana'nın sağ gözü, Kasım'ın ölümüyle birlikte yeniden açılır. Yıllardır oğlunun sağ olup olmadığını öğrenmeye çalışmış olan yaşlı kadın aradığı cevabın aslında kendisinde olduğunu anlar. Şimdi Kasım ölünce bir gözü açıldığına göre, gözleri kör olduğu sürece iki oğlu da hayatta demektir. Cudana bu gerçekle kahrolur.

Son oyun[değiştir | kaynağı değiştir]

Ailenin son ferdi olan Sidar Bey sahneye gelir ve konuşur. Sonunda anlaşılır ki oyun boyunca izlenen bütün öyküler aslında ona anlatılmaktadır.

Tragedya kurgusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun kurgusu bazı yönlerden antik Yunan tragedyalarına benzer. Antik Yunan tragedyaları genelde bir üçleme şeklinde yazılmıştır. Bu oyun da bir üçlemenin içinde yer alır. Ayrıca, tıpkı tragedyalarda olduğu gibi, bu oyunda da birden fazla kuşağın yaşamı ele alınır ve bu kuşakların çektikleri lanetler anlatılır.[4]

Tragedyalarda genelde yaşamda ortaya çıkan bir dengesizlik ve bunun doğurduğu bir değişim vardır. Kahramanlar bu değişimin sonuçlarına katlanmak, dengeleri yeniden kurmak zorunda kalırlar. Oyunda lanetin başlangıcı olan Hazer Bey'in yerleşik hayatı seçme kararı, ilk bakışta özgürce verilmiş bir karar gibidir. Oysa değişmekte olan "devran" artık göçerleri konar olmaya zorlamaktadır. Hazer Bey bunu oyunda "Artık konmanın zamanı gelmişti. Devranın usul usul değiştiğinin farkına vardım. Devrana söz geçiremediğim için aşiretime söz geçirdim." sözleriyle anlatır. Bu sebeple artık alınması kaçınılmaz olan bir kararı, bir bakıma almak zorunda kalmış ve bunun sonuçlarına, yani babası tarafından lanetlenmeye razı olmuştur. Bu yönden Hazer Bey'in yazgısı pek çok tragedya kahramanının yazgısıyla paraleldir.[4]

Sahnelenme bilgisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Oyun ilk olarak 1994'te, Mezopotamya Üçlemesi'nin diğer iki oyunuyla birlikte ardışık oyunlar olarak Antalya Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından oynandı.[5] Mustafa Avkıran'ın[6] yönettiği bu yapım aynı yıl, 6. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'ne katıldı ve üç oyun on bir saat süren bir performans olarak[1] sahnelendi.
  • Oyun 1999'da yine Mustafa Avkıran yönetiminde Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelendi. 11. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'ne de katılan[7] bu yapım, aynı yıl Berlin'de yapılan Theater der Welt festivaline çağrıldı ve orada da oynandı.[8]
  • 2003'te Yunancaya çevrilip kitap olarak yayınlanan oyun, aynı yıl Selanik Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelendi.[8]
  • Oyun 2007'de İtalya'da Massimo Salvianti yönetiminde Arca Azzura Teatro tarafından sahnelendi. Bu yapım ile oyun, 2008'de Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nde üçüncü defa oynandı.[9]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Metis Yayınları'nda Mahmud ile Yezida 25 Ekim 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ a b Murathan Mungan, Soğuk Büfe, Metis Yayınları, 2004, İstanbul, ISBN 978-975-342-321-2
  3. ^ Akmen, Üstün. "16. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali İzlenimleri". Tiyatro Tiyatro Dergisi. Cilt sayı 191 (Temmuz 2008). ss. sayfa 8. ISSN 13007963. 
  4. ^ a b Geyikler Lanetler: Bir Mezopotamya Tragedyası, Faruk Emre Özünlü, Sahne Dergisi Mayıs-Haziran 2007, sayı:20, s. 24-37
  5. ^ Metis Yayınları'nda Geyikler Lanetler 25 Ekim 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ 6. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali festival programı 16 Mart 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  7. ^ 11. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali festival programı 22 Haziran 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  8. ^ a b Murathan Mungan'ın web sitesinde aylık yazı Mart 2007 28 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  9. ^ Murathan’ın harikalar diyarına yolculuk, Bahar Çuhadar, Radikal Gazetesi, 24 Mayıs 2008

Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? Nedir? :Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? ile ilgili Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? Ne Demektir? Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? Açıklaması Nedir? Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? Cevabı Nedir? Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? Açıklaması? :Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? Gerçek mi? :Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? ile ilgili Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? Hakkında? :Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? ile ilgili Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? burada bulabilirsiniz. Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Geyikler Lanetler nedir?, Geyikler Lanetler anlamı nedir?, Geyikler Lanetler ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
İnci Sözlük, İsrail İşçi Partisi, Nur Sürer, Artyom Levin, Crannog, David Hawkins, Ahmad Abdalla, Hylocitreidae, Nur Muhammed Tereki, Robert Lepage, Edip Servet Tör, Sinop ili genel seçim sonuçları, The White Stripes, Sevinç, Real Madrid CF, Sacha Kljestan, Fleming, Kentucky, Arda Vural, Ayça Taşkent, Danis Tanović, Nur Muhammed Terakki, Ölüme Yalnız Gidilir, Elvan Işık Gezmiş, FK Ekranas, Sarımsaklı Barajı, Vezüv Yanardağı, 2015 Bamako otel saldırısı, Nur Germen, Kizzuvatna, Nur Gürkan, Yuriy Sedykh, Claudiu Keșerü, Lütfi Kırdar, Renk alanı resmi, Nur Doğan Topaloğlu, TBMM Muhafız ve Tören Taburu, Tekrar (film), Etkileşimli tahta, Wapedia, Samandıra, Sancaktepe, Kazakistan Demiryolları, Nur Dağları, Rufus, Nevzat Turhan, Cosmin Contra, Adolf Hitler, Schengen Bölgesi, Ovidiu Hoban, Koca Balkan Dağları, Nurşen Girginkoç, Ihlamurkuyu, Ümraniye, 2018 The Game Awards, Mehmet Özdilek, Fatih Özgüven, Amon ülkesi, Afrotarsius, Cesáreo Onzari, Hadım Hafız Ahmed Paşa, Vade, Nuno Valente, Andreas Skov Olsen, Strelitzia nicolai, Uppsala, Ürdün pasaportu, Somali bayrağı, Seyahat uyarısı, Nuno Gomes, Android işletim sistemi, Okan Aydın, NRW.INVEST, NGC 3110, Nuno Espírito Santo, 52. Türkiye Hükûmeti, Kaşrut, Gabriel Soto, Kemal Kerinçsiz, Nunivak Adası, Oskar Roehler, Batının Devleri, Watergate skandalı, Zengiabad, Rudbar Cenub şehristanı, Cemal Azmi Bey, Caldo tlalpeño, Eftalitler, Guadalupe Dağları Ulusal Parkı, Nun (harf), Debora, Güney Kutup Dairesi, Sırp, Abdülaziz el Hatran, Nun (Arap alfabesi), Rıza Çalımbay, Dağ Yahudileri, Kuzey İrlanda sorunu, Nun (İbrani alfabesi), Numune, İskenderun, Downing Street Deklarasyonu, Gürün, Gurun,
Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?,