EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir?

EuroLeague Nedir?

EuroLeague Nedir?, EuroLeague Nerededir?, EuroLeague Hakkında Bilgi?, EuroLeague Analizi? EuroLeague ilgili EuroLeague ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  EuroLeague ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. EuroLeague Ne Anlama Gelir EuroLeague Anlamı EuroLeague Nedir EuroLeague Ne Anlam Taşır EuroLeague Neye İşarettir EuroLeague Tabiri EuroLeague Yorumu 

EuroLeague Kelimesi

Lütfen EuroLeague Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. EuroLeague İlgili Sözlük Kelimeler Listesi EuroLeague Kelimesinin Anlamı? EuroLeague Ne Demek? ,EuroLeague Ne Demektir? EuroLeague Ne Demektir? EuroLeague Analizi? , EuroLeague Anlamı Nedir?,EuroLeague Ne Demektir? , EuroLeague Açıklaması Nedir? ,EuroLeague Cevabı Nedir?,EuroLeague Kelimesinin Anlamı?,EuroLeague Kelimesinin Anlamı Nedir? ,EuroLeague Kelimesinin Anlamı Ne demek?,EuroLeague Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

EuroLeague Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

EuroLeague Kelimesinin Anlamı Nedir? EuroLeague Kelimesinin Anlamı Ne demek? , EuroLeague Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

EuroLeague Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! EuroLeague - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

EuroLeague

EuroLeague Nedir? EuroLeague Ne demek? , EuroLeague Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

EuroLeague Kelimesinin Anlamı? EuroLeague Ne Demek? EuroLeague Ne Demektir? ,EuroLeague Analizi? EuroLeague Anlamı Nedir? EuroLeague Ne Demektir?, EuroLeague Açıklaması Nedir? , EuroLeague Cevabı Nedir? , EuroLeague Kelimesinin Anlamı?






EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir?

EuroLeague

Vikipedi, özgür ansiklopedi
EuroLeague
KuruluşFIBA dönemi
1958
Euroleague Basketbol dönemi
2000-01
ÜlkeFIBA Avrupa üyesi ülkeler
KonfederasyonFIBA Avrupa
Takım sayısı18
Son şampiyonİspanya Real Madrid (11. kez)
En başarılı takımİspanya Real Madrid (11 kez)
TV yayıncısıEuroLeague TV
Yayıncı kanal listesi
Resmî siteeuroleague.net
2023-24 EuroLeague

EuroLeague, sponsorluk adıyla Turkish Airlines EuroLeague, Avrupa'da 2000'den beri Euroleague Basketball tarafından düzenlenen en üst düzeydeki ve kazananın Avrupa Şampiyonu olarak adlandırıldığı uluslararası profesyonel basketbol turnuvası.

2000 yılında başlamasıyla FIBA tarafından 1958'den beri düzenlenen FIBA EuroLeague turnuvasının (daha önce FIBA Avrupa Şampiyonlar Kupası ya da sadece Avrupa Kupası adıyla bilinen) yerini almıştır. Euroleague Basketbol rekor ve istatistik kayıtları sebebinden dolayı FIBA Avrupa Şampiyonlar Kupası ile EuroLeague aynı turnuva olarak sayılır.

EuroLeague dünyadaki en popüler profesyonel kapalı spor liglerinden biridir. 2016-17 sezonundaki lig maçlarında ortalama 8.472 seyirciyle dünyadaki profesyonel kapalı spor liglerinin en yüksek beşinci (ABD dışındaki en yükseği) ve profesyonel basketbol liglerinin en yüksek ikinci ortalamasına ulaşmıştır. Sadece NBA'in ortalaması daha yüksektir.

EuroLeague kupasını 22 farklı takım kazanabilmiştir, bunlardan 14 takımın birden fazla şampiyonluğu vardır. En başarılı takım 11 şampiyonlukla Real Madrid'dir. Son şampiyon Real Madrid'dir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

FIBA Avrupa Şampiyonlar Kupası 1958 yılında kurulup ilk yıllarında Avrupa'da liglerini şampiyon bitiren takımların oynadığı ve klasik bir eleme sistemiyle oynanan bir turnuva iken 1990'ların başından itibaren sadece şampiyonların değil, diğer önemli takımların da katıldığı ve içinde lig mücadelesi de içeren bir turnuva durumuna geldi.

Euroleague adı ise 2000 yılında ULEB (Union of European Leagues of Basketball) tarafından öne sürüldü. 2000/2001 sezonunda ULEB'e üye takımlar FIBA'nın organize ettiği turnuvadan ayrılarak kendi liglerini kurdular. FIBA ise Suproleague adıyla devam etti. Türkiye'nin de dahil olduğu ülkeler FIBA'nın organizasyonunda kaldı.

Avrupa'nın en büyük kulüplerinden olan Türkiye, İtalya ve Yunanistan takımlarının ayrılması önemli bir bölünme oluşturdu ve Avrupa'da iki tane büyük kupa ortaya çıktı: FIBA tarafından düzenlenen SuproLeague ile yeni kurulmuş Euroleague Basketball tarafından düzenlenen Euroleague.

2001 yılında iki organizasyon EuroLeague adı altında tekrar birleşti.

Turnuvanın adları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • FIBA dönemi: (1958-2001)
    • FIBA Avrupa Şampiyonlar Kupası: (1958-1991)
    • FIBA European League ("FIBA Euro League"): (1991-1996)
    • FIBA EuroLeague: (1996-2000)[1]
    • FIBA SuproLeague: (2000-2001)
  • Euroleague Basketball dönemi: (2000-bugün)
    • Euroleague: (2000-2016)
    • EuroLeague: (2016-bugün)

*2000-01 sezonunda iki ayrı turnuva vardı. FIBA'nın düzenlediği SuproLeague ile Euroleague Basketball tarafından düzenlenen Euroleague.

THY sponsorluğu[değiştir | kaynağı değiştir]

26 Temmuz 2010 tarihinde Türk Hava Yolları ve Euroleague arasında 15.000.000 bedel ile bir sponsorluk anlaşması imzalanmıştır. Bu anlaşmaya göre Avrupa basketbolunun en üst ligi olan Euroleague, 2010-11 sezonundan beri Turkish Airlines Euroleague adıyla düzenlemeye başlamıştır. Buna benzer şekilde Dörtlü Final yani Final Four da Turkish Airlines Final Four adını almıştır. Bu anlaşma 2021-22 sezonunun başında yenilenmiş oldu. 2025-26 sezonuna kadar beş sezon boyunca geçerli olacaktır. Bu süre sonunda eğer istenirse anlaşma beş yıl daha uzatılabilecektir.[2][3]

Turnuva sistemi[değiştir | kaynağı değiştir]

2015-16 sezonuna değin Turkish Airlines Euroleague dört aşamada oynanıyordu.

İlk aşamada 24 takım katılır. Bu takımlar 6'lı olarak 4 gruba ayrılır. Her takım grubundaki diğer takımlarla kendi sahalarında ve deplasmanda olmak üzere ikişer maç oynar. Normal grup maçları sonunda gruplarında ilk 4 sırayı alan takımlar üst gruplara çıkar. İkinci aşamada kalan 16 takım yeni oluşturulan 8'erli 2 grupta yer alır ve diğer takımlarla yine 2 maç oynar. Maçlar sonunda gruplarında ilk dört sırayı alan takımlar gruptan çıkar.

Çeyrek finale çıkacak takımlar belli olduktan sonra kalan 8 takım dörtlü final için mücadele eder. Grubu birinci bitiren takımlar dördüncülerle, ikinci bitiren takımlar ise üçüncülerle eşleşirler. Bu aşamada kupa lig maçlarından eleme usulünde maçlara geçer ve rakiplerini eleyen takımlar dörtlü final oynamaya hak kazanır. Çeyrek final mücadelesinde 5 maç üzerinden 3 maç kazanan rakibini eler. İlk 2 maç A takımının sahasında, 3. ve 4. maçlar B takımının sahasında, 5. maç ise tekrar A takımının sahasında oynanır.

Son aşama olan dörtlü final ise önceden belirlenen bir şehirde bu finale kalan 4 takım arasında oynanır. Dörtlü final maçları tek maçlık eleme sistemine göre oynanır. Yarı finalde elenen takımlar üçüncülük maçına, kazanan takımlar ise son gün finale çıkar.

Lig formatı[değiştir | kaynağı değiştir]

10 Kasım 2015 tarihinde Euroleague tarafından yeni bir format oluşturulduğu açıklandı. Yeni formatta aşama ikiye indirildi. 16 takım birbiriyle ikişer maç yaptığı çift devreli lig usulü uygulanacaktır. Ligi ilk sekiz sırada bitiren takımlar, play-off oynamaya hak kazanacak. 5 maç üzerinden oynanacak olan play-off maçlarında, 3 galibiyet alan takımlar şampiyonluk için dörtlü finale çıkacak.[4]

2019-20 sezonu itibarıyla ligdeki takım 18'e çıkartıldı.[5][6][7]

Organizasyonun resmi internet sitesinde yapılan açıklamayla 2023-2024 sezonundan itibaren Play-Off’a kalan son 2 takımı belirlemek için Play-In formatının uygulanacağı belirtildi. Normal sezonu 7’nci ve 8’inci sırada bitiren takımlar, 7’nci sırada yer alan takımın ev sahipliğinde bir maç oynayacak ve kazanan takım, Play-Off’ta 2’nci sıradaki takımın rakibi olacak. Bu eşleşmeyi kaybeden takım ise, 9’uncu ve 10’uncu sırada yer alan takımların aralarında oynayacağı tek maçın galibiyle karşı karşıya gelecek. Bu eşleşmeyi kazanan takım ise Play-Off’a 8’inci sıradan dahil olarak normal sezonu 1’inci sırada tamamlayan takımın rakibi olacak. Bir önceki sistemde, normal sezonu 7'nci ve 8'inci sırada tamamlayan takımlar, direkt olarak Play-Off turuna kalma hakkı elde ediyordu.[8][9]

Logolar[değiştir | kaynağı değiştir]

EuroLeague logosunun gelişimi
2000-2005 2005-2010 2010-2016 2016-bugün

Uzun vadeli lisansı olan takımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

       

EuroLeague'de geri kalan diğer 5 takım yıllık lisansı olan ilişkili kulüplerdir. Bu beş takım önceki sezon Avrupa'nın ikinci seviye turnuvası olan EuroCup'ı kazanan ve millî lig şampiyonları ile wildcard alan takımlardan oluşmaktadır.

Arena standartları[değiştir | kaynağı değiştir]

2012-13 sezonundan itibaren o zamanlar "A Lisansı" olan kulüpler ev sahibi oldukları EuroLeague karşılaşmalarını en az 10.000 kişilik arenalarda oynamaları gerekiyordu. Aynı 10.000 kişilik kapasite kaidesi şu an hâlen uzun vadeli lisansa üye olan EuroLeague kulüpleri için geçerlidir.

Finaller[değiştir | kaynağı değiştir]

1958'den itibaren EuroLeague öncesi Avrupa Kupası dahil.

Yıl Final Üçüncü ile Dördüncü
Şampiyon Sonuç İkinci Üçüncü Dördüncü
1958
Ayrıntılar
Sovyetler Birliği
ASK Riga
170-152
(86-81 / 71-84)
Bulgaristan
Akademik
Macaristan Honvéd ve İspanya Real Madrid
1958-59
Ayrıntılar
148-125
(79-58 / 67-69)
Polonya Lech Poznań ve Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti OKK Beograd
1959-60
Ayrıntılar
130-113
(51-61 / 69-62)
Sovyetler Birliği
Dinamo Tiflis
Polonya Polonia Varşova ve Çekoslovakya Slovan Orbis Prag
1960-61
Ayrıntılar
Sovyetler Birliği
CSKA Moskova
148-128
(87-62 / 66-61)
Sovyetler Birliği
ASK Riga
İspanyaReal Madrid ve Romanya Steaua Bükreş
1961-62
Ayrıntılar
Sovyetler Birliği
Dinamo Tiflis
90-83 İspanya
Real Madrid
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti AŠK Olimpija ve Sovyetler Birliği CSKA Moskova
1962-63
Ayrıntılar
Sovyetler Birliği
CSKA Moskova
259-240
(69-86 / 91-74 / 99-80)
Sovyetler Birliği Dinamo Tiflis ve Çekoslovakya Spartak ZJŠ Brno
1963-64
Ayrıntılar
İspanya
Real Madrid
183-174
(99-110 / 84-64)
Çekoslovakya
Spartak ZJŠ Brno
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti OKK Beograd ve İtalya Olimpia Milano (Simmenthal)
1964-65
Ayrıntılar
157-150
(88-81 / 76-62)
Sovyetler Birliği
CSKA Moskova
İtalya Varèse (Ignis) ve Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti OKK Beograd
1965-66
Ayrıntılar
İtalya
Olimpia Milano (Simmenthal)
77-72 Çekoslovakya
Slavia VŠ Prag
Sovyetler Birliği
CSKA Moskova
Yunanistan
AEK
1966-67
Ayrıntılar
İspanya
Real Madrid
91-83 İtalya
Olimpia Milano (Simmenthal)
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti
AŠK Olimpija
Çekoslovakya
Slavia VŠ Prag
1967-68
Ayrıntılar
98-95 Çekoslovakya
Spartak ZJŠ Brno
İtalya Olimpia Milano (Simmenthal) ve Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Zadar
1968-69
Ayrıntılar
Sovyetler Birliği
CSKA Moskova
103-99 (2 Uzt) İspanya
Real Madrid
Çekoslovakya Spartak ZJŠ Brno ve Belçika Standard Liège
1969-70
Ayrıntılar
İtalya
Varèse (Ignis)
79-74 Sovyetler Birliği
CSKA Moskova
İspanya Real Madrid ve Çekoslovakya Slavia VŠ Prag
1970-71
Ayrıntılar
Sovyetler Birliği
CSKA Moskova
67-53 İtalya
Varèse (Ignis)
1971-72
Ayrıntılar
İtalya
Varèse (Ignis)
70-69 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti
Split (Jugoplastika)
İspanya Real Madrid ve Yunanistan Panathinaikos
1972-73
Ayrıntılar
71-66 Sovyetler Birliği
CSKA Moskova
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Crvena zvezda ve İtalya Olimpia Milano (Simmenthal)
1973-74
Ayrıntılar
İspanya
Real Madrid
84-82 İtalya
Varèse (Ignis)
Fransa Berck ve Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Radnički Belgrad
1974-75
Ayrıntılar
İtalya
Varèse (Ignis)
79-66 İspanya
Real Madrid
Fransa Berck ve Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Zadar
1975-76
Ayrıntılar
İtalya
Varèse (Mobilgirgi)
81-74 Fransa ASVEL ve İtalya Cantù (Forst)
1976-77
Ayrıntılar
İsrail
Makkabi Tel Aviv (Elite)
78-77 İtalya
Varèse (Mobilgirgi)
Sovyetler Birliği
CSKA Moskova
İspanya
Real Madrid
1977-78
Ayrıntılar
İspanya
Real Madrid
75-67 Fransa
ASVEL
İsrail
Makkabi Tel Aviv (Elite)
1978-79
Ayrıntılar
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti
Bosna
75-67 İtalya
Varèse (Emerson)
İsrail
Makkabi Tel Aviv (Elite)
İspanya
Real Madrid
1979-80
Ayrıntılar
İspanya
Real Madrid
89-85 İsrail
Makkabi Tel Aviv (Elite)
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti
Bosna
İtalya
Virtus Bologna (Sinudyne)
1980-81
Ayrıntılar
İsrail
Makkabi Tel Aviv (Elite)
80-79 İtalya
Virtus Bologna (Sinudyne)
Hollanda
Nashua EBBC
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti
Bosna
1981-82
Ayrıntılar
İtalya
Cantù (Squibb)
86-80 İsrail
Makkabi Tel Aviv (Elite)
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti
Partizan
İspanya
Barcelona
1982-83
Ayrıntılar
İtalya
Cantù (Ford)
69-68 İtalya
Olimpia Milano (Billy)
İspanya
Real Madrid
Sovyetler Birliği
CSKA Moskova
1983-84
Ayrıntılar
İtalya
Virtus Roma (Banco di Roma)
79-73 İspanya
Barcelona
İtalya
Cantù (Jollycolombani)
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti
Bosna
1984-85
Ayrıntılar
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti
Cibona
87-78 İspanya
Real Madrid
İsrail
Makkabi Tel Aviv (Elite)
Sovyetler Birliği
CSKA Moskova
1985-86
Ayrıntılar
94-82 Sovyetler Birliği
Žalgiris
İtalya
Olimpia Milano (Simac)
İspanya
Real Madrid
1986-87
Ayrıntılar
İtalya
Olimpia Milano (Tracer)
71-69 İsrail
Makkabi Tel Aviv (Elite)
Fransa
Orthez
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti
Zadar
1987-88
Ayrıntılar
90-84 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti
Partizan
Yunanistan
Aris
1988-89
Ayrıntılar
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti
Split (Jugoplastika)
75-69 Yunanistan
Aris
İspanya
Barcelona
1989-90
Ayrıntılar
72-67 İspanya
Barcelona
Fransa
Limoges
Yunanistan
Aris
1990-91
Ayrıntılar
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti
Split (Pop 84)
70-65 İsrail
Makkabi Tel Aviv (Elite)
İtalya
VL Pesaro (Scavolini)
1991-92
Ayrıntılar
Yugoslavya Federal Cumhuriyeti
Partizan
71-70 İspanya
Joventut Badalona (Montigalà)
İtalya
Olimpia Milano (Philips)
İspanya
Estudiantes (Caja Postal)
1992-93
Ayrıntılar
Fransa
Limoges
59-55 İtalya
Treviso (Benetton)
Yunanistan
PAOK
İspanya
Real Madrid
1993-94
Ayrıntılar
İspanya
Joventut Badalona (7up)
59-57 Yunanistan
Olimpiakos
Yunanistan
Panathinaikos
İspanya
Barcelona
1994-95
Ayrıntılar
İspanya
Real Madrid
73-61 Fransa
Limoges
1995-96
Ayrıntılar
Yunanistan
Panathinaikos
67-66 İspanya
Barcelona
Rusya
CSKA Moskova
İspanya
Real Madrid
1996-97
Ayrıntılar
Yunanistan
Olimpiakos
73-58 Slovenya
Olimpija (Smelt)
Fransa
ASVEL
1997-98
Ayrıntılar
İtalya
Virtus Bologna (Kinder)
58-44 Yunanistan
AEK
İtalya
Treviso (Benetton)
Yugoslavya Federal Cumhuriyeti
Partizan
1998-99
Ayrıntılar
Litvanya
Žalgiris
82-74 İtalya
Virtus Bologna (Kinder)
Yunanistan
Olimpiakos
İtalya
Fortitudo Bologna (Teamsystem)
1999-00
Ayrıntılar
Yunanistan
Panathinaikos
73-67 İsrail
Makkabi Tel Aviv (Elite)
Türkiye
Efes Pilsen
İspanya
Barcelona
2000-01
Ayrıntılar
İsrail
Makkabi Tel Aviv (Elite)
81-67 Yunanistan
Panathinaikos
Rusya
CSKA Moskova
2000-01
Ayrıntılar
İtalya
Virtus Bologna (Kinder)
3-2
(65-78 / 94-73 / 80-60 / 79-96 / 82-74)
İspanya
Baskonia (Tau Cerámica)
Yunanistan AEK ve İtalya Fortitudo Bologna (Paf Wennington)
2001-02
Ayrıntılar
Yunanistan
Panathinaikos
89-83 İtalya
Virtus Bologna (Kinder)
İtalya Treviso (Benetton) ve İsrail Makkabi Tel Aviv (Elite)
2002-03
Ayrıntılar
İspanya
Barcelona
76-65 İtalya
Treviso (Benetton)
İtalya
Siena (Montepaschi)
Rusya
CSKA Moskova
2003-04
Ayrıntılar
İsrail
Makkabi Tel Aviv (Elite)
118-74 İtalya
Fortitudo Bologna (Skipper)
Rusya
CSKA Moskova
İtalya
Siena (Montepaschi)
2004-05
Ayrıntılar
90-78 İspanya
Baskonia (Tau Cerámica)
Yunanistan
Panathinaikos
Rusya
CSKA Moskova
2005-06
Ayrıntılar
Rusya
CSKA Moskova
73-69 İsrail
Makkabi Tel Aviv (Elite)
İspanya
Baskonia (Tau Cerámica)
İspanya
Barcelona (Winterthur)
2006-07
Ayrıntılar
Yunanistan
Panathinaikos
93-91 Rusya
CSKA Moskova
İspanya
Málaga (Unicaja)
İspanya
Baskonia (Tau Cerámica)
2007-08
Ayrıntılar
Rusya
CSKA Moskova
91-77 İsrail
Makkabi Tel Aviv (Elite)
İtalya
Siena (Montepaschi)
İspanya
Baskonia (Tau Cerámica)
2008-09
Ayrıntılar
Yunanistan
Panathinaikos
73-71 Rusya
CSKA Moskova
İspanya
Barcelona (Regal)
Yunanistan
Olimpiakos
2009-10
Ayrıntılar
İspanya
Barcelona (Regal)
86-68 Yunanistan
Olimpiakos
Rusya
CSKA Moskova
Sırbistan
Partizan
2010-11
Ayrıntılar
Yunanistan
Panathinaikos
78-70 İsrail
Makkabi Tel Aviv (Electra)
İtalya
Siena (Montepaschi)
İspanya
Real Madrid
2011-12
Ayrıntılar
Yunanistan
Olimpiakos
62-61 Rusya
CSKA Moskova
İspanya
Barcelona (Regal)
Yunanistan
Panathinaikos
2012-13
Ayrıntılar
100-88 İspanya
Real Madrid
Rusya
CSKA Moskova
İspanya
Barcelona (Regal)
2013-14
Ayrıntılar
İsrail
Makkabi Tel Aviv (Electra)
98-86 (Uzt) İspanya
Barcelona
Rusya
CSKA Moskova
2014-15
Ayrıntılar
İspanya
Real Madrid
78-59 Yunanistan
Olimpiakos
Rusya
CSKA Moskova
Türkiye
Fenerbahçe (Ülker)
2015-16
Ayrıntılar
Rusya
CSKA Moskova
101-96 (Uzt) Türkiye
Fenerbahçe
Rusya
Lokomotiv Kuban
İspanya
Baskonia (Laboral Kutxa)
2016-17
Ayrıntılar
Türkiye
Fenerbahçe
80-64 Yunanistan
Olimpiakos
Rusya
CSKA Moskova
İspanya
Real Madrid
2017-18
Ayrıntılar
İspanya
Real Madrid
85-80 Türkiye
Fenerbahçe
Litvanya
Žalgiris
Rusya
CSKA Moskova
2018-19
Ayrıntılar
Rusya
CSKA Moskova
91-83 Türkiye
Anadolu Efes
İspanya
Real Madrid
Türkiye
Fenerbahçe
2019-20
Ayrıntılar
Koronavirüs salgını nedeniyle 2019-20 sezonu 28. haftasında iptal edildi.[10]
2020-21
Ayrıntılar
Türkiye
Anadolu Efes
86-81 İspanya
Barcelona
İtalya
Olimpia Milano
Rusya
CSKA Moskova
2021-22
Ayrıntılar
58-57 İspanya
Real Madrid
İspanya
Barcelona
Yunanistan
Olimpiakos
2022-23
Ayrıntılar
İspanya
Real Madrid
79-78 Yunanistan
Olimpiakos
Fransa
Monaco
İspanya
Barcelona

Şampiyonluk sayısına göre takımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Takım Şampiyonluk İkincilik Şampiyonluk sezonları
1 İspanya Real Madrid 11 9 1963-64, 1964-65, 1966-67, 1967-68, 1973-74, 1977-78, 1979-80, 1994-95, 2014-15, 2017-18, 2022-23
2 Sovyetler Birliği Rusya CSKA 8 6 1960-61, 1962-63, 1968-69, 1970-71, 2005-06, 2007-08, 2015-16, 2018-19
3 İsrail Makkabi Tel Aviv 6 9 1976-77, 1980-81, 2000-01, 2003-04, 2004-05, 2013-14
4 Yunanistan Panathinaikos 1 1995-96, 1999-00, 2001-02, 2006-07, 2008-09, 2010-11
5 İtalya Varese 5 5 1969-70, 1971-72, 1972-73, 1974-75, 1975-76
6 Yunanistan Olimpiakos 3 6 1996-97, 2011-12, 2012-13
7 İtalya Olimpia Milano 2 1965-66, 1986-87, 1987-88
8 Sovyetler Birliği Rīgas ASK 1 1958, 1958-59, 1959-60
- Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Split 1988-89, 1989-90, 1990-91
10 İspanya Barcelona 2 6 2002-03, 2009-10
11 İtalya Virtus Bologna 3 1997-98, 2000-01
12 Türkiye Anadolu Efes 1 2020-21, 2021-22
13 İtalya Cantù - 1981-82, 1982-83
- Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Cibona 1984-85, 1985-86
15 Türkiye Fenerbahçe 1 2 2016-17
16 Sovyetler Birliği Dinamo Tbilisi 1 1961-62
- İspanya Joventut Badalona 1993-94
Sovyetler Birliği Litvanya Žalgiris 1998-99
19 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Bosna - 1978-79
- İtalya Virtus Roma 1983-84
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Partizan 1991-92
Fransa Limoges CSP 1992-93
23 Bulgaristan Akademik - 2 -
- Çekoslovakya Brno
İtalya Treviso
İspanya Baskonia
27 Çekoslovakya USK Prag 1
- Yunanistan AEK
İtalya Fortitudo Bologna

Şampiyonluk sayısına göre ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Ülke Takım Şampiyonluk İkincilik
1. İspanya İspanya Real Madrid 11 9
Barcelona 2 6
Joventut Badalona 1 1
Baskonia - 2
4 takım 14 18
2. İtalya İtalya
Varese 5 5
Olimpia Milano 3 2
Virtus Bologna 2 3
Cantù 2 -
Virtus Roma 1 -
Treviso - 2
Fortitudo Bologna - 1
7 takım 13 13
3. Yunanistan Yunanistan Panathinaikos 6 1
Olympiacos 3 6
AEK - 1
3 takım 9 8
4. Sovyetler Birliği Sovyetler Birliği CSKA 4 3
Rīgas ASK 3 1
Dinamo Tbilisi 1 1
Žalgiris - 1
4 takım 8 6
5. Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Yugoslavya Split 3 1
Cibona 2 -
Bosna 1 -
Partizan 1 -
4 takım 7 1
6. İsrail İsrail Makkabi Tel Aviv 6 9
7. Rusya Rusya CSKA 4 3
8. Türkiye Türkiye Anadolu Efes 2 1
Fenerbahçe 1 2
2 takım 3 3
9. Fransa Fransa Limoges CSP 1 -
- Litvanya Litvanya Žalgiris 1 -
11. Çekoslovakya Çekoslovakya Brno - 2
USK Prag - 1
2 takım 0 3
12. Bulgaristan Bulgaristan Akademik - 2

Rekorlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

www.fotomac.com.tr/euroleague/2022/05/21/real-madrid-57-58-anadolu-efes-mac-sonucu-ozet-thy-euroleague-sampiyonu-anadolu-efes/

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "THE EUROPEAN CUP FOR MEN'S CHAMPION CLUBS - THE EARLY YEARS". 1 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2017. 
  2. ^ "Turkish Airlines And Euroleague Basketball Sign Strategic Partnership Agreememt". Euroleague Basketball. 27 Temmuz 2010. 16 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2010. 
  3. ^ "An important strategic partnership agreement between Turkish Airlines and Euroleague Basketball..." Turkish Airlines. 26 Temmuz 2010. 21 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2010. 
  4. ^ "Euroleague Basketball A-Licence Clubs and IMG Agree On 10-Year Joint Venture". 25 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2016. 
  5. ^ "'EuroLeague, 18 takım olacak'". 19 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2019. 
  6. ^ "Euroleague 18 takımlı oluyor! Resmi açıklama geldi…". 21 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2019. 
  7. ^ "EuroLeague 2019-2020 sezonundan itibaren 18 takımla oynanacak". 27 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2019. 
  8. ^ "Competition Format 2023-24". Euroleague Basketball (İngilizce). 31 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2023. 
  9. ^ "THY EuroLeague'de format değişikliği!". T24. 29 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2023. 
  10. ^ "Euroleague'de sezon iptal edildi". ntvspor.net. 30 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2020. 
  11. ^ "Partizan Belgrad Arena'da seyirci rekoru kırıyor!". Euroleague.net. 5 Mart 2009. 19 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2009. 
  12. ^ "Nigel Hayes-Davis sets EuroLeague single-game scoring record with 50 points!". 4 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 45 Nisan 2024.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)

EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? Nedir? :EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? ile ilgili EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? Ne Demektir? EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? Açıklaması Nedir? EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? Cevabı Nedir? EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? Kelimesinin Anlamı? EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? Açıklaması? :EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? Gerçek mi? :EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? ile ilgili EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? Hakkında? :EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? ile ilgili EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? burada bulabilirsiniz. EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler EuroLeague nedir?, EuroLeague anlamı nedir?, EuroLeague ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Austrachelas, Qinyang, Towns, Film noir, Hanımın Çiftliği (2009, dizi), Gürcistan başbakanı, Michael Halliday, Eyüp Sultan Mezarlığı, Liyana, The Baltic Times, Playing the Angel, Hugo Guimarães Silva Santos Almeida, Yunanistan millî basketbol takımı, Osmanlı Mutfak İmparatorluğu, Redüksiyonizm, Batlamyus teoremi, Guy Bourdin, Baylor County, Teksas, Mondros Mütarekesi, Vouzela, Atlantidae, Iowa County, Iowa, Başkurtça, Gümüldür, Menderes, Hamzadere Barajı, Quimper, Barış Memiş, İrakli Garibaşvili, Ermenistan, Fonterra, Selahattin Kara, Damlapınar, Karaman, Thomas Mann, Saka kuşu, Muşalikalesi, CAF Champions League, 1 Nisan, Robert Siodmak, Torino ili, Türkiye yosun hayvancıkları listesi, Hamzabeyli Sınır Kapısı, Eyüpsultan, Estelle Parsons, Zürih Merkez Tren İstasyonu, Orşiektomi, DNA testi, Jordan Michallet, Güney Hindistan, Nehir (film), Mehmet Abid Efendi, Bhutan, Soviet Cup, 2012 NBA Finalleri, Ülken, 1988 Britanya Grand Prix, Haliclonissa, Melicucco, Dersim ayaklanmaları, Goddard Uzay Uçuş Merkezi, Amerika bodur huşu, Biyomühendislik, DNA profili, Zoli Ádok, Yubei, Dervişcemal, Hozat, Enstrümantal rock, Sanal gerçeklik kulaklığı, DNA profillemesi, Çatalçam, Tufanbeyli, Pyrrhula, stanag, Buenia, Caution World Tour, Fu Xi, Dismas (aziz), Tina, Tedavi maddelerinin yasal düzenlemesi, NGC 6511, Deste oluşturma oyunu, White County, Georgia, Córdoba ili, Yasama organları, Georg von Hertling, DNA parmakizlemesi, Riva (müzik grubu), Nisur Meydanı Olayı, Subtropical, Pearl Jam, Hamza Yusuf, Demet teoremi, Claire Foy, Refik Halid, Luz i Vogël, İpekkuyrukgiller, Saratov Havalimanı, Taşkent Havalimanı, Reşat Ekrem, Mehmet Tezkan, Savunma Bakanlığı (Japonya), Türkiye başbakan eşleri listesi,
Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Asiye Küçükyılmaz Kimdir?, Tirşemsi Nedir?, Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?, Tirşe Gözlü Nedir?, Filtresiz Nedir?, Zom İsminin Anlamı Nedir?, İbrahim Kaan Kimdir?, Filtreli Nedir?, Hasan Ataman Kimdir?, Ziyasız İsminin Anlamı Nedir?, Filozofik Nedir?, Ziyansız İsminin Anlamı Nedir?, Aslan ve Güneş Anlamı Nedir, Aslan ve Güneş Nasıl Oluştu, Aslan ve Güneş Tarihi, Aslan ve Güneş Renkleri, Aslan ve Güneş Tasarımı, Şeref Tamtürk Kimdir?, Onur Sergen Doğan Kimdir?, Ziyadar İsminin Anlamı Nedir?, İsmail Büyükkayıkçı Kimdir?, Filolojik Nedir?, Canan Kebenç Özkan Kimdir?, Tipsiz Nedir?, Tipolojik Nedir?, Zirai İsminin Anlamı Nedir?, Okan Işıktaş Kimdir?, Tipili Nedir?, Arap İsyanı bayrağı Anlamı Nedir, Arap İsyanı bayrağı Nasıl Oluştu, Arap İsyanı bayrağı Tarihi, Arap İsyanı bayrağı Renkleri, Arap İsyanı bayrağı Tasarımı, Zingal İsminin Anlamı Nedir?,