Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir?

Empedokles Nedir?

Empedokles Nedir?, Empedokles Nerededir?, Empedokles Hakkında Bilgi?, Empedokles Analizi? Empedokles ilgili Empedokles ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Empedokles ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Empedokles Ne Anlama Gelir Empedokles Anlamı Empedokles Nedir Empedokles Ne Anlam Taşır Empedokles Neye İşarettir Empedokles Tabiri Empedokles Yorumu 

Empedokles Kelimesi

Lütfen Empedokles Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Empedokles İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Empedokles Kelimesinin Anlamı? Empedokles Ne Demek? ,Empedokles Ne Demektir? Empedokles Ne Demektir? Empedokles Analizi? , Empedokles Anlamı Nedir?,Empedokles Ne Demektir? , Empedokles Açıklaması Nedir? ,Empedokles Cevabı Nedir?,Empedokles Kelimesinin Anlamı?,Empedokles Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Empedokles Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Empedokles Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Empedokles Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Empedokles Kelimesinin Anlamı Nedir? Empedokles Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Empedokles Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Empedokles Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Empedokles - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Empedokles

Empedokles Nedir? Empedokles Ne demek? , Empedokles Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Empedokles Kelimesinin Anlamı? Empedokles Ne Demek? Empedokles Ne Demektir? ,Empedokles Analizi? Empedokles Anlamı Nedir? Empedokles Ne Demektir?, Empedokles Açıklaması Nedir? , Empedokles Cevabı Nedir? , Empedokles Kelimesinin Anlamı?






Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir?

Empedokles

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Empedokles

Empedokles (Yunanca: Έμπεδοκλής, MÖ 494-434), Sokrates öncesi düşünürlerden bir tanesidir. Sicilya'da bir Yunan kolonisi olan Agrigentum kentinin yurttaşıdır.

Doğa düşünürlerinden biri olan Empedokles, kendinden önceki doğa düşünürlerinin temel öğe (arkhe) olarak belirlediği, su, ateş ve havaya, toprak öğesini de ekleyerek hepsini bir arada kullanan ilk düşünür olmuştur. Empedokles'e göre bu dört temel öğe, sevgi ve nefret (iticilik) gücü ile birleşip ayrılırlar. Bir başka deyişle sevgi ve nefret de, maddeyi meydana getiren temel ögelerdendir ve değişimleri açıklamak için kullanılmışlardır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

MÖ 494 yılında Sicilya'nın Agrigentum kentinde, seçkin bir ailenin oğlu olarak doğmuştur. Siyasi bakımdan anayurdu olan Agrigentum'un hayatında oldukça aktif ve yararlı bir rol oynamıştır. Babasının MÖ 470 yılında kentin tiranının devrilmesinde önemli bir rol oynamış olduğu söylenmektedir. Bu tiranın tahtı Empedokles'e sunulmuş olsa da, o demokratik eğilimleri nedeniyle bunu reddetmiştir.

Empedokles, bilgisinin doğal güçleri denetlemek için anahtar olduğunu, bilgisiyle insanların rüzgarları durdurabileceğini, yağmur yağdırabileceğini ve hatta ölüleri Hades ülkesinden geri getirebileceğini ileri sürmüştür. Bu düşünceleri nedeniyle kendisinin büyücü olduğu söylentisi ortaya çıkmıştır.

Sadece kuramlarla değil aynı zamanda pratikle de ilgilidir. Bir kenti kasıp kavuran veba salgınını, o kenti çevreleyen bataklıkları kurutarak önlemiştir. Doğduğu kent olan Agrigentum'un havasını sağlıklı kılmak amacıyla, kuzey rüzgarına yol açabilmek için şehri kuzeyden çevreleyen kayaları parçalatmıştır.

Empedokles Parmenides'ten sonra düşüncelerini şiir şeklinde ifade eden ikinci önemli düşünürdür. Kendisinden sonra aynı şekli yine kendisinin bir hayranı olan Romalı Lucretius (MÖ 1. yüzyıl) devam ettirecektir.

Ölüm yeri ve şekliyle ilgili olarak ise farklı rivayetler vardır. Bir söylenene göre Etna Yanardağı'na atlayarak hayatına son vermiştir. Başka bir söylenene göre ise 60 yaşlarında iken Yunanistan'da Peloponnesos'ta normal bir şekilde ölmüştür.

Yapıtları[değiştir | kaynağı değiştir]

Empedokles'in bugün elimizde bulunan iki şiirinin yanında bazı başka şiirleri olduğu da söylenmektedir. Ancak bu diğer şiirlerinden herhangi bir parça mevcut değildir. Doğa Üzerine ve Arınmalar adlı bu iki şiirin asılları toplamının yaklaşık 5000 mısradan oluştukları tahmin edilmektedir. Doğa Üzerine adlı şiirin yaklaşık 2000 dizeden meydana geldiği tahmin edilir. Bu dizelerden yaklaşık 350 mısra ve parçacık günümüze kalmıştır.

Felsefesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğa Üzerine adlı yapıtında Empedokles'in özgünlüğünü gösteren iki önemli düşüncesi vardır: Bunların ilki, temel öğenin birden fazla olduğunu kabul etmesidir. Kendisinden önceki düşünürlerin öne sürdüğü temel öğeler su, hava ve ateşti. Empedokles ise bunlara bir de toprak öğesini eklemiştir. Bu dört öğe baştan beri vardır. Bunlar ne değişir ne de yok olur, yani başlangıcı ve sonu yoktur. Evrende bunların miktarları hep aynı kalır. Her şey bu dört öğenin belirli birleşmelerinden oluşur.

"Nasıl ki ressamlar tapınaklara adak olarak adanacak resimleri yaparken ellerine çeşitli boyaları alır ve onları uygun oranlarda birbirlerine karıştırırlarsa, bunun için de bazı boyalardan daha fazla, bazılarındansa daha az miktarlar alırlarsa ve böylece bu boyalardan dünyada rastlanan sayısız şeylerin, örneğin ağaçların, erkeklerin, kadınların, kuşların, balıkların, hatta uzun ömürlü tanrıların resimlerini yaparlarsa, aynı şekilde doğa da dört öğeyi alarak onların her birinden farklı miktarları farklı oranlarda karıştırıp var olan şeyi meydana getirir." (B23)

İkinci özgün düşüncesi ise bu temel öğelerin birleşip ayrılması için bir hareket ettirici güç olması gerektiğidir. Empedokles bu gücü sevgi ve nefret olarak açıklamıştır. Sevgi, öğeleri birleştirir, nefret ise bunları birbirinden ayırır.

Bunun yanında Empedokles, var olan bir şeyin yok olmasının veya yokluktan bir şeyin meydana gelmesinin imkânsız olduğunu söyler:

"Ölümlü olan bir şeyin ne var olması ne de her şeyi alıp götüren ölümle son bulması söz konusudur. Var olan sadece öğelerin bir araya gelmesi ve birbirlerine karıştıktan sonra ayrılmasıdır. "Ölüm", işte şeylerin bu ritminin bir anına insanlar tarafından verilen bir addan ibarettir. Bu öğeler bir insan, bir vahşi hayvan, bir bitki veya bir kuş biçiminde birbirlerine karıştıklarında insanlar bir doğuş olduğunu söylerler. Öğeler birbirlerinden ayrıldıklarındaysa insanlar bunu acıklı ölüm kelimesiyle açıklarlar. Ancak bu doğru bir adlandırma değildir." (B8,9)

Evrenin de bu şekilde oluştuğunu söyler. Başlangıçta sevginin etkisiyle bütün öğeler birbirine karışmış durumdadır. Nefretin küre şeklindeki evrene yaklaşmasıyla bir girdap, çevrinti hareketi oluşur ve bu öğeler birbirlerinden ayrılırlar.

Güneş ve ay tutulması konusunda doğru bir gözlem yapmış, ayın ışığını güneşten aldığını anlamıştır.Deriden yapılan solunumu açıklamıştır. Hayvanların nasıl ortaya çıktıklarıyla ilgili kuramı vardır. Algının nasıl meydana geldiğini, gözü ve görmenin nasıl olduğunu da açıklamıştır.

Ruh göçüne inanır:

"Bir zamanlar ben de erkek ve kız çocuğu, çalı, kuş ve denizde sıçrayan dilsiz balık olmuştum." (B117)

Kanın, insan hayatının ana taşıyıcısı ve düşünmenin merkezi olduğunu söyler. Empedokles'e göre; temel öğeler kanda, en olgun biçimde bir araya gelmişlerdir. İnsanın tüm yetenekleri ise bu karışımın olgunluğuna bağlıdır.

Parmenides / Herakleitos zıtlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Felsefeyi uzun bir süre meşgul etmiş ikilemdir.
Herakleitos;

  1. Her şey değişiyor. (Her şey akar)
  2. Bu yüzden duyumsal algılamalara güvenilebilir demekteyken;

Parmenides;

  1. Hiçbir şey değişmez.
  2. Bu yüzden duyumsal algılamalara güvenilemez tezini ileri sürmektedir.

Bu ikilemden felsefeyi kurtaran, Empedokles olmuştur. Empedokles'e göre Parmenides, Herakleitos zıtlığı, "özde tek bir madde" olduğu inancından kaynaklanmaktadır; Düşünüre göre, her iki görüş de, kısmen doğru, kısmen yanlıştır.

  1. Her şey değişmez;
  2. Duyumsal algılamalara güvenmeliyiz, zira görüyoruz, görüşünü ileri sürmüştür.

Etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Empedokles'in kendisinden sonra gelen düşünürler arasında özellikle Aristoteles üzerinde etkisi olmuştur. Roma dünyasında Lucretius, Epikuros'un dışında sadece Empedokles'ten büyük övgü ve hayranlıkla söz eder. Nietzsche'nin eskiçağ düşünürleri arasında büyük bir övgüyle andığı iki isimden biri Herakleitos ise diğeri Empedokles'tir. Alman şair Hölderlin de bir tragedyasında Empedokles'i romantik bir kılık altında yeniden canlandırmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Arslan, A. İlkçağ Felsefe Tarihi, 2. baskı, İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2008 1. cilt, 261,263-268,272,276,278,284
  • Capelle, W, Sokrates'ten Önce Felsefe , çev. Oğuz Özügül, İstanbul: Kabalcı, 1994 1. cilt, 213
  • Aster, E. V., İlkçağ ve Ortaçağ Felsefe Tarihi, çev. Vural Okur, 3. baskı, İstanbul: İm, 2005, 109-111
  • Guthrie, W.K.C., İlkçağ Felsefe Tarihi, çev. Ahmet Cevizci, Ankara: Gündoğan, 1988, 66



Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? Nedir? :Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? ile ilgili Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? Ne Demektir? Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? Açıklaması Nedir? Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? Cevabı Nedir? Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? Açıklaması? :Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? Gerçek mi? :Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? ile ilgili Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? Hakkında? :Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? ile ilgili Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? burada bulabilirsiniz. Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Empedokles nedir?, Empedokles anlamı nedir?, Empedokles ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Oscar Luigi Scalfaro, Düzköy, Fındıklı, Polifaji, Travers, BW Hallerne, Emili Vicente, Nadia Ali diskografisi, TCDD E 40000, Eduardo Ferro Rodrigues, Norbert Wiener, Aita, Paristrion, Missy Elliott, Killene Dağı, Uruguay, Basketbol Süper Ligi, Aralıklı olasılık dağılımları, Tıp hukuku, Öklid geometrisi, Mesnevi, Biokimya, Youngtown, Arizona, Hanımanne, Türk Silahlı Kuvvetleri Liyakat Madalyası, Edward Mitchell Bannister, Wesley Blake, Gera, Music World Entertainment, Akaiwa, Sınır Tanımayan, The Holy Mountain (film, 1973), Pontecurone, Gökgürültüsü, Mükemmel Akıl, Maltepe Tren İstasyonu, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Yüksek Komutanı, A las barricadas, Öklid, 1908 Yaz Olimpiyatları, Omonia Meydanı, Filistin Devletinin uluslararası tanınması, Thomas Vaughan (filozof), Filozofların Gül Bahçesi, Sanat ve Eğlencede Simya, Grönlandiyen, Fevzi Aytekin, Öküz Mehmed Paşa, Yuhannanın Gizli Kitabı, Monte Rosa, Anna Odobescu, Akbaş Müzik, Israel, Kenan Fakılı, Rahibe Emmanuelle, Kerim Çalhanoğlu, teoremler listesi, Öfke, Gbenga Arokoyo, İnceltme işareti, Yahudiye ve Samarya Bölgesi, David Samuel Margoliouth, Toplumsal eleştiri, Espartinas, İsrail başbakanları listesi, Charlotte Lewis (Lost), Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi, Al Jazeera, Borghetto di Borbera, Kuray kır yerleşimi, Bilimsel Yayıncılık ve Akademik Kaynaklar Koalisyonu, Ed Harris, İsrail, Israil, Yücel Yavuz, Chimaeridae, Ödemiş, Ilgaz, Tonghua, İsrailin ilçeleri, Vézeronce Savaşı, 74. Britanya Akademisi Sinema Ödülleri, Peter Davison, Marcheline Bertrand, Merdehek, Ödemeler dengesi, Zoetermeer, Bridgette Wilson, Megan Fox, Werner Kempf, Lisa Origliasso, Westminster, Maryland, Abhazya ve Güney Osetyanın uluslararası tanınması, İnternet Felsefe Ansiklopedisi, Gece Kahvesi, Dıraç Fatih Camii, Guy Rétoré, Giovanni Mercurio da Correggio, Asıf Ali Zerdari, Filistin Devletinin dış ilişkileri, Cyperus hermaphroditus, The Walking Dead (video oyunu), Württemberg Dükalığı,
Cevdet Akay Kimdir?, Zekâi İsminin Anlamı Nedir?, Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?, Fenaya Çekmek Nedir?, Filiz Kılıç Kimdir?, Ters Ters Nedir?, Fenasına Gitmek Nedir?, Zamklı İsminin Anlamı Nedir?, Mehtap Nazan Göktaş Kimdir?, Fenalık Geçirmek Nedir?, Sancak (bayrak) Anlamı Nedir, Sancak (bayrak) Nasıl Oluştu, Sancak (bayrak) Tarihi, Sancak (bayrak) Renkleri, Sancak (bayrak) Tasarımı, Zamansız İsminin Anlamı Nedir?, Burak Kotan Kimdir?, Fenalık Etmek Nedir?, Yaşar Furkan Bingöl Kimdir?, Zamanlı İsminin Anlamı Nedir?,