Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir?

Emir (makam sahibi) Nedir?

Emir (makam sahibi) Nedir?, Emir (makam sahibi) Nerededir?, Emir (makam sahibi) Hakkında Bilgi?, Emir (makam sahibi) Analizi? Emir (makam sahibi) ilgili Emir (makam sahibi) ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Emir (makam sahibi) ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Emir (makam sahibi) Ne Anlama Gelir Emir (makam sahibi) Anlamı Emir (makam sahibi) Nedir Emir (makam sahibi) Ne Anlam Taşır Emir (makam sahibi) Neye İşarettir Emir (makam sahibi) Tabiri Emir (makam sahibi) Yorumu 

Emir (makam sahibi) Kelimesi

Lütfen Emir (makam sahibi) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Emir (makam sahibi) İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Emir (makam sahibi) Kelimesinin Anlamı? Emir (makam sahibi) Ne Demek? ,Emir (makam sahibi) Ne Demektir? Emir (makam sahibi) Ne Demektir? Emir (makam sahibi) Analizi? , Emir (makam sahibi) Anlamı Nedir?,Emir (makam sahibi) Ne Demektir? , Emir (makam sahibi) Açıklaması Nedir? ,Emir (makam sahibi) Cevabı Nedir?,Emir (makam sahibi) Kelimesinin Anlamı?,Emir (makam sahibi) Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Emir (makam sahibi) Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Emir (makam sahibi) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Emir (makam sahibi) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Emir (makam sahibi) Kelimesinin Anlamı Nedir? Emir (makam sahibi) Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Emir (makam sahibi) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Emir (makam sahibi) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Emir (makam sahibi) - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Emir (makam sahibi)

Emir (makam sahibi) Nedir? Emir (makam sahibi) Ne demek? , Emir (makam sahibi) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Emir (makam sahibi) Kelimesinin Anlamı? Emir (makam sahibi) Ne Demek? Emir (makam sahibi) Ne Demektir? ,Emir (makam sahibi) Analizi? Emir (makam sahibi) Anlamı Nedir? Emir (makam sahibi) Ne Demektir?, Emir (makam sahibi) Açıklaması Nedir? , Emir (makam sahibi) Cevabı Nedir? , Emir (makam sahibi) Kelimesinin Anlamı?






Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir?

Emir (makam sahibi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Timur İmparatorluğu'nun kurucusu Timur.

Emir (Arapçaأمير ʾamīr), Arap ülkeleri, Batı Afrika, Afganistan ve Hindistan altkıtasındaki çeşitli yerlerde kullanılan bir kral, aristokrat veya askerî olarak yüksek bir makam ünvanını ifade eder. Terim, bir "komutan", "general" veya "lider" anlamına gelecek biçimde de Emîrü'l-mü'minîn olarak yaygın biçimde kullanılmıştır. Dişil formu emire (Arapçaأميرة ʾamīrah) kelimesidir. "Prens" olarak çevrildiğinde, "emirlik" kelimesi egemen bir prensliğe benzer. Çağdaş kullanımda bu terim, bir Emirliğin Müslüman bir devlet başkanını veya İslamî bir örgütün liderini belirtebilir.

Kökenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sicilyalı Emir Muhammed Abul Abbas [en] İtalya'nın Messina şehrini fethedişi.
1839 yılında Afganistan'daki Dürrânî Emirliği mahkemesi.
Kano Emiri, Sanusi Lamido Sanusi [en]

"Lord" veya "başkomutan" anlamına gelen Emir, Arapça " a-m-r " kökünden türetilmiştir. Başlangıçta sadece "komutan" anlamına gelen bu ünvan, daha küçük devletlerin liderlerinin, valilerinin veya yöneticilerinin ünvanı olarak kullanılmaya başlandı. Modern Arapçada kelime "Prens" anlamında kullanılmaya başlamıştır. Kelime, Fransızcaémir kelimesinden 1593'te İngilizce'ye de girmiştir.[1] Araplarda ve bazı Müslüman ülkelerde bir kavim, şehir veya ülkenin lideri anlamında kullanılır.[2] İslam peygamberi Muhammed'in ünvanlarından biridir.

Kitâb-ı Mukaddes'te, Tesniye 26:18 ve İşaya 3:10'da geçmekte olan bu kelime İbranice'de de benzer anlama sahip bir fiil olarak kullanılır.

Prenslik, bakanlık ve asalet ünvanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Buhara emiri Muhammed Alim Han. (Fotoğraf, 1911'de Sergey Prokudin-Gorsky tarafından çekilmiştir.)
  • Katar ve Kuveyt hükümdarları şu anda emir ünvanına sahiptir.[3][4][5]
  • Suud Hanedanı'nın tüm üyeleri emir (prens) ünvanına sahiptir.[6][7][8]
  • Halifeler ilk olarak "Müminlerin Komutanı" anlamında Emirü'l-Müminin ünvanını kullandılar ve İslam devleti, özellikle militanlar üzerindeki liderliklerini bu şekilde vurguladılar. Emirü'l-Müminin Ömer bin Hattab'ın Ebubekir'den sonra ikinci halife seçilmesi sırasında kabul edilmiş bir ünvandır.[9] Ünvan, sultanlar ve padişahlar da dahil olmak üzere diğer Müslüman hükümdarlar tarafından da benimsendi. Şii Müslümanlar için hâlâ bu ünvan 4. halife Ali'ye Emirü'l-Müminin olarak verilmektedir.
  • Emevîler döneminde emirlerin yönetsel ve malî yetkileri vardı. Abbâsîler döneminde ise malî işlerden sorumlu ayrı bir yönetici atandığından, emirlerin yetkileri bir ölçüde azaldı. Bazen, Ağlebîlerde ve Tâhirîlerde olduğu gibi halifeye simgesel bağlılık gösteren emirler, kendi illerinde gerçekte bağımsız birer hükümdar durumundaydılar. Bazen de ili önce zorla ele geçirip, ardından yasallığının onaylanması için de halifeye başvururlardı. Özellikle Abbâsî halifesi Mutasım'dan sonra halifeler Türk birliklerine söz geçirememeye başladılar ve Türk komutanlar bulundukarı yerin hakimi olduklarında kendilerini Emirü'l-ümera ("Emirlerin Emiri") ilan edip bu ünvanı taşımaya başladılar.[10]
  • Abbâsî halifesi Râzî, İbn Raik için Emirü'l-ümera ünvanını üretti; ünvan çeşitli İslamî monarşilerde kullanıldı. Irak'ta, modern devletten önce krallıkları yöneten Şammar ve Khuzaʽah kabileleri gibi en büyük kabilelerden önceki Emirlerin doğrudan torunları, kraliyet ailesinin soyu olarak Şeyh veya Prens ünvanını kullanmıştır.[11]
  • Büyük Selçuklularda emir ünvanı, devlet adamları ve hizmetlileri için kullanılırdı. Emir-i büzürg (büyük vezir), emir-i alem (sancaktar), emir-i camehane (esvapçıbaşı) görevlerinde olurdu. Ayrıca emir-i sipehsalar, emir-i emiran gibi askerî rütbeleri gösteren ünvanlar da vardı.
  • İlhanlılarda emir noyan ile eşanlamlıydı ve eyalet valilerine verilen bir ünvandı. Bu ünvan bazı İlhanlı saray görevlileri için de kullanılmıştır.
  • Emir ünvanı, 1517'de halifeliği devralan Osmanlı hükümdarlarınca az da olsa kullanıldı. Osmanlılarda ilk hükümdarlar birer emir sayılmakla birlikte, bu ünvanı yalnızca, I. Bayezid'in (Yıldırım) oğlu Süleyman Çelebi (Emir Süleyman olarak) doğrudan kullanmıştır.
  • Anadolu beyliklerinde ve Osmanlılarda Emir ünvanının yerini Bey aldı, Emirü'l-ümera karşılığı olarak da Beylerbeyi kullanıldı. Ama Mekke valilerine Emir-i Mekke, hacıların güvenliğini sağlayan Şam valilerine de emirü'l-hac dendi.
  • Daha sonra emir ünvanı Orta Asya'da, özellikle Buhara Emirliği ve Afganistan'daki bağımsız devletlerin hükümdarlarınca da benimsendi.
  • Yakın dönemde devlet kurma girişimlerinde de bu ünvanın kullanıldığı Kafkasya Emirliği gibi örnekler görülebilmektedir.[12]
  • Eskiden Lübnan'da, yönetici emir, hâlâ hükûmdarın ünvanı olduğunu belirterek el-Emir el-Hakîm biçimini resmî olarak kullanıyordu. Ünvanın Dürzi ve Hristiyanlar tarafından da kullanıldığı dönemler olmuştur.
  • Emir kelimesi, belirli bağlamlarda liderler için daha az resmî olarak kullanılmaktadır. Örneğin, Mekke'ye giden bir hacı grubuna, emir hacı denebilmektedir; bu ünvan, bazen yönetici prensler tarafından (Müslüman dindarlığının bir işareti olarak) bazen kendi adlarıyla birlikte de kullanılır.
  • Emirzade, bir prensin oğlu (Farsça patronimik eki -zade) anlamındadır ve Pers şehzadelerine Mirza ünvanı verilir.
  • Nijerya'nın ağırlıklı olarak Müslüman olan kuzey bölgelerinin geleneksel yöneticilerinin emir ünvanını kullandıkları bilinirken, artık feshedilmiş imparatorluklarının itibari hükümdarı resmen Sokoto Sultanı, Emirü'l-Müminin (veya Hausa dilinde Sarkin Musulmi) olarak değiştirilmiştir.
  • Yezîdî halkının geçici lideri, emir veya prens olarak bilinir.
  • Emīr el-Baḥr (Arapçaأمير البحر "Deniz komutanı") olarak kabul edilir. Etimolojik olarak İngilizce ile Fransızcadaki amiral ve diğer Avrupa dillerindeki benzer ünvanlarla eş anlamda kullanılır.

Askeri rütbeler ve ünvanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Emir ünvanı, ilk kullanıldığından beri askerî bir ünvan oldu. 9. yüzyılda bu ünvanı İtalya'daki Sicilya Emirliği gibi bazı devletlerin hükümdarları da kullanmaya başladı.

Onluk sistemde teşkilatlanmış bazı Müslüman ordularında Emir, bir subay rütbesiydi. Örneğin, Babürlülerde Emir rütbeli subaylar 1000 atlı askere komuta ederlerdi. Her emirin altında on adet yüzer askere komuta eden Sipah salar bulunurken, on emirin komutanı da Melik rütbesindeydi. İran'da hüküm süren Kaçarların imparatorluk ordusundaki rütbeler şöyleydi:

  • Emir-i-Nuyan
  • Emir Penc, "5.000 askerin komutanı"
  • Emir-i-Tuman, "10.000 askerin komutanı"

Orta Çağ Müslüman devletlerinde "emir" olarak anılan aşağıdaki görevler de mevcuttur:

Eski Afganistan Krallığı'nda, Emir-i Kebir "büyük prens" veya "büyük komutan" anlamına gelen bir ünvandı.

Mehmet Emin Buğra, Nur Ahmed Can Buğra ve Abdullah Buğra kendilerini Birinci Doğu Türkistan Cumhuriyeti'nin (1933–1934) emiri ilan ettiler.

Diğer kullanımları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Emir, Fars dilinde eril bir isimdir ve Emir Ali, Amir Abbas gibi birçok eril isim için bir önek olarak kullanılır.
  • Emir-i-Iel, Pers İmparatorluğu'ndaki bir ilin lideri olduğunu tanımlar.
  • Eril Amir ve dişil Amira, Batı dünyasında örneğin Latin ülkelerinde Rex ve Regina (sırasıyla "kral" ve "kraliçe") isimlerinin yaygın olduğu gibi, dinden bağımsız olarak Arap olup olmadığına ve herhangi bir etnik kökene bakılmaksızın Müslümanlar arasında yaygın olan Arapça isimlerdir. Bosna-Hersek'te, genellikle "prenses" olarak yorumlanan kadın adı Emira da yine Emir erkek isminin bir türevidir.
  • Eril Emir ve dişil Amira, İsrail'de nispeten yaygın olan İbranice isimlerdir. İbranicede kelime aynı zamanda yazılışına bağlı olarak "tahıl demeti" veya "ağaç tepesi" anlamına da gelebilir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Başlıca emirlik örnekleri

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "amir (i.)" (İngilizce). Online Etymology Dictionary. 2 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2020. 
  2. ^ "Türk Dil Kurumu Sözlüğü: Emir (i.)". Türk Dil Kurumu. 2 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2020. 
  3. ^ "Emir of Kuwait wraps up Gulf mediation visits - Qatar News - Al Jazeera" (İngilizce). www.aljazeera.com. 7 Haziran 2017. 7 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2020. 
  4. ^ "Gulf Ministers Hold Key Talks Before GCC Summit" (İngilizce). 5 Aralık 2017. 15 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2018. 
  5. ^ "Sheikh Dr Sultan" (İngilizce). 10 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2020. 
  6. ^ Amos (1991). "Sheikh to Chic" (İngilizce). Mother Jones. s. 28. 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2020. 
  7. ^ "Saudi Arabia: HRH or HH? - American Bedu" (İngilizce). 7 Ağustos 2016. 7 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Family Tree" (İngilizce). www.datarabia.com. 17 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2020. 
  9. ^ Kayaoğlu, İsmet (1985). İslam Kurumları Tarihi (PDF). Ankara: Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları. s. 17. Erişim tarihi: 13 Aralık 2020. 
  10. ^ Elisseeff, Nikita (1977). L’Orient Musulman au Moyen Age: 622-1260 [Orta Çağ'da Müslüman Doğu] (Fransızca). Paris: Armand Colin. s. 144. 
  11. ^ Queen of The Desert: The Extraordinary Life of Gertrude Bell (İngilizce). ISBN 978-1-447-28626-4. 
  12. ^ Vatchagaev, Mairbek (23 Eylül 2016). "Kabardey-Balkar'daki Kafkasya Emirliği Güç Kaybetti". Ajans Kafkas. 17 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2020. 

Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? Nedir? :Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? ile ilgili Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? Ne Demektir? Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? Açıklaması Nedir? Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? Cevabı Nedir? Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? Açıklaması? :Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? Gerçek mi? :Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? ile ilgili Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? Hakkında? :Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? ile ilgili Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Emir (makam sahibi) nedir?, Emir (makam sahibi) anlamı nedir?, Emir (makam sahibi) ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Herkes Hakettiği Gibi Yaşıyor, İzbarço bağlı kısaltma, Alternative rock, Füsun Ertuğ, Özgürlük Savaşçısı, Türk Demokratik Partisi, İmircik, Havza, Halis Toprak, Grafik işlemci biriminde genel amaçlı hesaplama, Hebei China Fortune FC, Stokiyometri, John Dreyer, Nexus S, Tibellus nigeriensis, Suriye Parlamentosu, Luke Cage, Halit Kıvanç, 1079 Mimosa, Thylacinus cynocephalus, Mehmet Pak, Eremya Çelebi Kömürciyan, Cheonggyecheon, Eski Cami (Anabolu), Platea Savaşı, Rahbani kardeşler, Yonca Evcimik 94, Yeniden Doğuyorum, Tarık Çamdal, 1992 İtalya Grand Prix, Bir Tanecik Aşkım, Ha Bugün Ha Yarın, Yıldız Tilbe 2015, Coulomb kanunu, Azerbaycan Vahit Komünist Partisi, Eulabeornis, Meddah, Türkiye Parlamentosu, Ahmad Elrich, Sevdiğime Hiç Pişman Olmadım, Margaret Leighton, Pauli dışarlama ilkesi, 10. Ana Jet Üssü, Yagodine, Stacie Orrico, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, Gustaf Skarsgård, Mobile Suit Gundam SEED Destiny, Cevahir Kirişçi, William M. Calder, Meryalar, Rollo Armstrong, Dalga kırılması, Bojan Jorgačević, Asya Parlamentosu, Kagawa, Carl Friedrich Abel, Serçe (albüm), Ulmus bergmanniana, EMI Müzik Türkiye, Düş Bahçeleri, İwate, Grenddy Perozo, Suudi Arabistan Parlamentosu, Avusturyanın ilhakı, Saint Vincent ve Grenadinler, Marciana Millî Kütüphanesi, Zoli Ádok, Delphinium brachycentrum, For a Better Day, Halit Ergenç, İkinci Göktürk Kağanlığı, Rasines, Shimane, Aslı Yılmaz, 1992 J.League Kupası, İpek Kıraç, Blanka Vlašić, Hesperange, Çankaya Üniversitesi SK, Hüseyin Avni Göktürk, Yenidoğan, Warner Home Video, Ali Rıza Alaboyun, Beşik (şarkı), Naci Kınacıoğlu, Thera, Prince Polley, Paul Johansson, Molucca Denizi, Sladeniaceae, Zeynep Mansur, Oh Oh (şarkı), Santorini, Türkiye millî futbol takımı, Marsala, İnönü, Karşıyaka, Ayhan, Guillermo Maripán, Aşka Kapandım, Kuzey Kore Parlamentosu,
Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Asiye Küçükyılmaz Kimdir?, Tirşemsi Nedir?, Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?, Tirşe Gözlü Nedir?, Filtresiz Nedir?, Zom İsminin Anlamı Nedir?, İbrahim Kaan Kimdir?, Filtreli Nedir?, Hasan Ataman Kimdir?, Ziyasız İsminin Anlamı Nedir?, Filozofik Nedir?, Ziyansız İsminin Anlamı Nedir?, Aslan ve Güneş Anlamı Nedir, Aslan ve Güneş Nasıl Oluştu, Aslan ve Güneş Tarihi, Aslan ve Güneş Renkleri, Aslan ve Güneş Tasarımı, Şeref Tamtürk Kimdir?, Onur Sergen Doğan Kimdir?, Ziyadar İsminin Anlamı Nedir?, İsmail Büyükkayıkçı Kimdir?, Filolojik Nedir?, Canan Kebenç Özkan Kimdir?, Tipsiz Nedir?, Tipolojik Nedir?, Zirai İsminin Anlamı Nedir?, Okan Işıktaş Kimdir?, Tipili Nedir?, Arap İsyanı bayrağı Anlamı Nedir, Arap İsyanı bayrağı Nasıl Oluştu, Arap İsyanı bayrağı Tarihi, Arap İsyanı bayrağı Renkleri, Arap İsyanı bayrağı Tasarımı, Zingal İsminin Anlamı Nedir?, Zinde İsminin Anlamı Nedir?, Yrd Doç Dr Berat Ahi Kimdir? Yrd Doç Dr Berat Ahi Nereli Yrd Doç Dr Berat Ahi Kaç Yaşında?,