Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir?

Döşemealtı Nedir?

Döşemealtı Nedir?, Döşemealtı Nerededir?, Döşemealtı Hakkında Bilgi?, Döşemealtı Analizi? Döşemealtı ilgili Döşemealtı ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Döşemealtı ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Döşemealtı Ne Anlama Gelir Döşemealtı Anlamı Döşemealtı Nedir Döşemealtı Ne Anlam Taşır Döşemealtı Neye İşarettir Döşemealtı Tabiri Döşemealtı Yorumu 

Döşemealtı Kelimesi

Lütfen Döşemealtı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Döşemealtı İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Döşemealtı Kelimesinin Anlamı? Döşemealtı Ne Demek? ,Döşemealtı Ne Demektir? Döşemealtı Ne Demektir? Döşemealtı Analizi? , Döşemealtı Anlamı Nedir?,Döşemealtı Ne Demektir? , Döşemealtı Açıklaması Nedir? ,Döşemealtı Cevabı Nedir?,Döşemealtı Kelimesinin Anlamı?,Döşemealtı Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Döşemealtı Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Döşemealtı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Döşemealtı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Döşemealtı Kelimesinin Anlamı Nedir? Döşemealtı Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Döşemealtı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Döşemealtı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Döşemealtı - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Döşemealtı

Döşemealtı Nedir? Döşemealtı Ne demek? , Döşemealtı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Döşemealtı Kelimesinin Anlamı? Döşemealtı Ne Demek? Döşemealtı Ne Demektir? ,Döşemealtı Analizi? Döşemealtı Anlamı Nedir? Döşemealtı Ne Demektir?, Döşemealtı Açıklaması Nedir? , Döşemealtı Cevabı Nedir? , Döşemealtı Kelimesinin Anlamı?






Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir?

Döşemealtı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Döşemealtı
Döşemealtı Belediyesi
Döşemealtı'nın Antalya'daki konumu
Döşemealtı'nın Antalya'daki konumu
ÜlkeTürkiye Türkiye
BölgeAkdeniz
İlAntalya
İdare
 • Belediye BaşkanıMenderes Dal (CHP)
 • KaymakamNuri Özder
Zaman dilimiUTC+03.00 (UDAS)
Alan kodu242

Döşemealtı, 2008 yılında kurulan Antalya'nın merkez ilçelerinden biridir. Antalya'nın kuzeyinde yer alır. El dokuması halılarıyla ünlüdür. 2022 yılı itibarıyla nüfusu 79.495'tir. 35 mahallesi vardır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Adını Düden Şelalesi'ni besleyen Kırkgöz Gölü'nden alarak 1934 yılında Korkuteli Kızılcadağ ve çevre köylerinden gelen aileler ve daha sonra zamanın Antalya Valisi Haşim İşcan tarafından 60 adet iskân evi yaptırılmış ve bu konutlara Kıbrıs'tan gelen 60 Türk vatandaşı aile yerleştirilmesiyle Kırkgöz Yeniköy adında bir köy kurulmuştur. Bölgede göçebe olarak yaşayan Yörüklerin de yerleşik düzene geçmesiyle genişleyen bir köy olmuştur. Antalya'ya 20 km uzaklıkta olup, Antalya–Burdur karayolu üzerindedir.

Antik çağda Pamfilya kentleri ile Pisidia kentlerinin birbirine bağlayan yollardan birisi olan Derbent boğazındaki döşeme taş yolundan almıştır. Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerinde de işlevini sürdürmüş olan döşeme yol yakın zamana kadar Yörükler tarafından göç yolu olarak kullanılmıştır. Döşeme taşlardan oluşan bu yol Döşemealtı platosuna adını vermiş olup 4 m genişliğindedir. Bu nedenle yöre halkı "döşeme" yolun geçtiği boğazı "döşeme boğazı", yolun altında kalan düzlüğü de; "Döşemealtı" olarak adlandırmıştır.

Kırkgöz Yeniköy kurulmazdan önce Osmanlı zamanında bölgede yaşayan Karabayırlı, Nebilerli, Karamanlı, Yeni Osmanlı Yörükleri küçük köyler ve obalar oluşturmuşlardır. Bu köyler ve obalara döşeme antik yolun alt kesiminde yer alması nedeniyle Döşemealtı köyleri denilmektedir.

1970’li yıllarda Yeniköy Nahiye Müdürlüğü olması nedeni ile Kepez üstünde bulunan; Duacı, Kirişçiler, Kevşirler, Başköy, Odabaşı, Selimiye, Dereli, Çıplaklı, Kızıllı, Ekşili, Karaveliler, Killik, Camili, Ahırtaş, Bıyıklı, Kömürcüler, Yağca, Çığlık, Nebiler, Yukarı Karaman (Şimdi Düzlerçamı), Yeşilbayır, Dağbeli, Bademağacı köyleri Yeniköy nahiyesine bağlanmıştır.

1973 yılında Dağbeli ve Bademağacı'nda Belediye teşkilatları kurulmuştur.

Kırkgöz-Yeniköy 17 Aralık 1977 tarihinde 2.711 nüfusa ulaşarak belediye teşkilatı kurmuş Yerleşim alanının ismi Yeniköy olmasına rağmen belediyenin ismi "Döşemealtı Belediyesi" olarak tescil edilmiştir.

Döşemealtı'nda bulunan köylerinden olan Yeşilbayır'da, 1994 yılında nüfusu 2000'in üzerine çıkması sonucu Yeşilbayır Belediyesi kurulmuştur. 1999 yılında ise yine Döşemealtı köyü olan Yukarıkaraman ve Nebiler köylerinin birleşmesi sonucu Düzlerçamı Belediyesi, Çığlık köyünde ise Çığlık Belediyesi kurulmuştur.

2005 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin sınırlarının genişlemesi sonucu, Döşemealtı'nda bulunan Döşemealtı Belediyesi, Yeşilbayır, Düzlerçamı Belediyesi, Çığlık Belediyesi Büyükşehir sınırlarına alt kademe belde belediyesi olarak katılmışlardır. Aynı tarihte Çıplaklı Köyü Döşemealtı Belediyesi'ne mahalle olarak katılmıştır.

5747 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 06.03.2008 tarihinde yürürlüğe girmesiyle birlikte Düzlerçamı, Yeşilbayır ve Çığlık ilk kademe belediyeleri kapatılarak mahalleleri ile birlikte Döşemealtı Belediyesine katılmıştır. Döşemealtı merkez olmak ve ekli (4) sayılı listede adları yazılı köyler bağlanmak üzere Antalya ilinde Döşemealtı ilçesi kurulmuştur.

Döşemealtı ilçesine bağlı Beldeler; Dağbeli, Bademağacı, Ekşili ve Karaveliler. Döşemealtı ilçesine bağlı Köyler; Ahırtaş, Akkoç, Aşağıoba, Bıyıklı, Camili, Dereli, Ilıca, Karataş, Kevşirler, Killik, Kovanlık, Kömürcüler, Selimiye, Yağca. Döşemealtı İlçe Merkezi Mahalleleri; Altınkale Mah, Yeşilbayır Mah, Ayanlar Mah, Aydınlar Mah, Orta Mahalle, Çığlık Mah, Düzlerçamı Mah, Karaman Mah, Nebiler Mah, Yalınlı Mah, Çıplaklı Mah, Tomalar Mah, Bahçeyaka Mah, Yeniköy Mah.

Tarım ve sanayi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlçe uzun yıllar tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olmuş; başta pamuk, zeytin, buğday, arpa, mısır, yulaf, susam, soğan, narenciye ile her türlü sebze ve meyve üreticiliği geçim kaynağı olmuştur. Ayrıca küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığı ile Döşemealtı halısı dokumacılığı başka bir geçim kaynağını oluşturmuştur. Fakat günümüzde bölgenin imara açılmış olması tarım arazilerinin azalmasına sebep olmuş, Organize Sanayi Bölgesinin kurulması ile iş istihdamı bu yöne kaymıştır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Döşemealtı ilçesine 2004 yılında 5393 sayılı yasa ile Çıplaklı mahallesi 4. mahalle olarak katılmış, 6450 olan nüfusu 7311'e, 2007 yılı sayımları ile de 12.078'e ulaşmıştır. 5747 sayılı, "Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde ilçe kurulması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun" ile Yeşilbayır, Düzlerçamı ve Çığlık belediyelerinin kapatılıp mahalleye dönüştürülmesiyle Antalya'da kurulan 5 merkez ilçeden birisi olmuş ve bu katılımlarla nüfusu 25.000'e çıkmıştır.

Yıl Toplam Şehir Kır
2008[1] 40.637 26.189 14.448
2009[2] 40.555 26.427 14.128
2010[3] 42.433 27.995 14.438
2011[4] 44.272 30.133 14.139
2012[5] 47.497 32.465 15.032
2013[6] 52.013 52.013 veri yok
2014[7] 53.554 53.554 veri yok
2015[8] 55.462 55.462 veri yok
2016[8] 58.451 58.451 veri yok
2017[8] 59.948 59.948 veri yok
2018[8] 63.186 63.186 veri yok
2019[8] 65.794 65.794 veri yok
2020[8] 69.300 69.300 veri yok

Not: Büyükşehir yasası nedeniyle köyler mahalle statüsüne geçtiğinden 2013'ten itibaren kır nüfusu tabloda yer almamıştır.

Tarihi yerleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihi Kırkgöz Han[değiştir | kaynağı değiştir]

Kırkgöz Han'ın dışından görünümü (Mayıs 1988)
Evdir Han'ın giriş kısmının görünümü (Mayıs 1988)

II. Gıyaseddin Keyhüsrev Bin Keykubat tarafından (1236-1246) zamanında yapılmıştır.

Antalya-Burdur karayolu üzerinde Antalya'ya 30 km. uzaklıkta bulunan Kırkgöz Han'ı kitabesine göre II. Gıyaseddin Keyhüsrev Bin Keykubat tarafından 1236 - 1246 yılları arasında yapılmıştır. Osmanlılar zamanında onarılmıştır. Beden duvarlarından dışarıya doğru fırlayan abidevi portali bezemesizdir. Tonazla örtülü uzun ve yatay bir holden sonra (15x49m.) 51x49m genişliğinde büyük bir avluya girilmektedir. Bu avlunun doğu ve batısında kalın kesme taş payeler kesme taştan sivri kemerli revaklar sıralanmıştır. Giriş kapısının arkasında sivri beşik tonozlu iki eyvan bulunmaktadır. Bu bölümlerin diğer bölümlerden farklı oluşu özel bir nitelik taşıdığını göstermektedir. Kuzey cephesini içeriden tamamen kapatan tonozla örtülü olan kesme taştan bir bölüm bulunmaktadır. Hanın yapı malzemesini moloz taş duvarlar oluşturmaktadır. Revak kemerlerinin arasındaki dolgular Osmanlı dönemine aittir. Avlu çevresindeki bölümler yuvarlak kemerlerle birbirlerine ve duvarlara bağlanmıştır. Döşemealtı belediyesinin talebi üzerine Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restorasyon çalışmalarına başlanmış olup, kısa sürede tamamlanarak turizme açılmıştır.

Antik Yol[değiştir | kaynağı değiştir]

Döşemealtı'na ismini veren Antik Yol-Derbent Boğazı. Antik çağda Pamphylia kentleriyle Pisidia kentlerini birbirine bağlayan yollardan biri olan Derbent Boğazı, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerinde de işlevini sürdürmüş, hatta yakın zamanlara kadar Yörüklerin göç yolu olmuştur. 2000 yıl boyunca işlevini sürdüren bu yolda kontrol altında tutmak amacıyla çeşitli dönemlerde askeri konak olarak kullanılmış yapılar bulunmaktadır. Döşeme taşlardan oluşan bu yol Döşemealtı platosuna adını vermiştir. Yol yüzeyi üzerinde 4 m genişliğinde taş döşelidir. Bu nedenle yöre halkı bu yola kısaca “Döşeme”, yolun geçtiği boğaza “Döşeme boğazı”, yolun altında kalan düzlüğe de “Döşemealtı” denmiştir. İlk baslarda düzlüğe ve buradaki bir grup köye; daha sonralarında platonun tamamına, nahiye merkezine ve belediyeye antik yoldan esinlenerek “Döşemealtı” adının verilmiş olması bu yolun yöre için taşıdığı önemi vurgular.

Politika[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel Seçimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Parti Oy Oranı
2011 AK Parti %45
Haziran 2015 AK Parti %40
Kasım 2015 AK Parti %47
2018 AK Parti %40

Yerel Seçimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Döşemealtı Belediye Başkanları ve Partileri
Yıl Belediye Başkanı Parti Oy Oranı
2009 Nurettin Tursun CHP %42,7
2014 Turgay Genç CHP %44,1
2019 Turgay Genç CHP %48,7
2024 Menderes Dal CHP %43,7

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "2008 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  2. ^ "2009 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  3. ^ "2010 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  4. ^ "2011 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  5. ^ "2012 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 20 Şubat 2013 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2013. 
  6. ^ "2013 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 15 Şubat 2014 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2014. 
  7. ^ "2014 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 10 Şubat 2015 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2015. 
  8. ^ a b c d e f

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? Nedir? :Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? ile ilgili Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? Ne Demektir? Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? Açıklaması Nedir? Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? Cevabı Nedir? Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? Açıklaması? :Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? Gerçek mi? :Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? ile ilgili Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? Hakkında? :Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? ile ilgili Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Döşemealtı nedir?, Döşemealtı anlamı nedir?, Döşemealtı ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
1945 Millî Eğitim Kupası, Eski Roma, Amerikan karşıtlığı, Pygocentrus, Kayabağı, Batman, Hemogram, 2002 Beşiktaş Jimnastik Kulübü Olağan Kongresi, Irak Türkmenleri, NGC 2663, Lhokseumawe, John E. Douglas, Ahlatlı Tepecik Höyüğü, Jeofizik Mühendisleri Odası, Öcük ile Böcük, Tinos, Yeşiltepe, İlkadım, Osmiyum tetroksit, NGC 5750, Mozaik, Mehter müziği, Mehter Marşı, Bebekler, Ödemiş, Aman Doktor, Mantecol, MKE Ankaragücü (basketbol takımı), Hugo Arana, Back to Black, NGC 1881, İrlanda milliyetçiliği, Møre og Romsdal, Yumaklı, Kütahya, Tzatziki, Alaşarlı, Ödemiş, Muhammet Akdeniz, İngria Savaşı, NGC 6538, Psychotria plantaginoidea, Çağlayan, Ödemiş, Mehter, Çamyayla, Ödemiş, Büyükavulcuk, Ödemiş, Kavuşşahap (İhtiyarşahap), Gelir vergisi, Büyük Patlama kronolojisi, Alex Mowatt, Mehmetli Barajı, Muhammed Hüsnü Mübarek, NGC 7423, Hilary Hahn, VI. Muhammed, Süveyş Kanalı, Açe Sultanlığı, Samsung Galaxy M40, Abay Kunanbayoğlu, Harput Ulu Camii, Richard Choruma, 1956 İspanya Bisiklet Turu, Viersen, Formoso do Araguaia, 2. Samuel, Alex Pritchard, Mısır İslam Cihadı, Torre Espacio, Muhammed Mursi, Mehmet Zeki Tekiner, Dolaylar, Ödemiş, Basın özgürlüğü, Bibigül Tölegenova, Mycetophagidae, Telli peynir, Komi Cumhuriyeti Ulusal Marşı, Kuantum, Awa’uq Katliamı, İtalya Silahlı Kuvvetleri, Bongaigaon, Daniel François Auber, Towada, İskender Paydaş, Gilbert du Motier de La Fayette, Tatyana Graçeva, Mehmet Zafer Çağlayan, Tarsiyer, Çobanlar, Ödemiş, Jeodezi ve fotogrametri mühendisliği, Hürriyet, Ödemiş, Gelibolu Piri Reis Meslek Yüksekokulu, Beyağaç, Mehmet Yozgatlı, Ertuğrul, Ödemiş, Gerçekli, Ödemiş, Alahan, Elbeyli, Daisuke Suzuki, Puebla, Puebla, Mandalay, Mehmet Yiğit Alpogan, Sovyetler Birliğinde latinizasyon, Atış hareketi, Mehmet Yazar, Sadeh bahşı, Macaristan millî basketbol takımı,
Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı,