Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir?

Doğalcılık (felsefe) Nedir?

Doğalcılık (felsefe) Nedir?, Doğalcılık (felsefe) Nerededir?, Doğalcılık (felsefe) Hakkında Bilgi?, Doğalcılık (felsefe) Analizi? Doğalcılık (felsefe) ilgili Doğalcılık (felsefe) ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Doğalcılık (felsefe) ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Doğalcılık (felsefe) Ne Anlama Gelir Doğalcılık (felsefe) Anlamı Doğalcılık (felsefe) Nedir Doğalcılık (felsefe) Ne Anlam Taşır Doğalcılık (felsefe) Neye İşarettir Doğalcılık (felsefe) Tabiri Doğalcılık (felsefe) Yorumu 

Doğalcılık (felsefe) Kelimesi

Lütfen Doğalcılık (felsefe) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Doğalcılık (felsefe) İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Doğalcılık (felsefe) Kelimesinin Anlamı? Doğalcılık (felsefe) Ne Demek? ,Doğalcılık (felsefe) Ne Demektir? Doğalcılık (felsefe) Ne Demektir? Doğalcılık (felsefe) Analizi? , Doğalcılık (felsefe) Anlamı Nedir?,Doğalcılık (felsefe) Ne Demektir? , Doğalcılık (felsefe) Açıklaması Nedir? ,Doğalcılık (felsefe) Cevabı Nedir?,Doğalcılık (felsefe) Kelimesinin Anlamı?,Doğalcılık (felsefe) Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Doğalcılık (felsefe) Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Doğalcılık (felsefe) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Doğalcılık (felsefe) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Doğalcılık (felsefe) Kelimesinin Anlamı Nedir? Doğalcılık (felsefe) Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Doğalcılık (felsefe) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Doğalcılık (felsefe) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Doğalcılık (felsefe) - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Doğalcılık (felsefe)

Doğalcılık (felsefe) Nedir? Doğalcılık (felsefe) Ne demek? , Doğalcılık (felsefe) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Doğalcılık (felsefe) Kelimesinin Anlamı? Doğalcılık (felsefe) Ne Demek? Doğalcılık (felsefe) Ne Demektir? ,Doğalcılık (felsefe) Analizi? Doğalcılık (felsefe) Anlamı Nedir? Doğalcılık (felsefe) Ne Demektir?, Doğalcılık (felsefe) Açıklaması Nedir? , Doğalcılık (felsefe) Cevabı Nedir? , Doğalcılık (felsefe) Kelimesinin Anlamı?






Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir?

Natüralizm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Doğalcılık (felsefe) sayfasından yönlendirildi)

Natüralizm ya da doğalcılık; felsefe, sanat ve edebiyatta doğal Dünya'yı temel alan çeşitli akımlara verilen ortak ad. Bu akımların takipçilerine natüralist denir. Bunun yanı sıra doğa tarihi ile uğraşan bilim insanlarına da natüralist denir.[1]

  • Edebiyatta ve sanatta natüralizm, doğayı detayları ile olduğu gibi yansıtmayı öngören akımların genel adıdır.[1]
  • Felsefede natüralizm, her şeyin doğal varlıklardan, doğal nedenlerle oluştuğunu, doğaüstü varlıklara ve açıklamalara itibar edilmemesi gerektiğini savunan düşüncedir.[1]
  • Ahlak felsefesinde natüralizm, ahlaki çıkarımların, ahlaki olmayan ifadelerden yapılabileceği teorisidir.[1]

Felsefe[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğalcılığa göre doğanın, nesnel yasalar uyarınca işleyen bir düzeni vardır. Gözlem ve deneye dayalı bilimler, işte bu yasalar sayesinde doğa ile ilgili her alanda sağlam, kesin bilgilere ulaşabilir. Doğalcılık, doğa bilimlerinin sanata ve edebiyata uygulanmasıyla ortaya çıkmıştır. Doğalcı anlayışa göre gerçek olduğu gibi yansıtılmalı, yaşamın kaba ve bayağı sayılarak ele alınmayan yönleri de işlenmelidir.

Doğalcı anlayışa göre birey, içinde yetiştiği toplumsal ve doğal çevrede biçimlenir. Ekonomik ve toplumsal baskılar altında ezilen bireyler, içlerinden gelen güçlü dürtülerle hareket ederler. Alın yazılarını belirleyebilme gücünden uzak olduklarından davranışlarından da sorumlu tutulamazlar.

Türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Natüralizm iki farklı felsefî görüşte incelenir:

  • Yöntemsel natüralizm, bilim insanlarından, içinde bulunduğumuz dünya hakkında, gözlemleyebileceğimiz, test edebileceğimiz, tekrar edebileceğimiz ve doğrulayabileceğimiz açıklamalar talep eder.[2] Epistemoloji üzerine yoğunlaşır: "Dünya üzerinde güvenilir bilgiyi edinmenin yöntemleri nelerdir?". Metafizik ve dini inançtan bağımsız, özellikle "bilgi" edinmenin pratik yöntemleriyle ilgili epistemolojik bir bakış açısıdır. Buna göre varsayımların doğal neden ve olaylara göre açıklanıp test edilmesi gerekir.[3] Gözlemlenebilir eylemlerin açıklamaları yalnızca doğal nedenlerle ilişkilendirildikleri sürece pratik ve faydalı olur (mesela "kesin işleyişler" buna örnektir, ama "şüpheli mucizeler" değil). Yöntemsel natüralizm modern bilimin temel prensibidir. Bazı filozoflar bu düşünceyi daha da genişleterek yöntemsel natüralizmin felsefenin de temel prensibi olduğunu söylemişlerdir. Bu bakış açısına göre bilim ve felsefe bir bütündür. W.V. Quine, George Santayana ve diğer bazı filozoflar da bu düşünceyi desteklemişlerdir.
  • Metafizik natüralizm, (veya ontolojik natüralizm veya felsefi natüralizm) ontoloji üzerine yoğunlaşır: Bu bakış açısı daha çok varoluş ile alakalıdır: var olan nedir ve var olmayan nedir? Natüralizm "tabiat vardır ve bütün temel doğrular tabiatın doğrularıdır."[4] metafiziki pozisyonuna sahiptir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Felsefi natüralizme ait ilk düşünce ve varsayımlara Sokrates'ten önceki İyonya'lı filozofların eserlerinde rastlanır.

Bilimin babası kabul edilen Miletli Thales tabiat olaylarını doğaüstü nedenlere girmeksizin açıklayan ilk filozoflardandır. Bu erken dönem filozofları natüralizmin temellerini atan deneysel araştırma prensiplerine katkıda bulundular.[5]

Orta Çağ'ın sonlarına doğru olayları doğal nedenlere bağlamak hristiyan filozofların tipik özelliği haline geldi. Skolastik düşünürler ise bir taraftan yaratıcının olaylara doğrudan müdahalesi ihtimaline kapıyı açık bırakmalarına rağmen bir taraftan da tabiat olaylarının arkasında bilimsel açıklamalar aramaktansa mucize arayışlarına giren çağdaşlarını hakir görmeye başladılar.

17. yüzyıl felsefesinde Descartes'ın "Cogito ergo sum" düşüncesiyle ulaştığı "Tanrı" idesi, Descartes'ın idealist bir filozof olarak da isimlendirilmesine sebep olmuştur. İşte Descartes'ın bu idealizmine karşı, naturalist bir bakışla Thomas Hobbes çıkmıştır. Dolayısıyla 17. yy'da naturalizmin temsilcisi olmuştur.

Sanat[değiştir | kaynağı değiştir]

Görsel sanatlarda Doğalcılık, doğanın olduğu gibi betimlenmesi biçiminde ortaya çıktı. Gerçekte ilk Doğalcı yapıtları, Eski Yunanistan'da, klasik dönem sanatçılarının verdiği söylenebilir. Rönesans sanatçıları, bir bakıma bu anlayışı yeniden canlandırdılar. 17. yüzyılda yaşayan Doğalcı ressamlar doğayı, güzelliği ve çirkinliğiyle olduğu gibi yansıtmakta birleşiyorlardı. Doğalcı terimi de ilk kez bu yüzyılda kullanıldı. İngiliz manzara ressamı John Constable, 1830'larda doğanın tüm yönleriyle, olduğu gibi betimlenmesi gerektiğini savundu. Constable’ın etkisinde kalan Fransız Barbizon ressamları, yeni Avrupa Doğalcılık'ının manzara resmindeki temsilcileriydi. Bu yıllarda Jean-Baptiste Camille Corot, Alfred Sisley, Camille Pissarro ve Claude Monet de Doğalcı yapıtlar verdiler. 19. yüzyılın sonuna doğru Doğalcılık Alman ressamları üzerinde de etkisini gösterdi. ABD'de ise Doğalcılık 19. yüzyılda, Gerçekçilik’le iç içe gelişti.

Edebiyat[değiştir | kaynağı değiştir]

Edebiyatta Doğalcılık, 19. yüzyılın ikinci yarısında Fransa'da doğdu. Bu akımın kuramsal temellerini Fransız Hippolyte Taine'in oluşturdu. Taine'in düşüncelerinden etkilenen Goncourt Kardeşler, ilk Doğalcı roman olan Germinie Lacerteux‘u (1864) yazdılar. Ama edebiyatta Doğalcılık asıl anlatımını, Emile Zola'nın Le Roman expérimental (1880; "Deneysel Roman") adlı deneme yazılarında buldu. Goncourt Kardeşler’den etkilenen Zola'ya göre romancı, olguları yalnızca saptayarak yazmakla yetinen bir gözlemci değil, roman kişilerinin iç dünyalarını, duygusal ve toplumsal olguları bir dizi deneyden geçiren bir deneycidir. Doğalcılık'ın öngördüğü yöntemlere Zola kadar sıkı sıkıya bağlı kalmış çok az yazar vardır. Ama bir süre sonra, ünlü öykücü Guy de Maupassant, romancı Joris-Karl Huysmans, Alman oyun yazarı Gerhart Hauptmann, Portekizli romancı José Maria Eça de Queirós bu akımdan etkilenerek yazmışlardır.

Doğalcı yazarlar, nesnel gerçekleri yazdılar ve idealleştirmeye karşı çıktılar. Yaşamın acımasız ve kaba yanlarını da yansıttılar. Kalıtıma ilişkin görüşlerinin etkisiyle, güçlü tutkuların pençesinde kıvranan basit tipleri ele alarak işlediler. Doğalcı yazarlar, çevrenin birey üzerinde ezici bir etkisi olduğuna inanıyorlardı. Bundan dolayı yapıtlarında, iç karartıcı mekânları, gecekondu semtlerini ve yeraltı dünyasını bir belgesel diliyle işlediler. Avrupa edebiyatında Doğalcılık'ın etkileri zayıflamaya başladığı bir dönemde ABD'de, Stephen Crane, Frank Norris ve Jack London bu anlayışla yazdılar. Theodore Dreiser, ABD'de Doğalcılık'ı doruğa ulaştırdı. James T. Farrell'ın Studs Lonigan (1932-35) başlıklı üçlemesi son Doğalcı yapıtlar oldu.

Türk edebiyatına Doğalcılık, deneye dayalı bilimlerin ateşli savunucusu Beşir Fuad’ın etkisiyle girdi. Beşir Fuad roman ya da öykü yazarı değildi, ama bazı yapıtlarında Doğalcılığın temel ilke ve yöntemlerini savunarak dönemin romancı ve öykücülerini etkiledi. Türk edebiyatının ilk Doğalcı romanı, 1891'de Ahmed Midhat Efendi’nin yazdığı Müşahedat‘tır ("Gözlemler"). Bu akımın Türk edebiyatındaki ilk önemli temsilcisi ise Hüseyin Rahmi Gürpınar’dır. Gürpınar Doğalcılık'a, Mürebbiye (1899) adlı romanında kahramanlardan birinin ağzından bu akımın ne olduğunu anlatacak kadar önem vermiştir. Ben Deli miyim? (1925) adlı romanı müstehcen bulunarak dava açılınca yazar, "gerçek öykücülük, tüm bilimleri, fenleri kapsayan, her kötülüğü, her hastalığı, her gizli fesadı, yarayı aydınlığa çıkaran yüce bir güçtür" diyerek duruşmada kendisini ve Doğalcılık anlayışını savunmuştur.

Doğalcılık, kısa ömürlü bir akım olmakla birlikte Gerçekçiliğin zenginleşmesini, yeni konuların bulunmasını, biçime öncelik tanımayan ve yaşama yakın olan bir anlatımın gelişmesini sağladı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d "Naturalism." Oxford Dictionary of English 2e, Oxford University Press, 2003.
  2. ^ Judge John E. Jones. Kitzmiller v. Dover Area School District davasının Mahkeme kararı. 9 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Beyanda bulunan uzmanlar: John F.Haught, Robert T. Pennock ve Kenneth R. Miller.
  3. ^ Methodological Naturalism and Philosophical Naturalism 7 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: Clarifying the Connection (2000), Barbara Forrest, 2007-05-20 tarihli.
  4. ^ "Naturalism", in The Encyclopedia of Philosophy, Macmillan, 1996 Supplement, 372-373.
  5. ^ Jonathan Barnes's introduction to Early Greek Philosophy (Penguin)

Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? Nedir? :Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? ile ilgili Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? Ne Demektir? Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? Açıklaması Nedir? Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? Cevabı Nedir? Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? Açıklaması? :Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? Gerçek mi? :Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? ile ilgili Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? Hakkında? :Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? ile ilgili Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Doğalcılık (felsefe) nedir?, Doğalcılık (felsefe) anlamı nedir?, Doğalcılık (felsefe) ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
İspanyol Mahkûm, Yıldırım Kaya, Hulk (film), VideoCrypt, Markov zinciri, Edirnespor, Termodinamik üçüncü kanunu, Hayatın Kıyısında (film), İskoçya millî futbol takımı, Sibel Turnagöl, İncir dolması, Hanford Sahası, Catherine Jacob, 2024 Santa Maria Kilisesi saldırısı, Mahmutoğlan, Oskemen, Öskemen, İç Makedon Devrimci Örgütü, Süryani Ortodoks Kilisesi, Nermi Uygur, Ara bellek, Prince of Persia (1989 video oyunu), Landsat programı, Ökaryotlar, NGC 6032, Emek, Bayraklı, Samsades, Atipik hemolitik üremik sendrom, İstasyon, Hammersmith Apollo, Onaylama, Halka açık akvaryum, Qikiqtaaluk İnuitçesi, Akvaryumlar listesi, NGC 5822, Apia, Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi, Hayatın Hakkını Ver, Liu Xiaobo, Hakaniye lehçesi, Kastamonuda 1973 Türkiye yerel seçimleri, Teselya, Gravity (Bullet for My Valentine albümü), Karlıdere, Muş, Aşağıveysi, Silvan, Belgradlı insanlar listesi, Resimlerde Görünen Dünya, Hakan Karahan, Gare do Oriente, Türkiye 18 yaş altı kadın millî buz hokeyi takımı, Hayvanat bahçeleri, Trabzonda 1984 Türkiye yerel seçimleri, Norma Aleandro, Hasköy Musevi Mezarlığı, Cem merkezî bahşı, Mağrip, Magrip, La Campana, Crawling, 1163, İnsanat bahçesi, Salkım Salkım Asılacak Adamlar, HSBC (Türkiye), Billboard Hot 100, Serhat Parıl, Temas hipotezi, Yeşil Yaban Arısı, Toxocara canis, Alkol tüketimine göre ülkeler listesi, Mitropa kupası, Santeramo in Colle, Halıcı Damadı Mustafa Paşa, Hayatın Benim, Barre, Vermont, Addison County, Daihatsu, Struthio daberasensis, Lamoille County, Lucretius, Windsor County, PeerBlock, Erişilebilir tuvalet, Alexa.com, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği, Fransa tarihi, Devoll, Caledonia County, RedKeyGang La Familia 2, Freddie Highmore, Dobele, Gökdoğan, Matthew Tuck, Alexandru Ioan Cuza Üniversitesi, Bilimsel bilginin sosyolojisi, Sivasta 1961 Türkiye senato seçimleri, Friedensreich Hundertwasser, Topola, Porsche 961, Caledonia County, Vermont, Larry Blaisdell,
Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Asiye Küçükyılmaz Kimdir?, Tirşemsi Nedir?, Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?, Tirşe Gözlü Nedir?, Filtresiz Nedir?, Zom İsminin Anlamı Nedir?, İbrahim Kaan Kimdir?, Filtreli Nedir?, Hasan Ataman Kimdir?, Ziyasız İsminin Anlamı Nedir?, Filozofik Nedir?, Ziyansız İsminin Anlamı Nedir?, Aslan ve Güneş Anlamı Nedir, Aslan ve Güneş Nasıl Oluştu, Aslan ve Güneş Tarihi, Aslan ve Güneş Renkleri, Aslan ve Güneş Tasarımı, Şeref Tamtürk Kimdir?, Onur Sergen Doğan Kimdir?, Ziyadar İsminin Anlamı Nedir?, İsmail Büyükkayıkçı Kimdir?, Filolojik Nedir?, Canan Kebenç Özkan Kimdir?, Tipsiz Nedir?, Tipolojik Nedir?, Zirai İsminin Anlamı Nedir?, Okan Işıktaş Kimdir?,