Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir?

Devlet Arşivleri Başkanlığı Nedir?

Devlet Arşivleri Başkanlığı Nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı Nerededir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı Hakkında Bilgi?, Devlet Arşivleri Başkanlığı Analizi? Devlet Arşivleri Başkanlığı ilgili Devlet Arşivleri Başkanlığı ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Devlet Arşivleri Başkanlığı ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Devlet Arşivleri Başkanlığı Ne Anlama Gelir Devlet Arşivleri Başkanlığı Anlamı Devlet Arşivleri Başkanlığı Nedir Devlet Arşivleri Başkanlığı Ne Anlam Taşır Devlet Arşivleri Başkanlığı Neye İşarettir Devlet Arşivleri Başkanlığı Tabiri Devlet Arşivleri Başkanlığı Yorumu 

Devlet Arşivleri Başkanlığı Kelimesi

Lütfen Devlet Arşivleri Başkanlığı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Devlet Arşivleri Başkanlığı İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Devlet Arşivleri Başkanlığı Kelimesinin Anlamı? Devlet Arşivleri Başkanlığı Ne Demek? ,Devlet Arşivleri Başkanlığı Ne Demektir? Devlet Arşivleri Başkanlığı Ne Demektir? Devlet Arşivleri Başkanlığı Analizi? , Devlet Arşivleri Başkanlığı Anlamı Nedir?,Devlet Arşivleri Başkanlığı Ne Demektir? , Devlet Arşivleri Başkanlığı Açıklaması Nedir? ,Devlet Arşivleri Başkanlığı Cevabı Nedir?,Devlet Arşivleri Başkanlığı Kelimesinin Anlamı?,Devlet Arşivleri Başkanlığı Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Devlet Arşivleri Başkanlığı Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Devlet Arşivleri Başkanlığı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Devlet Arşivleri Başkanlığı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Devlet Arşivleri Başkanlığı Kelimesinin Anlamı Nedir? Devlet Arşivleri Başkanlığı Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Devlet Arşivleri Başkanlığı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Devlet Arşivleri Başkanlığı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Devlet Arşivleri Başkanlığı - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Devlet Arşivleri Başkanlığı

Devlet Arşivleri Başkanlığı Nedir? Devlet Arşivleri Başkanlığı Ne demek? , Devlet Arşivleri Başkanlığı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Devlet Arşivleri Başkanlığı Kelimesinin Anlamı? Devlet Arşivleri Başkanlığı Ne Demek? Devlet Arşivleri Başkanlığı Ne Demektir? ,Devlet Arşivleri Başkanlığı Analizi? Devlet Arşivleri Başkanlığı Anlamı Nedir? Devlet Arşivleri Başkanlığı Ne Demektir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı Açıklaması Nedir? , Devlet Arşivleri Başkanlığı Cevabı Nedir? , Devlet Arşivleri Başkanlığı Kelimesinin Anlamı?






Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir?

Devlet Arşivleri Başkanlığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Devlet Arşivleri Başkanlığı
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi19 Ekim 1984 (39 yıl önce) (1984-10-19)[1]
Önceki kurum
  • Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü
TürüArşiv
BağlılığıTürkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı
AdresGayret Mahallesi, 95. Sokak, No:3, Yenimahalle, Ankara
Yıllık bütçe185.680.000 (2022)[2]
Yönetici(ler)
Alt birimler
  • Cumhuriyet Arşivi Daire Başkanlığı
    Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı
    Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Web sitesidevletarsivleri.gov.tr

Devlet Arşivleri Başkanlığı, arşiv hizmet ve faaliyetlerini düzenlemek ve kamuda belge yönetimini sağlamak üzere Türkiye Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak görev yapan devlet kurumu. 1984 tarihli ve 3056 sayılı Başbakanlık Teşkilat Kanunu ile Cumhuriyet Arşivi, Osmanlı Arşivi ve Dokümantasyon Daire Başkanlıklarını kapsayan bir kurum olarak kuruldu.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı Devleti (1846–1922)[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de modern anlamda arşivcilik konusunda ilk ciddi teşebbüs, dönemin maliye nazırı Safvet Paşa'nın 1845'te Enderun'daki tarihî vesika ve defterleri bir tertip içine almaya çalışmasıdır. Tam manasıyla modern arşivcilik ise, 1846'da Hazine-i Evrak Nezaretinin kurulmasıyla başladı ve bugünkü Başbakanlık Devlet Arşivi'nin çekirdeğini teşkil etti. Aynı sene Bâb-ı lî'nin iç kısmında yüksekçe, rutubetsiz bir yer seçilerek ve özel olarak imal edilen tuğla ile bir bina yapıldı. Nezaretin başına Hazine-i Evrak Nazırı olarak sadaret mektupçusu Es-Seyyîd Hasan Muhsin Efendi tayin edildi. Devletin mühim işlerine ait mahrem sayılacak, devletin sırlarını ifşa etmeyecek şekilde emin memurların tayin edilmesi gerektiği karara bağlandı. Arşive dâhil olacak vesikaların tertibi ve arşivin çalışma tarzını belirten arşivcilik talimatını hazırladı. Bunu 1849'da Hazine-i Evrak Nizamnamesi adı ile yayımlayarak Türk arşivciliğini belli bir düzene soktu. Bu arşivde, her türlü anlaşmalar, padişah emirleri, iç ve dış meselelere ait yazışmalar, Divan-ı Hümayun defterleri (Bakanlar Kurulu Kararları), meclis takrirleri, mazbatalar, kanunlar ve benzeri devlet evrakı saklanıyordu. Nezaret, bir süre sonra Hazine-i Evrak Müdürlüğü unvanını aldı ve Osmanlı Devleti'nin sonuna kadar bu isimle devam etti.

Türkiye Cumhuriyeti (1922–günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

1922 senesinde İcra Vekilleri Heyeti Başkanlığı Özel Kalem Müdürlüğüne bağlı, İstanbul'da Mahzen-i Evrak Mümeyyizliği kuruldu. 1923'te ismi Hazine-i Evrak Mümeyyizliği olarak değiştirildi. 1927'de Hazine-i Evrak Müdür Muavinliği adı altında Başvekâlet müsteşarlığına bağlandı. Mayıs 1933'te Teşkilat Kanunu gereğince, Ankara'daki Evrak Müdürlüğü ile İstanbul'daki Hazine-i Evrak Müdürlüğü, Başvekâlet Evrak ve Hazine-i Evrak Müdürlüğü adı altında birleştirildi. 1937'de Hazine-i Evrâk'ın adı Arşiv Dairesi Müdürlüğüne dönüştürüldü. 1943'te Başvekâlet Arşiv Umum Müdürlüğü kuruldu. 1976 yılında Başbakanlık Müsteşarlığına bağlı olarak Cumhuriyet Arşivi Dairesi Başkanlığı oluşturuldu. Bu dairenin görevi, 3473 sayılı Kanun'a tabi kurum ve kuruluşlarda teşekkül eden, Millî Mücadele, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti ve Cumhuriyet dönemlerine ait arşiv malzemesini tespit etmek, arşiv disiplini esaslarına göre tanzim edip devletin ve ilim dünyasının hizmetine sunmaktır. 10 Temmuz 2018 tarihinde 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığına bağlanarak adı "Devlet Arşivleri Başkanlığı" olarak değiştirildi.[3]

Ana arşivler[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı arşivi[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı Devleti'nden intikal eden en zengin ve değerli arşiv malzemesi, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı'ndadır. Osmanlı Devleti'nin merkez teşkilâtı kuruluşlarından olan Divân-ı Hümâyûn, Bâb-ı Defterî ve Bâb-ı safî (Bâb-ı li) ve bunların çeşitli daire ve kalemlerine ait sicil, defter ve vesikaları ihtiva eden Başbakanlık Osmanlı Arşivi, sahip bulunduğu arşiv malzemesinin önemi itibarıyla, bu dönem için devlet arşivi vasfını taşımaktadır.[4]

Cumhuriyet arşivi[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhuriyet Arşivi Daire Başkanlığı; Millî Mücadele, TBMM hükûmeti ve Cumhuriyet dönemine ait, 3473 sayılı "Muhafazasına Lüzum Kalmayan Evrak ve Malzemenin Yok Edilmesi Hakkında Kanun" kapsamındaki kurum ve kuruluşlar bünyesinde yer alan arşiv malzemesinin, tespiti, korunması, düzenlenmesi ve değerlendirilmesi konusunda gerekli ilmî ve teknik hazırlık ve çalışmaları yerine getirmek ve denetlemekten sorumludur.

Görevleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Arşivleri Başkanlığının görevleri şunlardır:[5]

  • Devlet arşivlerine ilişkin esasları belirlemek, bunların uygulanmasını takip etmek ve denetlemek.
  • Devlet ve kişilerin ulusal ve uluslararası haklarını belgelemek ve korumak.
  • Kamu, özel ve yurt dışı arşivlerinde bulunan devlet ve millet hayatını ilgilendiren belgeleri tespit ve tescil etmek, sertifikalandırmak, korumak, gerektiğinde satın alarak Devlet Arşivlerine kazandırmak, bunların tasnifini yaparak araştırmaya açmak.
  • Arşiv belgelerinin tahribini önleyecek tedbirleri almak, arşiv laboratuvarı kurmak veya laboratuvar hizmeti satın almak, bunların tamir, konservasyon ve restorasyonunu yapmak veya yaptırmak.
  • Arşivlerde gerçekleştirilecek mikrofilm ve dijitalleştirme faaliyetleri ile yenilikçi tekniklerin uygulanması alanında usul ve esasları belirleyerek rehberlik yapmak ve bu alanda koordinasyonu yürütmek.
  • Devlet Arşiv Ağını ve Devlet Arşivi Veri Merkezini oluşturmak, koordine etmek, araştırmaya açık bilgi ve belgeleri kullanıma sunmak.
  • Arşivlerden yararlanma usul ve esasları belirleyerek arşivlere erişimi artırmak.
  • Kâğıt ve elektronik ortamda oluşturulan arşiv belgelerinin her türlü güvenliğine ilişkin önlemlerin alınmasını sağlayacak usul ve esasları belirlemek.
  • Belge yönetimi ve arşivcilik alanında araştırma yapmak veya yaptırmak, rehberlik, eğitim ve sertifikasyon hizmetlerini sunmak, yerli, yabancı kuruluşlar ve üniversitelerle iş birliği yapmak.
  • Tarihî ve kültürel değeri olan arşiv belgelerini tanıtmak, yayın yapmak veya yaptırmak, arşiv müzesi kurmak, yurt içinde ve yurt dışında sergiler açmak.
  • Kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı Kararnameleriyle verilen diğer görevleri yapmak.

Hizmet birimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Arşivleri Başkanlığının hizmet birimleri şunlardır:[5]

  • Cumhurbaşkanlığı Arşivi Dairesi Başkanlığı.
  • Belge Tespit ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı.
  • Tasnif ve Araştırma Hizmetleri Dairesi Başkanlığı.
  • Bilgi İşlem ve Elektronik Arşiv Dairesi Başkanlığı.
  • Muhafaza ve Bakım Dairesi Başkanlığı.
  • Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı.
  • Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı.
  • Dış İlişkiler ve Tanıtım Dairesi Başkanlığı.
  • Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı.
  • Özel Kalem Müdürlüğü.

Görev yapan başkanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Müdür Görev Başlangıcı Görev Bitişi
Hazine-i Evrak Mümeyyizi
1 Mahmut Nedim Bey 1925 23 Mayıs 1933
Hazine-i Evrak Müdürü
1 Hıfzı Berkan 23 Mayıs 1933 16 Şubat 1938
Arşiv Dairesi Müdürü
1 Halid Altan 16 Şubat 1938 29 Haziran 1943
Arşiv Umum Müdürleri
1 Kenan Tuna 29 Haziran 1943 28 Nisan 1956
1 Prof. Dr. Halil Demircioğlu (vekil) 28 Nisan 1956 18 Nisan 1960
1 Midhat Sertoğlu 18 Nisan 1960 15 Ağustos 1973
Arşiv Genel Müdürleri
1 Fazıl Işıközlü 15 Ağustos 1973 15 Ekim 1974
1 Rukiye Bulut (vekil) 15 Ekim 1974 3 Ocak 1975
1 Feyyaz Gürkan 3 Ocak 1975 28 Aralık 1978
1 Prof. Dr. Nejat Göyünç (vekil) 28 Aralık 1978 27 Ocak 1980
1 Atilla Çetin (vekil) 27 Ocak 1980 13 Mayıs 1980
1 Lütfü Ergün (vekil) 13 Mayıs 1980 30 Şubat 1981
1 Bahaddin Alpkan (vekil) 30 Şubat 1981 14 Mayıs 1985
Devlet Arşivleri Genel Müdürleri
1 Haluk Pekar (vekil) 14 Mayıs 1985 11 Mayıs 1987
1 Prof. Dr. İsmet Miroğlu (vekil) 11 Mayıs 1987 13 Şubat 1992
1 İsmet Binark 13 Şubat 1992 5 Ağustos 1997
1 İsa Özkul 5 Ağustos 1997 8 Eylül 2000
1 Prof. Dr. Yusuf Sarınay 8 Eylül 2000 5 Ocak 2012
1 Prof. Dr. Uğur Ünal 5 Ocak 2012 10 Temmuz 2018
Devlet Arşivleri Başkanları
1 Prof. Dr. Uğur Ünal 8 Ağustos 2018 görevde

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 17 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Aralık 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 31 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 22 Şubat 2022. 
  3. ^ Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı (10 Temmuz 2018). "Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (Kararname Numarası: 1)" (PDF). T.C. Resmî Gazete. 14 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Temmuz 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". www.devletarsivleri.gov.tr. 24 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2021. 
  5. ^ a b "Mevzuat Bilgi Sistemi". www.mevzuat.gov.tr. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? Nedir? :Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? ile ilgili Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? Ne Demektir? Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? Açıklaması Nedir? Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? Cevabı Nedir? Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? Açıklaması? :Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? Gerçek mi? :Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? ile ilgili Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? Hakkında? :Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? ile ilgili Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Devlet Arşivleri Başkanlığı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı anlamı nedir?, Devlet Arşivleri Başkanlığı ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Sávio, Temperature of Love, Kara (karakter), Moreton Corbet and Lee Brockhurst, Ahu Antmen, Millî Cephe Partisi, Ukraynada Vladimir Lenin anıtlarının tahribatı, Türkçe rock ve metal coverlar listesi, Türkçe pop müzik, Döbling, Magdeburg sınıfı kruvazör, Microplanus, Apocular, Kashō, Türkçe eğitimi, Millî Birlik Komitesi, Einhaus, Anopsicus jarmila, Türkçe ezan, Bojanowo, Mehmet Emin Öz, Türkçe dilbilgisi, Evrimde Usul ve Makam, Tagetes lucida, Açma, İdil, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türkçe dil bilgisi, Milltown Mezarlığı saldırısı, Anita Spanner, Vasyl Rats, Encyclopédie, Kuzguncuk, Türkiye Türklerindir, Türkiye Trakyası, Milliyetçilik, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi, Magnoliopsida, Imperial College London, Çarpma olayları, Zen, Zendegi, Azadi, Türkiye Taşkömürü Kurumu, Milliyetçilik türleri, Kirazlıbent Tabiat Parkı, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Karapınar, Çanakkale, Terane Cevanbaht, Türkiye Süper Lig, Florya Akvaryum Tren İstasyonu, Giraffini, Elektronik belge sağlama, Milliyetçi, Türkiye Süper Kupası, Dermacentor taiwanensis, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Forsu, Muhammed Rıza Altıntaş, Ateş Ünalerzen, Anidiops, Doktora derecesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Azer Bülbül, Krank mili, Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanları listesi, Milliyetçi Çalışma Partisi, Türkiye Buz Hokeyi Süper Ligi, Kurdistan Workers Party, Paragongylidiellum, Salvadora, Undeuchaeta, Erkekler 100 metre dünya rekorları, Türkiye Birlik Partisi, KADEK, Ruhun Karanlık Gecesi, Seçilme yaşı, Türkiye Binicilik Federasyonu, Crisalide (Vola), Andreas Brehme, Türkiye Başbakanlık müsteşarları listesi, İkinci Kongo Savaşı, Haplocosmia, Alpioniscus, Glenognatha globosa, Patrik, Rabauliomorpha, Türkiye Basketbol 3. Ligi, Türkiye Barolar Birliği, Ağrotur ve Dikelya, Türkiye Badminton Federasyonu, Parçacık listesi, Milliyetçi Demokrasi Partisi, Chimborazo, Đồng, Lucca, İbrahim Amini, Hispania Ulterior, Heteropoda mediocris, Türkiye 21 yaş altı kadın millî futbol takımı, Işık, İdil, Türk boyları, Anarchy, Kayı, İdil,
Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?,