Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir?

Dağ Nedir?

Dağ Nedir?, Dağ Nerededir?, Dağ Hakkında Bilgi?, Dağ Analizi? Dağ ilgili Dağ ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Dağ ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Dağ Ne Anlama Gelir Dağ Anlamı Dağ Nedir Dağ Ne Anlam Taşır Dağ Neye İşarettir Dağ Tabiri Dağ Yorumu 

Dağ Kelimesi

Lütfen Dağ Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Dağ İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Dağ Kelimesinin Anlamı? Dağ Ne Demek? ,Dağ Ne Demektir? Dağ Ne Demektir? Dağ Analizi? , Dağ Anlamı Nedir?,Dağ Ne Demektir? , Dağ Açıklaması Nedir? ,Dağ Cevabı Nedir?,Dağ Kelimesinin Anlamı?,Dağ Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Dağ Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Dağ Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Dağ Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Dağ Kelimesinin Anlamı Nedir? Dağ Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Dağ Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Dağ Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Dağ - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Dağ

Dağ Nedir? Dağ Ne demek? , Dağ Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Dağ Kelimesinin Anlamı? Dağ Ne Demek? Dağ Ne Demektir? ,Dağ Analizi? Dağ Anlamı Nedir? Dağ Ne Demektir?, Dağ Açıklaması Nedir? , Dağ Cevabı Nedir? , Dağ Kelimesinin Anlamı?






Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir?

Dağ

Vikipedi, özgür ansiklopedi
K2, Himalaya
Ağrı Dağı'nın Ermenistan'dan görünümü
Dünya'nın en yüksek zirvesi, Everest
Damavand Dağı, İran

Dağ, çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen addır. "Dağlık" sıfatı, dağlarla ilişkili ve kaplı alanları tanımlamak için kullanılır.

Dünya'da birçok dağ olup bunların ortaya çıkış nedeni farklıdır. Bazı dağlar yeryüzünün sıkışmasıyla oluşurken bazı dağlar lavların yeryüzüne çıkıp donmasıyla oluşur. Yanardağların lavlarının kaynağı, magma denen çok sıcak kütledir.

Asya'nın %54'ü, Kuzey Amerika'nın %36'sı, Avrupa'nın %25'i, Güney Amerika'nın %22'si, Avustralya'nın %17'si ve Afrika'nın %'3'ü dağlarla kaplıdır. Dünya'nın karasal kütlesinin %24'ü bütünüyle dağlıktır. İnsanların %10'u dağlık bölgelerde yaşar. Dünya'nın nehirlerinin çoğu dağlık kaynaklarca beslenir ve insanlığın yarısından fazlası su için dağlara bağımlıdır.[1][2]

Tüm dağlar yalnızca Dünya'da değildir. Diğer gezegenlerde de dağlar vardır. Bunlara örnek olarak Venüs'te Gila Dağı (3 km) ve Türkiye'nin yarısına yakın bir alan kaplayan, Güneş Sisteminin en yüksek dağı Mars'taki Olympus Mons (25 km) örnek verilebilir. Bunların dışıda Ay'da 8 km ve yine Mars'ta 18 km yüksekliğindeki dağlar verilebilir fakat bu dağların yükseliklerinin ölçümü gezegenin yüzeyinden itibaren yapılmaktadır ve Mars'taki dağlar sönmüş birer volkandır. Dünya'nın en yüksek dağları olan Himalaya Dağları'ndaki en yüksek tepe Everest Tepesi ise 8.850 metre yüksekliktedir.

Tanımlamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

1.344 metre yüksekliğindeki Ben Nevis, munro, Grampian Dağları, İskoçya

Bazı kaynaklar dağı, göze çarpan sivri bir tepesi olan, belirli bir yüksekliğin üzerindeki topoğrafik çıkıntılar olarak tanımlarlar; örneğin Britannica Öğrenci Ansiklopedisi’ne göre, dağlar; "genellikle 610 metre (2.000 ft) üzerinde yükselir".[3] Diğer taraftan, Britannica Ansiklopedisi, yüksekliğe sınır koymadan, kavramı sadece "jeolojik açıdan standartize edilemeyen terim" olarak ifade eder.[4]

Dağın herhangi bir yanına yamaç denir.[5]

Birleşik Krallık'ta[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşik Krallık'ta çevre bakanlığı, dağı 600 metrenin üzerinde olan bütün karalar olarak tanımlar. Bu ölçüm yaklaşık olarak 2.000 ft (610 m) karşılık gelir.[6] İskoçya 2003 yasaları, bu tanımdaki gibi görülmez ve dağ tanımı daha öznel şekilde; 914,4 metre (3.000 ft) üzerindeki tepeler için kullanarak, onları "Munro"lar olarak sıralar. Birleşik Krallık'ta, tepe tanımı, yüksekliğine bakmayarak yaygın şekilde bütün tepeler ve dağlar için kullanılır.

Birleşik Devletler'de[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşik Devletler'de Coğrafik İsimler heyeti, 304,7 metre (1.000 ft) altı (bazıları 100 ft (30 m) kadar küçüktür) özellikteki yüzlerce kara alanını "dağ" adı altında listeler. Bu Birleşik Devletler'in her yerinde, hatta Cascade Sıradağları olarak bilinen alçak yüksekliklerin baskın olduğu batı kıyıları için de geçerlidir. Ancak heyet henüz, dağları, tepeleri ve diğer yükseklikleri ayırmaya kalkışmamıştır ve hepsini, nasıl isimlendirildiğine veya yüksekliğine bakmayarak basitçe "tepe" (summit) olarak sınıflandırır. Bununla beraber heyet, Tom Sıradağları (en yüksek tepesi 366 m) gibi alçak dağ sıralarını "sıradağ" olarak listeleyip sınıflandırır.[7]

Yükseklik[değiştir | kaynağı değiştir]

K2, 8.611 metre, Karakurum Sıradağları, Pakistan.

Bir dağın yüksekliği onun deniz seviyesinden yüksekliğine göre belirlenir. And Dağları ortalama 4 km iken Himalayalar, deniz seviyesinden ortalama 5 km yukarıdadır. En yüksek dağ, Himalayalarda bulunan 8.848 metre yüksekliğiyle Everest Tepesidir.

Yüksekliğin diğer tanımları da olabilir. Dünya'nın merkezinden en uzakta bulunan zirve Ekvator'daki Chimborazo volkanıdır. Deniz seviyesinden 6.267 metre yükseklikle Andlar'daki bu zirve "en yüksek" olarak nitenlendirilmemektedir çünkü Chimborazo, Ekvatora'a çok yakındır ve Dünya ekvatorda şişkinleşir; Chimborazo 2.150 metre, Dünya'nın merkezine Everest'den daha uzaktır.[8] Tabanından en yükseğe çıkan zirve Hawaii'deki Mauna Kea'dır, zirve tabanının bulunduğu Pasifik Okyanusu'ndan 10.200 metre yüksekte bulunur.[9]

Bugün Everest Dünya''daki en yüksek dağ olsa da, geçmişte daha yüksek dağlar bulunmuştur. Prekambriyan zamanı boyunca, şu an kıvrılarak küçülmüş olan Kanada Shield 12.000 metre ile en yüksek dağlardan biri olmuştur. Bu dağ, Himalaya ve Rocky Dağları gibi tektonik tabakaların çarpışması sonucu yükselmiştir.

Mars'ta bulunan eski bir volkan olan Olympus Dağı 26 kilometre (Fraknoi et al., 2004) yükseklikle, Güneş Sistemi'ndeki bilinen en yüksek dağdır.

Volkanların Güneş Sistemi'mizdeki diğer gezegenlerde de püskürdükleri bilinmektedir ve bunlar yaşamlarımız boyunca (örneğin Venüs'te) sürekli püskürmektedir, bu dağların bazıları lav yerine buz püskürür. Birkaç yıl önce Hale teleskobu, Güneş Sistemi'mizdeki bir uyduda bulunan bir volkanın püskürmesini ilk kez kayıt etmiştir.

Dağlar iki şekilde oluşur:

  • Kırıklı dağlar: Jeosenklinallerse biriken tortular kıvrılamayacak kadar sert ise bu dağlar kırıklı dağlar olarak meydana gelir. Bu dağların yükselen kıssımlarına Horst alçalan kısımlarına Graben denir. Bu kırıklı dağlar fay hattını oluşturur.

Dünya'nın en uzun fay hattı Doğu Afrika'da bulunan Victoria Gölü'nden başlayıp Van Gölü'nün kuzeyinde sona erer.

  • Kıvrım dağlar: Yer kabuğundaki çok geniş çukurluklara denir. Bu çukurluklar akarsular, rüzgarlar, buzulların etkisiyle biriken tortular, kıtaların kaymasıyla yan basınçlara uğrarsa yumuşak olan tabakalar kıvrılarak yükselir ve dağlar oluşur. Bu dağların yükselen kısımalarına antiklinal, çukurda kalan kısımlarına senklinal denir.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yüksek dağlar ve Dünya'nın kutuplarına yakın olarak bulunan dağlar, atmosferin daha soğuk tabakalarıyla birlikte bulunurlar. Bu nedenle sıkça don etkisiyle oluşan buzlanmaya ve erozyona maruz kalırlar.

Yunanistan'daki Olympus Dağı.

Yeterince uzun dağlar tabanlarından tepelerine kadar çok farklı iklimsel şartlara sahip olurlar ve farklı yüksekliklerde farklı yaşam alanları barındırırlar. Bu zonlarda bulunan fauna ve flora yukarıdaki ve aşağıdaki şartlardan izole olmaya, bu zonlardan üyeler almamaya meyillidir. Bu izole olmuş ekolojik sistemler gökyüzü adası ve/veya mikroklima olarak bilinir.

Ağaç ormanları, dağın bir yanında bulunan, ağaçlarla nemlenen, eşsiz ekosistem ormanlardır. Çok uzun dağlar buz ya da karla örtülü olabilirler.

Dağlar aşağılardan daha soğuktur, çünkü Güneş Dünya'yı yerden yukarıya doğru ısıtır. Ayrıca yüksek kesimlerde hava seyrek olduğu için yeterli ısı tutamaz. Güneş'in radyasyonu atmosferden geçerek yere iner ve yerküre ısıyı emer.

Daha düşük rakımdaki hava, genellikle daha ılıktır. Dağda yükselen hava, zor ılınır ve sonuç olarak soğur.[10] Hava sıcaklığı normalde, her 300 metre yükseklikte 1 ila 2 C derece düşer.

Dağlar genellikle insan yaşam alanı olarak düzlüklere göre daha az tercih edilir, buralarda hava daha serttir ve tarım alanları daha az bulunur. Çok büyük yüksekliklerde havada daha az oksijen bulunur ve Güneş radyasyonu UV'ye karşı daha az koruma sağlanır.

Hipoksiya'nın (kanda az oksijen bulunması) neden olduğu Akut Dağ Hastalığı, daha alçak kesimlerde yaşayıp, 3.500 metreden daha yukarılarda birkaç saatini geçirmiş insanların yarısını etkiler.

Dünya'ya dağılan dağların ve dağlık dizilerin bir kısmı kendi doğal hallerinde ve ağaç kesimi, madencilik, otlatma için kullanılabildiği gibi az kısmı hepsi için, bazıları ise eğlence (rekreasyon) için kullanılmaktadırlar.

Bazı dağlar sadece ağaçlıkken, bazılarının zirveleri görülmeye değer muhteşem manzaralara sahiptir. Dağdan dağa geçiş yapılıp zirvelere erişilebilir; yükseklik, diklik, düzlük, arazi yapısı, hava ve yol koşulları bu geçişleri etkileyen faktörler olduğu gibi, teleferikler gibi daha kolay ulaşım için yapılmış araçlar da dağlarda bulunabilir.

Dağcılık, hiking, kaya tırmanışı, buz tırmanışı, tepeden aşağı kayma ve kar sörfü gibi eğlence aktiviteleri dağları eğlenceli hale getiren uğraşlardır. Tepeden aşağı kayma gibi akitivitelerde dağlar özellikle düzlükse eğlenceyi arttırıır. Bununla beraber bu tür uğraşlar her zaman için risk taşımaktadır.

Dağ çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Brezilya'daki dağlar

Dağlar birkaç yolla karakterize edilebilir. Dağların bazıları volkanlardır ve püskürme tarihi ve lav tipiyle karakterize edililebilirler. Diğer dağlar buzlanma süreciyle şekillenddirilmiş olabilir ve buzlanma özellikleriyle tarif edebilirler. Bununla beraber, yeryüzü kırıkları ve Dünya kabuğundaki katlanmalarıyla ya da tektonik katmanların kıtasal çarpışmalarıyla da (örneğin Himalayalar) örneklendirilebilirler.

Karaların baştan başa şekil ve yerleşimi de dağları ve dağlık yapıları ayrıca tanımlar. Sonuçta bazı dağlar bileşenlerini oluşturan kayaların tipine göre karakterize edilebilirler. Dağları genel olarak şu iki gruba ayırabiliriz:

Ya da dağlar şu şekilde de gruplandırılabilir:

(Dağ tipleri hakkındaki daha geniş bilgi için Dağ çeşitleri listesi sayfasına bakınız.)

Jeoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağlar, genellikle litosferik tabakaların hareketleriyle, orojenik ya da epirojenik hareketlerden biriyle oluşurlar. Sıkıştırıcı güçler, izostatik yükselti ve volkanik kayaçların araya girmesi, çevredeki kaya yüzeylerinden daha yüksekte olacak şekilde yukarı doğru sıkıştırır. Yükselmenin özelliğine göre tepe, dağ ya da başka bir yükselti oluşur.

Dünya'nın 8.000 metreden yüksek 14 dağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Nr. Adı Yüksekliği
(m)
Silsile Ülke
1 Everest 8.848 Himalayalar Çin, Nepal
2 K2 8.611 Karakurum Çin, Pakistan
3 Kançencunga 8.586 Himalayalar Nepal, Hindistan
4 Lhotse 8.516 Himalayalar Çin, Nepal
5 Makalu 8.485 Himalayalar Çin, Nepal
6 Ço Oyu 8.188 Himalayalar Çin, Nepal
7 Dhaulagiri 8.167 Himalayalar Nepal
8 Manaslu 8.163 Himalayalar Nepal
9 Nanga Parbat 8.125 Himalayalar Pakistan
10 Annapurna I 8.091 Himalayalar Nepal
11 Gasherbrum I (Hidden Peak) 8.080 Karakurum Çin, Pakistan
12 Broad Peak 8.051 Karakurum Çin, Pakistan
13 Gasherbrum II 8.034 Karakurum Çin, Pakistan
14 Shishapangma 8.027 Himalayalar Çin

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "International Year of Freshwater 2003". 30 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2006. 
  2. ^ "The Mountain Institute". 23 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Mountain -- Britannica Student Encyclopedia". 26 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Mountain -- Britannica Concise Encyclopedia - The online encyclopedia you can trust!". 26 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "yamaç (TDK)". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2015. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2008. 
  7. ^ "Index". 28 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2008. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2008. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2008. 
  10. ^ "Why is it colder in the mountains than in the valley?". 21 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2008. 
  • Fraknoi, A., Morrison, D., & Wolff, S. (2004). Voyages to the Planets. 3rd Ed. Belmont: Thomson Books/Cole.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Mountains ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur


Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? Nedir? :Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? ile ilgili Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? Ne Demektir? Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? Açıklaması Nedir? Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? Cevabı Nedir? Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? Açıklaması? :Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? Gerçek mi? :Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? ile ilgili Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? Hakkında? :Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? ile ilgili Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? burada bulabilirsiniz. Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Dağ nedir?, Dağ anlamı nedir?, Dağ ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Ragnarök, Ragnarok, Tataristan Cumhurbaşkanı, Darth Plagueis, Anne sütüyle beslenme, Santiago Ramón y Cajal, Yapım eki, Deniz yosunları, Fotis Kondoğlu, Antienflamatuar, Grammatorcynus, Serena Liu, Kumtaşı, Yaygın koordinat dönüşümleri listesi, Acanthocybium, Scomberomorus, Ferenc Erdei, Dorchester County, Maryland, Arzunun O Belirsiz Nesnesi, Osman Fahir Seden, MÖ 34, Erki Nool, Arterioskleroz, Echinoida, Millonarios, Claudia Acte, Scomberomorini, Klazomenai, Mavi uskumru, Fernand Picot, Pyotr Bolotnikov, Saman nezlesi, Hanuk, Xiaomi Mi Smart Band 4, MÖ 262, 61 Cygni, İstinye, Kubbealtı vezirleri, NGC 3438, 2013 fifa 20 yaş altı dünya kupası, 2013 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası, Vaughan Coveny, César Lévano, Aşırı dağınık galaksi, Nairn, August Willich, Macar, Gerici sol, Omega 3, Biloxi, Mississippi, Glikozit, Qrilyaj, Çanakkale Deniz Müzesi, Emrah Safa Gürkan, Mihail Lomonosov, Azerbaycanda genel seçimler, Anasaziler, Garipçe, Sarıyer, Akçaköy, Köşk, İzmir belediye başkanları listesi, NGC 275, 1920ler, Apokayana, Vindullus, Karaidemir Barajı, Mangışlak Yarımadası, Ankara İlkokulu, Thianitara, Melike Kapıcıoğlu, Spermophora akwamu, FC Hegelmann Litauen, Bilkent, Çankaya, Rafaela Aparicio, Eritroz, Ürdün Vadisi, Aulonemia, Harry Potter and the Goblet of Fire (film müziği albümü), Savaş, 2024 Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, Periost, Dambüyük, Denizaltılar, Helmholtz teoremleri, Nosomma monstrosum, V. Innocentius, Jobi McAnuff, Bekarlar Camii, Tarihsel jeoloji, Virginie De Carne, Jakupica, 12. Afife Jale Ödülleri, Golden Grahams, Peçenek boyu, Albus Dumbledore, Ay?e Acar Ba?aran, A23 pil, AAA pil, Psychotria pearcei, Olarenwaju Kayode, Viagra,
Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?,