Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir?

Buenos Aires Nedir?

Buenos Aires Nedir?, Buenos Aires Nerededir?, Buenos Aires Hakkında Bilgi?, Buenos Aires Analizi? Buenos Aires ilgili Buenos Aires ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Buenos Aires ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Buenos Aires Ne Anlama Gelir Buenos Aires Anlamı Buenos Aires Nedir Buenos Aires Ne Anlam Taşır Buenos Aires Neye İşarettir Buenos Aires Tabiri Buenos Aires Yorumu 

Buenos Aires Kelimesi

Lütfen Buenos Aires Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Buenos Aires İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Buenos Aires Kelimesinin Anlamı? Buenos Aires Ne Demek? ,Buenos Aires Ne Demektir? Buenos Aires Ne Demektir? Buenos Aires Analizi? , Buenos Aires Anlamı Nedir?,Buenos Aires Ne Demektir? , Buenos Aires Açıklaması Nedir? ,Buenos Aires Cevabı Nedir?,Buenos Aires Kelimesinin Anlamı?,Buenos Aires Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Buenos Aires Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Buenos Aires Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Buenos Aires Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Buenos Aires Kelimesinin Anlamı Nedir? Buenos Aires Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Buenos Aires Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Buenos Aires Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Buenos Aires - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Buenos Aires

Buenos Aires Nedir? Buenos Aires Ne demek? , Buenos Aires Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Buenos Aires Kelimesinin Anlamı? Buenos Aires Ne Demek? Buenos Aires Ne Demektir? ,Buenos Aires Analizi? Buenos Aires Anlamı Nedir? Buenos Aires Ne Demektir?, Buenos Aires Açıklaması Nedir? , Buenos Aires Cevabı Nedir? , Buenos Aires Kelimesinin Anlamı?






Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir?

Buenos Aires

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Buenos Aires
Özerk Şehir
Ciudad Autónoma de Buenos Aires
Buenos Aires Özerk Şehri
Buenos Aires bayrağı
Bayrak
Buenos Aires arması
Arma
Takma ad:
La Reina del Plata[1] - La Gran Capital del sur[2] - París de América[3][4] - Baires[5][6]
Arjantin üzerinde Buenos Aires
Buenos Aires
Buenos Aires
Buenos Aires'in Arjantin'deki konumu
ÜlkeArjantin Arjantin
Özerk ŞehirBuenos Aires
Kuruluş2 Şubat 1536 (Pedro de Mendoza tarafından)
Tekrar kuruluş11 Haziran 1580 (Juan de Garay tarafından)
Alt idari birimler
İdare
 • TürÖzerk şehir
 • ValiHoracio Rodríguez Larreta (PRO-JxC)
 • Belediye BaşkanıDiego Santilli (PRO-JxC)
 • SenatörMartín Lousteau (UCR-JxC))
 • SenatörGuadalupe Tagliaferri (PRO-JxC)
 • SenatörMariano Recalde (PJ-FdT)
Yüzölçümü
 • Özerk Şehir203 km²
Rakım25 m
Nüfus
 (2010)[7]
 • Kent
2.936.877
 • Metropol
17,54 milyon
Zaman dilimiUTC-03.00 (ARZ)
Alan kodu011
ISO 3166 koduAR-C
İGE (2018)0.867 çok yüksek (1.)[8]

Buenos Aires (İspanyolca telaffuzu: [ˈbwenos ˈajɾes]), resmî olarak Buenos Aires Özerk Şehri, Arjantin'in başkenti ve en büyük şehridir. Güney yarımkürenin Paris'i olarak da bilinen şehir, Güney Amerika kıtasının güneydoğu kıyısında, Río de la Plata'nın halicinin batı kıyısında yer almaktadır.[9] "Buenos Aires", Türkçeye "güzel rüzgarlar" veya "güzel hava" olarak çevrilebilirse de, şehrin adı 16. yüzyıldaki kurucularının verdiği orijinal ad olan "Real de Nuestra Señora Santa Maria del Buen Ayre"ye dayanmaktadır. Bu adı Sardunya'daki Bonaria Madonna'dan almıştır. Aynı zamanda birkaç Buenos Aires eyaleti semtini de içeren Büyük Buenos Aires yerleşim bölgesi, yaklaşık 15,6 milyonluk nüfusuyla Amerika'nın en kalabalık beşinci metropol bölgesini oluşturmaktadır.[10]

Buenos Aires şehri, ne Buenos Aires eyaletinin bir parçası ne de Buenos Aires eyaletinin başkentidir: Özerk bir bölgedir. 1880'de, onlarca yıllık siyasi çatışmadan sonra Buenos Aires federalize edildi ve Buenos Aires eyaletinden çıkarıldı.[11] Aynı zamanda şehrin sınırları, Belgrano ve Flores kasabalarını da içerecek şekilde genişletildi. 1994 anayasa değişikliğiyle şehre özerklik tanıdı ve şehrin resmî adı "Buenos Aires Özerk Şehri" (İspanyolcaCiudad Autónoma de Buenos Aires) oldu. Buenos Airesliler ilk olarak 1996'da bir belediye başkanı seçmeye başladı; daha önce belediye başkanı doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atanıyordu.

2018 yılında Buenos Aires'in yaşam kalitesi, Latin Amerika'da 1. ve dünyada 91. sırada yer aldı.[12] 2012'de Güney Amerika'da en çok ziyaret edilen şehir ve Meksiko'dan sonra Latin Amerika'nın en çok ziyaret edilen ikinci şehri oldu.[13]

Korunmuş eklektik Avrupa mimarisi[14] ve zengin kültürel yaşamı[15] ile tanınır. Buenos Aires, 1951'de 1. Pan Amerikan Oyunlarını düzenledi ve 1978 FIFA Dünya Kupası'nda iki sahaya ev sahipliği yaptı. Son olarak, Buenos Aires 2018 Yaz Gençlik Olimpiyatları'na[16] ve 2018 G20 zirvesine de[17] ev sahipliği yaptı.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Kolonileşme dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Buenos Aires Şehir Katedrali
Buenos Aires'te bir tarihi bina

Juan Díaz de Solís, Río de la Plata'yı 1516 yılında keşfetti, fakat seferi bugünkü Tigre yakınlarında Kızılderilileri tarafından uğradığı bir saldırı sonucunda kanlı bir şekilde bitti, öyle ki bu saldırı sırasında Solís de hayatını kaybetmiştir.

Buenos Aires 2 Şubat 1536 tarihinde Pedro de Mendoza tarafından Puerto de Nuestra Señora Santa María del Buen Ayre (Sevgili Anamız Güzel Hava Bakiresi Meryem'in Limanı) adıyla kurulmuştur. İsmi, Cagliari'nin Virgen de Bonaria'sına (Güzel Hava Bakiresi) tapan Papaz Mendoza seçmiştir. Başka bir rivayete göre ise isim, Río de la Plata'daki havanın güzel oluşundan dolayı seçildiği yönündedir. Mendoza'nın şehri kurduğu yer bugünkü San Telmo bölgesinin bulunduğu yerdir.

Mendoza'nın emrinde 16 gemiyle birlikte gelen 1600 adam vardı. Yaz sonunda geldikleri için tahıl ekmek için çok geç bir dönemdi. Yerli Querandí Kızılderilileri avcılık ve toplayıcılık yapıyorlardı ve İspanyollar tarafından Mendoza'nın birliklerine yiyecek sağlamaya zorlandılar. Bunun üzerine onlar da sürekli olarak İspanyollara saldırdılar. Mendoza'nın sömürgecileri 1541 yılında bölgeyi terk etmek zorunda kaldılar.

Şehir 1580 yılında Juan de Garay tarafından Ciudad de la Santísima Trinidad y Puerto Santa María de los Buenos Aires (Kutsal Teslis'in Şehri ve Kutsal Güzel Hava Bakiresi Meryem'in Limanı) adıyla tekrar kuruldu. Bu sırada bugünkü Arjantin sınırları içinde, hepsi kuzeybatıda bulunan birçok şehir daha kuruldu. Bunlardan en eskisi bugünkü Arjantin'in kuzeydoğusunda bulunan Santiago del Estero'dur.

Buenos Aires kurulduğu ilk zamanlardan beri şehrin etrafındaki Pampa bölgesinde beslenen hayvanlar ve İspanya ile yapılan ticaretle geçimini sağlamıştır. Ama 17. ve 18. yüzyılda İspanyol yönetimi Avrupa'ya gelecek bütün malların vergilendirilebilmesi için öncelikle Peru'daki Lima şehrine gönderilmesini zorunlu kıldı. Malların yollanmasını zorlaştıran bu olay Buenos Airesli tüccarların İspanya'ya karşı hoşnutsuzluklarını gitgide arttırdı ve kaçakçılık günden güne arttı. İspanya Kralı III. Karl otoritesinin gitgide azaldığını fark etti ve tahtta olduğu dönemde (1759-1788) önce ticari yaptırımları hafifletti ve en sonunda da Buenos Aires'i serbest bir liman şehri olarak tanıdı.

Río de la Plata Eyaleti'nin Başkenti (1776-1810)[değiştir | kaynağı değiştir]

Buenos Aires, nihayet 1776 yılında Peru Eyaleti'nden ayrılıp Río de la Plata Eyaleti'nin başkenti oldu. Şehrin nüfusu Afrika'dan getirilen kölelerle birlikte büyük ölçüde arttı, 1778-1815 yılları arasında nüfusun hemen hemen üçte birini siyahlar oluşturuyordu.

İspanyolların Birleşik Krallık'a karşı Fransızların müttefiki olarak girdiği Río de la Plata'nın İngiliz işgali sırasında General William Beresford yönetimindeki İngiliz birlikleri iki gün süren bir savaş sonunda şehri işgal ettiler. Şehir halkı İngilizlere karşı direndi ve Santiago de Liniers emrindeki yerel güçler 4 Ağustos'ta şehri tekrar ele geçirdiler. Liniers, bir İngiliz kuşatmasını daha başarıyla savuşturdu, bu da 7 Haziran 1807 tarihinde General John Whitelock'un kapitülasyonu ile sonuçlandı.

Kuşatmaların İspanyol birliklerinin değil de, kızgın halkın direnmesi sonucu başarısızlığa uğraması milliyetçileri cesaretlendirdi. Kral Naili'ne Cabildos Abiertos adı verilen yerel birliklere gitgide artan tavizler verdirerek ülkenin bağımsızlığa giden yolunu da açmış oldular.

19. ve 20. Yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Buenos Aires'teki 9 Temmuz Bulvarı dünyanın en geniş bulvarı olarak tanınır.

25 Mayıs 1810 tarihinde Buenos Airesli silahlı güçler, Kral Naili Baltasar Hidalgo de Cisteros y la Torre'yi şehirden attılar. 9 Haziran 1816'da Tucumán Kongresi resmî olarak 'Birleşik Río de la Plata Eyaletleri'nin bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlığın ilanından sonra Buenos Aires merkezli bir yönetimi savunan merkeziyetçiler ve eyaletlerin bağımsızlığından yana olan federalistler arasında tartışmalar yaşandı.

1829 yılında federalist Juan Manuel de Rosas vali olarak Buenos Aires'te yönetimin başına geçti. Mart 1835'te tekrar Vali ve Başkumandan seçildi. Rosas'ın gücü zamanla inanılmaz derecede arttı ve bu onu bir diktatöre çevirdi. Brezilya, Uruguay ve Don Justo José de Urquiza'nın birliklerine karşı savaşırken öldüğü 1852 yılına kadar ülkeye hükmetti. Rosas'ın ölümüyle şehir kapılarını Avrupalı göçmenlere açtı.

Buenos Aires eyaleti 1853 yılında eyalet kongresine katılmayı reddetti ve Arjantin'den ayrıldı. 1859 yılında ise 1853'te kurulan Arjantin Birliği'ne (Federación Argentina) katıldı.

La Recoleta Mezarlığı, Buenos Aires. Aralarında Eva Peron'un da bulunduğu Arjantin'in en ünlü devlet adamlarının, sanatçılarının, sporcularının mezarlarının bulunduğu aynı zamanda turizme de kazandırılmış olan dev mezarlıktır.

Buenos Aires 1880 yılında Julio Argentino Roca yönetiminde aynı ismi taşıyan eyaletten ayrılıp başkent ilan edildi. Buenos Aires, 1890 yılında Latin Amerika'daki en büyük ve en önemli şehir konumundaydı. Yüzyıl başında nüfusu hemen hemen bir milyona yakındı.

1913 yılında Mayo Bulvarı yönetiminde ilk metro hattı açıldı. Buenos Aires Metrosu, 1969 yılında Meksiko'da açılan metroya kadar Latin Amerika'daki ilk ve tek metro olarak hizmet verdi.

1919 yılında Hipólito Yrigoyen yönetimi sırasında askerî güç kullanılarak bastırılan bir işçi ayaklanması yaşandı. Olaylar Trajik Hafta ismiyle tarihe geçti. 1930'lu yıllarda şehrin bugün can damarlarını oluşturan Santa Fe, Córdoba ve Corrientes bulvarları yapıldı. II. Dünya Savaşı'ndan itibaren şehir büyüyerek eski birçok varoşu da sınırlarına dahil etti. Bu tarihlerde Arjantin nüfusunun hemen hemen üçte biri Buenos Aires'te yaşıyordu.

1976 yılında Isabel Martínez de Perón'un baştan indirilmesiyle Arjantin'de askeri rejim başladı. Bu rejim sırasında askeri rejime karşı çıkan ya da askeri hükûmete karşı şüpheli yaklaşan on binlerce insan ortadan kayboldu.

1976 yılından 1983 yılına kadar süren askeri diktatörlüğün tutuklamaları ilk başladığında askeri diktatörlük rejimi sırasında kaybolan insanların anneleri Plaza de Mayo'daki (Mayıs Meydanı) Başkanlık Sarayı Casa Rosada'nın önünde toplanarak protesto gösterileri yapmaya başladılar.

Kaybedilen Falkland Savaşı'ndan sonra askeri rejimi sürdürmek imkânsızdı, böylece tekrar demokratik seçimler yapıldı. Bu yeni dönemin ilk başkanı olarak Raúl Alfonsín seçildi. Arjantin'de yeniden demokrasiye geçişle birlikte 1 Arjantin Pesosu, 1 Amerikan Dolarına eşdeğer olurken Carlos Menem'in Başkanlığı döneminde yapılan neoliberal reformlar sonucunda Arjantin ekonomisi büyük bir atılım gerçekleştirdi ve bu atılım sonucunda Buenos Aires şehrinde yapılanma büyük ölçüde arttı. Özellikle Retiro bölgesinde birçok yeni yüksek binalar inşa edildi.

17 Mart 1992 tarihinde Retiro bölgesinde İsrail Konsolosluğu'na bırakılan bir saatli bomba, 29 kişinin ölümüne ve 242 kişinin yaralanmasına yol açtı. Bu olayı 18 Temmuz 1994'te 86 (1'i saldırgan) kişinin ölümüne ve 300'den fazla kişinin de yaralanmasına yol açan bir Yahudi Kültür Merkezi'ne yönelik bir saldırı yaşandı. AMIA (Asociación Mutual Israelita Argentina İsrail-Arjantin Birliği)'ne karşı düzenlenen bu saldırı hakkında yıllarca herhangi bir bilgi verilmedi. Bu durum her yıl saldırının yapıldığı gün, devlet kurumlarını konuya olan ilgisizliklerinden dolayı suçlayan protestolara yol açtı. 25 Ekim 2006 tarihinde savcılık tarafından yayınlanan raporda olayın Hizbullah tarafından gerçekleştirdiği iddia edildi; eski İran Hükûmeti'ndeki sekiz kişi için uluslararası tutuklama kararı istendi. İki olay da şehirde büyük yaralar açtı ve yönetim binalarından sonra şehirde en iyi korunan binalar Yahudi kurumları haline geldi. Buenos Aires, 180.000 kişilik Yahudi ile Latin Amerika'daki en büyük Yahudi nüfusuna sahip şehirdir.

21. Yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Buenos Aires, 1998 ve 2003 yılları arasında ekonomik bir kriz yaşayan Arjantin'de çatışmalara varan büyük gösterilerin merkezi oldu, 19 ve 20 Aralık 2001 tarihlerinde yapılan (ve Cacerolazo adı verilen) protesto gösterileri sonucunda Devlet Başkanı Fernando de la Rúa istifa etmiştir. Bunun dışında 1999 yılından itibaren, şehrin önemli yollarını bloke eden "Piqueteros" isimli direnişçiler ortaya çıkmıştır. Bu direnişçiler 2003 yılı ve sonrasında millî anlamda da büyük bir güç faktörü haline geldiler.

1996'da Arjantin Anayasası'ndaki 1994 reformunu takiben, şehrin ilk belediye başkanlığı seçimleri yeni tüzük uyarınca yapıldı. Seçimi kazanan, daha sonra 1999'dan 2001'e kadar Arjantin Cumhurbaşkanı olacak olan Fernando de la Rúa idi.

De la Rúa'nın varisi Aníbal Ibarra, de la Rúa'dan sonra iki popüler seçim kazandı, ancak República Cromagnon adlı gece kulübündeki yangın sonucu, 6 Mart 2006'da görevden alındı. Başkan vekili olan Jorge Telerman, Belediye Başkanlığı görevine geldi.

2007’den 2015’e kadar PRO partisinden Mauricio Macri, Buenos Aires Belediye Başkanlığı ve María Eugenia Vidal, Buenos Aires Belediye Başkan Yardımcılığı yaptı.

5 Temmuz 2015 tarihinde Macri Belediye Başkanı olarak istifa ettikten sonra yerine aynı partiden Horacio Rodríguez Larreta geldi.

Coğrafi Konum[değiştir | kaynağı değiştir]

Rio de la Plata
Kongre Sarayı

Buenos Aires şehri, Atlantik Okyanusu kıyısında, Río Paraná ve Río Uruguay nehirlerinin oluşturduğu huni biçimindeki Río de la Plata adı verilen ağızda, Güney Amerika kıtasının doğusunda bulunur.

Río de la Plata'nın Buenos Aires'te bulunan kısmı yoğun balçıkla kaplıdır. Su çok derin değildir ve derinlik genellikle 20 metreyi aşmaz.

Şehir 34° 36′ güney enlemleri ile 58° 23′ batı boylamları arasında bulunur. Buenos Aires'in batısında Arjantin'in en verimli topraklarının bulunduğu Pampa bölgesi uzanmaktadır.

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Buenos Aires’in iklimi, Atlantik Okyanusu'nun bitişiğindeki deniz etkilerinin bir sonucu olarak ılımandır.[18] Köppen iklim sınıflandırmasına göre Buenos Aires ılıman dönencealtı iklimine (Cfa) sahiptir.[18]

Buenos Aires'in yazları sıcak ve nemli; kışları serin, bulutlu ve bazen yağışlıdır. Nem yüzünden, hava sıcak olduğundan daha sıcak; soğuk olduğundan daha soğuk hissedilebilir. Kış aylarındaki ortalama sıcaklık 10 °C ile 15 °C civarındadır.[18] Şehirde kar çok nadir görülür: son kar yağışı 9 Temmuz 2007'de görülmüştür.[19] Yaz aylarındaki ortalama sıcaklık 24.9 °C civarındadır ve genelde yağmur görülür.[20] En sıcak ay Ocak ayıdır ve ortalama sıcaklık 24,9 °C dir, en soğuk aylar da Haziran ve Temmuz aylarıdır ve ortalama sıcaklık 15 °C'dir. Buenos Aires’de yılın ortalama sıcaklığı 16,3 derecedir.[18]

Toplam yıllık yağış 1.236,3 mm'dir ve tüm yıl boyunca görülür.[18]

Şu ana kadar en yüksek hava sıcaklığı; 29 Ocak 1957'de 43.3 °C olarak kaydedilmiştir. En düşük hava sıcaklığı ise; 9 Temmuz 1918’de -5.4 °C olarak kaydedilmiştir.[21]


 Buenos Aires iklimi 
Aylar Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara Yıl
En yüksek sıcaklık (°C) 43,3 38,7 37,9 36,0 31,6 28,5 30,2 34,4 35,3 35,6 36,8 40,5 43,3
Ortalama en yüksek sıcaklık (°C) 30,1 28,7 26,8 22,9 19,3 16,0 15,3 17,7 19,3 22,7 25,6 28,5 22,7
Ortalama sıcaklık (°C) 24,9 23,6 21,9 17,9 14,6 11,6 11,0 12,8 14,6 17,9 20,6 23,3 17,9
Ortalama en düşük sıcaklık (°C) 20,1 19,2 17,7 13,8 10,7 8,1 7,4 8,8 10,3 13,3 15,9 18,4 13,6
En düşük sıcaklık (°C) 5,9 4,2 2,8 −2,3 −4 −5,3 −5,4 −4 −2,4 −2 1,6 3,7 −5,4
Ortalama yağış (mm) 138,8 127,1 140,1 119,0 92,3 58,8 60,6 64,2 72,0 127,2 117,3 118,9 1.236,3
Kaynak: Deutscher Wetterdienst (1961-1990)[22]


Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Buenos Aires Devlet Kütüphanesi

1833 yılında Buenos Aires'in nüfusu 60.000 kadardı, 1869'da ise 180.000'e yükseldi. 1890 yılına gelindiğinde Buenos Aires 661.000 kişilik nüfusuyla Latin Amerika'nın en büyük ve en önemli şehri konumuna gelmişti. Avrupa'dan sürekli göçmen alması sonucu 1914 yılında 1,6 milyona yükselen nüfus, 2001 yılına gelindiğinde neredeyse 2,8 milyona yükseldi.

Şehir merkezi ve varoşlarının toplam nüfusu 11,5 milyondur. Gran Buenos Aires bu nüfusuyla Arjantin'in en büyük metropolü ve São Paulo'nun ardından Güney Amerika'nın ikinci en büyük şehridir. Nüfusun çoğunluğunu İspanyol ve İtalyan kökenliler oluşturur, bunun yanında Avrupa'nın birçok ülkesinden ve Orta Doğu ülkelerinden gelip Turcos (Türkler) diye adlandırılan birçok göçmen de yaşamaktadır. Buenos Aires'te İspanyol kökenli olmayan göçmenlerin sayısı Arjantin'in diğer bölgelerine oranla çok daha fazladır.

Buenos Airesli nüfus (Buenos Aires doğumlulara Porteños/Porteñas adı verilir) neredeyse istisnasız bir şekilde İspanyolca konuşur ve nüfusun çok büyük bir kısmı Katolik'tir.

Aşağıdaki grafik Buenos Aires'in yıllara göre nüfusunu gösteriyor. 1943 yılına kadar nüfus tahmini olarak ifade edilirken, 1947 - 2001 yılları arasında nüfus sayımı sonuçları ve 2005'te de yine tahmini nüfus verilmiştir. Kilometrekare başına düşen insan sayısı Berlin'den üç - dört kat daha fazladır ve Tokyo'nun 23 bölgesinden bile daha yüksektir.

Buenos Aires'in 1744 - 2005 yılları arasındaki nüfus değişimi
Yıl Nüfus
1744 11.000
1770 22.000
1800 40.000
1813 46.000
1825 55.000
1838 65.000
1857 99.000
1864 140.000
1869 180.329
1880 248.700
1884 295.000
1887 466.300
1895 661.205
1903 865.000
Yıl Nüfus
1906 1.057.000
1914 1.582.884
1923 1.780.000
1928 2.079.000
1931 2.195.000
1938 2.345.200
1943 2.595.900
1947 2.981.043
1960 2.966.634
1970 2.972.453
1980 2.922.829
1991 2.965.403
2001 2.768.772
2005 2.746.761
Einwohnerzahl von Buenos Aires 1740 bis 2010

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Buenos Aires'in ana opera salonu Teatro Colón'dur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ La fama que perdió la Reina del Plata[ölü/kırık bağlantı] artículo en La Nación(22/02/1998). Erişim tarihi: 27 Aralık 2018
  2. ^ El parnaso argentino: antología de poetas del Plata desde los tiempos coloniales hasta nuestros días Editor Maucci Hermanos, 1845 s. 28
  3. ^ Ciudad de Buenos Aires, sitio oficial del gobierno de la CABA 7 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim tarihi: el 27 Aralık 2018
  4. ^ 20 ciudades con apodos increíbles (I) en Destino Infinito. Erişim tarihi: 27 Aralık 2018
  5. ^ 5 cosas que tienes que ver en Buenos Aires 27 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. en el sitio Cooperating Volunteers. Consultado.
  6. ^ "El trato de la gente fue buenísimo y por eso escogí A Coruña para instalarme" reportaje en La Opinión de La Coruña, publicado el 29/09/2013.
  7. ^ "Población estimada al 1 de julio según año calendario por sexo. Provincia de Buenos Aires. Años 2010-2040". INDEC. Proyecciones elaboradas en base al Censo Nacional de Población, Hogares y Viviendas 2010. 
  8. ^ "Subnational Human Development Index (4.0)" (İngilizce). Globaldatalab. 14 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2017. 
  9. ^ "Buenos Aires | Weather, Population, Map, Meaning, & Facts". Encyclopedia Britannica (İngilizce). 11 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2021. 
  10. ^ "Censo 2010 Resultados provisionales". indec. 20 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2011. 
  11. ^ Ruiz Moreno, Isidro J. (1986). La federalización de Buenos Aires : debates y documentos. Buenos Aires: Hyspamérica. ISBN 978-950-614-467-8. 
  12. ^ "Vienna tops Mercer's 20th Quality of Living ranking". www.mercer.com (İngilizce). 29 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2018. 
  13. ^ Hartzell, Richard. "México DF, Buenos Aires y San Pablo, los destinos turísticos favoritos". Infobae (İspanyolca). 21 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "Introduction to architecture in Buenos Aires". Lonely Planet. 18 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2015. 
  15. ^ "Buenos Aires History and Culture". Adventure Life. 16 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2012. 
  16. ^ "Buenos Aires elected as Host City for 2018 Youth Olympic Games". International Olympic Committee. 4 Temmuz 2013. 11 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2013. 
  17. ^ Niebieskikwiat, Natasha (27 Haziran 2016). "Argentina fue elegida sede del G-20 para 2018". www.clarin.com (İspanyolca). 27 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  18. ^ a b c d e "Caracteristicas Climaticas de la Ciudad de Buenos Aires" (İspanyolca). Servicio Meteorológico Nacional. 1 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2017. 
  19. ^ Pezza, Alexandre; Simmonds, Ian; Coelho, Caio (2010). "The unusual Buenos Aires snowfall of July 2007". Atmospheric Science Letters. John Wiley & Sons. 11 (4): 249-254. Bibcode:2010AtScL..11..249P. doi:10.1002/asl.283Özgürce erişilebilir. 
  20. ^ "Viento Pampero" (İspanyolca). Servicio Meteorológico Nacional. 1 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. 
  21. ^ "Clima" (İspanyolca). Official Tourism site of Buenos Aires. 26 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2015. 
  22. ^ "Station 87585 Buenos Aires Observatorio". 1961-1990. Deutscher Wetterdienst. 17 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]



Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? Nedir? :Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? ile ilgili Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? Ne Demektir? Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? Açıklaması Nedir? Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? Cevabı Nedir? Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? Açıklaması? :Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? Gerçek mi? :Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? ile ilgili Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? Hakkında? :Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? ile ilgili Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? burada bulabilirsiniz. Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Buenos Aires nedir?, Buenos Aires anlamı nedir?, Buenos Aires ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Yahoo Messenger, Nintendo 64DD, Malpınarı, Samsung Galaxy J6, Acacus Dağları, Kahraman şehir, Halay, Philippe Daverio, 144 Vibilia, Anne Neville, MJ (Marvel Sinematik Evreni), Biraz Ayrılık, Siboglinidae, Act Up, Ölüm (kişileştirme), Trivial Pursuit, Eğitim bilimleri, Alain Calmat, Sokak köpeği, Proserpina, Bükardı, Mercimekkale, Muş, Ioannina, Kara film, Latrodectus, İrina Bogaçova, 1927 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, Gormaç ilçesi, Kore Halk Cumhuriyeti, Vardak Vilayeti, Excavata, Bagrami ilçesi, Frederic Mishkin, Türker İnanoğlu, Aurelianidae, Steampunk, Küçük Octavia, İnternetin 34 numaralı kuralı, Priamos, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Pierre Wome, Triarii, 1991 Türkiye ara yerel seçimleri, Jeff Strasser, XVI. Gregorius, Jamaika bayrakları listesi, Amasyalı Beyazıd Paşa, Halat çekme, Deh Sabz ilçesi, Guldara ilçesi, Babek Hürremi, Liza Minelli, Istalif ilçesi, Dürrüşehvar Sultan, Pablo Galdames Millán, Kalakan ilçesi, Mussahi ilçesi, Pagman District, Kemaliye, Hendek, Soğan, Eurymedon Savaşı (MÖ 190), RJ Mitte, Vladimir Atlasov, Aly Faryd Mondragon, Sin Sin Sin, Karababa, Doğu Azerbaycan, Soest, Almanya, Oxford İslam Araştırmaları Merkezi, Planck uzunluğu, Ali Paşa, Sergey Rahmaninov, Mısırın beşinci hanedanı, Dağdıralı, Terme, Uyku apnesi, Alessio Romagnoli, Fenilpropanoid, Matías Fernández, Margaret Beckett, Sofra takımı, Ataköy Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Kuruluş Osman karakterleri listesi, Notebook, Deh Sebz ilçesi, Dante, Güldera ilçesi, Erkekler yol bisikleti yarışları listesi, Çar Asyab ilçesi, Jang Keun Suk, A.C. ChievoVerona, Marseille Provence Havalimanı, Farza ilçesi, Riano, Sonatrach, Bulut, Muhtar Körükçü, Sub Pop, Kemalli, Sungurlu, Kiel, Aphyocypris, Çin bayrağı,
Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Asiye Küçükyılmaz Kimdir?, Tirşemsi Nedir?, Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?, Tirşe Gözlü Nedir?, Filtresiz Nedir?, Zom İsminin Anlamı Nedir?, İbrahim Kaan Kimdir?, Filtreli Nedir?, Hasan Ataman Kimdir?, Ziyasız İsminin Anlamı Nedir?, Filozofik Nedir?, Ziyansız İsminin Anlamı Nedir?, Aslan ve Güneş Anlamı Nedir, Aslan ve Güneş Nasıl Oluştu, Aslan ve Güneş Tarihi, Aslan ve Güneş Renkleri, Aslan ve Güneş Tasarımı, Şeref Tamtürk Kimdir?, Onur Sergen Doğan Kimdir?, Ziyadar İsminin Anlamı Nedir?, İsmail Büyükkayıkçı Kimdir?, Filolojik Nedir?, Canan Kebenç Özkan Kimdir?, Tipsiz Nedir?, Tipolojik Nedir?, Zirai İsminin Anlamı Nedir?, Okan Işıktaş Kimdir?, Tipili Nedir?, Arap İsyanı bayrağı Anlamı Nedir, Arap İsyanı bayrağı Nasıl Oluştu, Arap İsyanı bayrağı Tarihi, Arap İsyanı bayrağı Renkleri, Arap İsyanı bayrağı Tasarımı, Zingal İsminin Anlamı Nedir?, Zinde İsminin Anlamı Nedir?, Yrd Doç Dr Berat Ahi Kimdir? Yrd Doç Dr Berat Ahi Nereli Yrd Doç Dr Berat Ahi Kaç Yaşında?, İsmail Keskin Kimdir?,