Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir?

Bedir Savaşı Nedir?

Bedir Savaşı Nedir?, Bedir Savaşı Nerededir?, Bedir Savaşı Hakkında Bilgi?, Bedir Savaşı Analizi? Bedir Savaşı ilgili Bedir Savaşı ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Bedir Savaşı ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Bedir Savaşı Ne Anlama Gelir Bedir Savaşı Anlamı Bedir Savaşı Nedir Bedir Savaşı Ne Anlam Taşır Bedir Savaşı Neye İşarettir Bedir Savaşı Tabiri Bedir Savaşı Yorumu 

Bedir Savaşı Kelimesi

Lütfen Bedir Savaşı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Bedir Savaşı İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Bedir Savaşı Kelimesinin Anlamı? Bedir Savaşı Ne Demek? ,Bedir Savaşı Ne Demektir? Bedir Savaşı Ne Demektir? Bedir Savaşı Analizi? , Bedir Savaşı Anlamı Nedir?,Bedir Savaşı Ne Demektir? , Bedir Savaşı Açıklaması Nedir? ,Bedir Savaşı Cevabı Nedir?,Bedir Savaşı Kelimesinin Anlamı?,Bedir Savaşı Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Bedir Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Bedir Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Bedir Savaşı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Bedir Savaşı Kelimesinin Anlamı Nedir? Bedir Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Bedir Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Bedir Savaşı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Bedir Savaşı - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Bedir Savaşı

Bedir Savaşı Nedir? Bedir Savaşı Ne demek? , Bedir Savaşı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Bedir Savaşı Kelimesinin Anlamı? Bedir Savaşı Ne Demek? Bedir Savaşı Ne Demektir? ,Bedir Savaşı Analizi? Bedir Savaşı Anlamı Nedir? Bedir Savaşı Ne Demektir?, Bedir Savaşı Açıklaması Nedir? , Bedir Savaşı Cevabı Nedir? , Bedir Savaşı Kelimesinin Anlamı?






Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir?

Bedir Muharebesi

Koordinatlar: 23°44′K 38°46′D / 23.733°K 38.767°D / 23.733; 38.767
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Bedir Savaşı sayfasından yönlendirildi)
Bedir Muharebesi
İslamiyet'in İlk Savaşları

Bedir Muharebesi'ni gösteren bir harita
Tarih13 Mart 624 (Hicri: 17 Ramazan 2)
Bölge
Bedir, Medine'nin 130 km güneybatısı, Hicaz, Arabistan
Sonuç Müslümanların kesin zaferi
Taraflar
Müslümanlar (Medine) Kureyşliler (Mekke)
Komutanlar ve liderler
Muhammed
Hamza bin Abdülmuttalib
Ali bin Ebu Talib
Ebû Bekir
Ömer bin Hattab
Amr bin Hişam (ölü)
Utbe bin Rebîa (ölü)
Ümeyye bin Halef (ölü)
Güçler
313 piyade / süvari: 2 at ve 70 deve 900 piyade / süvari: 100 at ve 170 deve
Kayıplar
14 ölü 43-70 esir, 70 ölü

Bedir Muharebesi, 13 Mart 624 (Hicri: 17 Ramazan 2) tarihinde İslam peygamberi Muhammed komutasındaki Müslümanların, Mekke'nin Kureyşli paganlarla yaptığı ilk savaştır.[1] Müslüman ordusu, Ebu Cehil'in önderlik ettiği Kureyş ordusunu savaş meydanında mağlup etmiş, Ebu Cehil de dahil olmak üzere toplam 70 Kureyşli ölmüştür. Bu muharebe, Müslümanların yaptığı ve kazandığı ilk savaştır. Savaş sonrası Kureyşlilerin başına geçen Muhammed'in kayınbabası Ebu Süfyan, Müslümanlardan intikam almak için yemin etmiş ve Kureyşli paganlar ile Müslümanlar arasındaki çatışmalar hız kazanmıştır.[2]

Muharebenin arka planı[değiştir | kaynağı değiştir]

Müslümanlar Medine'ye hicret ettikten sonra sürekli olarak birçok kervan yağmalayarak Mekkelileri kışkırtmışlardır. Onların bu davranışta bulunma nedeni Müslümanların Mekke'de malına el konulmasıdır bu da bir nevi onun tazminatı olarak gerçekleştirilmiştir[3] Bu yağmaların ilk senesi neredeyse tamamen başarısızdır.[4] İlk başarılı soygun ise haram olarak kabul edilen aylarda, yani saldırının tüm çeşitlerinin yasak olduğu aylarda gerçekleştirilmiştir. Peygamber Muhammed muhtemelen şiddet kullanılmasını emretmemiştir.[5] Yağma sırasında bir kişi kaçmış, iki kişi köle edilmiş ve bir kişi öldürülmüştür.[6] Bedir Savaşı da yine bir kervan soygunu sırasında çıkmıştır. Bu kervan, savaşa sebep olacak kadar önemlidir çünkü neredeyse tüm Mekke halkının malları orada bulunmaktadır.

Muharebe[değiştir | kaynağı değiştir]

Hicret'ten sonra Müslümanlar Kureyş kervanlarına saldırılar düzenlediler. Bu saldırıların birinde Müslümanlar, içinde bin deve ve yarım milyon dirhem değerinde ticari mal bulunan bir kervanı dönüş yolunda hedef almak istediler. İslam peygamberi Muhammed, bu sefer için orduyu topladı. Bedir'e giderken, Ravhâ kasabasında bir kuyunun yanında namaz kıldı; bu mekânda Mescid-i B'iri Ravhâ inşa edilmiştir.[1] Toplanan 305 kişi, Muhammed komutasında Bedir yakınlarına gelerek kervanı beklemeye başladı. Ancak kervanın lideri Ebu Süfyan, Müslümanların kervanı beklediğini öğrendi ve Mekke'ye haber yolladı. Ayrıca kervanın yolunu da değiştirdi. Müslümanların kervana saldırmaya hazırlandığı haberini duyan Mekkeliler, Ebu Süfyan'ın tehlikenin atlatıldığını haber veren ikinci mesajına rağmen Müslümanların üzerine yürümeye karar verdiler.[7] Mekkeliler, oluşturdukları 950 kişilik kuvvetle Bedir'e doğru yola çıktılar.

İki ordu karşı karşıya gelince, Arap savaşlarında bir gelenek haline gelen "er dileme" (mübareze) hadisesi için taraflar içlerinden üçer kişi seçtiler. Buna göre, İslam ordusundan Hamza, Ubeyde bin Haris ve Ali ile; Mekkelilerden Utbe, kardeşi Şeybe ve oğlu Velid karşı karşıya geldi. Her üç çarpışmayı da Müslüman savaşçılar kazandı.[8]

Er dileme hadisesinden sonra savaş başladı. Muhammed'in savaşı idare etmesi için Bedir'e hâkim bir tepede gölgelik kuruldu, burada Mescid-i Arîş inşa edilmiştir.[1] Çarpışmaların ilerleyen aşamalarında Mekkeli Kureyşliler dağılma belirtileri gösterdi; komutanları Amr bin Hişam öldürülünce de iyice dağıldılar.[9]

Kayıplar[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaş, Müslümanların zaferiyle sonuçlandı. Mekke paganları, Amr bin Hişam da dahil 70 ölü ve 70 esir bırakıp kaçtılar. Müslümanlar 14 kayıp (Muhacilerden 6 ve Ensar’dan 8)[10] verdiler.

Kur'an'da Bedir Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bedir Savaşı (13 Mart 624, Cuma günü), Siyer-i Nebi
Melekler Müslümanlara yardıma gönderiliyor, Balami'nin Tarihnamesi

Kur'an'da Bedir Savaşı'yla ilgili ayetler şöyledir:

"Kendilerine savaş açılan Müslümanlara, zulme uğramaları sebebiyle cihad için izin verildi. Şüphe yok ki Allah'ın onlara yardım etmeye gücü yeter."(Hacc 39)

"And olsun, siz son derece güçsüz iken Allah size Bedir'de yardım etmişti. O halde Allah'a karşı gelmekten sakının ki şükretmiş olasınız."(Al-i İmran 123)

"Ey iman edenler! (Düşmana karşı) tedbirinizi alıp, küçük birlikler halinde, yahut topluca savaşa gidin."(Nisa 71)

"Eğer siz (Uhud'da) bir yara aldıysanız, şüphesiz o topluluk da (Karşıtlar da Bedir'de) benzeri bir yara almıştı. İşte (iyi veya kötü) günleri insanlar arasında (böyle) döndürür dururuz. (Bazen bir topluma iyi ya da kötü günler gösteririz, bazen öbürüne.) Allah, sizden iman edenleri ayırt etmek, sizden şahitler edinmek için böyle yapar. Allah, zalimleri sevmez."(Al-i İmran 140)

"Bildiğin gibi, Rabbin seni hak uğruna, öz yurdundan çıkarmıştı. Ve müminlerden bir grup tamamen isteksizdi. Gerçek ortaya çıkmasına rağmen, göz göre göre ölüme sürükleniyorlarmış gibi seninle onu tartışıyorlardı. O sırada Allah, iki gruptan birinin kesinlikle sizin olacağını vadediyordu. Ve siz, güçsüz ve silahsız olanın size düşmesini arzu ediyordunuz. Allah ise hakkı kendi kelimeleriyle tam bir biçimde ortaya koymayı ve küfre batmışların ardını-arkasını kesmeyi istiyordu. Diliyordu ki, kötülüğü temsil edenler istemese de hakkı ayan-beyan gözler önüne koysun, saçma ve tutarsız olanı hükümsüz kılsın. Hani siz, Rabbinizden yardım ve destek diliyordunuz; O, sizin dileğinize şöyle cevap vermişti: 'Hiç kuşkunuz olmasın, Ben size, meleklerden birbiri ardınca bin tanesiyle yardım ulaştıracağım. Allah bunu, sadece bir müjde olsun ve o sayede kalpleriniz huzur ve rahatlık bulsun diye yaptı. Yardım yalnız ve yalnız Allah katındandır. Hiç şüphesiz Allah Azîz'dir, Hakîm'dir" (Enfâl 5-10)

"Rabbin meleklere vahyetmişti ki: "Şüphesiz Ben sizinleyim, iman edenlere sağlamlık katın, inkar edenlerin kalplerine amansız bir korku salacağım. Öyleyse (ey Müslümanlar,) vurun boyunlarının üstüne, vurun onların bütün parmaklarına." (Enfal 12)

"Baskı ve şiddet kalmayıncaya ve din tamamen Allah'ın oluncaya kadar onlarla savaşın. Eğer (küfürden) vazgeçerlerse şüphesiz ki Allah onların yaptıklarını hakkıyla görendir."(Enfâl 39)

Savaş Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaş sırasında başta Ebû Cehil olmak üzere yetmiş tane Mekkeli pagan öldürüldü, yetmiş kişi de esir alındı. Buna karşılık Müslümanlar sadece on dört kayıp verdiler. Muhammed, Müslümanlar'ın ölülerinin namazını kılarak onları defnettirdi; Mekkeli paganların ölülerini de gömdürdü. Esirlere karşı iyi davranılmasını emreden Muhammed, esirler içinden sadece Ukbe b. Ebû Muayt ile Nadr b. Hâris'i vaktiyle Müslümanlar'a yaptıkları işkenceye karşılık ölüme mahkûm etti. Diğer esirlere ne olacağını sahabeleri ile birlikte konuşan İslam Peygamberi, Ebû Bekir'in fidye karşılığında serbest bırakılmaları teklifini kabul etti ve esirlerin malî durumlarına göre para ödemelerini şart koştu. Ayrıca bazı esirlerin fidyesiz olarak, okuma yazma bilenlerin ise on Müslüman'a okuma yazma öğretmeleri şartıyla serbest bırakılmaları kararlaştırıldı. Savaş sonu elde edilen ganimetler, savaşa katılanlar arasında eşit şekilde bölüştürüldü. Kazanan taraf, Zeyd b. Hârise ile Abdullah b. Revâha'yı zaferi haber vermek üzere Medine’ye gönderdi, savaşı kaybeden Mekkeli paganlar isen Ebû Cehil’in yerine başkanlığa Ebû Süfyân'ı getirdiler.[11]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Hicaz Albümü: Fotoğraflarla Kutsal Topraklar, Diyanet İşleri Başkanlığı, 2010, ISBN 975-19-3879-1
  2. ^ "BEDİR GAZVESİ - TDV İslâm Ansiklopedisi". TDV İslam Ansiklopedisi. 24 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2021. 
  3. ^ Montgomery Watt, William (21 January 2010). Muhammad: prophet and statesman. Oxford University Press, 1974. p. 105. ISBN 978-0-19-881078-0.
  4. ^ Rodgers 2012, p. 83.
  5. ^ Rodgers 2012, pp. 83-85.
  6. ^ Watt 1956, p. 6.
  7. ^ Hamidullah Muhammad, a.g.e., s. 34
  8. ^ Suruç Salih, a.g.e., c. 2, s. 29
  9. ^ Suruç Salih, a.g.e., c. 2, s. 35
  10. ^ "Bedir Savaşı". wikishia.net. 12 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2015. 
  11. ^ "BEDİR GAZVESİ - TDV İslâm Ansiklopedisi". TDV İslam Ansiklopedisi. 24 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 

Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? Nedir? :Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? ile ilgili Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? Ne Demektir? Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? Açıklaması Nedir? Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? Cevabı Nedir? Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? Açıklaması? :Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? Gerçek mi? :Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? ile ilgili Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? Hakkında? :Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? ile ilgili Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Bedir Savaşı nedir?, Bedir Savaşı anlamı nedir?, Bedir Savaşı ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Carabus splendens, Virginia Lovo, Slav Savunması, Olof Palme, Pırlanta (şarkı), Azeri yazarlar listesi, Antal Szentmihályi, Abbas Ağa Parkı, Leonardo Pavoletti, All Music Guide, Türk bayrağı, Kidarit Krallığı, Yeni Tarihçiler, Gözpınarı Tren İstasyonu, Alanya Kalesi, Sesbilim, Melissa Barrera, Kundalini, Microphoridae, Chattanooga Seferi, El yıkama, Siluriformes, Les vêpres siciliennes, Kanûnî Sultan Süleyman, Zsa Zsa Gábor, Titanium, Celestial Being, Vis a Vis, Megan Thee Stallion, Amanda Seyfried, Veronica phormiiphila, Çerçen adamı, Dunwich Korkusu (film, 2009), Sağ açıklık, İzzettin Tren İstasyonu, Futbol tarihi, Kovser şehristanı, Festuca coromotensis, Trochosa charmina, Gündoğarken, Emil Loteanu, Batman ili genel seçim sonuçları, Psychotria alzapaniensis, Sangatsu no Lion, Sibirya grubu, Köşk Tren İstasyonu, Trochosa kalukanai, Theridion maculiferum, Theridion linaresense, Victoria Monét, Spermophorides flava, Anatoli Baydaçni, Tarım mumyaları, Gelecek 100 Yıl, Seyfeddin Azizi, Barbalissos Muharebesi, Pusat Çakır, Bonnie Blair, Alcaligenes, Sercan Güvenışık, Lee McCulloch, Pedome, Stargate (yapımcı), Sinan Turhan, Bernard Haitink, Kavurmalı pilav, Basın bülteni, Kayganlaştırıcı jel, Adolf Hitler bibliyografyası, Leptasterias, Gospel müziği, Avrupa Birliğinden ayrılma, Gülseren Südor, Ataeymir, Karacasu, Ergek Targak Tayga, Abdadiler, 1986 yapımı Türk filmleri, Napoli ili, II. Farnekes, Colonia, Ankaradaki gökdelenler listesi, Eylül 2012 Beytüşşebap saldırısı, DAF XF, Thymus coriifolius, Chrysocolaptes erythrocephalus, Akacan, Pamukkale, Enerjisa, Brillouin saçılması, Saifuddin Azizi, Sampul gobleni, Smeringopus, Öküz Mehmed Paşa, George Friedman, Jair Bolsonaro, Greenup ili, Kentucky, Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi karakterleri listesi, Elisli Hippias, Müdahalecilik, Kølig Kaj,
Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?,