Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir?

Bürokratik kolektivizm Nedir?

Bürokratik kolektivizm Nedir?, Bürokratik kolektivizm Nerededir?, Bürokratik kolektivizm Hakkında Bilgi?, Bürokratik kolektivizm Analizi? Bürokratik kolektivizm ilgili Bürokratik kolektivizm ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Bürokratik kolektivizm ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Bürokratik kolektivizm Ne Anlama Gelir Bürokratik kolektivizm Anlamı Bürokratik kolektivizm Nedir Bürokratik kolektivizm Ne Anlam Taşır Bürokratik kolektivizm Neye İşarettir Bürokratik kolektivizm Tabiri Bürokratik kolektivizm Yorumu 

Bürokratik kolektivizm Kelimesi

Lütfen Bürokratik kolektivizm Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Bürokratik kolektivizm İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Bürokratik kolektivizm Kelimesinin Anlamı? Bürokratik kolektivizm Ne Demek? ,Bürokratik kolektivizm Ne Demektir? Bürokratik kolektivizm Ne Demektir? Bürokratik kolektivizm Analizi? , Bürokratik kolektivizm Anlamı Nedir?,Bürokratik kolektivizm Ne Demektir? , Bürokratik kolektivizm Açıklaması Nedir? ,Bürokratik kolektivizm Cevabı Nedir?,Bürokratik kolektivizm Kelimesinin Anlamı?,Bürokratik kolektivizm Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Bürokratik kolektivizm Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Bürokratik kolektivizm Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Bürokratik kolektivizm Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Bürokratik kolektivizm Kelimesinin Anlamı Nedir? Bürokratik kolektivizm Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Bürokratik kolektivizm Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Bürokratik kolektivizm Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Bürokratik kolektivizm - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Bürokratik kolektivizm

Bürokratik kolektivizm Nedir? Bürokratik kolektivizm Ne demek? , Bürokratik kolektivizm Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Bürokratik kolektivizm Kelimesinin Anlamı? Bürokratik kolektivizm Ne Demek? Bürokratik kolektivizm Ne Demektir? ,Bürokratik kolektivizm Analizi? Bürokratik kolektivizm Anlamı Nedir? Bürokratik kolektivizm Ne Demektir?, Bürokratik kolektivizm Açıklaması Nedir? , Bürokratik kolektivizm Cevabı Nedir? , Bürokratik kolektivizm Kelimesinin Anlamı?






Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir?

Bürokratik kolektivizm

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bürokratik kolektivizm bir sınıf teorisidir. Bazı Troçkistler tarafından Josef Stalin yönetimindeki Sovyetler Birliği'nin ve Orta ve Doğu Avrupa'daki ve Kuzey Kore gibi benzer devletlerin doğasını tanımlamak için kullanılmaktadır.

Teori[değiştir | kaynağı değiştir]

Bürokratik kolektivist bir devlet üretim araçlarına sahipken, artı değer ya da kar işçi sınıfı yerine seçkin bir parti bürokrasisi (nomenklatura) arasında pay edilir. Ayrıca, en önemlisi, ekonomiyi ve devleti kontrol eden işçiler ya da genel olarak halk değil sadece bürokrasidir. Dolayısıyla sistem gerçek anlamda sosyalist değildir, ancak kapitalist de sayılmaz.[1] Troçkist teoride işçileri yeni mekanizmalar aracılığıyla sömüren yeni bir sınıflı toplum biçimidir. Yvan Craipeau gibi bu görüşü savunan teorisyenler, bürokratik kolektivizmin kapitalizmin ötesinde bir ilerlemeyi temsil etmediğine, yani işçi devleti olmaya kapitalist bir devletten daha yakın olmadığına ve önemli ölçüde daha az verimli olduğuna inanmaktadır. Hatta bazı sosyal demokratlar, sosyal demokrat kapitalizm gibi belirli kapitalizm türlerinin bürokratik kolektivist bir toplumdan daha ilerici olduğuna inanmaktadır.

George Orwell'in ünlü romanı Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, kurgusal bir "oligarşik kolektivizm" toplumunu anlatmaktadır. Orwell , Bin Dokuz Yüz Seksen Dört'ü yazmadan önce Burnham'ın Yönetim Devrimi'ni incelemiş olduğundan James Burnham'ın çalışmalarına da aşinaydı. Oligarşik kolektivizm, Büyük Birader ve İç Parti'nin, devrimci kökenleri nedeniyle kendisini "İngiliz sosyalizmi" olarak tanıtan, ancak daha sonra yalnızca Parti'nin tam hakimiyetiyle ilgilenen hiyerarşik bir toplum örgütlenmesinin çekirdeğini oluşturduğu bürokratik kolektivizmin kurgulanmış bir kavramsallaştırması olarak okunmaktadır.

Bu fikir, savaş sonrası dönemde kapitalizmi korumak ve dağılmasını önlemek için kurulması gereken bir rejim olarak Doğu Bloku dışındaki Batılı ülkelere de uygulanmıştır. Bürokratik kolektivizmin bu farklı biçiminin, ekonomideki çelişkilerin genel bir erimeye dönüşmesini engellemek için işçi sendikaları, şirketler ve devlet kurumları gibi toplumun çeşitli kesimlerini bütünleştirmesi beklenmektedir. Bu biçimin, işçileri kapitalist ilişkiler kapsamındaki bir hükûmet ağı halinde örgütleyen refah devletinde somutlaştığı varsayılmaktadır.

"Bürokratik kolektivizm" ilk olarak Birinci Dünya Savaşı'ndan kısa bir süre önce İngiltere'de ortaya çıkan ve gelecekteki olası bir toplumsal örgütlenmeye ilişkin bir teoriyi tanımlamak için kullanılan bir terimdi. Savaştan, Rus Devrimi'nden ve Joseph Stalin'in Sovyetler Birliği'nde iktidara gelmesinden sonra, Hugo Urbahns ve Lucien Laurat Sovyet devletinin doğasını benzer bir şekilde eleştirmeye başlamıştır.

Bu teori Troçkizm içinde ilk kez Fransa'da Craipeau civarındaki küçük bir grup tarafından ele alınmıştır. Aynı zamanda Sovyet, Alman ve İtalyan bürokrasilerinin ilerici olduğuna inanan ve "kendisini devletin efendisi yapma cesaretine sahip olan sınıfı" kutlayan Bruno Rizzi tarafından da ele alınmıştır. Lev Troçki 1930'ların sonlarında Rizzi'yle tartışmaktaydı. Troçki, Sovyetler Birliği'nin yozlaşmış bir işçi devleti olduğu ve yeni bir işçi siyasi devrimi gerçekleşmezse, bürokratik kolektivizm gibi yeni bir toplumsal biçime geçebileceği görüşünü savunuyordu. Ancak Troçki, saf bir bürokratik kolektivizm durumuna herhangi bir zamanda ulaşılacağından şüpheliydi; Sovyetler Birliği'ni sosyalizme döndürecek bir proleter devrimin yokluğunda, bunun yerine kapsamlı bir karşı devrimin ulusu kapitalizme döndüreceğine inanıyordu.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Max Shachtman liderliğindeki İşçi Partisi (daha sonra Bağımsız Sosyalist Birlik olmuştur) Dördüncü Enternasyonal'den ayrıldıktan kısa bir süre sonra bürokratik kolektivizm teorisini benimsedi ve geliştirdi. Sonuç olarak, genellikle Sol Shachtmanizm ve Üçüncü Kamp ile ilişkilendirilmektedir. James Burnham ve Joseph Carter tarafından geliştirilen versiyonu Craipeau'nunkiyle pek çok ortak noktaya sahipken, Rizzi'ninkiyle çok az ortak noktaya sahip olmuştur.

Eleştiri[değiştir | kaynağı değiştir]

1948'de Tony Cliff, bürokratik kolektivizmin eleştirisini yapmanın zor olduğunu, çünkü Shachtman gibi yazarların teorinin gelişmiş bir açıklamasını asla yayınlamadıklarını ileri sürmüştür. Bürokratik kolektivizm teorisinin teorik yoksulluğunun tesadüfi olmadığını ileri sürmüş ve teorinin yalnızca negatif; boş, soyut ve dolayısıyla keyfi olduğunu göstermeye çalışmıştır. Cliff, Stalinizm altında Sovyetler Birliği'nin doğasını daha doğru tanımlayan alternatif bir teori olarak devlet kapitalizmini ileri sürmüştür [2]

1979 tarihli bir Monthly Review makalesinde Ernest Mandel, Sovyet bürokrasisinin yeni bir sınıf olduğu hipotezinin, Sovyet ekonomisi ve toplumunun son elli yıldaki gerçek gelişimi ve gerçek çelişkilerinin ciddi bir analizine karşılık gelmediğini savunmuştur. Çıkar çatışmasının, kapitalizmden sosyalizme geçiş sürecindeki bir toplumda bürokrasiyi kansere dönüştürdüğünü ileri sürmektedir. Buna göre bürokratik yönetim, giderek daha fazla israf yapmakla kalmıyor, aynı zamanda toplumsallaştırılmış mülkiyete dayalı planlı ekonomi sisteminin etkin bir şekilde işlemesine de engel oluyordu. Mandel, bu yadsınamaz gerçeğin, bürokrasinin yönetici sınıf olarak nitelendirilmesiyle ve SSCB'nin "hareket yasaları" hiçbir zaman belirlenmemiş yeni bir "sömürücü üretim tarzı " olarak nitelendirilmesiyle bağdaşmadığı sonucuna varmıştır.[3]

İlgili bir kavram da sosyolog Michael Kennedy'nin "Komünist yönetimli devlet sosyalizmi" olarak adlandırdığı "komuta idaresi" sistemidir.[4] Güney Afrika Komünist Partisi'nin merhum lideri Joe Slovo, Has Socialism Failed (Sosyalizm Başarısız Oldu mu) adlı kitabında, bir partinin "idari komutaya" sahip olmasıyla ilgili sorunlara değinmiş ve "apartheid sonrası devlet iktidarı, doğrudan ya da dolaylı olarak bir partinin idari komutasına değil, açıkça halkın seçilmiş temsilcilerine ait olmalıdır" demiştir.[5]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ernest E. Haberkern and Arthur Lipow, editors, Neither Capitalism nor Socialism, Humanities Press, Atlantic Highlands, 1996.
  2. ^ Cliff, Tony (1948). "The theory of bureaucratic collectivism: A critique". 16 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2011. 
  3. ^ Mandel, Ernest (1979). "Why The Soviet Bureaucracy is not a New Ruling Class". Monthly Review. doi:10.14452/MR-031-03-1979-07_6. 2 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2011. 
  4. ^ Kennedy, M. D. (1991). Professionals, power, and Solidarity in Poland: A critical sociology of Soviet-type society. Cambridge, UK; New York, NY, Cambridge University Press.
  5. ^ Slovo, J. (1990). Has socialism failed? London, UK, Inkululeko Publications; Imported Publications Available at: https://www.sacp.org.za/docs/history/failed.html 16 Kasım 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? Nedir? :Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? ile ilgili Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? Ne Demektir? Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? Açıklaması Nedir? Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? Cevabı Nedir? Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? Açıklaması? :Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? Gerçek mi? :Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? ile ilgili Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? Hakkında? :Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? ile ilgili Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? burada bulabilirsiniz. Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Bürokratik kolektivizm nedir?, Bürokratik kolektivizm anlamı nedir?, Bürokratik kolektivizm ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Rotenburg, Syncopy, Jack Peñate, Hücresel otomat, Kaldygaity Nehri, Karabük, Wittig reaksiyonu, Theridion osprum, Silene baccifera, Kilikya (Roma eyaleti), Aykut Erçetin, Veniamin Mandrykin, Rus Fütürizmi, Addis Ababa, Kılıçkaya Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Otokar Alpar, Samsung Galaxy Portal, Joinville Takımadaları, Nibionno, İMac (Apple silicon), Evarcha nepos, Kötü Adamın 10 Günü, Ondabirlik, Osman Sağlam, Tokelau arması, Letonyadaki Ruslar, Solanum pentaphyllum, İMES (İstanbul metrosu), Yeni Kaledonya, Manuel da Costa, Alberto Ángel Fernández, Alt motor nöron, Electric Fields, Jamie Bell, Saksonya Eyalet ve Üniversite Kütüphanesi Dresden, Otomotiv mühendisliği, Franz Binder, Gizem filmi, Abas (kral), II. Ayşe Hatun, St. Paul, Ainaro, Charles Rogier, Walt Frazier, Berlin Kütüphanesi, NGC 663, Arif Kocaman, Bulbophyllum unicaudatum, Quaker Oats Company, Askerî mahkemeler, Trochosa minima, Herbert A. Hauptman, Üç, Alpers hastalığı, Dede Korkut destanları, Beni Biraz Anlasaydın, Quake motoru, Fikret Kuşkan, Hipersomnia, Googleplex, Melikşah (Anadolu Selçuklu sultanı), Notoscolex, Himeunka, Žarnovica, Tevfik Nevzat Bey, 50. Yıl Parkı, Peter Mansfield, Sovyetler Birliği devlet arması, Red Buttons, Astğadzor, Steven Chu, Bolçu Savaşı, Apokayana kubah, Uluslararası Stratigrafi Komisyonu, Uzundere, Dereli, Farmasötik kimya, Richard Pryor, Pirot, Taç, Burçak Tarlası (film), Nová Baňa, Sernande, Belirtiler ve semptomlar, Yemen pasaportu, Andrius Mamontovas, Kutsal Liturji, Semih Kaya, Yojiro Takahagi, Güney Hindistan, Aponomma auruginans, Travma merkezi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Londra Temsilciliği, Obstrüktif uyku apnesi, Esther Ofarim, Laura Prepon, DNA virüsü, Lángos, SSCB Mucit Madalyası, RNA virüsü, Riyad el Esad,
Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?,