Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir?

Atatürk Olimpiyat Stadyumu Nedir?

Atatürk Olimpiyat Stadyumu Nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu Nerededir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu Hakkında Bilgi?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu Analizi? Atatürk Olimpiyat Stadyumu ilgili Atatürk Olimpiyat Stadyumu ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Atatürk Olimpiyat Stadyumu ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Atatürk Olimpiyat Stadyumu Ne Anlama Gelir Atatürk Olimpiyat Stadyumu Anlamı Atatürk Olimpiyat Stadyumu Nedir Atatürk Olimpiyat Stadyumu Ne Anlam Taşır Atatürk Olimpiyat Stadyumu Neye İşarettir Atatürk Olimpiyat Stadyumu Tabiri Atatürk Olimpiyat Stadyumu Yorumu 

Atatürk Olimpiyat Stadyumu Kelimesi

Lütfen Atatürk Olimpiyat Stadyumu Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Atatürk Olimpiyat Stadyumu İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Atatürk Olimpiyat Stadyumu Kelimesinin Anlamı? Atatürk Olimpiyat Stadyumu Ne Demek? ,Atatürk Olimpiyat Stadyumu Ne Demektir? Atatürk Olimpiyat Stadyumu Ne Demektir? Atatürk Olimpiyat Stadyumu Analizi? , Atatürk Olimpiyat Stadyumu Anlamı Nedir?,Atatürk Olimpiyat Stadyumu Ne Demektir? , Atatürk Olimpiyat Stadyumu Açıklaması Nedir? ,Atatürk Olimpiyat Stadyumu Cevabı Nedir?,Atatürk Olimpiyat Stadyumu Kelimesinin Anlamı?,Atatürk Olimpiyat Stadyumu Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Atatürk Olimpiyat Stadyumu Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Atatürk Olimpiyat Stadyumu Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Atatürk Olimpiyat Stadyumu Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Atatürk Olimpiyat Stadyumu Kelimesinin Anlamı Nedir? Atatürk Olimpiyat Stadyumu Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Atatürk Olimpiyat Stadyumu Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Atatürk Olimpiyat Stadyumu Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Atatürk Olimpiyat Stadyumu - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Atatürk Olimpiyat Stadyumu

Atatürk Olimpiyat Stadyumu Nedir? Atatürk Olimpiyat Stadyumu Ne demek? , Atatürk Olimpiyat Stadyumu Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Atatürk Olimpiyat Stadyumu Kelimesinin Anlamı? Atatürk Olimpiyat Stadyumu Ne Demek? Atatürk Olimpiyat Stadyumu Ne Demektir? ,Atatürk Olimpiyat Stadyumu Analizi? Atatürk Olimpiyat Stadyumu Anlamı Nedir? Atatürk Olimpiyat Stadyumu Ne Demektir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu Açıklaması Nedir? , Atatürk Olimpiyat Stadyumu Cevabı Nedir? , Atatürk Olimpiyat Stadyumu Kelimesinin Anlamı?






Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir?

Atatürk Olimpiyat Stadyumu

Koordinatlar: 41°04′28″K 28°45′57″D / 41.07444°K 28.76583°D / 41.07444; 28.76583
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atatürk Olimpiyat Stadyumu
İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadyumu

UEFA
Harita
Yerİkitelli, Başakşehir, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°04′28″K 28°45′57″D / 41.07444°K 28.76583°D / 41.07444; 28.76583
Temel atma1999
Tamamlanış1999-2002
Açılış31 Temmuz 2002 (21 yıl önce) (2002-07-31)
Yenileme2020[1]
SahibiTürkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı
ZeminDoğal çim
Maliyet130 milyon ₺
MimarMichel Macary
Aymeric Zublena
Kapasite80.597 (2002-2005)
74.753[2] (2005-)
Boyutlar105 x 70 m
Kullanıcılar
İnternet sitesi

Atatürk Olimpiyat Stadyumu, İstanbul'da yer alan bir mega stadyumdur. Adını Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten alan tesis, kapasite olarak ülkedeki en büyük stadyumdur. Olimpiyat oyunlarına hazırlık projesi kapsamında Türk atletizmi ve futboluna hizmet etmesi amacıyla yaptırılmıştır.

1999 yılında İstanbul'un Başakşehir ilçesi, İkitelli bölgesinde 584 hektarlık alana Olimpiyat Parkı'nın en büyük projesi olan Atatürk Olimpiyat Stadı'nın yapımına başlanmış ve 2002 yılında inşası tamamlanmıştır. Uluslararası futbol şampiyonaları ve dünya atletizm şampiyonalarının yapılabileceği, IAAF, FIFA ve IOC şartlarını karşılayan Atatürk Olimpiyat Stadı'nın son düzenlemelerden sonra toplam seyirci kapasitesi 75.145'e düşürülmüştür.[2]

Her türlü spor, sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapılabildiği stadyumda, sporcu, antrenör ve eğitimci yetiştirilebilecek altyapı bulunmaktadır. Ayrıca dokuz kulvarlı ana atletizm pistinin haricinde iki adet ışıklandırılmış antrenman ve atletizm sahası bulunmaktadır. Dünyanın sayılı statlarından biri olan Atatürk Olimpiyat Stadı, büyük organizasyonlara ev sahipliği yapmıştır.

İtalya'da "Cribaudo Yayınevi" tarafından 2005 yılında yayımlanan "Stadi Del Mondo" (Dünya Statları) adlı kitapta dünyanın en büyük ve en önemli statları arasında gösterilmektedir. Her türlü spor, sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapılabildiği statta, sporcu, antrenör ve eğitimci yetiştirilebilecek altyapı bulunmaktadır.

Stadyum bir dönem ilgili kulübün başvurusu üzerine İOOHDK tarafından Galatasaray'ın kullanımına tahsis edilmiştir. İOOHDK tarafından çeşitli başvurular değerlendirilerek pek çok farklı kulübün/takımın kullanıma verilmektedir. 31 Temmuz 2002'de oynanan Galatasaray-Olimpiakos dostluk maçı ile açılmıştır.

Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanan ilk Galatasaray-Fenerbahçe derbisini 70.125 seyirci tribündeki yerini alarak izledi ve derbi izlenme rekoru kırıldı.[3] 23 Eylül 2013 tarihinde oynanan Beşiktaş-Galatasaray maçında bu rekor, 76.127 seyirci ile yenilendi.[4] Galatasaray, 2003-04 ve 2006-07 sezonlarında İstanbul'daki UEFA Şampiyonlar Ligi maçlarını da burada oynadı. 2004 yılındaki Trabzonspor-Gençlerbirliği Türkiye Kupası finali, 2005 Fenerbahçe-Galatasaray Türkiye Kupası finali, 25 Mayıs 2005 tarihindeki Liverpool-Milan UEFA Şampiyonlar Ligi finali, 2009 yılındaki Fenerbahçe-Beşiktaş Türkiye Süper Kupası karşılaşması ile 2010 yılındaki Bursaspor-Trabzonspor Süper Kupa karşılaşması, bu stadyumda oynanmıştır. Son olarak UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, 2020 UEFA Şampiyonlar Ligi finalinin Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanacağını açıklamıştır fakat COVID-19 pandemisi nedeniyle maçın seyircisiz olarak Lizbon'da oynanmasına karar verilmiştir. 2020 yılındaki Trabzonspor-Aytemiz Alanyaspor Türkiye Kupası finali'ne ev sahipliği yapmıştır. 2020 yılındaki finalin Türkiye'den alınması üzerine 2021 Şampiyonlar Ligi Finali, Rusya'da alınıp Türkiye'ye verilecekti. Ancak UEFA'nın tekrar aldığı koronavirüs önlemleri ile ilgili karar doğrultusunda finalin ev sahipliği yapma hakkı yine İstanbul'dan alınıp Portekiz'in Porto kentindeki El Dragao Stadyumu'na verildi. Bu karar sonrasında 2022 Şampiyonlar Ligi Finali planlandığı gibi St. Petersburg'da yapılacaktı. Ancak UEFA, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle oradan alınıp ev sahipliği hakkını Paris'e verilmesini kararlaştırdı. Ardından Türkiye'nin kuruluşunun yüzüncü yılı olması nedeniyle 2023 UEFA Şampiyonlar Ligi finali burada oynandı.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İnşaat[değiştir | kaynağı değiştir]

Stadyum ve çevresinin havadan görünümü (Nisan 2015)

2000 Olimpiyat Oyunları'na aday olan ancak tesis yetersizliği, metro hattının olmaması ve trafik sorunları nedeniyle bu organizasyonu kazanamayan İstanbul için dünyadaki örnekleri gibi bir stadyum yapılması gerektiği bazı spor otoriteleri tarafından gündeme getirilmişti. Bu konuda stat inşası ile ilgili ilk girişim dönemin 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatıldı.[5] Arazi aramalarına başlanan stadyum için yerli yabancı bazı firmalarla fikir alışverişinde bulunuldu.

İlk olarak Küçükçekmece ve Büyükçekmece tarafındaki boş alanlarda incelemeler yapıldı. Stadın mümkün olduğunca şehirden uzak olması ama aynı zamanda toplu taşıma alanlarına yakın olması hedefleniyordu. Sinan Erdem başkanlığındaki Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ortak çalışması sonrası şimdi Olimpiyat stadının bulunduğu alanda stat yapımı için karar kılındı. Seçilen arazi hem stadyum hem yan yol hem de Olimpiyat Parkı ve parkın içerisine kurulacak tesisler için yeterli yüz ölçümüne sahipti.

Kasım 1998'de yapılan Olimpiyat Stadyumu inşaatı ihalesini, Tekfen İnşaat-Fransız Campenon Bernard S.A.E. International ortaklığı kazandı.[6] Genelde konut ve plaza inşaat çalışmalarıyla dikkat çeken Tekfen'in geleneksel çizgisinin dışında gerçekleştirdiği projeler arasında yer alan Olimpiyat Stadı projesi, 1999 yılının şubat ayında ilk hafriyat çalışmaları ile birlikte başlamış oldu.[7] Projesi, Fransa Stadyumu'nun mimarları tarafından tüm uluslararası mimarlık, güvenlik, yapı tekniği ve spor standartlarına uygun olarak tasarlanan stadın inşaatı hiç duraklamadan devam etti. İstanbul'un İkitelli bölgesinde 584 hektarlık alana kurulacak olan Olimpiyat Parkı'nın en büyük projesi olan ve Mimarlığını Michel Macary ve Aymeric Zublena’nın yaptığı stadyum inşaatı 2002 yılında -yollar hariç- tamamlanma aşamasına gelmiştir.[8] İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı inşaatı bünyesindeki tüm boya ve sinyalizasyon işleri Benart Mimarlık tarafından gerçekleştirilmiştir.[6]

Açılış[değiştir | kaynağı değiştir]

31 Temmuz 2002 tarihinde Galatasaray ile Yunanistan'ın Olympiakos takımları arasında oynanan karşılaşma ile açılmıştır. Maç öncesi Galatasaray ve Olympiakos takımları arasında 'Olimpiyat Ateşkesi' anlaşması imzalanmıştır. O dönemlerde 2008 Avrupa şampiyonasına birlikte aday olan Türkiye ve Yunanistan'ın iki spor temsilcisi arasında Swiss otelde barış ve işbirliği toplantısı düzenlenmiştir. Törene Galatasaray Başkanı Özhan Canaydın, Olympiakos Başkanı Socrates Kokkalis, teknik direktörler Fatih Terim ve Takis Lemonis ile kaptanlar Bülent ve Djordjeviç katılmışlardır. Törende Galatasaray ve Olympiakos takımları daha önce eski ABD Başkanı Bill Clinton tarafından imzalanan, olimpiyatlardan yedi gün öncesinden yedi gün sonrasına kadar ülkeler arasındaki tüm anlaşmazlıkların durdurulmasını hedefleyen deklarasyonu imzalayan ilk spor kulüpleri olmuşlardır.[9]

Açılış öncesi yolların tam olarak inşa edilememesi ve Olimpiyat Komitesi Heyetinin stat açılışına maksimum 50 bin kişi beklemesinden kaynaklanan organizasyon bozuklukları nedeniyle tarihî maç büyük sıkıntılara neden olmuştur.[10]

İstanbul'un çeşitli bölgelerinden otobüslerle ve araçlarıyla stada hareket eden taraftarlar, Olimpiyat Stadı'na Masko tarafından giden yolun gişeler kısmından sonraki alanda büyük sıkışıklıklara neden olmuşlar birçok taraftar arabasını TEM'de bırakarak stada yürümüş; onlarca otobüs ise sıkışan trafikte kalmış, birçoğu geri dönmüştür. Aynı sıkışıklıklar TEM'in Edirne yönündeki geliş istikametinde de yaşanmış meydana gelen trafik sıkışıklığı nedeniyle TEM yolu-Olimpiyat stadı ara yolunda maç öncesi büyük bir insan seli oluşmuş binlerce insan yaklaşık 1 km'lik yolu yürüyerek katetmiştir.[11]

Temde oluşan yoğun trafik ve binlerce seyircinin stada yürüyerek gelmesi ve buna bağlı olarak bilet sahibi çok sayıda taraftarın maça yetişememesi ve aynı anda Galatasaraylı futbolcularında stada gelişte gecikmeleri nedeniyle daha önce 21.00'de oynanacağı açıklanan karşılaşma 21.30'a alınmıştır.

Karşılaşma öncesi Galatasaray ve Olympiakos takımları stada gelene kadar büyük sıkıntılar yaşamışlardır. Metin Oktay Tesisleri'nden saat 18.30'dan çıkan sarı kırmızılı kafile, Florya'da İkitelli'ye yoğun trafik nedeniyle bir buçuk saatte gelebilmişlerdir.[12]

Biletix tarafından internet üzerinden 75 bin bilet satıldığı bildirilen karşılaşmanın bilet fiyatları kapalı alt tribün 2 milyon, kapalı üst tribün 4 milyon, numaralı alt tribün 4 milyon, numaralı üst tribün 6 milyon lira olarak belirlenmişti.[13] Açılış karşılaşmanın ilk golünü 27. dakikada Berkant Göktan atmıştır.[14] Aynı karşılaşmada Galatasaray'a 2-0'lık üstünlüğü getiren ikinci gol 90. dakikada Arif Erdem'den gelmiştir.

Bilet gişelerinin bağlı bulunduğu kartlı geçiş sisteminden alınan bilgilere göre karşılaşmaya toplam 79.414 seyirci girmiştir. Ancak maçı izlemeye gelen toplam seyirci adedinin yoğun trafiği geçemeyip geri dönenler ve maçın yarısında evine yetişmek için stadı terk edenlerin yerine gelenlerle birlikte yaklaşık 100 bin kişi civarında olduğu tahmin edilmektedir.[15]

Açıldığı dönemde Balkanların ve Orta Doğu'nun en modern stadı olarak kabul edilen stadyumda maça gelen seyirciler dışında yüzlerce seyyar satıcı kaldırımların kapanmalarına neden olmuş, bu nedenle polis görevini yapmakta zorluk çekmiş, birçok güvenlik aracı stadın bulunduğu alana girememiştir. 2000 yılında Galatasaray'a UEFA Kupası'nı kazandıran Fatih Terim iki yıl aradan sonra tekrar Galatasaray ile anlaşmış ve ilk defa bu maçta takımının başına geçmiştir.[14]

Galatasaray ve Olympiakos arasında yapılan maç, Türkiye ve Yunanistan'ın 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapmak konusunda ortak adaylığı için de ayrı bir anlam taşımış, iki ülke takımları dostluk maçında stadın denemesinde karşı karşıya gelerek tüm Avrupa'ya birlik mesajları vermişlerdir.[14]

Açılış maçını 2001 yılında oynanan ve dört Galatasaraylı oyuncunun kırmızı kart gördüğü Fenerbahçe-Galatasaray maçının hakemi olan Ali Aydın yönetmiştir.[14] Karşılaşmanın yan hakemliklerini Murat Şahin ve Alpaslan Dedek yapmıştır.[16]

Daha önce İstanbul’da bulunan üç statta dar bir alanda görev yapan medya mensupları, bu stadyumda modern bir ortamda çalışma imkânı bulmuşlardır. Medya mensupları, Türkiye'de ilk defa dizayn edilen basın tribününde masalı ve monitörlü yerlerde oturup karşılaşmayı televizyondan da takip edebilme imkânını yakalamışlardır.

Atatürk Olimpiyat Stadı'nın açılış maçı sonrası Galatasaray Kulübü İkinci Başkanı Ali Dürüst şu açıklamaları yapmıştır: "Galatasaray olarak stadın dünya kamuoyu tarafından tanınmasına aracılık ettiğimizi düşünüyorum. Bu maçla diğer eksikleri göreceğiz. Bizim gördüğümüz kadarıyla en büyük sorun ulaşım. Henüz stada ulaşamayan taraftarlar olduğu için maçı geç başlattık. Burada maç yapıp yapmayacağımıza daha sonra karar vereceğiz. Henüz kesin bir karar yok."[14]

Maç bitiminde aynı yoğunluk devam etmiş konuk takımın ve misafirlerin öncelikli stadı terk edebilmeleri amacıyla stadı otobüsle terk edecek seyirciler yaklaşık 1,5 saat kadar otobüslerde bekletilmiştir. Birçok seyirci TEM otoyoluna kadar stadı yürüyerek terk etmiş birçoğu ise stadın çevresinde bulunan tepelik alanları aşarak evlerine gidebilmişlerdir.

Açılış maçı nedeniyle saat 18.00'den itibaren saat 24.00'e kadar TEM Otoyolu hem Trakya tarafından hem de Masko gidiş yönü tarafından tarihinin en yoğun gününü yaşamıştır. Aşırı trafik yoğunluğu nedeniyle birçok insan evine ancak sabah saatlerinde ulaşabilmiştir.[17]

TFF'ye devri[değiştir | kaynağı değiştir]

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Olimpiyat Stadının Türkiye Futbol Federasyonuna devredileceğini bildirmiştir.[18] Stadın Türkiye Futbol Federasyonuna devri ile birlikte millî maçların burada oynanması planlanmaktadır.

Yenileme projesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye 2009 yılında, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı düzenlemek için UEFA'ya adaylık başvurusunda bulundu. Bu şampiyonanın açılış ve final maçları dahil 8 maçının Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda oynanması planlandığı için stadyumu yenileme projesi geliştirildi.

Bu projeye göre stadyumun hilal biçiminde olan çatısında değişiklik yapılacak ve tüm tribünlerin üstü kapatılacaktı. Net ve brüt kapasiteyi sırasıyla 81.000 ve 90.000’in üzerine çıkarmak için zemin 2,15 metre alçaltılacaktı. Bu sayede yeni tribünler eklenecek ve tribünler sahaya yaklaştırılacaktı. Ayrıca VIP alanları genişletilecek ve yeni localar inşa edilecekti. Türkiye'nin 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası düzenleme hakkını bir oy farkla Fransa'ya kaptırması sonucu bu yenileme projesinin akıbeti belirsizleşmiştir.[19]

Normalde 2020 UEFA Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yapacak olan stadyum COVID-19 pandemisi nedeniyle maçlar ertelenince UEFA'nın aldığı kararla finalin Lizbon'da oynanmasına karar verildi.[20] 2021 UEFA Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yapması kararlaştırılan stadyumda etkinlik öncesinde yenileme çalışmaları başladı. Çalışmalar kapsamında atletizm pisti kaldırıldı, stadın çimleri yenilendi.[21]

2020 yılında yapılan yenilemelerde rüzgâr panelleri konuldu.

Genel özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'nin en fazla seyirci kapasiteli stadı olan Atatürk Olimpiyat Stadı, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu (IAAF) ve Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) kural ve koşullarını karşılayan Türkiye’deki üç stadyumdan biridir.

Karşılıklı iki kapalı tribünü bulunan statta, batı tribünü 27 bin 763, doğu tribünü 26 bin 164 kişi, kale arkalarında yer alan kuzey ve güney tribünleri ise 13 bin 335’er kişi alıyor. Stat içinde engelli seyirciler için 400 kişilik bölüm, medya mensupları için de 2 bin koltuk ayrılmış durumdadır. 134 giriş, 148 de çıkış kapısı bulunan stadın, 12 dakikada tamamıyla boşaltılmaktadır. Stat bünyesinde açık ve kapalı olmak üzere toplam 18 bin 900 araçlık otopark alanı bulunmaktadır. Stat içinde erkekler için 100 tuvalet, 100 lavabo, bayanlar için 90 tuvalet, 60 lavabonun yanı sıra, engelli erkek ve bayanlar için de tuvalet ve lavabolar yer alıyor.[14]

2004 yılında UEFA Stat ve Güvenlik Komitesi tarafından beş yıldızlı stadyumlar listesine alındı. Olimpiyatlar düşünülerek inşa edilen Atatürk Olimpiyat Stadı, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından birinci sınıf atletizm sahası olarak kabul edilmektedir.

İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu (İOOHDK) tarafından yapılan açıklamaya göre, İOOHDK tarafından yapılan 80 bin kişi kapasiteli Atatürk Olimpiyat Stadı, UEFA Stat ve Güvenlik Komitesi tarafından yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda beş yıldızlı statlar listesine dâhil edilmiştir. Yapılan açıklamada, UEFA'nın 5 Kasım 2003 tarihinde Atatürk Olimpiyat Stadı'na yaptığı ziyaret sonrasında Türkiye Futbol Federasyonuna gönderilen rapora göre 2004 yılı itibarıyla Avrupa'da bu kategoriye ulaşabilen toplam yirmi stat bulunduğu bildirildi. Aynı raporda Atatürk Olimpiyat Stadı'nın, UEFA Stat ve Güvenlik Komitesinin değerlendirmede kıstas aldığı ve aralarında uluslararası ulaşım (havaalanı) imkânı da olan toplam yirmi maddelik istekleri tam anlamıyla karşıladığı ifade edilmiştir.[22]

Teknik özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Stadyumun giriş kısmı (2013)

Atatürk Olimpiyat Stadı, Türkiye'de gerçekleştirilen en büyük spor yatırımlarından biridir. Projeyi farklı kılan, stadın batı tarafındaki hilal şeklindeki çelik çatı ve çelik çatının artgerme sistemle oluşturulan iki dayanak ile desteklenmesidir. Yerde monte edilen ve vinçlerin yardımıyla yerine oturtulan 3.420 ton ağırlığındaki çelik konstrüksiyon çatı 18.600 m2, stadın doğu çatısı ise 13.000 m2 alana sahip ve 1.200 ton ağırlığındadır. Bu uygulama, Türkiye'de gerçekleştirilen çatı ve dayanak uygulamaları arasında önemli ve ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Stadın kullanıcılarına ait kapalı mekanlar, batı bölümünde yer alan ve toplam kapalı brüt alanı 48.860 m2 olan yedi katlı bir yapı içerisine yerleştirilmiştir. Bu katlarda, sporcu, hakem ve antrenörlere ait, spor sahası ile doğrudan bağlantıları olan alanlar, teknik ve lojistik alanlar, polis istasyonu, itfaiye ve sağlık merkezi, organizatörlere ait ofisler ve toplantı odaları, tribünlere doğrudan bağlantısı olan basına ait alanlar ve dinlenme alanları bulunmaktadır. Stadyumun dokuz kulvarlı ana atletizm pisti yanında; kuzeybatısında tünelle bağlantı sağlanabilen IAAF'ce istenen tüm şartları karşılayan bir adet 24.000 m2'lik ışıklandırılmış antrenman sahası ve bir adet 15.000 m2'lik atletizm ısınma sahası vardır. 52.000 m2 taban alanı üzerine inşa edilen stadın plaza ile birlikte toplam alanı ise 120.000 m2'dir.[23] Stadyum, İnşaat Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan 50 Yılda 50 Eser adlı listede yer aldı.

Diğer teknik detaylar:

  • Hafriyat ve dolgu: 3.700.000 m3
  • Mikropile: 2.240 ünite
  • Dökme beton: 60.000 m3
  • Prekast beton: 11.000 m3
  • Donatı: 7.400 t
  • Öngerme ve Kablo Destekleri: 40 t
  • Çelik yapı: 5.400 t
  • Çatı Yapımı ve Kaplama: 52.000 m2
  • Kaldırım: 90.000 m2
  • 75.145 seyirci kapasitesi (48.500 kapasitenin üzeri kapalı tribün) ve atletizm pisti,
  • 42.200 m2 ticaret ve hizmet merkezi,
  • 300 seyirci kapasiteli amfiteatr,
  • 2 kapalı otopark (araç asansörlü, toplam 400 araç kapasiteli),
  • 36 özel seyir locası; her locada TV seti, toplantı masası, modern/rahat koltuklar, içki/snack bar ve yüksek bar tabureleri,
  • Her bölüm ve katta büfelere, ilk yardım noktalarına ve tuvalet alanlarına kolay ulaşım,
  • Seyircilerin bulunduğu bölümleri ayıran tüm kısımlar, tüm uluslararası güvenlik standartlarına uygundur.[24]

Spor etkinlikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

2004 Türkiye Kupası finali[değiştir | kaynağı değiştir]

5 Mayıs 2004'te oynanan final maçını Trabzonspor kazanmıştır. Maçı kazanan Trabzonspor, 7. kez Türkiye Kupası'nı müzesine götürdü.[25]

2005 Türkiye Kupası finali[değiştir | kaynağı değiştir]

11 Mayıs 2005 tarihinde Fenerbahçe ile Galatasaray arasında oynanan maçtır. Maçı kazanan Galatasaray, 14. kez Türkiye Kupası'nı müzesine götürdü.

2005 UEFA Şampiyonlar Ligi finali[değiştir | kaynağı değiştir]

UEFA tarafından 25 Mayıs 2005 tarihinde oynanacak Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yapacağı bildirilmiştir. O dönemlerde Galatasaray'ın maçlarını oynadığı ve rüzgâr sorunu nedeniyle Türkiye'de çok eleştiri alan stadyum; Fransa Stadyumu, Estadio do Dragao, Jose Alvalade, Işık Stadyumu ve Vicente Calderón Stadyumu'nu saf dışı bırakmıştır.[26]

UEFA İcra Komitesinin, İsviçre'nin Nyon kentinde yaptığı toplantıda verdiği bu kararla balkanlarda ve Türkiye'de ilk defa Şampiyonlar ligi finali düzenlenmiştir. Stadyumun Şampiyonlar Ligi finali için seçilmesiyle ilgili dönemin UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik şunları söylemiştir: "Tabii ki çalışmalar olmasa böyle bir kararın çıkması mümkün değildi."[26]

2005 UEFA Şampiyonlar Ligi finali, 25 Mayıs 2005 tarihinde İngiltere'nin Liverpool ve İtalya'nın Milan takımları arasında oynandı. Karşılaşmanın ilk yarısını 3-0 geride kapatan Liverpool, ikinci devrede bulduğu üç golle önce maçı uzatmaya taşımış, ardından penaltı atışlarında rakibine üstünlük kurarak Şampiyonlar Ligi finalini kazanmıştır.

2009 Türkiye Süper Kupası[değiştir | kaynağı değiştir]

2008-09 sezonu Süper Lig ve Türkiye Kupası şampiyonu Beşiktaş ile Türkiye Kupası finalisti Fenerbahçe arasında oynanan final maçını Fenerbahçe 2-0 kazanarak müzesine götürdü.

2010 Türkiye Süper Kupası[değiştir | kaynağı değiştir]

2009-10 sezonu Süper Lig şampiyonu Bursaspor ile Türkiye Kupası şampiyonu Trabzonspor arasında oynanan 5. Türkiye Süper Kupası maçıdır. 7 Ağustos 2010 Cumartesi günü maçı Türkiye Kupası şampiyonu Trabzonspor 3-0'lık skorla kazandı ve kupayı 8. kez müzesine götürdü.[27]

2020 Türkiye Kupası finali[değiştir | kaynağı değiştir]

Stadyum, 29 Temmuz 2020 tarihinde saat 21.30'da oynanmış olan 2020 Türkiye Kupası finali'ne ev sahipliği yapmıştır. Normalde 5 Mayıs'ta oynanması planlanan maç, COVID-19 pandemisi nedeniyle 29 Temmuz'a ertelenmiş olup maçın bu statta seyircisiz yapılmasına karar verilmiştir.[28]

Maçın sonunda Trabzonspor, Alanyaspor'a karşı 2-0 kazanmıştır.[29]

2021 Türkiye Süper Kupası[değiştir | kaynağı değiştir]

27 Ocak 2021'de oynanan final maçını Trabzonspor kazanmıştır.[30]

2022 Türkiye Kupası finali[değiştir | kaynağı değiştir]

26 Mayıs 2022'de Kayserispor ile oynanan final maçını uzatmalar sonucu Sivasspor kazanmıştır.[31]

2022 Türkiye Süper Kupası[değiştir | kaynağı değiştir]

30 Temmuz 2022'de Atatürk Olimpiyat Stadında oynanan Süper Kupa finalinde Trabzonspor şampiyonluğa ulaşmıştır.[32]

2023 UEFA Şampiyonlar Ligi finali[değiştir | kaynağı değiştir]

Karşılaşma, 10 Haziran 2023'te Covid-19 pandemisi yüzünden ertelenen finaller nedeniyle İstanbul şehrindeki Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanmıştır. Mücadelede Manchester City ve Internazionale takımları karşı karşıya gelmiştir. Manchester City, karşılaşmayı 1-0 kazandı.

Türkiye millî futbol takımı maçları[değiştir | kaynağı değiştir]

# Tarih Sonuç Rakip Turnuva
1. 8 Ekim 2005 2-1  Almanya Hazırlık maçı
2. 14 Ağustos 2013 2-2  Gana Hazırlık maçı
3. 24 Mart 2021 4-2  Hollanda FIFA Dünya Kupası elemeleri
4. 30 Mart 2021 3-3  Letonya FIFA Dünya Kupası elemeleri

Kültürel etkinlikler[değiştir | kaynağı değiştir]

2006-07 sezonunda ev sahibi olarak tüm maçlarını oynayan İstanbul BBSK, 2013-14 sezonu sonuna kadar maçlarını burada oynadı. Son altı sezon içerisinde çeşitli dönemlerde Trabzonspor, Orduspor, Sivasspor, Kasımpaşa lig maçlarını; Galatasaray, Şampiyonlar Ligi grup eleme maçlarını yine Olimpiyat Stadı'nda oynamıştır Bu sürede birçok başka faaliyette ev sahibi vazifesi gördü ve stadyumda açılıştan bu yana yüz yirmiyi aşkın reklam filmi çekildi. Bu faaliyetlerin bazıları:

  • 24 Haziran 2006 - Garanti Bankası 60. yıl etkinlikleri düzenlenmiştir.
  • 7-8 Ağustos 2010 - Türkiye Rugby Federasyonunun düzenlediği İstanbul Rugby Sevens' etkinliği düzenlenmiştir.
  • 6 Eylül 2010'da U2 müzik grubu U2 360° Tour'un İstanbul konserini bu stadyumda düzenledi. Yaklaşık 55 bin kişinin katıldığı konserde Snow Patrol grubu ve Zülfü Livaneli de sahne aldı.[33]
  • 29-30 Ekim 2011 tarihinde Atatürk Olimpiyat Stadı otoparklarında İstanbul Drift Challenge 2011 Şampiyonası düzenlenmiştir.
  • 10 Haziran 2023 tarihinde UEFA Şampiyonlar Ligi’nin finali düzenlenmiştir.

Seyirci rekorları[değiştir | kaynağı değiştir]

Atatürk Olimpiyat Stadı'nın tüm zamanlarındaki seyirci rekoru 31 Temmuz 2002 tarihinde 79.414 taraftar ile Galatasaray - Olympiakos karşılaşmasında gerçekleşmiştir.

Atatürk Olimpiyat Stadı Seyirci Rekorları
Seyirci Tarih Etkinlik Notlar
1 79.414[34] 31 Temmuz 2002 Galatasaray - Olympiakos
2 77.512[35][36] 22 Eylül 2013 Beşiktaş - Galatasaray (Diğer kaynaklara göre 76.127 seyirci)[37][38][39]
3 71.412[40] 10 Haziran 2023 Manchester City - Internazionale (Diğer kaynağa göre 72.000 seyirci)[41]
4 71.334[42] 21 Eylül 2003 Galatasaray - Fenerbahçe (Diğer kaynaklara göre 70.125 seyirci)[43][44]
5 71.230[45] 12 Eylül 2006 Galatasaray - Bordeaux (Diğer kaynaklara göre 60.000[46] veya 45.514[47] seyirci)
6 69.000[48] 25 Mayıs 2005 Milan - Liverpool (Diğer kaynağa göre 72.059 seyirci)[49]
7 68.514[50] 15 Mayıs 2022 Trabzonspor - Altay
8 66.300[51] 30 Ağustos 2003 Galatasaray - CSKA Sofia
9 65.110[52] 19 Mart 2015 Beşiktaş - Club Brugge
10 63.324[53] 26 Şubat 2015 Beşiktaş - Liverpool
11 62.600[54] 9 Ağustos 2003 Galatasaray - Diyarbakırspor
12 60.757[55] 29 Ağustos 2013 Beşiktaş - Tromsø (Diğer kaynaklara göre 44.578 seyirci)[56][57]
  • Ulaşım

İstanbul'un İkitelli bölgesinde bulunan Olimpiyat Köyü'nün maç günleri dışında pek toplu ulaşım imkânı bulunmamakla birlikte, planlamalarda İETT otobüsleri ile birçok merkezden ulaşım için çalışmalar yapılmaktadır. 2013 yılında ise metro (önceden M3 hattı, şimdi ise M9 hattı olarak) devreye girmiştir. Bu çalışmalar tamamlanana kadar İETT'nin Bahçeşehir-Yenikapı arasında bulunan 146-T hat numarası ile çalışan otobüsü ulaşım imkânı sağlanmıştır. Ayrıca maç günleri İstanbul'un birçok merkezinden seferler ile İETT ulaşım hizmeti vermektedir.[58]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  2. ^ a b "Atatürk Olimpiyat". Tff.org. 5 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2011. 
  3. ^ "Derbide seyirci rekoru". 16 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2011. 
  4. ^ "Atatürk Olimpiyat Stadı'nda seyirci rekoru". Sözcü. 22 Eylül 2013. 27 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2013. 
  5. ^ [Milliyet spor 14 Mart 1994]
  6. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 2 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2011. 
  7. ^ "Tekfen inşaat". 15 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2011. 
  8. ^ "Atatürk Olimpiyat Stadı resmi site". 28 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2011. 
  9. ^ [Milliyet gazetesi arşiv/Bu dostluk ölmez/01.08.2002]
  10. ^ [Sabah gazetesi 3 Ağustos 2002 arşiv]
  11. ^ [Hürriyet gazetesi 1 Ağustos 2002]
  12. ^ "Milliyet gazetesi arşiv/01.08.2002". 14 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2011. 
  13. ^ Açılış maçı bilet fiyatları[ölü/kırık bağlantı]
  14. ^ a b c d e f "Galatasaray göz doldurdu". 14 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2011. 
  15. ^ [Hürriyet gazetesi arşiv 2 Ağustos 2002/100 bin kişilik insan seli İkitelli'de]
  16. ^ "Milliyet arşiv/01.08.2002". 14 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2011. 
  17. ^ [Olimpiyatta yol'suzluk/cumhuriyet gazetesi arşiv/02.08.2002]
  18. ^ "Olimpiyat stadı TFF'ye devredilecek". 24 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2011. 
  19. ^ "Yenileme projesi". 23 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2011. 
  20. ^ "Son dakika! Şampiyonlar Ligi finali İstanbul'dan alınıp Lizbon'a verildi!". Sözcü (gazete). 17 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2020. 
  21. ^ "Atatürk Olimpiyat Stadı'nda Son Durum". TRT Spor. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2020. 
  22. ^ "UEFA'dan Atatürk Olimpiyat Stadı'na 5 yıldız". 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2011. 
  23. ^ [1][ölü/kırık bağlantı]
  24. ^ "Teknik bilgiler". 14 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2011. 
  25. ^ "Türkiye Kupası - 2003 - 2004". 26 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2022. 
  26. ^ a b "Final İstanbul'da". 15 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2011. 
  27. ^ Sporx (7 Ağustos 2010). "Süper Kupa, Süper Teofilo! - Spor Toto Süper Lig". Sporx. 11 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2022. 
  28. ^ "TFF Yönetim Kurulu Kararları". 11 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  29. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2020. 
  30. ^ "Süper Kupa Trabzonspor'un". www.aa.com.tr. 10 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2022. 
  31. ^ "Türkiye Kupası Sivasspor'un". www.trtspor.com.tr. 27 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2022. 
  32. ^ "Süper Kupa finalinin tarihi belli oldu. Süper Kupa finali 2022 ne zaman? İşte Süper Kupa final maçı tarihi..." NTVSpor.net. 10 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2022. 
  33. ^ U2 İstanbul'u salladı.[ölü/kırık bağlantı]
  34. ^ "uefa-cl-statistics-handbook.pdf" (PDF). 31 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Haziran 2023. 
  35. ^ "İşte derbi ile ilgili gerçek rakamlar". haber1903. 29 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2013. 
  36. ^ "Beşiktaş JK - Galatasaray, 22 Eyl 2013 - Süper Lig - İstatistik". www.transfermarkt.com.tr. 11 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  37. ^ "Beşiktaş-Galatasaray derbisinde 76 bin 127 seyirci". Milliyet. 30 Haziran 2020. 11 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  38. ^ "Beşiktaş taraftarı Olimpiyat Stadı'nda en fazla seyirci rekoru kırdı". www.eurosport.com. 22 Eylül 2013. 11 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  39. ^ "Olaylar çıktı derbi tatil edildi!". beIN SPORTS. 23 Eylül 2013. 11 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2023. 
  40. ^ "Full Time Report Final – Manchester City v Inter Milan" (PDF). UEFA.com. Union of European Football Associations. 10 Haziran 2023. 10 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Haziran 2023. 
  41. ^ "Manchester City - Inter, 10 Haz 2023 - UEFA Şampiyonlar Ligi - Maç raporu". www.transfermarkt.com.tr. 11 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  42. ^ [2] 27 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Galatasaray Dergisi, 100. yıl posteri
  43. ^ "Galatasaray - Fenerbahçe (21.09.2003) Maç Detayı - Türkiye Süper Ligi 2003/2004 @ Mackolik.com". web.archive.org. 5 Mart 2016. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  44. ^ "Derbi maçta seyirci rekoru kırıldı". arsiv.ntv.com.tr. 17 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  45. ^ [3] 4 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. UEFA 2006-2007 Teknik raporu
  46. ^ "Galatasaray - Girondins Bordeaux, 12 Eyl 2006 - UEFA Şampiyonlar Ligi - Maç raporu". www.transfermarkt.com.tr. 11 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  47. ^ "Champions League (Sky Sports)". Sky Sports (İngilizce). 11 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  48. ^ "1859980_DOWNLOAD.pdf" (PDF). UEFA.com. 25 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Haziran 2023. 
  49. ^ "AC Milan - Liverpool FC, May 25, 2005 - UEFA Champions League - Match sheet". www.transfermarkt.com (İngilizce). 24 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  50. ^ "Trabzonspor - Altay SK, 15 May 2022 - Süper Lig - Maç raporu". www.transfermarkt.com.tr. 11 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  51. ^ [4] 27 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Milliyet Gazetesi, 14.08.2013, sayfa 27
  52. ^ [5] 25 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. UEFA.com
  53. ^ [6] UEFA facebook sayfası
  54. ^ [7] 27 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Milliyet Gazetesi, 10.08.2013, sayfa 31
  55. ^ [8][ölü/kırık bağlantı] Fanatik-Bu taraftar rekor kırar
  56. ^ "Besiktas JK - Tromsø IL, Aug 29, 2013 - Europa League - Match sheet". www.transfermarkt.com (İngilizce). 26 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  57. ^ "Beşiktaş vs Tromsö, 29.08.2013, Avrupa Ligi | Mackolik.com". www.mackolik.com. 11 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  58. ^ "Olimpiyat stadına nasıl gidilir". 18 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? Nedir? :Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? ile ilgili Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? Ne Demektir? Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? Açıklaması Nedir? Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? Cevabı Nedir? Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? Açıklaması? :Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? Gerçek mi? :Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? ile ilgili Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? Hakkında? :Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? ile ilgili Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? burada bulabilirsiniz. Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Atatürk Olimpiyat Stadyumu nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu anlamı nedir?, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
I. Ahmet, Eryaman 5 (Ankara metrosu), Yunan alfabesi, Agrégasion, 15 Ocak, Ambulocetus, Nicki Minaj diskografisi, Sclerocarya, Nelson Riddle, Camino, 40. Altın Portakal Film Festivali, Anne Frank Evi, Çıkrıkçın, Lao Halkın Devrimci Partisi Genel Sekreteri, Mormon, Aşık Veysel (Ankara metrosu), Vsevolod Vişnevski, Sweet Smell of Success, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Dirrahium, Örf, Medical Investigation, Valongo (bucak), Under the Ladder, İtalyan savaş suçları, Gerze, No More Tears, İmpuls FA, Demirköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Ala Geyik (film, 1959), Cennetin Ejderleri, Dekomünizasyon, Nicolae Rainea, Cyril Ramaphosa, Oyun Yazılımı Derecelendirme Yönetmeliği, Ortalama değer teoremi, ENKA Spor Salonu, Miguel Rodríguez Orejuela, Beyaz, Dizi arama algoritması, Etüdler (Chopin), Meryemin ebedi bekareti, Olivia Colman, Norveç edebiyatı, Tümen, Requiem (Mozart), Anarşizm ve şiddet, Türkiye Türkçesi, Spello, Blind Faith, Adelaide United FC, Bahri Zengin, Boru, Börü, Acrise, Elk, Kansas, Borrelia, Chocolat (2000 film), Yeşiltepe, Sarıgöl, Sarıgöl, Filipinler devlet başkanları listesi, Gültekin Tırpancı, Vibrio, Chengdu Spor Merkezi, Kostarika, Michael Skibbe, WWE No Way Out, Turgutlu, Doğuşlar, Sarıgöl, Dinî, Fornelo, Akhisar, Kumalar Dağı, Nahit Menteşe, Nelson Piquet, T. J. Watt, Tarsus, Refet Ülgenalp, Laos pasaportu, Yeşilköy, Akçakoca, İbrani Kutsal Kitabı, Sideritis akmanii, Pragmatizm, Baladlar (Chopin), Bambiraptor, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü, Cuz I Can, Saran Keskinspor, Egzoz, Nelson Mandela Körfezi Stadyumu, Alman pastası, Yapısalcılık, 1463, Sıra ev, Whig Partisi (Birleşik Krallık), Susan Orlean, Dişi, RedKeyImmortalGang, Antonio DAmico, Jete,
Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı,