Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir?

Arapçanın romanizasyonu Nedir?

Arapçanın romanizasyonu Nedir?, Arapçanın romanizasyonu Nerededir?, Arapçanın romanizasyonu Hakkında Bilgi?, Arapçanın romanizasyonu Analizi? Arapçanın romanizasyonu ilgili Arapçanın romanizasyonu ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Arapçanın romanizasyonu ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Arapçanın romanizasyonu Ne Anlama Gelir Arapçanın romanizasyonu Anlamı Arapçanın romanizasyonu Nedir Arapçanın romanizasyonu Ne Anlam Taşır Arapçanın romanizasyonu Neye İşarettir Arapçanın romanizasyonu Tabiri Arapçanın romanizasyonu Yorumu 

Arapçanın romanizasyonu Kelimesi

Lütfen Arapçanın romanizasyonu Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Arapçanın romanizasyonu İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Arapçanın romanizasyonu Kelimesinin Anlamı? Arapçanın romanizasyonu Ne Demek? ,Arapçanın romanizasyonu Ne Demektir? Arapçanın romanizasyonu Ne Demektir? Arapçanın romanizasyonu Analizi? , Arapçanın romanizasyonu Anlamı Nedir?,Arapçanın romanizasyonu Ne Demektir? , Arapçanın romanizasyonu Açıklaması Nedir? ,Arapçanın romanizasyonu Cevabı Nedir?,Arapçanın romanizasyonu Kelimesinin Anlamı?,Arapçanın romanizasyonu Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Arapçanın romanizasyonu Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Arapçanın romanizasyonu Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Arapçanın romanizasyonu Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Arapçanın romanizasyonu Kelimesinin Anlamı Nedir? Arapçanın romanizasyonu Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Arapçanın romanizasyonu Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Arapçanın romanizasyonu Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Arapçanın romanizasyonu - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Arapçanın romanizasyonu

Arapçanın romanizasyonu Nedir? Arapçanın romanizasyonu Ne demek? , Arapçanın romanizasyonu Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Arapçanın romanizasyonu Kelimesinin Anlamı? Arapçanın romanizasyonu Ne Demek? Arapçanın romanizasyonu Ne Demektir? ,Arapçanın romanizasyonu Analizi? Arapçanın romanizasyonu Anlamı Nedir? Arapçanın romanizasyonu Ne Demektir?, Arapçanın romanizasyonu Açıklaması Nedir? , Arapçanın romanizasyonu Cevabı Nedir? , Arapçanın romanizasyonu Kelimesinin Anlamı?






Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir?

Arapçanın romanizasyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Latinizasyon (Romanizasyon) tabiri genel olarak Latin alfabesi dışındaki ses sistemlerinin Latin alfabesine çevrilmesini ifade eder. Arapçanın Latin alfabesine çevirisi yapılırken bu uygulamaların hiçbirinde (fonetik alfabeler hariç) ortak bir uygulama geliştirilememiştir. Çünkü her ülke kendi harflerini esas alan bir çeviri sistemi benimsemiştir. Fakat yine de ana hatlarıyla genel kabul görmüş bazı sesler ve simgeler tercih edilmeye başlanmıştır. Ortak Türkçe alfabesi esas alınarak yapılan bir işaret sistemi büyük oranda geliştirilmiş durumdadır. Fakat yine de çeşitli ülkelerin, sesleri simgelerken kullandıkları harflerin değişik olması nedeniyle farklılıklar ortaya çıkmaktadır.

Çeviriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Arapça Latinizasyon
Arapçaي Arapçaو Arapçaۋ Arapçaه Arapçaن Arapçaم Arapçaل Arapçaݢ Arapçaݣ Arapçaك Arapçaڨ Arapçaق Arapçaف Arapçaغ Arapçaع Arapçaظ Arapçaط Arapçaض Arapçaص Arapçaش Arapçaس Arapçaژ Arapçaز Arapçaر Arapçaذ Arapçaد Arapçaخ Arapçaح Arapçaچ Arapçaج Arapçaث Arapçaت Arapçaپ Arapçaب Arapçaا Arapçaء
Y W V H N M L G Ň K Q F Ģ Ă Ż Ş S J Z R Ž D X Ç C Š T P B A, E Ğ,U, İ

Başka bir versiyon ise şu şekildedir:

Arapça Latinizasyon
Arapçaي Arapçaو Arapçaۋ Arapçaه Arapçaن Arapçaم Arapçaل Arapçaگ Arapçaڭ Arapçaك Arapçaڨ Arapçaق Arapçaف Arapçaغ Arapçaع Arapçaظ Arapçaط Arapçaض Arapçaص Arapçaش Arapçaس Arapçaژ Arapçaز Arapçaر Arapçaذ Arapçaد Arapçaخ Arapçaح Arapçaچ Arapçaج Arapçaث Arapçaت Arapçaپ Arapçaب Arapçaا Arapçaء
Y W V H N M L G Ñ K Q Ķ F Ģ Ă Ż Ş S J Z R Ď D X Ç C Ť T P B A, E Ğ,U, İ
  • Alfabede Arapçada yer almayan ancak Farsçada bulunan üç noktalı harflere de yer verilmiştir.
  • Arapçada üç tane sesli harf vardır: Ğ, İ ve U.
    • Ğ Harfi: Farklı dillerde veya şive ve lehçelerde, "A veya E" olarak seslendirilebilmektedir (Tersine bir gösterim de doğrudur; Ğ: A+E).
    • U Harfi: Farklı dillerde veya şive ve lehçelerde, "U veya Ü" olarak seslendirilebilmektedir.
    • İ Harfi: Farklı dillerde veya şive ve lehçelerde, "I veya İ" olarak seslendirilebilmektedir.
  • Klasik Arapçada gerçekte "I" ve "Ü" sesleri yoktur. Bunlar farklı ülkelerdeki söyleyişlerde sesli harflere bitişik durumdaki sessiz harflerin kalın ve ince olmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Örneğin; ال-خالق sözcüğünün Arapçadaki doğru telaffuzu Hálik şeklindedir. Ancak Türkçede Hálık olarak yazılıp okunduğuna sıklıkla rastlanır. Yine de bu aksana dayalı ses değişimi Arapça açısından bir aykırılık teşkil etmez. Yani aslında Arapçada böyle bir ayrım bulunmadığı hâlde, kimi ülkelerdeki okuyuşlarda -kesin bir kural olamamakla birlikte- şu durumlarla karşılaşılabilir:
    • Kalın sessiz harflere bitişik sesli harfler kalın seslere kayar (A, I, U). Bu durum daha çok ana dili Arapça olmayan ülkelerde geçerlidir.
    • İnce sessiz harflere bitişik sesli harfler ince seslere kayar (E, İ, Ü). Bu durum daha çok ana dili Arapça olmayan ülkelerde geçerlidir.
  • Arapçada A ve E için farklı harfler yoktur. Aslında bu sesler arasında fark da bulunmaz. Bu nedenle her iki ses Ğ (Æ) harfi ile karşılanır. Kalın sessiz harflere bitişik sesli harfler A'ya kayarken, ince sessiz harflere bitişik sesli harfler E'ye doğru kayar. Ancak bu da kesin bir kural değildir. Örneğin: Sälâ sözcüğü Arapçanın bazı şive ve lehçelerinde Salâ olarak telaffuz edilirken Türkçede Sela olarak söylenir. Aslında her iki kelime de birbirinin aynıdır. Ancak bazı dillerde harfin ses değerini de değiştiren bir göstergedir. Türkçede ise yalnızca eş sesli kelimelerin farklılığını göstermeye yarayan ve aslında etkisiz olan bir işarettir.
  • Ğ harfi aslında A ve E arası bir ses (Kapalı E sesi: "Ə") olmasına ve Klasik Arapçadaki orijinal telaffuz bu şekilde yapılmasına karşın farklı şive ve lehçelerde aksana bağlı olarak E veya A seslerine dönüşebilir (Ğ: A+E).
  • Ayrıca bu seslerin uzun biçimleri de kullanılır: , Î ve Û.
  • Her ne kadar Türkçeye geçen kelimelerde I ve Ü görünse de bu sesler, Türkçe içerisinde dönüşerek ortaya çıkmıştır. Aslında Arapçada bulunmazlar.
  • Arapçada O ve Ö harfleri yer almaz. Örneğin Ömer ismi gerçekte Umar olarak yazılır ve telaffuz edilir.
  • Harflerin seslendirilmesi hareke adı verilen işaretler ile yapılır. Fakat harekelerin kullanımı neredeyse sadece Kur'an ve Arapça öğretim kitaplarıyla sınırlıdır. Bunlar gazete ve kitaplarda genellikle kullanılmaz.
  • Bütün bunlar dikkate alındığında Türkçedeki yazım koşulları göz önünde bulundurularak Arapça sesli harflerin Türkçeye çevirisinde aşağıdaki biçimler tercih edilir.
Latinize Sesler Örnek Türkçe   Uzun Örnek-1 Örnek-2
Ğ A, E Yämin Yemin Kazâ Hâlâ
U U, Ü Mulk Mülk Û Mûzip Sükûn
İ I, İ Sihhat Sıhat Î Îlan Dînî
  • ث: Peltek T sesidir (Ť). Arapçadaki T harfinin peltek biçimidir. Aslında peltek S sesi ile aynıdır. Her iki peltek ses de ( ve ) dilin dişlerin arasına değdirilmesiyle çıkarıldığı için aralarındaki farkı anlamak mümkün değildir ve hatta böyle bir fark yoktur. Örneğin: Es̃er...
  • ذ: Peltek D sesidir (Ď). Arapçadaki D harfinin peltek biçimidir. Aslında Peltek Z sesi ile aynıdır. Her iki peltek ses de ( ve ) dilin dişlerin arasına değdirilmesiyle çıkarıldığı için aralarındaki farkı anlamak mümkün değildir ve hatta böyle bir fark yoktur. Örneğin: Z̃eka...
  • ص: Vurgulu S sesidir (). Bu harfin çeşitli dillerdeki adı Tsad (Tsade) olarak bilinir. Sert ve dolgun bir S sesi verir. Bu harf Türkçede mevcut değildir. Ancak Arapçadan Osmanlıcaya geçen kelimelerde yer alır. Örneğin: Ṡahib, Ṡadaka, Ṡabır, Ṡabun, Huṡuṡ.
  • ض: Vurgulu D sesidir (). Bu harfin adı Dzad (Dzade) olarak da telaffuz edilir. Sert ve dolgun bir Z ses verir. Bu harf Türkçede mevcut değildir. Ancak Arapçadan Osmanlıcaya geçen kelimelerde yer alır. Örneğin: Ramaḋan, Kaḋı, Kaḋa, Ḋarb, Ḋarbe, Arḋ...
  • ح: Ha harfi, boğazın tam ortası sıkılarak gırtlaktan çıkarılır (). Örneğin: Maⱨrem (Mahrem)... Boğazdan gelen gırtlaksı, hafif boğumlu bir H sesidir. Türkçede karşılığı olmayan bu sese en uygun örneklerden birisi de Ⱨacı (Hacı) sözcüğüdür. Türkçede çoğunlukla normal H harfine kayar ve o şekilde seslendirilir.
  • خ: Hı sesi boğazın gırtlağa yakın bölümünden boğazı hırıldatmak suretiyle çıkarılan bir sestir (X). Türkçedeki Xalı (Halı), Xala (Hala), Xoroz (Horoz) sözcüklerinin bu harfle yazılması doğru ses değerlerine örnek teşkil eder. Normal H sesinden biraz daha sert ve hırıltılıdır. Standart H sesi hiçbir engele takılmadan çıkarken, bu ses boğazın üst kısmında titreşir. Örneğin: Bakmak sözcüğü Azericede, ayrıca İç ve Doğu Anadolu'da Baḥmaḥ şeklinde telaffuz edilir ancak kelimenin içindeki h harfleri gırtlaktan ve hırıltılı olarak çıkartılır. Çaxmax (Çaḥmaḥ; Çakmak), Yanmax (Yanmaḥ; Yanmak) gibi...
  • : Arapçadaki Dı/Tı (ط) harfinin karşılığıdır. Türkçede bulunmayan D ve T arası bir sestir. Örneğin: Ṫarık, Ṫarikat... Ancak Anadolu Türkçesinde normal T harfi ile bu fark ortadan kalkmıştır.
  • Ż: Arapçadaki Zı (ظ) sesini karşılar. Türkçede bulunmayan Z ve S arası vızıltılı bir sestir. Örneğin: Żan, Żalim, Żafer... Ancak Anadolu Türkçesinde normal Z harfi ile bu fark ortadan kalkmıştır.
  • Ayın (ع) gırtlaksı bir ses olup kesinlikle sessiz bir harftir. Türkçede bu ses yoktur. (Tükçede normal A sesi ile farkı ortadan kalkmıştır). Yeryüzündeki bazı dillerde Ayın'a benzer sesler Ă ile gösterilir. Türkçede ise Arapçadan gelen sözcüklerde çok nadiren kesme işareti ile kullanılır. Örneğin: Măruf, Ăsker, Ărab...
  • Ayın (ع) harfinin çekimli (harekeli biçimleri) Ŭ ve Ĭ olarak gösterilir. Örneğin: Ŭmum, Ĭtır...
  • Gayın (غ) hırıltılı bir G sesidir (Ģ). “Yumuşak-G” (Ğ) harfine benzer ama sert ve hırıltılıdır. Almanların gırtlaktan çıkan R harfinin taşıdığı ses değerine benzer (Ř). Uniform Türk Alfabesi'nde Ƣ harfi ile gösterilir. Batı Anadolu Türkçesinde Ğ sesine dönüşmüştür, ancak Türkiye’nin doğu bölgelerinde yaygındır. Örneğin: Doģan (Doğan). Buradaki Ğ hırıltılı olarak söylenir. Bu nedenle Yumuşak Ğ harfinin aksine Arapçada kelime başında da yer alabilir. Mesela: Ģayb (Gayb)...
  • Kaf-ı Nûni (ڭ) genizden çıkarılan N ve G karışımı bir sestir (Ň, Ñ). Üç noktalı Kef harfidir. Bazen de NG/NĞ olarak öngörülür. Pek çok ağızda N veya Ğ sesine dönüşmüştür. Örneğin: İç Anadolu’da, özellikle Sivas yöresinde Saňa, Baňa, Deňiz sözcükleri. Pek çok kaynakta Tengri veya Tengiz olarak yazılan sözcükler aslında Teñri ve Teñiz şeklinde okunur.
  • Q: Anadolu Türkçesindeki gırtlağa yakın olarak çıkarılan kalın K harfini gösterir. Örneğin: Qomşu (Komşu)... Bazı Türki dillerde ise yine kalın K sesine yakın olarak gırtlaktan çıkarılan kalın bir G sesini karşılar. İç Anadolu ve Doğu Anadolu ağızlarında yaygın olarak kullanılır. Azeri Türkçesinin resmî harflerinden birisidir. Arapçadaki Kaf (ق) harfini karşılar. Örneğin: Qadın (Kadın) sözcüğünün okunuşu "Gadın" şeklindedir. Baştaki G sesi gırtlaktan ve kalın bir tonla söylenir. (Kimi lehçelerde ise ve bu sese oldukça yakın olan kalın gırtlaksı bir K sesi olarak okunur ve söylenir.)
  • ق harfi aslında şive veya lehçeye dayalı aksana bağlı olarak birbirine dönüşebilen iki sesi birden içerir:
    • ٯ (Noktasız Kaf): Gırtlaktan çıkan kalın bir K sesidir.
    • ڨ (Üç noktalı Kaf): Gırtlaktan çıkan kalın bir G sesidir.
  • Tunus ve Cezayir Arapçasında Türkçedeki gırtlaktan söylenen G harfine benzeyen bir sesi karşılamak için üç noktalı ڨ harfi kullanılır. Bu harf Q ile karşılanır.
  • Mağrip (Tunus ve Cezayir) Arapçasında kalın K sesini göstermek için noktasız Kaf (ٯ) harfi kullanılır. Bu harf (, Ķ) ile karşılanır.
  • W: Açık bir V harfidir. Klasik V sesinden kesinlikle farklıdır. V harfinde dudaklar birbirine değerken, bu seste (W harfinde) tıpkı U sesinde olduğu gibi dudakların birbirine değmesi söz konusu değildir. Arapçadaki Vav (و) ve Batı dillerindeki w sesi başlıca örneklerdir. Örneğin: Dawul (Davul), Hawlu (Havlu), Yawaş (Yavaş).
  • Aynı kaynağa yakın olarak çıkarılan ح () ve ٯ () harfleri Türkçede, kendilerine yakın olan diğer seslerden ayrımları en zor yapılan harfler arasındadır. Çünkü hem ses değeri hem de çıktıkları kaynak açısından bakıldığında normal biçimleri ile kalın biçimleri arasında bir yerde duran bu harfler sıklıkla iki yöne doğru kayarak kendilerine yakın seslerden farkları Türkçede ortadan kalkar.
    • H-Ⱨ-X (Arapça: خ-ح-ه) sıralamasında ortadaki harfi ya normal H'ya ya da kalın hırıltılı X'ya dönüşerek Türkçedeki ayırımı son derece zorlaşır.
    • K-Ⱪ-Q (Arapça: ق-ٯ-ك‎) sıralamasında ortadaki harfi ya normal K'ya ya da kalın bir G sesi olan Q'ya dönüşerek Türkçedeki ayırımı son derece zorlaşır.

Uzatılan Harflerin Çevrilmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Düzeltme İmi (ˆ) Türkçede yalnızca sesli harflerin üzerine gelir. Harfin uzun okunmasını sağlar. Örneğin: Hala (babanın kız kardeşi) ve Hâlâ (henüz, sürekli).

Duraklanan Harflerin Çevrilmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Vurgu İmi (´): Sert ve vurgulu bir söyleyiş kazandırır. Vurgu imini tüm sessiz harflere uygulamak mümkündür. Mesela; Ý, Ć, Ś, Ź, Ŕ, Ĺ, Ń, Ḱ, Ẃ, Ḿ, Ṕ harfleri gibi... Türkçede vurgulu okuyuş ancak sessiz harflerde duraklayarak mümkündür. Böylece aslında vurgu iminin birinci işlevi olan vurgulama sağlanmış olur. Örneğin: Hać (Hacc), Haḱ (Hakk)... Böylece sessiz harflerde bir duraksama yaptırır. Örneğin: Aý Han ve Ayhan sözcüklerinin okunuşlarındaki farklılıkta olduğu gibi. Ayrıca Eḱmek ve Ekmek sözcüklerinin okunuşlarındaki farklılıklar yine örnek olarak verilebilir. Anadolu Türkçesinde kesme işareti biçiminde yabancı dillerden -özellikle Arapçadan- gelen bazı kelimelerin aksanlı (duraklayarak) okunmasını sağlar. Burada asıl yapılan şey üzerine geldiği sessiz harfte bir duraklama sağlayıp diğer heceye sesli harf ile başlamaktır. Örneğin: Kıt́a, Kuŕa, Meĺun... Türk alfabesinde bu kelimeleri bu biçimde yazabilmek için aksan işareti yerine, -belki de birbirlerine çok benzedikleri için- kesme işareti (‘) kullanılmıştır. Fakat Türkçede heceyi sessiz harfle bitirip sesli harfle başlamak Anadolu Türkçesinin yapısına uygun olmadığı için zaten söyleyişte de bu biçimler genelde tercih edilmez ve heceler kesintisiz düz okunur.

İnceltilen Harflerin Gösterilmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Aksan İmi (ˋ): Sola yatık olarak kullanılır. Sözcüğün aksanlı olarak seslendirilmesine imkân tanır. Türkçede aksanlı okuyuş ancak bazı harflerin inceltilmesiyle mümkündür. Türkçede fonetik gösterge olarak sessiz harflerde kullanılabilir. K, G, L gibi harflerin inceltilmesini sağlar. Örneğin: Rüzg̀ar, Derg̀ah, Tezg̀ah, Yadig̀ar, G̀ah, Lal̀, Hal̀, Rol̀, Gol̀. Ancak bazı dillerde harfin ses değerini de değiştiren bir göstergedir. Türkçede ise yalnızca kelimelerdeki ses değerini göstermeye yarayan ve aslında etkisiz olan bir işarettir.

Yarı-Sesli Harfler[değiştir | kaynağı değiştir]

Araçada Ayn harfi Yarı-Sesli (harekesiz biçimi ise kesinlikle sessiz) bir harftir. Bu harfin Türkçeye çevirisi daima bir problem olmuştur. Çünkü Arapçayı veya Arapça seslerin çıkış yerlerini yeterince bilmeyen bir kişinin bu sesi normal A harfi zannetmesi veya karıştırması kaçınılmazdır. Bu harfin çekimli biçimleri Türkçede kısaltma imi ile gösterilir.

  • Kısaltma İmi (˘): Harflerin kısa bir söyleyiş kazandırılarak telaffuzlarını sağlar. Sesli harflerde bu kısalık ancak gırtlaksı sesler çıkarmakla mümkündür. Bu nedenle sesli harflerde gırtlaksı sesleri temsil eden bir işaret hâline gelmiştir. Çok hızlı ve kısa olarak söylenen Ă-aa, Ĭ-ıh, Hă!, Hĕ!, Hĭ!, Ăh... gibi ünlemler bu kısalığı anlamak için örnek olarak gösterilebilir. Ayrıca bu sesli harfler Arapçadaki gırtlaktan çıkarılan Ayın (ع) harfinin türevleri (çekimli / harekeli biçimleri) olduğu için gırtlaksı harfleri göstermek için de kullanılır. Örneğin: Ĭlm (İlim)...
  • Ă: Romancada ve Çuvaşçada ayrıca İtelmencede ve Hantıcada yer alır. (Bu dillerde I-A arası bir sestir.)
  • Ĕ: Çuvaşçada bulunur. Romanya alfabesinde 1904'te kaldırılmıştır. (Bu dillerde İ-E arası bir sestir.)
  • Ĭ: Çuvaşçanın resmî olmayan Latin alfabesinde Rusçadan geçen kelimelerde kullanılır. Pinyin alfabesinde de yer alır.
  • Ŭ: Belarus ve Esperanto alfabesinde bulunur. W'ye benzeyen kısa, gırtlaksı ve yarı-sesli bir U harfidir.

Türkçede kısaltma imi özellikle el yazısında inceltme imi ile karışma ihtimali nedeniyle sesli harflerde tercih edilmemiştir.

Arapçayı Arap alfabesi dışında Latin alfabesi ile çevriyazımı için farklı yaklaşımlar ve yöntemler vardır.

Karşılaştırma tablosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Harfler Unicode Ad SATÇS UNGEGN ABD-KK DIN ISO ISO/R Qalam İAO SM Buckwalter UFA BAÇK ArabTeX SSA Harfaba Sistemi
0621 hamza E ʼ, — —, ʾ ˈ, ˌ —, ' ʾ ' ' /ʔ/ e ' 2 ·
0627 ʼalif A ā ʾ ā aa a, i, u; ā aa A /a(ː)/ aa veya A a a a
0628 ʼ B b b b b b b /b/ b b b b
062A ʼ T t t t t t t /t/ t t t t
062B ṯāʼ C th th ç v /θ/ c _t th ŧ
062C ǧīm, jīm, gīm J j ǧ j ŷ j j /d͡ʒ/ / /ɡ/ j ^g j/g c/g
062D ḥāʼ H H H /ħ/ H .h 7 x
062E ḫāʼ O kh ẖ/ẖ kh j x x /x/ K _h 7'/kh/5 ċ
062F dāl D d d d d d d /d/ d d d d
0630 ḏāl Z dh dh đ * /ð/ z' _d th/z đ
0631 ʼ R r r r r r r /r/ r r r r
0632 zāy ; z z z z z z /z/ z z z z
0633 sīn S s s s s s s /s/ s s s s
0634 šīn : sh š sh š š $ /ʃ/ x ^s sh/ch ş
0635 ṣād X ş S S /sˁ/ S .s s/S/9 ƨ
0636 ḍād V D D /dˁ/ D .d d/D/9' ƍ
0637 ṭāʼ U ţ T T /tˁ/ T .t T/t/6 ɵ
0638 ẓāʼ Y Z đ̣ Z /ðˁ/ Z .z Z/z/6' ƶ
0639 ʻayn ' ʻ ʿ ' ʿ ř E /ʕ/ E ' 3 º
063A ġayn G gh ġ gh g ğ g /ɣ/ g .g gh/3' ğ
0641 ʼ F f f f f f f /f/ f f f f
0642 qāf Q q q q q q q /q/ q q q/2/k q
0643 kāf K k k k k k k /k/ k k k k
0644 lām L l l l l l l /l/ l l l l
0645 mīm M m m m m m m /m/ m m m m
0646 nūn N n n n n n n /n/ n n n n
0647 ʼ ~ h h h h h h /h/ h h h h
0648 wāw W w w w w; ū w; o w /w/, /uː/ w veya uu w w u(/w)
064A ʼ I y y y y; ī y; e y /j/, /iː/ y veya ii y y/i i(/y)
0622 ʼalif madda AEA ā ā, ʼā ʾā ʾâ ā, ʾā ā 'aa | /ʔaː/ eaa 'A a/aa ã
0629 ʼ marbūṭa @ h, t h, t h, t h, t t; — ŧ p /a/, /at/ t' T a/ah ë
0649 ʼalif maqṣūra / y ā ae à à Y /aː/ aaa _A a/aa ą/į
FEFB lām ʼalif LA laʾ la lʾ; laa /lː/ laa lA la la
ال ʼalif lām AL al- al- ʾˈal al- al al- al-; ál- var. Al- al- l-/çift ünsüz al

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]


Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? Nedir? :Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? ile ilgili Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? Ne Demektir? Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? Açıklaması Nedir? Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? Cevabı Nedir? Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? Açıklaması? :Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? Gerçek mi? :Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? ile ilgili Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? Hakkında? :Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? ile ilgili Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? burada bulabilirsiniz. Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Arapçanın romanizasyonu nedir?, Arapçanın romanizasyonu anlamı nedir?, Arapçanın romanizasyonu ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Birinci Fas Bunalımı, Pollica, 37 Eridani, Great Thurlow, Acerotella, 1500 metre, Bulbophyllum hellwigianum, Sonraki Jinin Joseonu işgali, Zoli Ádok, Angri, İslam’a karşı savaş, 2Pac, Kepa Arrizabalaga, Perionyx, Inokashira Parkı, Bungay, Siirt ilindeki yerleşim yerleri listesi, Hebei, Thukididis, Kürkün, Asu Kaya, Genco, Scytodes cogu, Ornithogalum sphaerolobum, Euparyphium, İgor Netto, Serebral venöz sinüs trombozu, Orta parmak, NEC (futbol kulübü), Castelnuovo di Garfagnana, Hindistan Premier Ligi, Bahreyn Uluslararası Havalimanı, Montecarlo, İtalya, Écaussinnes, Fosciandora, Camporgiano, Myron, Jared Padalecki, Frederic Forrest, MÖ 285, Spanioplanus, Rattus montanus, Hüdai Aksu, Karkamış Köprüsü, Leyla Tanlar, İç Savaş (çizgi roman), Tappara, Gökçeyaka, Yeşilova, Sekiz Sancak, II. Mithridatis, Sosyal deney, Mart Sürgünü, Musul Sorunu, Gazel tazısı, Turgun Almas, Sen Irmağı, Pumpkin ale, Yossi Alpher, Robinsonia formula, NGC 3364, Matthew Casey, Okinawa Muharebesi, NGC 3354, Eboli, Komodomys, Gaz tahliye silindiri, Mazhit Gafuri Başkurt Akademik Drama Tiyatrosu, Veyselkarani, Stannis Baratheon, Sabahattin Ali bibliyografyası, Kuzey Bölgesi, Avustralya, Sıkıştırma teoremi, Yuri Gagarin, Ergani, Plazmonik güneş pili, Ülkelere göre şehirler listesi, Clytorhynchus sanctaecrucis, Ryan OShaughnessy, Turrivalignani, Dragoslav Šekularac, Avustralya Açık tek kadınlar şampiyonları listesi, 2021 Kolombiya protestoları, Kwakiutl mitolojisi, Pietrasanta, Brassavola, Peter Orlovsky, Guinness Dünya Rekorları, Kuleliburgaz, Portekiz hükümdarları listesi, Kültepe, Maurice Denis, Necef Bey Vezirov, Pelin Bilgiç, Haham, Kassarin, Angel bölümleri listesi, Sanal parçacık, NGC 1672, NGC 1147, Boşluk suyu basıncı,
Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?,