İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir?

İtalyan edebiyatı Nedir?

İtalyan edebiyatı Nedir?, İtalyan edebiyatı Nerededir?, İtalyan edebiyatı Hakkında Bilgi?, İtalyan edebiyatı Analizi? İtalyan edebiyatı ilgili İtalyan edebiyatı ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  İtalyan edebiyatı ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. İtalyan edebiyatı Ne Anlama Gelir İtalyan edebiyatı Anlamı İtalyan edebiyatı Nedir İtalyan edebiyatı Ne Anlam Taşır İtalyan edebiyatı Neye İşarettir İtalyan edebiyatı Tabiri İtalyan edebiyatı Yorumu 

İtalyan edebiyatı Kelimesi

Lütfen İtalyan edebiyatı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İtalyan edebiyatı İlgili Sözlük Kelimeler Listesi İtalyan edebiyatı Kelimesinin Anlamı? İtalyan edebiyatı Ne Demek? ,İtalyan edebiyatı Ne Demektir? İtalyan edebiyatı Ne Demektir? İtalyan edebiyatı Analizi? , İtalyan edebiyatı Anlamı Nedir?,İtalyan edebiyatı Ne Demektir? , İtalyan edebiyatı Açıklaması Nedir? ,İtalyan edebiyatı Cevabı Nedir?,İtalyan edebiyatı Kelimesinin Anlamı?,İtalyan edebiyatı Kelimesinin Anlamı Nedir? ,İtalyan edebiyatı Kelimesinin Anlamı Ne demek?,İtalyan edebiyatı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

İtalyan edebiyatı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

İtalyan edebiyatı Kelimesinin Anlamı Nedir? İtalyan edebiyatı Kelimesinin Anlamı Ne demek? , İtalyan edebiyatı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

İtalyan edebiyatı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! İtalyan edebiyatı - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

İtalyan edebiyatı

İtalyan edebiyatı Nedir? İtalyan edebiyatı Ne demek? , İtalyan edebiyatı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

İtalyan edebiyatı Kelimesinin Anlamı? İtalyan edebiyatı Ne Demek? İtalyan edebiyatı Ne Demektir? ,İtalyan edebiyatı Analizi? İtalyan edebiyatı Anlamı Nedir? İtalyan edebiyatı Ne Demektir?, İtalyan edebiyatı Açıklaması Nedir? , İtalyan edebiyatı Cevabı Nedir? , İtalyan edebiyatı Kelimesinin Anlamı?






İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir?

İtalyan edebiyatı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İtalyan Edebiyatı, İtalyan yazarlarca İtalyanca yazılmış edebiyat yapıtlarını kapsar. İtalya'nın siyasal birliğini 19. yüzyıla kadar kuramaması ve Katolik Kilisesi'nin etkisiyle, yazılı metinlerde uzun süre Latince kullanılmış ve yerel bir dilin yaygınlaşması öbür Avrupa ülkelerine göre daha geç başlamıştır. 12. ve 14. yüzyıllar arasında İtalya'da Fransızca düzyazı ve koşukla yazılmış romanslar okunmuş ve klasik metinlerden uyarlamalar yapılmıştır. Böylece 13. yüzyılda bir Fransız-İtalyan edebiyatı gelişmiştir. İtalyanlar Fransız öykülerini çoğu zaman uyarlayarak ve bunlara çeşitli eklemeler yaparak kaleme almışlardır. Bu edebiyatta Fransızca kullanılmakla birlikte, yazarlar yapıtlarına yer yer kendi lehçelerinin özelliklerini de katmışlardır.

Aynı dönemde Fransa'daki Provence yöresinde yazılan lirik şiirler İtalya'da da yaygınlaştı. 1208-1250 arasında Sicilya'yı yöneten Kutsal Roma İmparatoru II. Friedrich'in sarayında, Sicilya Okulu olarak adlandırılan bir grup şair Provence şiir biçimleri ve konularını örnek alarak yerel dilde şiirler yazdı. II. Friedrich'in ölümünden sonra kültürel merkez Toskana oldu. Burada Guittone d'Arezzo ve onu izleyen şairler Sicilya Okulu tarzı şiirler yazdılar. Daha içten bir dille aşk şiirleri yazan ve Dolce Stil Nuovo (Tatlı Yeni Üslup) şairleri olarak adlandırılan yeni bir grup oluştu. Bolognalı Guido Guinizelli'nin başlattığı bu yeni akımın öbür önemli temsilcileri arasında Guido Cavalcanti, Dante Alighieri ve Cino da Pistoia sayılabilir. Bu şairler İtalyan edebiyat dilinin gelişimini başlattılar. Öte yandan, Rustico di Filippo ve Cecco Angiolieri gibi bazı şairler de aynı dönemde bu ciddi aşk şiiri geleneğinin tam karşıtı olan ve aşk konusunu komik ve kaba bir dille işleyen şiirler yazdılar.

Assisili Francesco'nun ölçülü düzyazıyla Umbria lehçesinde kaleme aldığı Cantico di frate sole, İtalyan şiirinin en eski örneklerinden biridir. Bu yüzyılda din, felsefe, hukuk, siyaset ve bilim konulu metinlerde hâlâ Latince kullanılmakla birlikte, yerel dille yazılmış düzyazı edebiyatı da başlamıştı.

14. yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Dante Alighieri

Bu dönemde ortaya koyulan İtalyan edebiyatı örnekleri birkaç yüzyıl boyunca Avrupa'yı etkiledi ve Rönesansın başlangıcı sayıldı. Dante, Petrarca ve Boccaccio adlı üç büyük yazarın yaşadıkları dönemde kazandıkları ün günümüze kadar sürdü.

Dante'nin Toskana lehçesiyle kaleme aldığı ve cennet ile cehenneme yapılan bir yolculuğu anlattığı uzun şiiri La divina commedia, içerdiği karmaşık imgeler, şiirsel zenginlik ve anlam yoğunluğuyla bir başyapıt sayılmaktadır. Felsefeden çok edebiyata ilgi duyan ve aynı zamanda bir Hümanist olan Petrarca ise ortaçağ felsefesine karşı çıktı ve yapıtlarında klasik Latin yazarlarını örnek aldı. Boccaccio ise büyük bir edebi değer taşıyan düzyazı yapıtlarında yetkin bir üslup kullandı ve Decameron Hikâyeleri adlı 100 öykü içeren yapıtıyla Rönesans edebiyatını etkiledi.

14. yüzyılın ikinci yarısında edebiyat etkinliklerinin merkezi olarak kalan Floransa'da halka yönelik yapıtlar verildi. Boccaccio'nun etkisiyle öykü türü canlılık kazandı.

Rönesans[değiştir | kaynağı değiştir]

Niccolò Machiavelli

15. yüzyılda edebiyat bir önceki yüzyılın coşkunluğunu yitirirken, klasik elyazmalarının bulunması sonucunda, Platon başta olmak üzere Eski Yunan felsefesine büyük bir ilgi doğdu. İnsanın evrendeki konumu yeniden değerlendirilerek insanı temel alan yeni bir dünya görüşü benimsemeye başlandı. 15. yüzyılın ilk yarısında, yerel dili küçümseyerek Latince ve Yunanca yazmaya özen gösteren birtakım yazarlar klasik metinlerden örnek alarak çok sayıda ama değersiz yapıtlar ortaya koydu. Oysa yüzyılın ortalarında doğru edebiyat dili olarak İtalyanca Latincenin yerini almaya başladı. Toskana lehçesinin Latince kadar önemli olduğunu savunan hümanist Leon Battista Alberti, Floransa'nın kültürel önderliğini sürdürmesine katkıda bulunurken, Venedikli Pietro Bembo da İtalyancadaki ilk dilbilgisi kitaplarından birini yazdı. Ludovico Ariosto, Niccolò Machiavelli ve Francesco Guicciardini hümanist edebiyatın önde gelen adları arasındadır. Ariosto en çok Orlando furioso (1517) adlı epik şiiriyle anımsanırken, Machiavelli ile Guicciardini tarih ve siyaset konulu yapıtlarında yerel dili kullanarak Toskana lehçesinin yerini sağlamlaştırdılar. Machiavelli'nin Hükümdar (1513) adlı yapıtı hükümdarların nasıl başa geçtikleri ve ülkelerini nasıl yönettikleri gibi konuları ele alır.

İtalyan Rönesans'ının son büyük şairi Torquato Tasso'nun Gerusalemme liberata (1581) adlı klasik destan tarzındaki yapıtı Rönesans'ın en önemli ürünlerinden biridir.

16. yüzyılda lirik şiirde Petrarca'nın etkileri sürerken, tiyatro dalında Yunan ve Roma tiyatrosunu örnek alan oyunlar yazıldı. Gian Giorgia Trissino'nun Sofonisba (1524) adlı oyunu yerel dille yazılan ilk trajedi oldu. Trajedilerden daha üstün sanatsal değer taşıyan komediler ise çağdaş Avrupa tiyatrosunun başlangıcını oluşturdu. Bu türde yazanlar arasında Ariosto, Machiavelli, Pietro Aretino ve Giordano Bruno sayılabilir.

17. ve 18. yüzyıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir gerileme dönemi olarak nitelendirilen 17. yüzyılda yazarlar abartılı ve gösterişli üslup oyunlarıyla, duygudan yoksun yapıtlar ortaya koydular. Bu dönem İtalyan edebiyatının başlıca temsilcisi, abartılı birçok söz sanatıyla yüklü lirik şiiriyle tanınan Giambattista Marino'dur. Gene bir şair olan Tommaso Campanella ise La Citta del Sole (1602) adlı yapıtında düşsel bir din devleti çizdi. Ünlü bilim insanı Galilei'nin yazıları ise bilim dilinde de Latincenin yerini İtalyancanın almasını sağladı.

Müzikli oyunların ve operanın gelişmesi üzerine birçok şair opera besteleri için söz yazmaya başladı. Tiyatro türünde asıl önemli gelişmeler ise 18. yüzyılda gerçekleşti. Vittorio Alfieri klasik ve kutsal konulu trajedileriyle Rönesans'ın yurtseverlik anlayışına canlılık verirken, Carlo Goldoni ince bir güldürü anlayışına dayanan modern gelenek ve karakter komedisini kurdu. Carlo Goldoni'nin La Locandiera (1753) adlı komedisi günümüzde bile geçerli olan düşünceler içeriyordu.

19. yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

İtalya'da Romantizm Akımı, ulusal kurtuluş hareketine paralel bir gelişim gösterdi. Bu dönemde ortaya koyulan yapıtların çoğu bu hareketin yarattığı yurtsever duygusallığı yansıtıyordu. Ugo Foscolo'nun yapıtlarında tutkulu bir duygusallıkla biçimsel yetkinlik birleşti. İtalyan Romantizminin önde gelen temsilcisi ise Alessando Manzoni'ydi. Şiir ve öykü türünde yapıtlar veren Manzoni'nin en ünlü yapıtı I promessi sposi (1825-1827) 17. yüzyılda Milano'da geçen ve yurtseverliğe değinen tarihsel bir romandır.

Dönemin öbür önemli temsilcisi ise Giacomo Leopardi'dir. Duygusal şiire tepki olarak doğan Gerçekçilik Akımı ise Doğalcılık Akımına bağlı Fransız yazarlarının etkisini taşıyordu. Yaşamı, özellikle toplumun yoksul kesimlerinin yaşamını olduğu gibi aktarmayı amaçlayan bu akımın ilk kurumsal açıklamasını 1872'de Luigi Capuana yaptı.

Çağdaş Dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Eugenio Montale'den bir alıntı

İtalya'nın siyasal birliğe kavuşmasından sonra siyaset ve edebiyat konulu yazılarıyla tanınan Il piacere (1889) adlı romanında üstün insan konusunu ele alan Gabriele d'Anunzio, yeni toplumun gereksinimlerini karşılıyan yazarlardan biriydi. Bu arada Benedetto Croce de yayımladığı La Critica adlı dergide çıkan yazılarıyla ve 70'ten fazla kitabıyla edebiyat eleştirisi alanında ün kazandı. Poesia adlı derginin editörü olan Filippo Tommaso Marinetti ise, geleneksel sanat anlayışına şiddetle karşı çıkan Gelecekçilik Akımını başlattı.

I. Dünya Savaşı'ndan sonra yeniden geleneksel sanat anlayışı egemen oldu. Bu dönemde İtalya'daki faşist yönetimin engelleyici etkisiyle yaratıcılık da durakladı. Gene de, bazı yazarlar bu olumsuz koşulları aşarak özgün yapıtlar vermeyi başardı. Bunlar arasında Coscienza di Zeno (1923) adlı yapıtıyla Italo Svevo ve Fontamara (1930) ile Ignazio Silone sayılabilir.

Luigi Pirandello ise başlangıçta iletişim kopukluğu, delilik ve akıllılık arasındaki sınır, görünüş ile gerçeklik arasındaki ayrım gibi kavramları ele aldığı öykülerinden sonra, Sei personaggi in cerca d'autore (1921) ve Enrico IV (1922) gibi birçok oyununda geleneksel oyun kurallarını da değiştirdi.

20. yüzyıl başlarında Fransa'daki Simgecilik Akımının etkisiyle sözdizimi kurallarına uymaksızın şiirler yazılmaya başlandı. Bu akımın kurucusu Giuseppe Ungaretti'ydi. Gene bu anlayışı benimseyenlerden biri olan Eugenio Montale ise 1975'te Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı.

II. Dünya Savaşı ise edebiyatta yeniden gerçekliğe dönüşü başlattı. Bu dönemin ünlü adları arasında Cristo si e fermato a Eboli (1945) adlı yapıtın yazarı Carlo Levi, Il quartiere (1945) adlı yapıtın yazarı Vasco Pratolini ile La luna e i falo (1950) adlı romanın yanı sıra Il mestiere de Viviere (1935-1950) başlıklı günlüğüyle tanınan Cesare Pavese sayılabilir. Son yıllarda ün kazanan yazarlar arasında La storia (1974) yazarı Elsa Morante ve Il nome della rosa'nın (1981) yazarı Umberto Eco vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Cevdet, Kudret, Batı Edebiyatından Seçme Parçalar, İstanbul, 1972
  • Özdemir, Emin, Türk ve Dünya Edebiyatı, 1980
  • Kuray, Gülbende, İtalyan Edebiyatı Üzerine, 2000
  • Hösle, Johannes, Kleine Geschichte der italienischen Literatur, Münih: Beck, 1995
  • Kapp, Volker, Italienische Literaturgeschichte, Stuttgart: Metzler, 1994
  • Karakartal, Oğuz-Arslan, İbrahim, Türkçede İlk İtalyan Edebiyatı Tarihi, İtalyan Edebiyatı (1913), M. (Mehmet) Rauf, İstanbul, 2012

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? Nedir? :İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? ile ilgili İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? Ne Demektir? İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? Açıklaması Nedir? İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? Cevabı Nedir? İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? Kelimesinin Anlamı? İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? Açıklaması? :İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? Gerçek mi? :İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? ile ilgili İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? Hakkında? :İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? ile ilgili İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? burada bulabilirsiniz. İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler İtalyan edebiyatı nedir?, İtalyan edebiyatı anlamı nedir?, İtalyan edebiyatı ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Strawberry Swing, Tatarca, Félix Eboa Eboa, Küresel Konumlandırma Sistemi, Zhejiang, Halka açık şirket, Rotondella, Küçükhasancık, Nijniy Novgorod metrosu, Extensible Messaging and Presence Protocol, İstanbul Başakşehir FK sezonları listesi, Mustafa Hayri Öğüt, Andrej Mrkela, Metropol alan ağı, Apollo Projesi, İnternet telefonu, Sardinya Krallığı, Hazi Aslanov Heykeli, Anne (Bohemya), José Villalonga, Batı Ganga hanedanı, Artı değer, Etkileşimli, Trabzonda 2009 Türkiye yerel seçimleri, Alfa Romeo Alfetta, Sokrates öncesi düşünürler, Sarkom, Sote, Burhan Asaf, Hip hop türleri listesi, Léon Serpollet, Hippocamelus bisulcus, Jinekoloji, 2024 Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, Havayolu ittifakı, Bytyç, Yuan Zhao, Wigston Parva, Tek tanrıcı, No Code of Conduct, Harold Shipman, Alanyaspor, Piktler, Medellín, Hamid Merakşi, İsveç bayrağı, Albert Brooks, Basınçlı su reaktörü, Kasım, Brussels Airlines, Deniz Harp Okulu, İletişim Güvenliği Örgütü, Uma Thurman, Türkmenbaşı Uluslararası Havalimanı, Shandong Airlines, Shenzhen Airlines, Kul Himmet, TransAsia Airways, Freebird Airlines, 74. Akademi Ödülleri, Ovadia Yosef, Anjiyoloji, Otomobil lastikleri, Atlantik dönücü yunusu, Paweł Mąciwoda, Mamadou Tandja, Wasdale, Vefa Salman, Kore Hava Yolları, TVNET, László Branikovits, Yanaşma, Halifax ilçesi, Kuzey Karolina, Nahide Opuz davası, Düşük maliyetli havayolu, Minami, Nagoya, Kimya tarihi, Dance in the Dark, Henri Becquerel, İrlanda erkek millî buz hokeyi takımı, Cheolli Jangseong, Ülkelere göre dünya gümüş üretimi listesi, Cennet balığı, Cy Coleman, İmmün sistem, İmmun sistem, Hüseyin Yayman, 2017 Almanya federal seçimleri, Kudüs Tapınağı, Efraín Juárez, Serbest Dolaşma Birliği, Daniel Osorno, Komünist teori, Sünni hanedanlıklar listesi, CASA CN 235, Dornier 328, Allactaga bullata, Türkiye Finans Katılım Bankası, Hüseyin Hamamcı, Boktykaryn Nehri,
Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Asiye Küçükyılmaz Kimdir?, Tirşemsi Nedir?, Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?, Tirşe Gözlü Nedir?, Filtresiz Nedir?, Zom İsminin Anlamı Nedir?, İbrahim Kaan Kimdir?, Filtreli Nedir?, Hasan Ataman Kimdir?, Ziyasız İsminin Anlamı Nedir?, Filozofik Nedir?, Ziyansız İsminin Anlamı Nedir?, Aslan ve Güneş Anlamı Nedir, Aslan ve Güneş Nasıl Oluştu, Aslan ve Güneş Tarihi, Aslan ve Güneş Renkleri, Aslan ve Güneş Tasarımı, Şeref Tamtürk Kimdir?, Onur Sergen Doğan Kimdir?, Ziyadar İsminin Anlamı Nedir?, İsmail Büyükkayıkçı Kimdir?, Filolojik Nedir?, Canan Kebenç Özkan Kimdir?, Tipsiz Nedir?, Tipolojik Nedir?, Zirai İsminin Anlamı Nedir?, Okan Işıktaş Kimdir?, Tipili Nedir?, Arap İsyanı bayrağı Anlamı Nedir, Arap İsyanı bayrağı Nasıl Oluştu, Arap İsyanı bayrağı Tarihi, Arap İsyanı bayrağı Renkleri, Arap İsyanı bayrağı Tasarımı, Zingal İsminin Anlamı Nedir?, Zinde İsminin Anlamı Nedir?, Yrd Doç Dr Berat Ahi Kimdir? Yrd Doç Dr Berat Ahi Nereli Yrd Doç Dr Berat Ahi Kaç Yaşında?, İsmail Keskin Kimdir?, Zincirleme İsminin Anlamı Nedir?,