İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir?

İtalyan İç Savaşı Nedir?

İtalyan İç Savaşı Nedir?, İtalyan İç Savaşı Nerededir?, İtalyan İç Savaşı Hakkında Bilgi?, İtalyan İç Savaşı Analizi? İtalyan İç Savaşı ilgili İtalyan İç Savaşı ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  İtalyan İç Savaşı ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. İtalyan İç Savaşı Ne Anlama Gelir İtalyan İç Savaşı Anlamı İtalyan İç Savaşı Nedir İtalyan İç Savaşı Ne Anlam Taşır İtalyan İç Savaşı Neye İşarettir İtalyan İç Savaşı Tabiri İtalyan İç Savaşı Yorumu 

İtalyan İç Savaşı Kelimesi

Lütfen İtalyan İç Savaşı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İtalyan İç Savaşı İlgili Sözlük Kelimeler Listesi İtalyan İç Savaşı Kelimesinin Anlamı? İtalyan İç Savaşı Ne Demek? ,İtalyan İç Savaşı Ne Demektir? İtalyan İç Savaşı Ne Demektir? İtalyan İç Savaşı Analizi? , İtalyan İç Savaşı Anlamı Nedir?,İtalyan İç Savaşı Ne Demektir? , İtalyan İç Savaşı Açıklaması Nedir? ,İtalyan İç Savaşı Cevabı Nedir?,İtalyan İç Savaşı Kelimesinin Anlamı?,İtalyan İç Savaşı Kelimesinin Anlamı Nedir? ,İtalyan İç Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demek?,İtalyan İç Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

İtalyan İç Savaşı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

İtalyan İç Savaşı Kelimesinin Anlamı Nedir? İtalyan İç Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demek? , İtalyan İç Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

İtalyan İç Savaşı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! İtalyan İç Savaşı - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

İtalyan İç Savaşı

İtalyan İç Savaşı Nedir? İtalyan İç Savaşı Ne demek? , İtalyan İç Savaşı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

İtalyan İç Savaşı Kelimesinin Anlamı? İtalyan İç Savaşı Ne Demek? İtalyan İç Savaşı Ne Demektir? ,İtalyan İç Savaşı Analizi? İtalyan İç Savaşı Anlamı Nedir? İtalyan İç Savaşı Ne Demektir?, İtalyan İç Savaşı Açıklaması Nedir? , İtalyan İç Savaşı Cevabı Nedir? , İtalyan İç Savaşı Kelimesinin Anlamı?






İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir?

İtalyan İç Savaşı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İtalyan İç Savaşı
İtalya Cephesi (II. Dünya Savaşı)

İtalyan İç Savaşında cepheler
Tarih8 Eylül 1943 - 2 Mayıs 1945
(1 yıl, 7 ay, 3 hafta ve 3 gün)
Bölge
Sonuç
Taraflar
İtalyan direniş hareketi
İtalya Krallığı Müttefik İtalyan Ordusu
Amerika Birleşik Devletleri ABD Ordusu
Birleşik Krallık İngiliz Ordusu
İtalyan Sosyal Cumhuriyeti İtalyan Sosyal Cumhuriyeti
Nazi Almanyası Nazi Almanyası
Komutanlar ve liderler
İtalya Krallığı Ivanoe Bonomi
İtalya Krallığı Alcide De Gasperi
Luigi Longo
Palmiro Togliatti
İtalya Krallığı Ferruccio Parri
İtalyan Sosyal Cumhuriyeti Benito Mussolini  İdam edildi
İtalyan Sosyal Cumhuriyeti Rodolfo Graziani (Esir)
Güçler
545.000 520.000
Kayıplar
62.000 yaklaşık 35.000 yaklaşık
Yaklaşık sivil kayıplar 80.000

İtalyan İç Savaşı (İtalyanca: Guerra civile italiana) İkinci Dünya Savaşı'nın son döneminde 9 Eylül 1943 (İtalya ve Müttefikler arasında ateşkes) ile 2 Mayıs 1945 (Caserta Mütarekesi) tarihleri arasında İtalya'da yaşanan iç savaştır. İtalyan direniş hareketi ve Müttefik saflarındaki İtalyan Ordusu, İtalyan faşistlerine ve Naziler tarafından İtalya'nın kuzeyinde kurulmuş olan İtalyan Sosyal Cumhuriyeti kukla devletine bağlı birlikler arasında yaşanmıştır. İtalyan direnişçiler, Mussolini rejiminin çökmesinin ardından bölgeyi işgal eden Nazilerle de savaşmıştır. Faşizm karşıtı güçlerin mücadelesiyle zafer kazanılmış, Naziler ülkeden kovulmuş, Mussolini infaz edilmiştir. Ayrıca ülkenin 1946 yılında monarşiden cumhuriyete geçişinde de iç savaş süresince kral III. Vittorio Emanuele başta olmak üzere krallık yanlılarının ülkeye karşı sorumluluklarını gereğince yerine getirmemelerinin de payı büyüktür.

Taraflar[değiştir | kaynağı değiştir]

Direnişçiler[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk partizan grupları Boves, Piedmont, Bosco Martese, Abruzzo bölgesinde oluşurken, Yugoslavya sınırındaki Gorizia ve Trieste civarında ilk direniş örgütleri bir araya geldi. Partizan birlikleri genel olarak Slavlara ve komünistlere dayanıyordu. Diğer direniş grupları da İtalya'da Mussolini rejiminin çöktüğü Eylül 1943 ile başlayan süreçte serbest kalan veya kaçan Müttefik savaş esirlerinden oluşmaktaydı. Mussolini rejiminin çökmesiyle beraber kısa süreliğine bir iktidar boşluğu yaşansa da Naziler hızlı hareket ederek idareyi ele almış ve Müttefiklerin ilerleyişini durdurmuştur. Partizanların içerisinde çok çeşitli siyasal eğilimler olsa da önde gelen örgütlü yapı tartışmasız şekilde İtalyan Komünist Partisiydi. Komünistler, İtalyan faşizminin bizzat İtalyanlar tarafından yenilmemesi durumunda ülkenin bağımsızlığını İngilizlere ve Amerikalılara borçlu duruma düşeceğini belirtiyorlardı. Dolayısıyla hızla mücadeleye başlanması ve Müttefik Ordularının beklenmemesi gerektiğini savunuyorlardı. Müttefik komutanlar ise hem komünistlere güvenmiyor hem de gerilla birliklerinin verimine inanmadıklarını savunuyorlardı.

Özellikle kadınların da aktif yer aldıkları direnişçiler iddia edilenin aksine etkili olmuş, Nazilerin özellikle kuzey bölgelerinde denetimi bütünüyle ele geçirmesine engel olmuştur. Nazilerin yakalanan direnişçilere yönelik takındığı vahşice tutum, karşıtını doğurmuş ve faşistler ve onlara yardım edenler partizanlar tarafından öldürülmüştür. Özellikle coğrafyanın geleneksel harekâta izin vermediği kuzey bölgelerinde güçlenen partizanların toplam sayısının 200 bin civarında olduğu düşünülmektedir.

Faşistler[değiştir | kaynağı değiştir]

Krallık Ordusunun kılıç artıkları, Kara Gömlekliler örgütünden geriye kalanların yanı sıra faşistler genel olarak suç çevrelerinden örgütledikleri gruplarla partizanlara karşı hareket geçmiştir. Nazilerin destekleriyle yürüttükleri gerilla karşıtı harekâtta takındıkları vahşice tutumlarla çok sayıda katliam düzenlemişlerdir.

İç savaş[değiştir | kaynağı değiştir]

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Müttefiklerin Husky Harekâtı ile Sicilya'ya çıkartma yapmaları ve özellikle kuzey İtalya'da Mussolini rejimine karşı düzenlenen başarılı 1943 Grevi süreci sonrasında kral III. Vittorio Emanuele Mussolini'yi görevden alıp tutuklanmasını sağlar. Yeni Başbakan olarak Pietro Badoglio'yu atar. Yeni hükûmet Mihver Devletlerini desteklemeye devam eder, bu sırada Mussolini karşıtlarının sevinç gösterileri şiddetli şekilde bastırılmıştır. Sonraki süreçte İtalya hükûmeti ilerlemekte olan Müttefiklere teslim olma kararı alır ve 8 Eylül 1943 günü anlaşma imzalanır. Kral, hükûmetle beraber Roma'dan ayrılır ve ordu başsız bırakılır. Oluşan iktidar boşluğunu hızla doldurmaya çalışan Naziler, tutuklu bulunan Mussolini'yi Gran Sasso baskınıyla 12 Eylül günü kurtarmış ve onun liderliğinde 23 Eylül'de İtalyan Sosyal Cumhuriyeti adlı kukla devlet kurmuştur. Dağılan İtalyan Ordusu mensubu yaklaşık 600 bin asker, Mussolini liderliğindeki yeni faşist cumhuriyet adına savaşmayı reddettiği için Naziler tarafından esir alınır. Naziler Erwin Rommel komutasında yürütlen Achse Harekâtıyla yarımadada denetimi ele geçirir.

Öne çıkan olaylar[değiştir | kaynağı değiştir]

İç savaş boyunca faşist birlikler genelde Nazilerin himayesinde olacak şekilde partizanlarla savaş halinde oldu ve komünistlerin denetiminde olan bölgelerde hakimiyeti ele geçirmeye çalıştılar. Faşist birlikler ağır silahlarla desteklenebildikleri kent merkezleri ve ovalık bölgelerde duruma hakim olurken, dağlık bölgelerde partizanların egemenliği söz konusuydu. İç savaş boyunca tüm toplumsal kesimler savaşan taraflar ekseninde sürece dahil olmuş ve yıllardır biriktirilen sorunlar patlak vermiştir. Kırsal bölgelerde feodal yapının ve kilise egemenliğinin kırılmasıyla faşizmle işbirliği yapan önde gelen isimler emekçiler tarafından tasfiye edilmiş, faşistler de komünistlerle işbirliği yaptıkları gerekçesiyle sivilleri katletmiştir. Bu dönemde Naziler, Mussolini'nin kukla devletini ayakta tutabilmek için olağaüstü çaba ve kaynak harcamıştır. Generalfeldmarschall Albert Kesselring partizan faaliyetleri nedeniyle yaklaşık 30-35 bin kayıp verdiklerini ifade etmektedir.

Savaşın sonu[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiliz ve Amerikan birliklerinin İtalya'da ilerleyişinin devam etmesiyle beraber bölgedeki Nazilerin durumu sıkıntıya girmiştir. 1945 yılı Nisan ayıyla beraber Alman cephe gerisi çöküşe geçer. Partizanlar bu dönemde saldırılarını sıklaştırarak Almanları geri çekilmeye zorlar. 26 Nisan günü 14 bin partizan Cenova'yı ele geçirir ve 6 bin Alman askerini esir alır. Ayın gün Milano özgürleştirilir, 28 Nisan günü Torino düşman işgalinden kurtarılır. Mussolini 27 Nisan günü dağlık bölgelere kaçmaya çalışırken yakalanır ve öldürülür. Faşistler 30 Nisan günü Müttefiklerle yaptıkları anlaşma uyarınca 2 Mayıs günü, Berlin'in teslim olmasından önce kayıtsız şartsız teslim olur.

Sonraki dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülkenin kurtarılmasının ardından çoğunlukla faşist dönemde iktidarda bulunanlara yönelik şiddet olayları yaşansa da bu olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısına yönelik tarihçiler arasında oluşmuş bir birlik yoktur. Şiddet olayları 1946 yılında ilan edilen Togliatti affıyla beraber son bulmuştur. İç savaş sırasından kralın sorumsuz davranması ülkede monarşiye karşı tepki doğurmuştur. Ayrıca partizanlar arasında en güçlü örgüt olan İtalyan Komünist Partisi ülkeyi Nazi işgalinden kurtaran en öne çıkan güç olarak iç siyasette belirleyici olmaktadır. Bu koşullarda yapılan 1946 İtalya anayasa referandumunda halkın çoğunluğu monarşinin kaldırılıp yerine cumhuriyetin ilan edilmesini ister. Bu dönemde siyasal arenadaki ana siyasi hareketlerin dışında komünistlerin yükselişi 1946 İtalya Genel Seçimleriyle tescil edilmiştir. 1947 yılıyla beraber Soğuk Savaş ortamının da etkisiyle ülkede komünistlerin siyasal faaliyetleri engellenmeye başlar,[1] Truman Doktrini kapsamında başlatılan Marshall Planından İtalya'nın yararlanabilmesi için komünistlerin koalisyon hükûmetlerinden tasfiyesi ön koşul olarak sunulmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Komünistler koalisyon ortağı da olsa patronların örgütlü yapısı yeni rejimde geriletilememiştir. 1947 yılına gelindiğinde işçi sendikaları güç kaybetmiş, işçi örgütlenmeleri kan kaybetmiştir. Bakınız Jonathan Dunnage, 20th Century Italy: A social History, Longman Pearson, 2002, s.140

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]


İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? Nedir? :İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? ile ilgili İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? Ne Demektir? İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? Açıklaması Nedir? İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? Cevabı Nedir? İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? Kelimesinin Anlamı? İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? Açıklaması? :İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? Gerçek mi? :İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? ile ilgili İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? Hakkında? :İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? ile ilgili İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? burada bulabilirsiniz. İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler İtalyan İç Savaşı nedir?, İtalyan İç Savaşı anlamı nedir?, İtalyan İç Savaşı ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Erdal Cindoruk, Ülkeler listesi, Chrysometa macintyrei, Mario Frangoulis, Osmanlı Askeri Teşkilatı, Solanum tabanoense, Tombstone (film), Eldorado Maden Ocağı, Necdet Ergün, Xiaomi Mi MIX Alpha, Durango City, Lewis Miley, Sándor Puhl, Gabriel Batistuta, Heteropoda atriventris, Belediye otobüsü, Ariteus, Kerimler, Tarsus, Sotiria Bellu, İnsanlığın tarih öncesinin zaman çizelgesi, Anafartalar Caddesi, Dereağzı, Beylikdüzü, Dryopithecine, Anderson (1997 doğumlu futbolcu), Inca, İspanya, Barış, Beylikdüzü, Aster panduratus, Rusya İmparatorluğu, Hanka Paldum, Senegal başbakanları listesi, Amman Roma Tiyatrosu, Recep Tayyip Erdoğanın üniversite diploması tartışması, Pelikan Bulutsusu, Allocasuarina acutivalvis, Aktris, Alaköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Hack tool, Kavaklı, Beylikdüzü, Spor türleri listesi, 2014 Kırım bunalımı, Güneyçevirme, Kelkit, Rotterdam Bombardımanı, Sahil, Beylikdüzü, Anansus ewe, Marmara, Beylikdüzü, Beylikdüzü OSB, Beylikdüzü, Valentin Rosier, Valensiya metrosu, Zoli Ádok, Uzay ajansları listesi, Chimaeridae, Rum Ortodoks Patrikhanesi, The Settlement, Adnan Kahveci, Beylikdüzü, Ahura Mazda, Kılkuyruk, Yakutsk Havalimanı, Yunan rakamları, Boesemania, Proshapalopus, I Am... Sasha Fierce, Kıbrıs Anıtı, Ana Kokkinos, Stefanel Milano, Rahat Aliyev, Dragoon Harekatı, I Am… Sasha Fierce, Paul Verlaine, Astrobiyoloji, Casalborgone, Leki, Aziz Krikor Lusavoriç, Emmons County, Kuzey Dakota, Xinhua Tongxunshe, Themistocles, Webcam, Sonnur Yalnızoğlu, Makarios III, Kalben, Lyman Abbott, Caecilia Metella Mozolesi, Brioche, Michał Sokołowski, US Magazine, Mehmet Eymür, Real Federación Española de Atletismo, Osmanlı İmparatorluğu kuruluş dönemi, Siyanobakteri, Gamalı Fatma, Vehbi Demirel, Gölgelendirme, Memati Baş, Minasteron, Hermenötik, Fariz Medetov, Centrolophidae, Sveti Paisii Hilendarski, Türkiye Bisiklet Federasyonu, Muzaffer Tekin, Mileham,
Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?,