Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir?

Çanakkale Anıtı Nedir?

Çanakkale Anıtı Nedir?, Çanakkale Anıtı Nerededir?, Çanakkale Anıtı Hakkında Bilgi?, Çanakkale Anıtı Analizi? Çanakkale Anıtı ilgili Çanakkale Anıtı ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Çanakkale Anıtı ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Çanakkale Anıtı Ne Anlama Gelir Çanakkale Anıtı Anlamı Çanakkale Anıtı Nedir Çanakkale Anıtı Ne Anlam Taşır Çanakkale Anıtı Neye İşarettir Çanakkale Anıtı Tabiri Çanakkale Anıtı Yorumu 

Çanakkale Anıtı Kelimesi

Lütfen Çanakkale Anıtı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Çanakkale Anıtı İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Çanakkale Anıtı Kelimesinin Anlamı? Çanakkale Anıtı Ne Demek? ,Çanakkale Anıtı Ne Demektir? Çanakkale Anıtı Ne Demektir? Çanakkale Anıtı Analizi? , Çanakkale Anıtı Anlamı Nedir?,Çanakkale Anıtı Ne Demektir? , Çanakkale Anıtı Açıklaması Nedir? ,Çanakkale Anıtı Cevabı Nedir?,Çanakkale Anıtı Kelimesinin Anlamı?,Çanakkale Anıtı Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Çanakkale Anıtı Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Çanakkale Anıtı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Çanakkale Anıtı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Çanakkale Anıtı Kelimesinin Anlamı Nedir? Çanakkale Anıtı Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Çanakkale Anıtı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Çanakkale Anıtı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Çanakkale Anıtı - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Çanakkale Anıtı

Çanakkale Anıtı Nedir? Çanakkale Anıtı Ne demek? , Çanakkale Anıtı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Çanakkale Anıtı Kelimesinin Anlamı? Çanakkale Anıtı Ne Demek? Çanakkale Anıtı Ne Demektir? ,Çanakkale Anıtı Analizi? Çanakkale Anıtı Anlamı Nedir? Çanakkale Anıtı Ne Demektir?, Çanakkale Anıtı Açıklaması Nedir? , Çanakkale Anıtı Cevabı Nedir? , Çanakkale Anıtı Kelimesinin Anlamı?






Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir?

Çanakkale Şehitleri Anıtı

Koordinatlar: 40°03′01″K 26°13′09″D / 40.05028°K 26.21917°D / 40.05028; 26.21917
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Çanakkale Anıtı sayfasından yönlendirildi)
Çanakkale Şehitleri Anıtı
Çanakkale Şehitleri Anıtı
Harita
Genel bilgiler
TürAnıt
KonumEceabat, Çanakkale (il), Türkiye
Koordinatlar40°03′01″K 26°13′09″D / 40.05028°K 26.21917°D / 40.05028; 26.21917
Başlama17 Nisan 1954
Tamamlanma21 Ağustos 1960
Yükseklik41,7 m
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Feridun Kip
İsmail Utkular
Doğan Erginbaş
Anıtın tavanına Türk bayrağı işlenmiştir

Çanakkale Şehitleri Anıtı, Çanakkale il ve Eceabat ilçe sınırları içindeki Gelibolu Yarımadası'nda, Çanakkale Boğazı'nın ucunda Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe üzerinde yer alan anıt.

1915 yılında I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybeden Türk askerlerin anısına yaptırıldı. Dört ayak ve bir kubbeden oluşan 41,7 metre yüksekliğindeki yapı, Feridun Kip, İsmail Utkular ve Doğan Erginbaş tarafından tasarlanmıştır. Temeli 17 Nisan 1954 tarihinde atılmış ve 21 Ağustos 1960 tarihinde ziyarete açılmıştır.

Yanında Mehmetçik Anıtı, Türk Bahçesi, Mustafa Kemal Çanakkale'de Anıtı, Yaralı Asker Anıtı, Meçhul Asker Kabri ve Türk Şehitliği bulunur.

Aşamaları[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Dünya Savaşı'nda Gelibolu Yarımadası, tarihin gördüğü en kanlı savaşlardan birine sahne oldu. İngilizlerin 205 bin, Fransızların ise 47 bin zayiat verdiği savaşta Türk tarafının zayiatı konusunda farklı sayılar ortaya çıkmıştır.[1] 5. Ordu Komutanlığının Başkomutanlık Vekaletine sunduğu zayiat raporlarına göre Türklerin zayiatı toplamda 213.882’dir. Yoğun zayiat nedeniyle ölen askerlerin defnedilmesi her iki taraf adına da ciddi bir soruna dönüşmüştü. Dar bir alanda biriken ölüler, tek kişilik mezarlar yerine toplu mezarlara gömülmek durumunda kaldı.

Mondros Mütarekesi'nin ardından İngilizler tarafından itibaren değişik mevkilerde yeni mezarlık ve abideler inşa edildi. Türk Kurtuluş Savaşı’nın ardından Türkiye hükûmeti, I. Dünya Savaşında değişik nedenlerle ölen İngiltere, Fransa, ve İtalya askerlerinin bulunduğu mezarları ve adlarına dikilmiş abidelerin bulunduğu arazileri ilgili devletlere ayrı ayrı ve süresiz olarak bırakmayı kabul etti.

İngilizler, işgal döneminden başlattıkları mezarlık ve abide sayısını Lozan Antlaşması sırasında otuza çıkardı. I. Dünya Savaşı sırasında Seddülbahir'de bir mezarlık inşa eden Fransızlar, 1930'a kadar yeni düzenlemeler yaptılar. Yeni Zelandalılar da 1919'dan itibaren kendi şehitlik ve abidelerini oluşturmaya başladı. Türk şehitler için ise uzun süre Gelibolu’da bir abide dikilemedi.

Türk şehitler için abide dikilmesi konusunda bu dönemde atılan tek somut adım 1934'te Gelibolu'nun ilk Türk abidesi olma özelliğini taşıyan ve bölgede toplanan taşların üst üste konulmasıyla oluşturulan Mehmet Çavuş Abidesi'nin yeniden inşası oldu. Abidenin inşaatını Jandarma Er Okulu gerçekleştirdi. Çanakkale Şehitler Abidesi dikilinceye kadar Türk heyetlerinin bütün resmi törenleri bu anıtın olduğu yerde düzenlendi.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1943 yılında Millî Savunma Bakanlığı tarafından Çanakkale şehitleri için bir abide yarışması düzenlendi. 1944'te yapılan yarışmaya 37 proje katıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde öğrenci olan Feridun Kip, Doğan Erginbaş ve İsmail Utkular’ın projesi yarışmayı kazandı.[2] Mali imkansızlıklar yüzünden proje uzun süre hayata geçirilemedi.

Çeşitli defalar meclis gündemine gelen konu, bir öğrenci kuruluşu olan Millî Türk Talebe Birliği'nin (MTTB) 1952 Nisan’ında Çanakkale Valiliği'ne ve hükümete başvurması sonucunda yeniden Türk kamuoyunun gündemine girdi.[1] Başvuru Bayındırlık Bakanlığı tarafından kabul edildi ve çalışmalar başladı. Daha önce Millî Savunma Bakanlığı tarafından açılan yarışmada birinciliği kazanan projenin yapılması kararlaştırıldı. İnşaatın takibi ve organizasyonu için başkanlığını Emin Nihat Sözeri'nin yaptığı[3] 9 kişilik "Çanakkale Şehitleri Abidesi İnşaatına Yardım Komitesi" adıyla bir komite kuruldu. Abidenin Hisarlık Tepe'de yapılmasına, betonarme olarak inşasına ve üzerinin granit kaplanmasına karar verildi. Çanakkale Şehitleri Abidesi İnşaatına Yardım Komitesi'nin yaptığı yardım çağrısı, büyük bir yardım kampanyasına dönüştü. İnşaatın temeli 17 Nisan 1954’te atıldı.

Abide inşaatı aylar sonra İnşaatta kullanılan malzemelerin bozuk ve kalitesiz olduğunun tespiti üzerine durmuş, ihale feshedilmiştir.[1] Yeniden ihale edilen inşaatın 1958 senesi Temmuz ayında bitmesi kararlaştırılmıştı. Ancak duraklama döneminde personel maaşları ödenmiş ve inşaat malzemelerinin fiyatları artmış olduğundan halktan toplanan yardım paraları 1957’de bitti.[1] İnşaatın temel takviyesi yapılmış ve granit henüz 12 metreye kadar yükselmişti. Milliyet gazetesin muhabiri Necmi Onur’un inşaatın yarım kaldığına dair haberi ve gazetenin yazarı Refi Cevat Ulunay’ın yazıları üzerine kamuoyu konuya büyük ilgi gösterdi.[1] Gazete, Çanakkale Şehitleri Abidesi'nin bitirilmesi için 18 Ocak 1958 itibarıyla ülke çapında bir yardım kampanyası düzenlediğini duyurdu. Kampanya, Türk basınının diğer yayın organları tarafından da desteklendi. 100 bin liralık bir yardım toplama hedefiyle başlayan kampanya 18 Mart 1958’de son bulduğunda 1 milyon 686 bin 251 liralık hasılata ulaşılmıştı.[1] Abidenin gövde inşaatı, 18 Eylül 1959 tarihinde tam olarak tamamlandı.

Abidenin resmi açılışı, Anafartalar Zaferi'nin 45. yıl dönümüne denk gelen 21 Ağustos 1960 tarihinde gerçekleşti. Abidenin açılışını dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Cevdet Sunay yaptı.

Abidenin bakım ve personel işleri, 1962 yılında Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı'na devredildi. Orman Genel Müdürlüğü, Gelibolu yarımadasını 1973'te "millî park" ilan etti.[4]

1971 yılında İngiliz Kraliçesi II. Elizabeth'in de bulunduğu bir törende abidenin altında bir savaş müzesi açıldı.[1] Burada Çanakkale Savaşları'ndan kalma kalıntı ve dokümanlar sergilenmeye başladı. Savaş Eserleri Müzesi daha sonra Kabatepe Müzesi'ne taşınmıştır.

Ana kaidenin ayaklarındaki rölyefler 2002 yılında tamamlanmış, 2004 yılında tören alanı ve sembolik şehitlikte değişiklikler yapılmıştır. 2005 yılında restorasyondan geçen anıt, 2007 yılında bulunduğu alana yeni şehitlik inşa edilmesiyle son şeklini aldı.[5] Sembolik kabirlerde üzerinde şehitlerin isimleri yazan çift cam şeklindeki kabir taşları değiştirildi. Saydamlık ve yağış nedeniyle okunamaz durumdaki isimleri belirgin hale getirebilmek için camların arasına Türk Bayrağı motifli saydam olmayan plakalar yerleştirildi.[6]

Mimari özelikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Üzerinde 25x25 m kaide yer alan 4 ayak üzerine oturtulmuş olan yapının yüksekliği 41,7 metredir. Ayakların genişliği 7,5 metredir.[7] Anıt tümüyle 625 metrekarelik bir alanı kapsamaktadır. Cüssesi ile izleyiciyi etkilemeye isteği görülen anıtın tasarımcısı, Roma döneminden beri kullanılagelen zafer takı formunun farklı bir yorumunu oluşturmaya çalıştığını ifade etmiştir.[8] Uzaktan bakıldığında Mehmetçiğin "M" harfi şeklinde gözükmektedir.[5]

Abidenin tavan kısmına mozaikten Türk bayrağı işlenmiştir.[1] Şeref holüne üzerinde Mehmet Akif Ersoy'un Çanakkale Şehitlerine şiirinden bir dörtlüğün bulunduğu bir lahit taşı yer alır. Abidenin dört ayağında sekiz rölyef bulunmaktadır. Denize bakan dört tanesi deniz savaşlarını, karaya bakan dört tanesi de kara savaşlarını anlatır.[6]

Abidenin girişinin sol tarafında 1992 yılında yaptırılan sembolik şehitlik bulunur. Şehitliğin giriş kapısının hemen sağda Mustafa Kemal'in 1934 yılında yabancı askerlere hitaben yazdığı ve zamanın İçişleri Bakanı Şükrü Kaya tarafından Anzak Günü’nde okunan ünlü sözleri yer almaktadır.[5]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g h Bozkurt, Celil. "Çanakkale Şehitleri Abidesi'nin İnşaatı ve Türk Kamuoyundaki Yankıları" (PDF). 28 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2016. 
  2. ^ "Çanakkale Şehitleri Anıtı". Miniaturk.com. 12 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2016. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2009. 
  4. ^ "Gelibolu Yarımadası Tarihi Millî Parkı". milliparklar.gov.tr. 27 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2016. 
  5. ^ a b c "Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi" (PDF). ttp://canakkaledestani.milliparklar.gov.t. 14 Ocak 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2016. 
  6. ^ a b "Çanakkale Şehitler Abidesi". www.canakkalesehitlik.net sitesi. 3 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2016. 
  7. ^ "Çanakkale Şehitleri Abidesi Fotoğraf Galerisi". Salihsaydam.com. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2008. 
  8. ^ Yılmaz, Ahenk. "Anıtlaştırma Söyleminin Dönüşümü: Gelibolu Savaşı'nı (Karşı)-Anıtlaştırmak". 30 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? Nedir? :Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? ile ilgili Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? Ne Demektir? Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? Açıklaması Nedir? Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? Cevabı Nedir? Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? Açıklaması? :Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? Gerçek mi? :Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? ile ilgili Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? Hakkında? :Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? ile ilgili Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Çanakkale Anıtı nedir?, Çanakkale Anıtı anlamı nedir?, Çanakkale Anıtı ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Kartal Bey, Berat Djimsiti, Fabio Capello, Ljubovija, Femi Balogun, Nokia 2310, Basra Körfezi, NGC 6364, Uzun dönemli kuyruklu yıldız, Juankar, Döğer boyu, Simpsonlar açılış sekansı, None but the Lonely Heart, Nebojša Čović, Doğancık, Beyşehir, You (dizi), Theresienstadt Gettosu, Avast Antivirus, Hallyu, Nezerkehrizi, Yıldız Geçidi yazılı eserler listesi, Luther von Braunschweig, Hansar, NGC 6168, Davranış bilimleri, Hamid Ismail, Marco Wölfli, Marie Ljalková, Kodallıçiftliği, Sorgun, Londrina, Sencer Tonguç, Taseografi, 110 metre engelli, Roma (il), Skydancer, Kalati, Evren Korkmaz, Marco Tullio Giordana, 2006 FA Community Shield, Summer of 69, Gaon Album Chart, Bozlar, Biga, Avangart caz, Sagalassos, Hasan Gölü Muharebesi, İkinci Sadabad Sarayı, Savaşçı Doktor, Sağlık turizmi, Medyascope, Meyankökü, Bulgaristan Ulusal Televizyonu, Lord Kelvin, Suphi Bereket, 1992 Kürdistan Bölgesel Yönetimi yasama seçimleri, Süryani Birlik Partisi, Torrance, Without You (Badfinger şarkısı), Dylan Groenewegen, Avalanş diyot, 2021 Los Angeles Rams sezonu, Kriz, X ışını pulsarı, 179. batı meridyeni, İzmit Belediyespor, Alaaddin Camii (Kırşehir), Kırmızı Oda karakterleri listesi, Oscar Gutierrez, Sinema Yazarları Derneği En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Ekolojik, Av hayvanı, İbrahim Mirza bin Alaüddevle, Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi, Toplum koleji, Arama kurtarma köpeği, David Nyathi, Sivriburunlu fareler, Lindsay Wagner, Sedat Simavi Mimarlık ve Kent Düzenleme Ödülü, Rugby yedili, Haydar Karaer, Waiting on the World to Change, Peter Garrett, Solano County, Kaliforniya, Tedarik zinciri, Koçak, Boyabat, Ann Linde, Wyndham İzmir Özdilek, Final Destination 3, Stellanello, Avşa, Rafael Esedov, Jim Morita, Skurçe, Esma Sultan Yalısı, Ekosistem hizmetleri, Kuhi, Victor Pelevin, Reptile Boy, Emir Muhammed Yezdani, Portela das Cabras,
Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?,